Автор Тема: Фенерите Led Lenser – немска манджа с китайски привкус(със соев сос демек)  (Прочетена 14747 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Илиенската стока винаги е ва банк. Не знаеш до кога и колко ще бачка. Акумулаторите има са боклук и не са със защита (има разтопени даже). Ама, както казват умните хора - "what you pay is what you get"....  

Жива лотария си е пазаруването в Илиянци, спор няма.  Въпреки това чакам с нетърпение да почнат да внасят с ХМЛ-диоди, за да видим що за стока са(в Илиянци де). Казват, че при една и съща консумация на ток дават повече яркост -  до 140-150 лумен/ват. И дават по-широк хотспот, щото са по-голями диодите по площ. А аз харесвам по-широк и по-наситен лъч, не сме по на 12 години, за да си мерим "лъчовете" на фенерчета по далекобойност. И сега като се замисля, Лед Ленсера М1 го използвам предимно, да не кажа винаги, в разфокусирано положение, т.е. с лъч тип "широко петно".
А относно акумулаторите 18650 Li-ion без защита, да, трябва да се внимава колко време се зареждат, но на зарядното си има проста индикация - червено(трябва да се зарежда), зелено(готово, заредено). Обаче ако се забрави такъв акумулатор без защита в зарядното повече време, не е ясно какво ще стане с акумулатора, най-вероятно ще каже "бах" и ще мирише на изгоряло.  За толкова пари - толкова!  

P.S.
А за авто-палатковите туристи - този фенер над "200 вата" за мен май си остава най-светещото нещо, особено здравите военни петромакси. И се чудя как да докопам 1 такъв фенер от запасите на швейцарската армия. И 1-2 копринени чорапчета като резервни.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ko54

• Hero Member
Егати цената?!  
Но от друга страна пък е 400 вата, то затова е 6,5 кила(празен). Cat, ти ме  вкара в дълбок размисъл... 

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
И в много по жесток размисъл  мога да те вкарам

ko54

• Hero Member
В знак на протест срещу високите цени ще продължа да си светя с факли, нищо че пушляват...

ko54

• Hero Member
Гледам, че Led Lenser са разширили с нови модификации линията си фенери, явно най-накрая са се наканили да внедрят по-мощните, икономични и ефективни XML-диоди. И с актуализирани нагоре цени, разбира се.

Та в тая връзка се сетих, че вече минаха 2 години, откакто ползвам фенерче Led Lenser M1, а не съм обелил дума впечатления от практическото му използване.

Накратко, немско-китайският фенер се държи подобаващо и подозрително добре, нищо лошо не мога да кажа. Свети си и мига както в началото. 

Изглежда като нов въпреки, че го нося по разни чантички и джобове. Явно покритието е много качествено.

Няколко пъти съм го изпускал, по-точно е падал, щото във формата му няма грам четвъртитост, т.е. кръгъл си е отвсякъде и лесно се претълкулва и пада от мястото, където е оставен в хоризонтално положение(на маса, етажерки и т.н.). Затова вече го оставям във вертикално положение, изправен на главата. Това си е голям минус за мене.

Относно батериите - за тези 2 години изхабих 4-5 литиеви батерии CR123A, което е общо към 20 лева. Пиша 4-5, щото 2 от тях все още ми се виждат читави, около 2,8-2,9 волта, та ми се свиди да ги изхвърля. Сложил съм ги в жабката на колата като някакъв резерв за клизмени ситуации, благо литият държи на студ, не тече, има супер-мижав саморазряд и може да си стои с години.

Всички батерии са купувани от Илиянци, нямам добро впечатление от тях. Това, че са евтини - 2,5-3 лева е добре, но са по 800 mAh и са откровено менте. Само 1 батерия VARTA държа дълго, според мен, купена от читав магазин Кодак, обаче за 8 лева.

Сега съм се наканил да пазарувам от jose, 1500 mAh и по 5 лева парчето. Чувам добри отзиви за тях макар, че примерно 2 батерии по 5 лева + 4 лева доставка до офис на Еконт, пак ще ми излезе по 7 лева парчето. Но затова пък ще карам цяла година с 2 батерии и без грижи, особено зимата, надявам се...

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA

Сега съм се наканил да пазарувам от jose, 1500 mAh и по 5 лева парчето. Чувам добри отзиви за тях макар, че примерно 2 батерии по 5 лева + 4 лева доставка до офис на Еконт, пак ще ми излезе по 7 лева парчето. Но затова пък ще карам цяла година с 2 батерии и без грижи, особено зимата, надявам се...

Форумната цена на батериите е поне лев надолу  8)

ko54

• Hero Member
Всички наопаки, ние на терсене!      

В смисъл, че хората са хукнали да търсят във фенерчетата повече лумени, а ние наоборот - по-малко

Така или иначе се убедих, че икономичният режим около 25-26 лумена на Ледленсърчето М1 са ми предостатъчно като светлина в градското ежедневие. Та тия дни си взех едно още по-малко фенерче, серия А, модел А2, от магазина на Армс-бг на "Цар Самуил".

А Led Lenser въпреки консерватизма, са си взели поука от китайците и преди месеци са пуснали и  евтини фенерчета от този калибър - около 24 лумена, с мижави размери, за ключодържател и на 1 батерия от евтиния формат ААА. На снимката - вторият отляво надясно.

ТТХ  - http://www.zweibrueder.com/ENG/produkte/html_highperformance/html_Aserie/a2.php?id=a2

Въпреки ниската цена, ленсърчето си има TIR-оптика(обаче без възможност за смяна на фокусното разстояние), като петното вече има ясно изразен хоспот и сравнително широка странична засветка. Примерно на разстояние 3 метра хоспота е около 25 см, а цялото петно - около 1,5 метра.

Фенерчето има пружини и откъм главата и откъм задната капачка, което добре фиксира батерията и изключва всякакво дрънчене.

Включване/изключване се осъществява чрез завъртане на главата или задната капачка. Вече съвсем уверено стои изправено и може да служи като фоново осветление при зор-заман ситуации.

Окачено е при ключовете с карабинерче и влиза в комплектацията на EDC-джунджуриите, които влача постоянно със себе си.

Led Lenser A2 - вторият отляво надясно.

jose

• Full Member
    • OLIGHT BULGARIA

Въпреки ниската цена, ленсърчето си има TIR-оптика(обаче без възможност за смяна на фокусното разстояние), като петното вече има ясно изразен хоспот и сравнително широка странична засветка. Примерно на разстояние 3 метра хоспота е около 25 см, а цялото петно - около 1,5 метра.

Точно използването на ТИР оптиката е основно заради ниската производсвена цена. Тя елиминира прецизният рефлектор, просветленото стъкло, и т.н.

ko54

• Hero Member
Така си е. Акрилът е евтин и лесно се обработва.

Друго ми направи впечатление!

Светлинното петно тук много прилича на петно от рефлектор, т.е. има ясно изразен хоспот + странична засветка.  Широчината на лъча видимо е около 50 градуса. Явно този номер го правят чрез скъсяване на фокусното разстояние, демек по-плитка(къса) TIR-оптика.

Макар, че за фенерче-ключодържател, според мен, изобщо не е нужен хоспот, а широко и равномерно  светлинно петно, за да не заслепява от близко разстояние отразения лъч от хоспота - примерно, за да уцелиш ключалката на вратата, слизане по стълби, мазета, тавани и прочие.

Но при липса на променлив фокус при тези евтини фенерчета, явно контрукторите са искали да уцелят 2 заека с 1 изстрел, т.е. хем да свети далече, хем да има и странична засветка, както при рефлекторите. И са го решили този проблем с по-плитка тир-оптика. 

Гяволи са германците. Ненапразно през 2011г. Leatherman купи мажоритарния дял на Led Lenser.

Т.е. ще мигаме и светим с американо-германска продукция, асемблирана в Китай.

Накъде върви светът, а? 

ko54

• Hero Member

Точно използването на ТИР оптиката е основно заради ниската производсвена цена. Тя елиминира прецизният рефлектор, просветленото стъкло, и т.н.

Колиматорите, базирани на TIR-принципа(TIR-Total Internal Reflection) не само не остаряват, а напротив, възраждат се и се оформят като стандарт в качествените фенери.

Мисля, че до 2-3 години фенер без колиматорна оптика ще се смята за отживелица.
Това отдавна се усети даже от маниаците във Фонаревка.ру и по-пъргавите тотално минаха на колиматорна оптика, къде по-евтина, къде по-скъпа, къде трипъл, къде квадро и нагоре.

И колиматорите нямат нищо общо с обикновените асферични лупи, които се слагат в китайските пишман фенери с подвижна(фокусируема) оптика. Заради тези асферични лупи се носи лошата слава на евтините китайски фенери.

Led Lenser не ползва асферични лупи, а ТИР-колиматори и даже подвижни. И няма нужда колиматорът да е от стъкло, защото стъклото тежи доста, а акрилът е по-лек, по-здрав и осигурява сходни приемливи оптични характеристики.

За мен най-добри засега са фенерите и челниците на германската фирма Lupine http://lupineshop.ru/ruchnye-fonari/ която, естествено, ползва ТИР-оптика навсякъде в своите фенери и челници... http://www.lupine2013.de/products/flashlights/betty_tl_s/
Само едно не ми харесва при Lupine - цените.

jose

• Full Member
    • OLIGHT BULGARIA
Oтново ще се повторя- не съм против ТИР оптиката, но главното в случая е ниската производствена цена. Елиминираш перфектно полираният рефлектор, перфектното стъкло, сглобка под вакуум и т.н. Също така за момента тир-оптиката има повече загуби в лумени от "класическите" рефлектори и се драска много по-лесно от стъклото. Казвам го, като притежател на Surefire X200 (който основно заради произхода си струва 1 шапка пари, със скромните си 170лм).
Въпреки пристрастията, наистина времето ще покаже. Отричаните едно време "пластмасови" пистолети завладяха пазара, за сметка на "истинските" стоманени, поради ниска цена и добри потребителски качества. Това реално може да се случи и с фенерите, но истинските ценители, предполагам, ще си останат верни на "класиката" :-)

ko54

• Hero Member
Прав си за "класиката", рефлекторите са си класика, ама и тогава сериозните фенери с рефлектори са били с променлив фокус, от който сега сме се отказали в името на някакви си по-високи цифри в  IPX-стандартите.

Носталгия...

jose

• Full Member
    • OLIGHT BULGARIA
Ами то и ТИР оптиката не е с променлив фокус. Лед Ленсерите са друга бира.  :)

ko54

• Hero Member
Друга бира са, така е.

Ако е гарга, поне да е с рошав спот.  :D

А иначе променливият фокус си е голямо предимство за мен. Кеф ти тясно, кеф широко.

Както, примерно, караш огромен джип из тесните централни улици, търсиш място за паркиране, ама нъц. Обаче да имаш някаква ръчка и ръц-ръц - джипът да се свива до размерите на Смарт и готово, паркираш напречно на тротоара.

Ама де тва щастие...