Автор Тема: Храната, която носим с нас когато сме сред Природата  (Прочетена 6698 пъти)

zdravkokomitov

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
До колкото разбрах Нobo иска да пишем тук и за храната, така че  започвам с нея, но първо трябва да уточня че поводите да съм в пустоща мога да ги разделя на три основни групи
1. за риба  При всяка възможност правя тридневни излети по Тунджа с две или три преспивания. В такъв случай винаги имам за резервна храна жито от епархийския магазин (намирам го за по добро от груханото от магазините) и 2 кг царевично брашно Двете са едновременно стръв и храна.
2. за гъби и двудневни излети с преспиване в планината с влак. Храната тогава основно е сандвичи плюс ябълки
3. Велопоход В такава ситуация предвиждам обиковено четири задължителни нощувки и поне още три допълнителни. Сандвичи за първия ден Хляб за два дни, а като неприкосновен запас 3 консерви русенско или телешко варено и разделен и вакуумиран на 6 части по една чаша ориз (той е предварително изчистен измит и изсушен)
Винаги имам салата със себе си и в годините съм се спрял на зелето, защото може да се комбинира с всичко от левурда и жиловник, до мента маточина и глухарче, да не говорим че колкото повече се мачка, толкова по добре, същото немога да кажа нито за доматите нито за краставиците.
Обожавам копривата и сланината, вечер не пропускам да си хапна от тях(къпана сланинка ммммммммм или ориз с копривка  кълцана сланинка и суров лук!) суровия лук и чесъна. Щом съм с колелото си позволявам и кутия саламурено сирене (не се разваля) Рядко пътьом купувайки си хляб взимам и колбаси за печене, но то е обикновено когато не съм сам иначе предпочитам яйца (при първото спиране пържа, а останалите сварявам) Винаги когато съм извън града се храня по разнообразно и пълноценно или минаваХ (защото сега заради определени причини не го правя) на пълен глад.  Избягвам върхови натоварвания и екстремни изпълнения, затова калоричността не е решаваща, а по скоро богатата на фибри храна, който е имал проблеми някога с перисталтиката ще ме разбере! Предпочитам продължителните натоварвания и само при липса на време правя еднодневни излизания без преспиване. При еднодневните основната тежест пада на водата (знам коментара, но си нося достатъчно морска сол и без да съм го знаел преди, така че не съм имал проблеми) трите литра разделени на две места са задължителни заради потенето и тъй като съм все в гористите части там винаги е или напечено или задушно и влажно просто това е неизбежно.
Другото задължително нещо е бутилката мед, дори за еднодневен поход. Чай може да се спретне винаги, но си е гола вода без мед! Естествено чая трябва достатъчно да е изстинал преди да се прибави меда, но това е следствие обикновено на кисненето на билките(не се варят) така че никой и да не го прави умишлено, не греши в тая насока.
В общи линии това е за храната, а за облеклото спазвам максимата колкото повече - по добре, стига да не тежи излишно. Осъзнах колко е правилна тази максима, когато ми се наложи веднъж да си правя пончо от първия си спален чувал защото нямах дебела връхна дреха, добре че тогава вече знаех за този вид облекло.

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re:Храната, която носим с нас когато сме сред Природата
« Отговор #1 -: 07 Октомври 2010, 15:02:54 pm »
Я и аз да споделя един спомен от студентските години. Като ходехме на походи из планините обикновено носехме храна в презапас, а пък нашя водач понеже беше готин пич ама и тарикат 8) си носеше едно лютеничено бурканче  св. мас и едно торбе кус-кус ;D. Първата сутрин рано за закуска ни посрещаше с пълни чинии подсладен кус кус с сирене ;) /наистина по-хубав не съм ял/, на обяд как да е, а вечер щипне 2-3 филийки оттук там препече ги тръкне ги с масчица и почва : Ммм, кашкавала ти е екстра , еее майка ти е направила страшна лютеница , лелее тоя суджук трябва да ми кажеш как го правите и т.н. и т.н. Разбира се и всеки имаше достъп до масчицата ;). И така си изкарвахме по няколко дена из балканите

Kent

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 362
Re:Храната, която носим с нас когато сме сред Природата
« Отговор #2 -: 07 Октомври 2010, 15:11:06 pm »
Досега бяхме на макаронена диета - макаронки на примус или огън с това онова в тях /бульон във водата, малко кашкавал и салам накрая, за люителите лютив сос, нещо като Тобаско, но само индивидуално, за децата - кетчуп/. Но ми писна. Особено от прапан-бутановите примуси и от бензина. Сега мисля да минем на оризова такава, аз затова сътворих и това подобие на печле и слухтя за рецепти с ориз. Все пак ориза цял Китай храни/ше и на докъде стигнаха хората. Иначе не сме претенциозни в храненето. Месце да има и всички са доволни. Хранич се по веднъж на ден - вечер основно, през деня малки закуски за жената и децата, макар и без тях да са минавали /хипогликемията им е неизвесна още/.

EXeCuTiOnER

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
Re:Храната, която носим с нас когато сме сред Природата
« Отговор #3 -: 30 Декември 2012, 22:57:51 pm »
Едно време носих всякакви глупости, вече нося само вратни пържоли с много хляб, лютеница и една сливенска мерудия - самардала. Последната май я има и във Варна. Имало е случаи, поради липса на инструментариум да си правя цели пържоли на шиш. Ял съм ги и сурови, понеже съм вървял повече от очакваното и докато чакам да се опекат, замезвам със сурови... Специално свинския врат и най-некадърния готвач може да го направи добре на жар, а и засища много.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Обикновено нещо за скара за огъня - кюфтета, кебапчета или пържоли, малко сланина - задължително, чесън, лютеница. И хляб, закъде без него.
 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

mosferatu

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
Re: Храната, която носим с нас когато сме сред Природата
« Отговор #5 -: 03 Декември 2013, 23:44:24 pm »
За налято си мисля отсега диетата- мазно и вкусно- домашни сланина, сухари, пастет (ако остане), рибица (филе "Елена"), бурканче лютеница/кьопоолу и купешки вафли и купешки суджук (няма черва в магазинната мрежа). По Балкана, понеже не съм добър планинар, като качваме баири винаги вземам енергийна напитка- обикновено Монстър- най- ефективен цена/енергийна стойност, захари и т.н. Че няма Жен- Шен- няма, но помага след голямо физическо натоварване.

gavra74

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 239
Re: Храната, която носим с нас когато сме сред Природата
« Отговор #6 -: 28 Февруари 2014, 12:42:52 pm »
Досега не съм ходил на няколкодневни походи и затова храната е за салата (домати, краставици, готови, картофи за жарта), за джъз-бъз (кюфтета, наденица или пържолки - зависи колко време остава до заплата), средство за прокарване на храната и блясък в погледа  ;D и за края на мероприятието - кафе.
Рядко ползвам подправки освен сол и черен пипер - обичам вкуса на месото, а не на пикантина-микантина.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Kent

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 362
Re: Храната, която носим с нас когато сме сред Природата
« Отговор #7 -: 28 Февруари 2014, 19:32:51 pm »
в Балкана сега жена ми си беше направила труда да мъкне обелени скилидки с чесън, адаша васко няколко луковици лук, а д-ирена счукани люти чушки. това и със сняг може да се яде.