Автор Тема: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно  (Прочетена 54060 пъти)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #30 -: 06 Май 2011, 09:10:27 am »
А аз държах Хултафорсите 1 час в оцет и станаха на цвят сиви, определено има полза от това, а и потъмняването остава на едно определено ниво и за доста време. Относно брадвите, специално се интересувах, явно има нещо друго, щото и Ветерлингс и Грансфорс Брукс, и Хускварна и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс, включително тези за цепене/колун/. Нямам никакво основание да смятам, че шведите правят/заточват/ подозрително еднакво само този модел брадва ??? само от куртоазия, освен ако калъпите/формите/ за коване на брадвите не се правят на едно и също място.  ???  Ама тук говорим за заточка. Явно това е въпрос за дърводелци и реставратори по дърво, ще го задам в руските специализирани форуми, там има всякакви специалисти, а и много многознайковци.  :)
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #31 -: 06 Май 2011, 11:13:11 am »
и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс,
:o откога имат брадви?Много съм изостанал,и къде може да се купи?
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #32 -: 06 Май 2011, 11:50:00 am »
и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс,
:o откога имат брадви?Много съм изостанал,и къде може да се купи?

Даже 2 модела /800 грама и 1 килограм/ и 2 вида дръжки /права и ергономична/.

http://www.hultafors.co.uk/www/live/gemensam/iframe.aspx?TreeID=23980
виж раздел Axes и после Hultafors Axes

Обаче цените им са много солени, почти като на Грансфорс Брукс.  :'(
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

sika

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #33 -: 19 Февруари 2012, 11:14:23 am »
Здрасти Роско,
Мда, правилно си отбелязал за рапидната стомана. По-старите ножовки бяха закалени изцяло, а не зоново, така че острието можеше да си го направиш от която си част искаш, но по-новите (произведени от 1987год. насам) са вече със зонова закалка.
Относно силната корозируемост - тая корозира ама чак пък силно... Пробвай със ШХ-стомана (черупка от лагер примерно) - само докато ѝ произнесеш името на стоманата и е ръждясала :) За чупливостта мога да кажа същото - хубави остриета са, ама гледайте да не го изпуснете на земята, че отиде :) Точи се трудно, ама наистина трудно - обаче държи ряз за години напред!!! Между другото, това е единствения материал, който съм успял да заточа на 18 градуса (по 9 градуса на страна).

Най-лошото на тая стомана е, че тя просто не е обработваема в домашни условия. Всичките ми ножове от механична ножовка са hidden tang (щото не моеш да ги продупчиш!), правени с много шмиргел и много вода! Съжалявам, че ops от доста време не се е мяркал - той е гуруто на стоманите тука. Това, което съм чел за рапидните стомани е, че се закаляват на сложни температурни цикли и то на няколко пъти. След закаляване - за да отпуснете стоманата трябва да я нагреете на 450-480 градуса по Целзий за три или четири часа (не съм точно сигурен, пиша наизуст). За сравнение, стомана 4х13 спокойно можете да я сложите в домашната фурна на 250 градуса за 1 час и ще я отпуснете.
Извинявам се ,че се връщам така назад в темата но нека да вметна едно пояснение . Та когато говорим за ТО на рапидни стомани имайте в предвид ,че тези сложни термо обработки са нужни ЕДИНСТВЕНО когато целта на занятието е да направим отново ножовка ,а не нож.
Ножът от такава стомана може според мене да мине и с някъкъв по-общ метод на закаляване и отвръщане.
Поздрави.

kartagen

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #34 -: 04 Юли 2017, 03:19:56 am »
Здравейте,търся си камък за заточване на ножовете и търся съвет относно тези камъни-https://www.olx.bg/ad/belgiya-za-zatochvane-estestven-kamak-ID2NItL.html#c811d30f43.Някои ползвал ли ги е,и ако може да ми препоръчате някои изпитан камък/като качество и цена/?

oso_bs

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #35 -: 05 Юли 2017, 15:19:13 pm »
Работна острота демек  да реже хартия и да бръсне може да се постигне лесно и евтино със следната комбинация:

http://www.tashev-galving.com/001+VVI+567/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F

http://www.tashev-galving.com/001+MKT1594/%D0%91%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

и строп, който лесно се прави от парче кожа или дънков плат намазан с тази абразивна паста:

http://shop.intesa.bg/bg/grinding-accessories/943-pa-70-1096.html

kartagen

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #36 -: 22 Юли 2017, 14:46:46 pm »
Работна острота демек  да реже хартия и да бръсне може да се постигне лесно и евтино със следната комбинация:

http://www.tashev-galving.com/001+VVI+567/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Това,че тази Белгия не е естествен камък,означава ли,че дава по лоши резултати при заточване?И може ли за финален етап,вместо строп с паста,да ползвам водна шкурка 2000?

Teratoni

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #37 -: 15 Октомври 2017, 21:46:57 pm »
Това да не е реклама на Ташев. Белгия е нарицателно за естествен камък от кариери в Белгия известни от времето на римската империя и останали в България след немските армии от световните войни. Това са по известните като Котикули в Европа доста по финанси, по скъпи и по качествени камъни. ЗАИ Берковица също доставя абразив от Словения и нейни бусове от зелен силициев оксид ще намерите при техните дистрибутори на 5 пъти по ниска цена. Поне да подкрепим бг индустрията.