Автор Тема: Фенерите Led Lenser – немска манджа с китайски привкус(със соев сос демек)  (Прочетена 14756 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Криза е, свободно време колкото щеш, затова няма да жаля мастилото. На който не му се чете – да преминава направо към ТТХ и снимките, все ми е тая...

И така, на всички е ясно, че повече от 90% и кусур от фенерите се правят или асемблират в Китай. Няма лабаво, явно ще трябва или да нагъваме повече ориз или в близките години да си правим пластични операции, за да ни се „дръпнат” очите. Кофти, ама факт. Някой ще каже, абе ko54, пак ли ще ни поднасяш азбучни истини, ясно е на всички, че до 5 години тази цифра може да достигне даже 99%. Така е, но тук при тези фенери нещата са малко по-различни – проектирано от немци, основните чаркове произведени в Германия, а останалите в Китай и фенерите като цяло - асемблирани пак в Китай. Хората си го пишат в техния сайт и хич даже не го и крият.
Както и да е, лятото се бях наканил да си купя някъкъв приличен фенер, даже правих консултация с Jose, който любезно ми обясни на ЛС каква е хавата и ме прати по софийските магазини първо да видя и пипна с ръка фенерите, а после да избирам съобразно нуждите. Ходих, разбира се, даже 2 пъти, пипах, светих и мигах с разни Олайт-и, Маглайт-и, Феникси, Лед Ленсъри и т.н.  Така и не се спрях на нещо конкретно – които ми харесаха бяха много скъпи, а по-евтините ми се сториха малко мижави откъм светене. Естествено фенер трябва да се купува в ясен и слънчев ден, щото когато е тъмница -  и свещ или запалка изглеждат, че светят добре. А всъщност ние, бушкрафтърите, особено начинаещите като мен, би трябвало да си светим с факли в Буша, а не с някакви си там високотехнологични Cree и прочие диоди.  Пак се разсеях. Обаче на мен фенерче си ми трябва като EDC по съвсем други причини  - ходя по огледи в сгради, които я имат, я нямат елекричество, вра се в разни тъмни мазета, тавани, подземни гаражи и т.н. Фенери си имам, повече от 10 бр., всички до един китайски естествено и всички си светят, кои по-добре, кои по-зле, ама вършат работа. Е, отвреме навреме и то баш при най-отговорни случаи или угасват внезапно или преминават на супер икономичен режим(разбирай едва мъждукат), ама съм свикнал, въпреки че в такива тъмни места без фенер си е живо оцеляване – може да си счупиш я карачките, я главата, а и да загубиш по същите причини ценен клиент. Мъка.
Така или иначе фенер не си купих и карах по-старому, докато един приятел(хем приятел, хем клиент-инвеститор), на когото явно съм спестил доста пари и нерви с отрицателни съвети(които в този бранш се ценят повече от положителните такива), преди 2 месеца ме покани на кафе и ми връчи като подарък едно малко фенерче Led Lenser, серия М, модел М1. Явно бая му е било писнало да се спъва при нашите  съвместни обикаляния из тъмните сокаци на родната недовършена строителна джунгла. Та този приятел си беше поръчал 2 бройки онлайн отнякъде си, като едното го предостави на мен. На вид ми се видя много мижаво и това явно е проличало по моята скептична физиономия, обаче когато го включи и насочи към мен – веднага съжалих за това пренебрежително отношение. С други думи – едва на втория коняк успях що-годе да си оправя погледа. Забравих да спомена, че ние си пием с него кафе и коняк обикновено в равни дози –  т.е. 1 кафе и 1 бутилка коняк. Както се казва – в пропорционалността са скрити тънкостите.

И така, да минем към ТТХ:
- производител – Led Lenser, проектирано в Германия, асемблирано в Китай. Основните части, като оптиката например, най-вероятно се прави в Германия, останалото – в Китай;
- серия М, модел М1, с микропроцесорен модул(драйвер);
- 1 диод, 100 000 часа работоспособност;
- оптична система – рефлектор и 2 лещи(патентована AFS);
- бърз фокус/разфокусиране с една ръка;
- яркост – 170  лумена;
- далекобойност – 146 метра;
- 3 режима – ярък 100%, икономичен 15% и строб;
- батерия 1 х CR123A, 3 V, литиева, работа 7 часа с една батерия;
- позлатени контакти;
- титанов пръстен отпред на главата, корпус – анодиран алуминий;
- размери – дължина 98 мм, диаметър 23,6 мм;
- тегло – 78 грама с батерията;
- влагонепроницаемост(само от влага и дъжд);
- калъфче, батерия,  карабинер, сиджимка, описание, кутия и т.н.

А сега малко снимки, а плюсовете и минусите след снимките. Първата снимка е моя, останалите - от нета.
Това са част от моите "бойни" фенери и викс "Номад", за оразмеряване на малкото фенерче LL M1 в средата:

Самият фенер Led lenser M1  и комплектацията

Позлатените контакти, вътре също са такива

Спрямо средна ръка

Размери

Тегло със и без батерия

Извращения

Светене
Дистанция 20 метра, разфокусирана система(широка експозиция)

Дистанция 20 метра, фокусирано на 50%

Дистанция 20 метра, фокусирано на 80%

Дистанция 20 метра, фокусирано на 100%

И така - личните впечатления от 2-месечно ползване (+ плюсове, - минуси).
Плюсове:
+ Малко, леко, здраво, удобно за ежедневно носене, титановият пръстен отпред на главата трудно се наранява при изпускане. Има го само на моделите М1 и М5.
+ Удобна система за фокусиране с една ръка, обаче първо трябва да и свикнеш.
+ Свети, даже учудващо добре за тези размери. Не съм мерил с крачки дали покрива тези 146 метра по каталог, щото на мен и 20 са ми достатъчни.
+ Режимите се сменят от единственото копче отзад, може да се излъчват сигнали с Морзовата азбука при желание и малко тренировка.
+ Позлатените контакти не се окисляват, като последното е основна болка на повечето китайски и не само фенери.
+ Сглобено е качествено, никакви луфтове и дрънчене. Все пак немец е проектирал допуските. Ние, българите, като ни питат колко бири сме изпили, казваме пет-шестнайсе. Докато немецът ще каже 5 или 16(защото не разбира от тънки пинизи като нас - умните българи). Аз затова май през последните 10 години все разчитам на немски коли, именно заради тези прословути допуски и сглобки.
+ Батерията е 3 V, литиева, държи на студ и може да се съхранява 10 години.

Толкова с плюсовете, почваме с минусите:
- Не става за подводно гмуркане, явно заради системата за бърз фокус. На дъжд и влага държи.
- Не може да се използва в позиция "свещ", тъй като задникът на фенерчето е заоблен и в палатката трябва да е или в легнало положение или да се връзва с канап и да виси като лампа.
- Работи само с литиева батерия CR123A, която е 3 V, а зарядните с тези размери са 3,7 V
и фенерът може да изпуши. Тези батерии са около 4,80-5 лева едната, по-скъпи от алкалните AA и ААА, и съизмерими по цена или малко по-евтини от зареждаемите АА и ААА.
А и не във всяка бакалница се намират. Т.е. при няколкодневни преходи трябва да се носят запасни батерии в раницата.
- Имало е случаи на гръмнали батерии с качество "менте".
- Цената е твърде висока за нашите житейски стандарти.
- Стробът като функция според мен е напълно излишен, освен ако не реши човек да си прави дискотека в Буша или да плаши кучета и гарги.

И тъй, нещата около фенерите май са същите, както при ножовете и брадвите. Т.е. можеш да дялкаш, сечеш и цепиш дървета както с Мора, Хултафорс и циганско брадве, а може и с Барк Ривър, Рандал, Ватерлингс или Грансфорс Брукс. Ще свършат пак същата работа. Евтините фенерчета също светят, а има и китайчета от Илиянци с Cree диоди и фокусни системи за по 15-20 лева, които съм чувал, че светят също добре, даже съмнително добре за тия пари.

Та такива работи.

P.S. Батерията още не съм я сменял и затова нямам информация колко държи всъщност. Някакъв спад в светенето не съм забелязал, но аз съм го ползвал има няма 2-3 часа общо(сумарно). За клизмени ситуации си купих резервна.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
   Честита придобивка, да си ги ползваш със здраве . Това свети малко по силно от китайчетата в широка експозиция и малко по слабо когато е фокусерано на 100% . поне така ми се гледа от снимките .

ko54

• Hero Member
Мерси, Cat. За светене си свети учудващо яко, на снимките това ясно не личи. Ама то всъщност пак си е китайче, по-точно марково китайче. А като го подържиш в ръка и пощракаш с него усещаш, че го е мислил и проектирал некитаец, в случая германец. Такива са ми тактилните впечатления.  

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Честита придобивка, със здраве да си я ползваш. Що се отнася до фокусиращите китайчета варират от 6 до 25 лв последните са "универсални бойци" може да се ползват с няколко вида батерии и в комплекта влиза и зарядно за "скъпарския" модел.

ko54

• Hero Member
Благодаря, vanjo.
А този истински немец от І-та Световна война също си има лупа, спомням си, че в детството си имах подобен с лупа, макар и нетолкова древен. Нещо носталгията ме налегна май.

ko54

• Hero Member
Що се отнася до фокусиращите китайчета варират от 6 до 25 лв последните са "универсални бойци" може да се ползват с няколко вида батерии и в комплекта влиза и зарядно за "скъпарския" модел.

"Скъпарските" модели даже имат 2 зарядни, като едното е за автомобилна запалка + преходник за 3 броя батерии тип ААА. Батерията никак не е зле, Li-ion, 3800 mAh, 3,7 V, тип 18650, сигурно ще издържи до 500 цикъла за зареждане(непроверена информация). Хубавото на този тип зареждаема батерия е, че има много малък саморазряд(за разлика от зареждаемите Ni-MH)  и държи заряда до 1 година(ако не е съвсем ментелива).
Малкият ми син има такъв фенер с литиево-йонна батерия и е доволен. Днес му взех фенера назаем, за да направя снимка. Свети много добре, по моя преценка на око вади над 200 лумена, има си два режима + строб и фокусираща система с рефлектор + стъклена лупа. Не е баш за ежедневно градско носене, щото тежи към 170 грама и дължината му е 150 мм. Но за Буша, според мен, си е направо предостатъчен. Като го разклатиш, нещо леко дрънчи вътре, но си бачка устойчиво. Как държи на влага не знам, няма уплътнителни О-пръстенчета, а някаква хитра двойна резба(метал + пластмаса). Не го давих във вода, щото не е мой, но на дъжд сигурно ще държи. По далекобойност конкурира Led Lenser-а, петното е добро. Широката експозиция също е добра, чете се уютно текст върху гланцирана хартия или топографска карта в планшет, а и не заслепява с отразен лъч. Това всъщност е голямото предимство на фокусиращите системи, че не им трябва допълнително дифузер, за да разсейва светлината при четене или къмпингово използване. Излиза, че немецът и китаецът с прости и древни решения(а при китаеца даже и евтини) с лупа(кой с една, кой с 3 лупи) и рефлектор са достигнали до напълно приемливи резултати.

Това по средата е въпросния "Скъпарски китаец"

P.S. А за няколкодневни преходи, ако няма наблизо ток или автомобилна запалка, трябва да се носи преходника, зареден с 3 броя ААА батерии като резерва в раницата.

P.S. Прочетох в ножарския форум мнение на jose(а на него може да се вярва), че при литиево-йонните батерии тип 18650 не бива да се допуска разреждане под 2,5 V, щото след това умирали безвъзвратно. Излиза, че в Буша трябва да си влача и волтметър. Аман.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Честита придобивка ko54. Дано ти служи вярно и дълго.
Фенерът си е хубав,  цената също. Поне аз не го намирам за под 130лв. Който е решил да си го купи може първо да потренира с някое китайче. Или ще му мине мерака или китайчето толкова ще го ядоса, че веднага ще си купи по-скъпичък.
Това китайче на мен ми излезе около 15лв с 3 батерии Duracell AAA (калъф и карабинка отделно). Тежи около 120гр. Ефектно фенерче за човек като мене, които не беше имал такъв. Имам го от 6-7 месеца. Пазя си го, но не знам когато падне за първи път дали ще светне въобще. В тази връзка показвам и това рекламно фенерче на Duracell:
Имам го от около 2003 – 2004. Тогава то вървеше гратис с около двайсетина батерии АА и ААА. Има някакъв гумиран корпус и някаква степен на влагозащита. Това е фенерчето което и ми е служило най-дълго и най-вярно. Минало и много пъти през тест “детски ръчички”. В момента е с напукан корпус и олющено копче, но още свети. Не знам дали сега продаваните от Duracell са толкова дуракоустойчиви. Ако някои има опит – нека сподели.

Тъй и тъй съм почнал нека споделя и какво да не си купувате, ама в никакъв случай:
Купих го с идеята да имам фенер за аварийни случаи, като ми свършат батериите и т.н. Трудно си признавам за грешна покупка, ама тази е една от най-калпавите ми.
Между другото – това е идеален подарък за тъща :-* или друго “близко” същество.  Когато и спре тока – има да върти до побъркване. ;D
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
Тъй и тъй съм почнал нека споделя и какво да не си купувате, ама в никакъв случай:
Купих го с идеята да имам фенер за аварийни случаи, като ми свършат батериите и т.н. Трудно си признавам за грешна покупка, ама тази е една от най-калпавите ми.
Между другото – това е идеален подарък за тъща :-* или друго “близко” същество.  Когато и спре тока – има да върти до побъркване. ;D

Аз случих на тъща и затова издирвам за нея комбинирано фенерче(динамо + соларно). Струва около 10 лева и стотинки. Ако някой е виждал в София, да свирка, без майтап...

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Щом вече слуша:

Torch VELAMP IN 380E
www.technopolis.bg  
15.99 lv

След като се набутах с горното REAL купих това.
Зарежда от слънце и динамо.
Държи ток засега, но не го ползвам много.
От време на време го зареждам за да не се
изпразва изцяло. По спецификация има някава
вградена батерия, която незнам колго години
може да се ползва.
P.S. Абе няма ли някой по-смел да отвори една тема за тъщата в бушкрафта. За колежките може свекървата в бушкрафта. Нарочно пиша с малки букви. :)
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
Честито , колега за придобивката. Да ти служи дълго и вярно.
За батериите 18650 - най-добре е да се ползват защитени - тогава проблеми няма.
Ако ти трябват за фенерчето 3 волтови цр123 - при мен са най-добри и евтини - олайт на 3,99лв. 1500ма/ч.

ko54

• Hero Member
Мерси, jose! А цените на твоите литиеви CR123A са направо дъмпингови, кеф. Конкуренцията е голяма работа. Щото иначе по фотоателиетата са към 8 лева парчето, в зависимост от марката - Варта, Кодак или други китайски Файери разни. А 4 лева парчето за литиева 3 V батерия си е колкото комплект читави батерии формат ААА или АА.  И съхраняват заряда до 10 години без проблеми. Обаче, ако се поръча онлайн, пак ще стане 8 лева с доставката, даже ще надхвърли тази сума. Явно онлайн трябва да се поръчват повече бройки, за да се намали относителната цена. Няма пълно щастие и тва си е.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Няма пълно щастие и тва си е.
При условие, че сте в един град каде е проблема ?

ko54

• Hero Member
През тия студени дни нарочно оставих в колата за 2 денонощия разни фенерчета с различни батерии и акумулатори(литий-йон, само литий и алкални) + фотоапарат с никел-металхидридни акумулатори - батериите нови, а акумулаторите - заредени на мах. Искаше ми се да проверя на практика как стоят нещата при студ -8-10 градуса. При литиевата батерия и литий-йонния акумулатор на втората сутрин не забелязах видими изменения в яркостта(7 часа сутринта), алкалните батерии видимо бяха "клекнали" от студа(с около 30-40% според мен), а най-зле бяха никел-металхидридните акумулатори на фотоапарата(SANYO 2700 mАh Ni-MH) - на четвъртата светкавица сдадоха багажа. За себе си направих съответните изводи - за студ си трябва литиеви батерии и литий-йонни акумулатори, а алкалните батерии и Ni-MH акумулатори трябва да се съхраняват на топло - примерно във вътрешен джоб, за да няма изненади. Изобщо от литиево-йонните акумулатори май най има файда - издържат до 1000 зареждания, имат голям капацитет(до 3800 mAh за формат 18650) и държат на студ. Обаче са скъпи засега - 12-15 лева за 1 бр. Излиза, че фокусируемите фенерчета от 20-25 лева в Илиенци с включени в комплекта акумулатор 18650 + 2 зарядни(за автомобил 12V и битовата мрежа 220 V) си струват парите. И даже светят повече от добре.  

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
Излиза, че фокусируемите фенерчета от 20-25 лева в Илиенци с включени в комплекта акумулатор 18650 + 2 зарядни(за автомобил 12V и битовата мрежа 220 V) си струват парите. И даже светят повече от добре.  

Илиенската стока винаги е ва банк. Не знаеш до кога и колко ще бачка. Акумулаторите има са боклук и не са със защита (има разтопени даже). Ама, както казват умните хора - "what you pay is what you get"....