Автор Тема: Салата от гората  (Прочетена 4396 пъти)

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Салата от гората
« -: 17 Април 2012, 20:40:33 pm »
Салата от лапад, коприва, глухарче и самардала.

В понеделника след Великден по план се отдадох на събиране на самардала. Окажа се, че и копривата беше още крехка и лапада беше в изобилие. А и глухарчето имаше нежни листа. Още по време на събирането ми хрумна да пробвам дали ще стане салатка от тези зелени съкровища.
И така ето изходните суровини:


Лапад

Връхчета от коприва

Листа от глухарчета

Листа от самардала

Измих, нарязах на ситно, сложих сол и намачках. Оставих малко да престои. После се добави олио и оцет:

Докато приготвях софрицата и отварях консерва ситна риба ми хрумна и това:


В това време и супата беше готова:

Салатата се оказа доста приятна.

Споделете и вашите идеи за салати от гората :).
Не се взимай толкова на сериозно.

PREDATOR

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
Re:Салата от гората
« Отговор #1 -: 26 Април 2012, 18:51:44 pm »
Нямам снимки да покажа но също така от гората може да се бере леворда и киселец.Второто е масово разпространено  и е киселко много приятно, а първото най- често го продават по улиците ромките.много са добри в комбинация със маруля ..А това за младите листа от глухарче не го знаех.... вкусни ли са...Сега се сетих и за млади букови листи ,,, и цвят от Сълкъм (Акация) ,,страшно сладки

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re:Салата от гората
« Отговор #2 -: 26 Април 2012, 19:30:36 pm »
PREDATOR младите листа от глухарче трябва да ги пробваш. Гледай да са по-дребнички.
Цвят от акация съм пробвал, но букови листа още не.
Пусни снимки на киселец, когато имаш. Аз все го бъркам. :)
Не се взимай толкова на сериозно.

PREDATOR

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
Re:Салата от гората
« Отговор #3 -: 27 Април 2012, 22:53:16 pm »
Ако ида да набера ще ти направя снимки ... И леворда не си ли пробвал и тя е много хубава ...

PREDATOR

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
Re:Салата от гората
« Отговор #4 -: 27 Април 2012, 22:54:41 pm »
http://agronet.bg/agro/zelenchuci/1496-kiselec.html ето го от гугала .. листенцата му отдоло са подострени и е кисел .. забележи го..