Криза е, свободно време колкото щеш, затова няма да жаля мастилото. На който не му се чете – да преминава направо към ТТХ и снимките, все ми е тая...
И така, на всички е ясно, че повече от 90% и кусур от фенерите се правят или асемблират в Китай. Няма лабаво, явно ще трябва или да нагъваме повече ориз или в близките години да си правим пластични операции, за да ни се „дръпнат” очите.

Кофти, ама факт. Някой ще каже, абе ko54, пак ли ще ни поднасяш азбучни истини, ясно е на всички, че до 5 години тази цифра може да достигне даже 99%. Така е, но тук при тези фенери нещата са малко по-различни – проектирано от немци, основните чаркове произведени в Германия, а останалите в Китай и фенерите като цяло - асемблирани пак в Китай. Хората си го пишат в техния сайт и хич даже не го и крият.
Както и да е, лятото се бях наканил да си купя някъкъв приличен фенер, даже правих консултация с
Jose, който любезно ми обясни на ЛС каква е хавата и ме прати по софийските магазини първо да видя и пипна с ръка фенерите, а после да избирам съобразно нуждите. Ходих, разбира се, даже 2 пъти, пипах, светих и мигах с разни Олайт-и, Маглайт-и, Феникси, Лед Ленсъри и т.н. Така и не се спрях на нещо конкретно – които ми харесаха бяха много скъпи, а по-евтините ми се сториха малко мижави откъм светене. Естествено фенер трябва да се купува в ясен и слънчев ден, щото когато е тъмница - и свещ или запалка изглеждат, че светят добре. А всъщност ние, бушкрафтърите, особено начинаещите като мен, би трябвало да си светим с факли в Буша,

а не с някакви си там високотехнологични Cree и прочие диоди. Пак се разсеях. Обаче на мен фенерче си ми трябва като EDC по съвсем други причини - ходя по огледи в сгради, които я имат, я нямат елекричество, вра се в разни тъмни мазета, тавани, подземни гаражи и т.н. Фенери си имам, повече от 10 бр., всички до един китайски естествено и всички си светят, кои по-добре, кои по-зле, ама вършат работа. Е, отвреме навреме и то баш при най-отговорни случаи или угасват внезапно или преминават на супер икономичен режим(разбирай едва мъждукат), ама съм свикнал, въпреки че в такива тъмни места без фенер си е живо оцеляване – може да си счупиш я карачките, я главата, а и да загубиш по същите причини ценен клиент. Мъка.
Така или иначе фенер не си купих и карах по-старому, докато един приятел(хем приятел, хем клиент-инвеститор), на когото явно съм спестил доста пари и нерви с отрицателни съвети(които в този бранш се ценят повече от положителните такива), преди 2 месеца ме покани на кафе и ми връчи като подарък едно малко фенерче Led Lenser, серия М, модел М1. Явно бая му е било писнало да се спъва при нашите съвместни обикаляния из тъмните сокаци на родната недовършена строителна джунгла. Та този приятел си беше поръчал 2 бройки онлайн отнякъде си, като едното го предостави на мен. На вид ми се видя много мижаво и това явно е проличало по моята скептична физиономия, обаче когато го включи и насочи към мен – веднага съжалих за това пренебрежително отношение. С други думи – едва на втория коняк успях що-годе да си оправя погледа. Забравих да спомена, че ние си пием с него кафе и коняк обикновено в равни дози – т.е. 1 кафе и 1 бутилка коняк. Както се казва – в пропорционалността са скрити тънкостите.
И така, да минем към ТТХ:- производител – Led Lenser, проектирано в Германия, асемблирано в Китай. Основните части, като оптиката например, най-вероятно се прави в Германия, останалото – в Китай;
- серия М, модел М1, с микропроцесорен модул(драйвер);
- 1 диод, 100 000 часа работоспособност;
- оптична система – рефлектор и 2 лещи(патентована AFS);
- бърз фокус/разфокусиране с една ръка;
- яркост – 170 лумена;
- далекобойност – 146 метра;
- 3 режима – ярък 100%, икономичен 15% и строб;
- батерия 1 х CR123A, 3 V, литиева, работа 7 часа с една батерия;
- позлатени контакти;
- титанов пръстен отпред на главата, корпус – анодиран алуминий;
- размери – дължина 98 мм, диаметър 23,6 мм;
- тегло – 78 грама с батерията;
- влагонепроницаемост(само от влага и дъжд);
- калъфче, батерия, карабинер, сиджимка, описание, кутия и т.н.
А сега малко снимки, а плюсовете и минусите след снимките. Първата снимка е моя, останалите - от нета.
Това са част от моите "бойни" фенери и викс "Номад", за оразмеряване на малкото фенерче LL M1 в средата:

Самият фенер Led lenser M1 и комплектацията

Позлатените контакти, вътре също са такива

Спрямо средна ръка

Размери

Тегло със и без батерия

Извращения

Светене
Дистанция 20 метра, разфокусирана система(широка експозиция)

Дистанция 20 метра, фокусирано на 50%

Дистанция 20 метра, фокусирано на 80%

Дистанция 20 метра, фокусирано на 100%

И така - личните впечатления от 2-месечно ползване (
+ плюсове,
- минуси).
Плюсове:
+ Малко, леко, здраво, удобно за ежедневно носене, титановият пръстен отпред на главата трудно се наранява при изпускане. Има го само на моделите М1 и М5.
+ Удобна система за фокусиране с една ръка, обаче първо трябва да и свикнеш.
+ Свети, даже учудващо добре за тези размери. Не съм мерил с крачки дали покрива тези 146 метра по каталог, щото на мен и 20 са ми достатъчни.
+ Режимите се сменят от единственото копче отзад, може да се излъчват сигнали с Морзовата азбука при желание и малко тренировка.
+ Позлатените контакти не се окисляват, като последното е основна болка на повечето китайски и не само фенери.
+ Сглобено е качествено, никакви луфтове и дрънчене. Все пак немец е проектирал допуските. Ние, българите, като ни питат колко бири сме изпили, казваме пет-шестнайсе. Докато немецът ще каже 5 или 16(защото не разбира от тънки пинизи като нас - умните българи). Аз затова май през последните 10 години все разчитам на немски коли, именно заради тези прословути допуски и сглобки.
+ Батерията е 3 V, литиева, държи на студ и може да се съхранява 10 години.
Толкова с плюсовете, почваме с
минусите:
- Не става за подводно гмуркане, явно заради системата за бърз фокус. На дъжд и влага държи.
- Не може да се използва в позиция "свещ", тъй като задникът на фенерчето е заоблен и в палатката трябва да е или в легнало положение или да се връзва с канап и да виси като лампа.
- Работи само с литиева батерия CR123A, която е 3 V, а зарядните с тези размери са 3,7 V
и фенерът може да изпуши. Тези батерии са около 4,80-5 лева едната, по-скъпи от алкалните AA и ААА, и съизмерими по цена или малко по-евтини от зареждаемите АА и ААА.
А и не във всяка бакалница се намират. Т.е. при няколкодневни преходи трябва да се носят запасни батерии в раницата.
- Имало е случаи на гръмнали батерии с качество "менте".
- Цената е твърде висока за нашите житейски стандарти.
- Стробът като функция според мен е напълно излишен, освен ако не реши човек да си прави дискотека в Буша или да плаши кучета и гарги.
И тъй, нещата около фенерите май са същите, както при ножовете и брадвите. Т.е. можеш да дялкаш, сечеш и цепиш дървета както с Мора, Хултафорс и циганско брадве, а може и с Барк Ривър, Рандал, Ватерлингс или Грансфорс Брукс. Ще свършат пак същата работа. Евтините фенерчета също светят, а има и китайчета от Илиянци с Cree диоди и фокусни системи за по 15-20 лева, които съм чувал, че светят също добре, даже съмнително добре за тия пари.
Та такива работи.

P.S. Батерията още не съм я сменял и затова нямам информация колко държи всъщност. Някакъв спад в светенето не съм забелязал, но аз съм го ползвал има няма 2-3 часа общо(сумарно). За клизмени ситуации си купих резервна.