Автор Тема: Оцеляване в бърлога  (Прочетена 8012 пъти)

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Оцеляване в бърлога
« -: 13 Януари 2012, 22:31:18 pm »
Не зная тук ли трябваше да е темата, но тъй като не можах да намеря по-хубаво място в нашия форум, пиша я тук.
Става въпрос за нашата "бърлога". Направихме си масичка с пейки за около 6 човека в гората. При едно наше събиране на масата заваля студен есенен дъжд. Предложих да изкопаем там нещо като бърлога - заслон - за оцеляване при лошо време. Бяхме трима, идеята се възприе. Мястото е на стръмен склон в гората. Преди да започнем споделихме идеята и с горския. Не отказа. Без да му кажа, мислех ние да сме и пазачи срещу бракониери, които вършат зулуми в гората. Мислехме да е с размери около 2/2 м. Впоследствие се оказа, че това е малко за оцеляване на повече хора, да кажем, 10ина човека. Решихме да е 3/3 м. Ще бъда къс: оказа се, че сме върху канара. С къртовски труд, в който впоследствие се включиха 20ина човека, успяхме. Благодарим и на горския, който ни разреши да изсечем материал за конструкцията, от негодния фонд на гората(няколко салкъмови дървета). Сега вече заслона е факт. Тук могат да се подслонят 10-15 човека, при дъжд или сняг. Лошото е, че пречим на бракониерите и още не сме завършили счупиха ни прозорците. Ами разбира се, ние сме в помощ на горското и им пречим. Мисля, че ще оцелеем, защото сме болшинство. Заслона не се заключва, отворен е за всеки посетител. Сега искаме той да е подарък от горското на нас, и от нас на горското. До тук всичко е добре, но моля ви, ако има такива, които знаят законите, да ни помогнат:
Как да узаконим направеното? Документ за това, че е наш, не искаме. Само някой да не каже, че това е незаконно и да събори нашата рожба. Да, тя е наша рожба и много ни е ценна.
Моля помогнете ни. Заслони в област Разград мисля, че няма, имаше преди 1989 година един в местността "Пчелина" до Разград, вече не съществува. Иние искаме при лоши атмосферни условия да оцелеем някъде.     

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Re:Оцеляване в бърлога
« Отговор #1 -: 13 Януари 2012, 23:26:33 pm »
Аз мисля ,че не може да го узакониш.Ама не е и незаконно.То все едно да направиш пейка в гората и да искаш да я регистрираш някъде.Единственото незаконно е да използваш материали без разрешение.
don't waist your time for searching all those waisted years

meco puh

• Hero Member
« Отговор #2 -: 13 Януари 2012, 23:41:41 pm »
Аз мисля ,че не може да го узакониш.Ама не е и незаконно.То все едно да направиш пейка в гората и да искаш да я регистрираш някъде.Единственото незаконно е да използваш материали без разрешение.
Благодаря skrooge, материалите(няколко салкъмови дереци) са разрешени, макар и устно. Писмено няма нищо на лице.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 14 Януари 2012, 12:02:22 pm »
Цитат
Как да узаконим направеното? Документ за това, че е наш, не искаме. Само някой да не каже, че това е незаконно и да събори нашата рожба. Да, тя е наша рожба и много ни е ценна.
Моля помогнете ни. Заслони в област Разград мисля, че няма, имаше преди 1989 година един в местността "Пчелина" до Разград, вече не съществува. Иние искаме при лоши атмосферни условия да оцелеем някъде.   

Здрасти Мечо варианта е много прост, съгласно действащите закони пишете писмо до Горското стопанство с молба за право на ползване на това място. Ако правото е за една година няма нужда от конкурс и срещу съответна такса вие ще имате редовен документ за право на ползване на това място. Ако искате за дълъг период от време  (5-1--30 години)това става на конкурсни начала . Трябва да имате и писмено съгласие за временна постройка на съответното място в обществена полза. Правото на ползване не безплатно, тоест вие ще дължите някаква сума на горското.

meco puh

• Hero Member
« Отговор #4 -: 14 Януари 2012, 21:26:06 pm »
vanjo, благодаря за съвета, много съм благодарен. Ще се възползувам. Благодаря, приятелю.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 15 Януари 2012, 01:53:23 am »
Няма за какво Мечо, успех.

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #6 -: 12 Февруари 2012, 22:32:42 pm »
Благодаря skrooge, материалите(няколко салкъмови дереци) са разрешени, макар и устно. Писмено няма нищо на лице.
Мечо Пух ,аз ще се изкажа по темата с избора на дърво. Сълкъм или Акация е един от най-добрите избори ,които сте могли да направите! Много грешно в БГ пейки и дървени конструкции на открито се правят главно от чам ,а се забравя дървото акация ,което е адски издържливо на атмосферни условия.Пренебрегва се и се реже за огрев ,а разни други некачествени дървесини трябва да заемат мястото му по разни открити конструкци.
Браво за избора!

vanjo

• Hero Member
« Отговор #7 -: 12 Февруари 2012, 22:43:10 pm »

Само за протокола, оказа се, че не само е възможно на теория, но и на практика. Пресен случай за мен е издаването на нотариален документ за незаконно построени беседки в защитена територия  :o. как се прави далаверката ето и рецептата за нея:

1. Намирате връзки с местният губернатор (областен управител)
2. Намира те си 3-ма кошаревски свидетели.
В резултат получавате нотариално за незакония обект  8)

Така стават нещата в нашата държава

meco puh

• Hero Member
« Отговор #8 -: 12 Февруари 2012, 23:17:12 pm »
Отново ви благодаря. vanjo даваш ми много ценни съвети. Засега се спотайваме и само ползваме "бърлогата" заслон, но ще дойде момент, когато ще се възползваме от съветите ти.

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #9 -: 14 Февруари 2012, 14:59:42 pm »
Мечо Пух, изфукай се де. Дай някоя снимчица че зависта ни да е по-голяма :D :D Ако пък снимаш и групата в действие.....

meco puh

• Hero Member
« Отговор #10 -: 15 Февруари 2012, 22:28:08 pm »
  Ще има, ще има!!! И снимки през време на работа ще има.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #11 -: 16 Февруари 2012, 13:05:26 pm »

Само за протокола, оказа се, че не само е възможно на теория, но и на практика. Пресен случай за мен е издаването на нотариален документ за незаконно построени беседки в защитена територия  :o. как се прави далаверката ето и рецептата за нея:

1. Намирате връзки с местният губернатор (областен управител)
2. Намира те си 3-ма кошаревски свидетели.
В резултат получавате нотариално за незакония обект  8)

Така стават нещата в нашата държава

Абе не е  съвсем така, както го описваш, ама темата друга

meco puh

• Hero Member
« Отговор #12 -: 16 Февруари 2012, 15:17:49 pm »
Нямаме намерение да искаме нотариален акт, че да стигнем до "губернатори" и тем подобни. Достатъчно е да не ни кажат: Хайде събаряйте. Нека да мине природната офанзива.  Тогава ще продължим с устройването и разговорите с Горското ръководство. Дори да кажат да събаряме, ние до тук разбрахме, как се оцелява в дивата природа, в гората(не е защитена територия или парк).

meco puh

• Hero Member
« Отговор #13 -: 30 Март 2012, 22:41:15 pm »
Мечо Пух, изфукай се де. Дай някоя снимчица че зависта ни да е по-голяма :D :D Ако пък снимаш и групата в действие.....
Бях обещал снимки на "бърлогата". Тя наистина е от типа на бърлога, но за нас е много ценна. В нея няма нищо чуждо, нищо държавно, нищо спонсорско. Всичко от джобовете, ръцете, умението на 10-ина ентусиасти.Направихме я през зимата - от 15 Ноември до 31 Януари, тъй като при хубаво време всеки си има някаква работа. Останаха довършителните работи - вътре и вънка. Вчера засадих около 15 дръвчета. Та, искам да кажа, че "бърлогата на мечо" е наша и я ползваме с кеф. Ползва я всеки, който желае - цялото двухиледно село. Не се заключва, благодарни сме на всички, които влизат излизат, но и добре я стопанисват. Ето две-три снимки:
Започваме строежа:

Работата тръгна:

Не беше много лесно, но завършихме

Ето, как оцеляваме:

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #14 -: 30 Март 2012, 22:46:53 pm »
Еее, Meчо Пух, то много хубаво станало! Гости приемате ли? Със здраве да си го ползвате и поздрави за всички от бърлогата!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!