Автор Тема: Още една малка зимна разходка  (Прочетена 3305 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Още една малка зимна разходка
« -: 24 Януари 2012, 20:37:43 pm »
Още една малка зимна разходка

Събота 14-01-2012 г. След големи кандърми предния ден Cat най-после успя да изкара Mavrud от топлата му бърлога в събота сутрин. Идеята – посещение на язовир без въдици само за кратка разходка.

И така. Сутринта в 8:30 контролно обаждане за потвърждение. Среща – малко по-късно в междинно населено място удобно и за двамата. Там Cat оглежда критично екипировката на Mavrud и  дава мълчаливо одобрение.

Обсъжда се с колко МПС-та да се продължи към точка “Я” (язовира). Приема се да се продължи с едно МПС и мисията продължава.

Не след дълго достигаме последното населено място преди точка “Я”. След временно объркване на посоките там, сме принудени да прибегнем до информация от надежден местен източник. Получаваме я, поправяме направлението и след броени минути установяваме МПС-то в покой на разумно твърдо място.

За разлика от слънчевия и топъл петък вчера, съботата е облачна и мрачна. Няма сняг, но духа студен вятър.

Нарамваме раници. Cat повежда. Достигаме бреговата ивица. Водата e мътна и вероятно доста студена. Не става за плаж.

Продължаваме покрай брега.  Достигаме до малко заливче. В него се влива мъничко поточе. Студения вятър ни пронизва и решаваме, че е време за топла напитка. Избираме позакътано място и Cat се заема със затоплянето на водата.

Следва запалване на спиртната  печка:

Водата завира и е готова за напитките. Cat си прави кафе, Mavrud е на чай:

Вечерта като пускаме снимките в чата Meze пита сладки ли бяха тортите!?!  Ние с Cat недоумяваме, ама като се вгледахме по-внимателно в снимките откриваме, че сме спрели за почивка в “минно” поле. Нищо. Малко а ла Беар Грилс. Това показва само, че сме се слели с природата. ;)

Приказката върви сладко. Кафето и чаят ни сгряват, ама за малко. Вятърът е продължава да се опитва да ни развали разходката. Продължаваме.  

На метри от мястото където бяхме спрели Cat открива чешмичка:

И забелязва червения мъх под чучура на чешмичката:

Ето го и самия мъх:

Продължаваме покрай брега. Това е водоема:

По план имахме преодоляване на това водно препятствие с подръчни средства, но бе отложено за следващо занятие:

Навлизаме в малка борова горичка. Приятно е и е завет. Решаваме, че е време за обяд.

Съгласяваме се, че е по-разумно да не палим огън, а да използваме само спиртни печки.

Cat ще приготвя в индийско канче pasta bushcraftera italiana или в превод бушкрафтерски спагети с консерва по италиански. Тиртиплия си е. Носи си дори доматено пюре. Mavrud му предлага малко праз за декорация. За съжаление този кулинарен шедьовър не можа да бъде документиран. Снимка няма, щото Mavrud снимаше на гладно и ръцете му трепераха, та всички снимки на спагетите станаха много размазани.

Mavrud почва и той да се подготвя за обяд. Ще претопля консерва и ще прави супа. Използва следното оборудване - лъжицата е родно производство, унгарска манерка, нож бай Мангал с дръжка от текстолит, БГ алуминиева чиния, спиртник от шведско армейско канче и стойка / ветроекран от консерва пастет:

Супата се проваля щото канчето се обърна.

Похапнахме. Поприказвахме и се приготвяме да тръгваме. Cat показва как се чисти посуда с мъх, вместо със салфетки. Прибираме боклука и заличаваме следите от нашето присъствие.

Cat пробва мачетето на Mavrud щото смята да си купува и тръгваме обратно по пътя към МПС-то:

Преодоляваме малко водно препятствие:

Ето го и края на пътя:

Стигаме до МПС-то и се отправяме да центъра на селото. Пием по кафе в местното кафене и разменяме приказка с тукашните хора.

После поемаме към другото МПС. Стигаме до него и преди да се разделим си  премерваме лопато/брадвите или Охочий или Туристкий комплекти. Две различни версии:

Една версия на този комплект е описан от hr.zlatarev във форума като Набор для туриста в Re:Шанцов инструмент - ползвате ли и кога?

Разделяме се накрая с пожелание за нови разходки.
Не се взимай толкова на сериозно.

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
Re:Още една малка зимна разходка
« Отговор #1 -: 24 Януари 2012, 21:41:43 pm »
Поздравления за съвместната разходка. Завиждам, щото в къщи са ме хванали за бояджилък и не съм дишал чист въздух не зная вече от кога - мъка. Въпроси:
- Тази синя плитка, която се вижда на "баймангалския нож" има ли някаква функция или е само за разкош?
- Кой е водоема и има ли живот в него / тъй де - рибарска душа не трае, ако е зима/
- Аз използвам един бая дълъг нож /острие на око около 30см./ за разчистване на храсталаци и тънки клони но все се замислям за мачете. Та малко повече инфо за мачетето ще ми е от полза.
Още веднъж поздрави за разходката.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #2 -: 24 Януари 2012, 21:53:02 pm »
Поздравления за разходката и снимките.

ПП до инж.Мезе това не са торти, а калорично гориво за изтъкнати гурме експерти  8)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #3 -: 24 Януари 2012, 23:56:43 pm »
Екстра сте си изкарали, но ФeРeУ (Форумно Разузнавателно Управление) разполага с данни, че доста неща сте спестили, особено в описанието на екипировката! Предлагам доброволно да публикувате съответните снимки!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #4 -: 25 Януари 2012, 07:07:01 am »
Ех, що сте толкова далече Mavrud and Cat? Комбинацията авто + дълга разходка ми допада яко и ако бях по-близо обезателно щях да се включа с моето авто, брадви, лопати, ножове и канчета. Мъка. А още снимки няма ли?

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #5 -: 25 Януари 2012, 10:01:32 am »
Ко 54 мерака е движеща сила . Има съфорумци и от Софето а до вас е Витоша остава само да се разберете и да отидете на разходка от вас зависи . ААА при нас обаче ненащърбена брадва не се признава  :D :D :D :D

ko54

• Hero Member
« Отговор #6 -: 25 Януари 2012, 11:21:17 am »
Витоша се води природен парк, а като ме видят горските с моите 5 брадви, посмъртно няма да ме пуснат даже до подстъпите на Витоша, а веднага ще ме закопчаят. И хич няма да ми слушат приказките, че съм от бушкрафтърски форум и не обичам да сека зелени дървета.
Като компенсация обаче щом почнат да разчистват трасето на Симеоновския лифт от излишни клони и храсти - ще се цаня с моите брадви и бичкии като бачкатор безплатно. Само не знам къде и как да се запиша/да подам заявление/.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #7 -: 25 Януари 2012, 12:01:04 pm »
Ко 54 имам предложение за тебе , както и за целия Metal Blade форум . Като дадът ново сечище да ви вземем там да си направите една форумна сбирка хем малко работа да свършите хем да си пробвате брадвите стават ли не стават ли . Може и конкурс да си организирата с дисциплини , поваляне на дърво със сгъваема бичкия кастрене с брадва и други дисциплини от тоя вид , а вечер край огъня се пробва кой колко течности може да поеме . А около София не е само Витоша така че замислете се софиянци избора на места където можете да отидете не е малък на север от вас също има планини . Обаче сега пред мен стои друг въпрос кога ще успее Cat да изкара отново Мавруд от топлата му бърлога  :D

ko54

• Hero Member
« Отговор #8 -: 25 Януари 2012, 15:38:42 pm »
Аз съм твърдо ЗА!!! Почвам да точа брадвите до ниво "Бръснене с отскок на космите!".

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #9 -: 25 Януари 2012, 18:12:33 pm »
Cat трудно, трудно ще ме измъкнеш от бърлогата в туй студеното. Ама пробвай пак с:  “Аз отивам – ти ако щеш” .
Ko54 ти направи едно дълго авто до нас, пък ние ще организираме една къса разходка. Това за сечището не е лоша идея. Може и годишен събор да стане ножарски, като на рокерите.;D
Vanjo почвам да съжалявам за тия торти. Можеше поне един тест да им направим. Тествал съм магарешки добре отлежали – тлеят много дълго. За дежурен нощен огън стават чудесно.
Hobo знаем ние, че ФРУ-то действа, ама не всичко искаме да покажем от арсенала наведнъж. Нека има материал и за друг път.
Hr.zlatarev завиждам ти пък аз, че си почнал бояджилъка сега. На мен ми предстои напролет (имам последно предупреждение) :(.
На въпросите:
       Синята сплeтка на ножа всъщност е складирано въженце. Тази сплeтка, незнам как се казва, ама се разплита много лесно. Ножа искам да има дупка, за да му връзвам въженце или канап. Когато режа нещо, а съм на неудобно място, примката на въженцето да ми е на ръката. Тук синьото въже може да има над метър като дължина. С това ярко синьо се вижда по-отдалеч и става never lost edition. ;D

Водоемът е с тези координати. По информация от селското кафене: Риба не е останала, дори и арендатор нямало в момента.

За мачетето искрено се съмнявам то да върши по-добра работа от твоя 30см нож. Моето е от евтините Трамонтини. Моделът е Tramontina 26631 / 018 (не пускам снимки, щото в Google има много). На мен ми върши работа за ГСД*. (ГСД=Груба селска дейност). ;D Този термин много ми харесва. За първи път го срещнах в тук в мнението на hahaf. Мачетето поваля коприва, базак, балдаран и други зелении. Сече обаче добре и мокро дърво до към 3 см от раз, за по-дебело – сека като с брадвичка. Сухо дърво го поозорва. Става идеално за подкастряне. Ръждясва, като не се ползва, не е еластично много, може да се счупи при опит за огъване. Точа го с пила, точило на отварачка за бира и масат последно. Понякога и камък за точене на коса. Леко е. Когато се опитвам да ходя през върбалак или горски храсталаци, това мачете не ми върши работа за проправяне на път. Мисля си дали следните два модела не са по-добри за ходене поне през през върбалаци Tramontina 26654 / 015 или Tramontina  26614 /022, но не съм ги виждал на живо още.

Мисля, като се избира мачете, е добре да се пипнат поне 3-4 вида като форма на острието и дължини. Моето в момента ми е малко дълго за ръста ми. Отначало все си мислех, че ще си отрежа ушите. На тази разходка го носех за да го опита Cat. Той го взе замахна няколко пъти и каза, че вече знае какво да си купи (моето нещо не му хареса :(.) С две думи питай и Cat за неговите съображения при избора.
Не се взимай толкова на сериозно.