Автор Тема: Утоляване на жаждата във високата планина  (Прочетена 10488 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Високо в планината водата е почти дестилирана. Бедна е на соли. В резултат човек колкото и да пие все остава чувство за незаситеност. Искам да споделя няколко изпитани от мен начина за решаване на проблема.

Черния и зеления чай утоляват жаждата много добре. Другото предимство на този метод е, че водата се преварява. Това е желателно да се прави дори във високата планина. Колкото и чиста да изглежда водата тя може да е зараена с какво ли не. Особено сега с това туристическо нашествие в Рила, например. Както и техническата революция.

Другият метод е да се смеси бира с вода. Една трета бира и две трети вода. Многократно е изпитано. Утолява жаждата много добре. Също така помага при нарушен електролитен баланс на организма в резултат на продължително  обилно потене. Стига да има бира в околните хижи.

Ако няма черен, зелен чай или бира аз слагам малко сол във водата. Ефекта е поразителен. Все едно пия чешмяна вода. Колко сол? Всеки опитно стига до нужната доза. Зависи и от самата вода. Започва се от малко.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Утоляване на жаждата във високата планина
« Отговор #1 -: 30 Септември 2010, 12:19:38 pm »
Цитат
Черния и зеления чай утоляват жаждата много добре.

Не бива да се прекалява с черния и зеления чай те са диуретици, макар да съдържат големи количества витамини  (С, А, В, В1, В2, В15)и антиоксиданти. Зеления е за предпочитане пред черния чай има по-високо съдържание на витамини и таурин.
Чая е противопоказен за страдащите от артрит и подагра, при повишена дейност на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза), хипертониците не бива да изпиват повече от 3-5 чаши зелен чай дневно или 1-2 чаши черен чай - при предозиране кръвното им налягане ще започне "да подскача".  Затова е добре чая да се прави "слаб"
Ето и една полезна рецепта: При гадене сдъвчете щипка сух чай,  помага и при токсикоза.

Както са казали римляните „quod cibus aliis, aliis est atrum venenum” (това, което за едни е храна, за други е отрова)

Hobo

• Hero Member
« Отговор #2 -: 25 Март 2011, 14:49:32 pm »
Слагам по едно пакетче евтин черен чай на половин литър вода. Добре утолява жаждата и на вкус също е добре. Разбира се, пие се без захар вместо вода. Иначе си губи смисъла. За утоляване на жажда говорим. Не съм забелязал странични ефекти до сега.

usera

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #3 -: 16 Юни 2011, 13:30:16 pm »
Не ми хареса идеята за смесване на бирата с вода  ;D .

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #4 -: 16 Юни 2011, 18:05:51 pm »
Mоята съвест в никакъв случай няма да позволи, да окепазя бирата, смесвайки я с вода. За солта съм съгласен. Аз ибез това пия много малко вода, със солта ефекта ще е още по-голям. Благодаря за съвета.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #5 -: 16 Юни 2011, 18:39:25 pm »
Гледам да не пия вода често като ходя. Или ако пия да е съвсем минимално. То важИ и за другите течности. ;D

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #6 -: 16 Юни 2011, 19:21:22 pm »
То в бирата освен хмел и вода има ли друго? Моето мнение по въпроса е следното: Трябва да осмислим и щем не щем да възприемем хипотезата, че  не всякога съзнанието трябва да се подчинява безприкословно на всякъкъв повик на организма(тази архи-сложна биологична саморегулираща се система). Баба ми ме съветваше някога, като ходя по гаджета,  в никакъв случай да не ям и пия преди това, защото той(организмът), като е на границата на оцеляване, ще се стреми биологически да се възпроизведе(ще стърчи!) и защото той(организмът) още не знае, че аз(съзнанието) след това ще му дам да яде(и да пие).
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Kent

• Sr. Member
« Отговор #7 -: 16 Юни 2011, 19:34:44 pm »
Цитат
То в бирата освен хмел и вода има ли друго?

В българската и въобще ефтината е предимно спирт, за хмел не съм чувал. Бира с хмел или от хмел - западна германия 6 ойро два литра от домашна пивоварна.
Аз като каза за баба си и се сетих че като млад лекар /безработен/ бачках на един строеж, щото не  бях намерил още работа по професията и постоянно ходех гладен, жаден и с жълти стотинки. Но верно е, че тогава бях наистина свиреп е.ач . То вероятно затуй се запознах и с Жена ми де през същия житейски период.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #8 -: 17 Юни 2011, 20:51:40 pm »
Гледам да не пия вода често като ходя. Или ако пия да е съвсем минимално. То важИ и за другите течности. ;D
Ами дехидратацията? ???
Вода трябва да се пие
don't waist your time for searching all those waisted years

Kent

• Sr. Member
Re:&
« Отговор #9 -: 22 Юни 2011, 19:02:05 pm »
Ами сега по маршрута ---- х. Русалка-Бабско пръскало-вр.Голям Кадемлия-х. Мандрата, изпихме по литър и нещо вода на калпак.  Това ние,  сме тримата, - аз, Ирена и малкото. Прехода беше около 9 часа и доста жега :) Многото течности обременяват сърцето и препиването на вода или други неща също не е много харно...

Keltis

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 34
« Отговор #10 -: 11 Юли 2011, 09:34:43 am »
Пия вода колкото ми се пие, но винаги с разтворена в нея сол.От онази едрата сол.Също така ако съм на преход добавям в разтвора вода сол и едно пакетче захар на литър вода.Нормално сега в жегите изпивам по 3 литра вода на ден, но винаги с добавена сол.
Не съм усетил да ми натоварва сърцето или нещо друго.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #11 -: 11 Юли 2011, 12:50:38 pm »
Kaто съм в къщи пия само газирана вода. Чешмяна или минерална вода не ме насищат. На планина пия много малко вода, иначе ми се подува корема, а съм жаден. Ще опитам със сол сега на Ком-Емине, но кажете ми моля, приблизително колко? На вкус нищо не означава.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #12 -: 14 Юли 2011, 16:45:49 pm »
Аз предпочитам това, което написах тук:
Цитат
За хората, които се потят обилно и повече от нормално ще споделя друг изпитан от мен трик. Сутрин, непосредствено преди началото на прехода, изяждам тънка филийка хляб дебело посолена със сол. Противно на това, което повечето ще си помислят изяждането на толкова сол преди прехода не предизвиква допълнително желание за пиене на вода. Само силно намалява потенето. От там и дехидратирането на туриста.

Когато се е налагало да слагам сол във водата, това е една щипка в манерката. Твърде относителна мерна единица. :D В спец частите ги учат да добавят 1 грам сол на литър вода и пет грама захар. Келтис вече писа за това.

//offtopic

Използвам случая да кажа, че по такива сериозни въпроси тябва много да се внимава откъде се черпи информация. Рисковано e да се вярва на непроверени източници от интернет, защото специалисти всякакви. Например, за да опонира на статията ми Воден режим по време на поход изживяващият се като гуруто и шефа на бушкрафта и експерт по оцеляване Стоян Стоянов от Дивдядово, Шумен, беше препоръчал в блога си да се пият 5 дори 7 литра вода на ден и да се приема 1 грам сол на 1 килограм живо тегло. Трудно ми е да повярвам, че поне веднъж Стоян лично е изял 80 грама сол и изпил 7 литра вода за един дневен преход. Откъде тогава тези негови твърдения? Moгa само да предполагам. Или сляпо е преписал от някъде тези цифри, или е объркал мерните единици. Че Стоян не е особено силен в конверсията на мерните единици от система в система се видя още като намекваше, че ще ни научи как сами да си изковем нож използвайки домашната кухненска фурна. Беше голям майтап да четем как неговата с лекота загрявала до 500 градуса. Притиснат от читателските аргументи той се коригира, че не неговата, а на някой си друг експерт фурната се нагрявала до 500 градуса. Накрая се оказа, че в оригинала, откъдето тогава беше преписвал, било в градуси по Фаренхайт, а не по Целзий. От там се е объркал и маса небивалици написа. Какво са някакви мерни единици за титана на бушкрафтърската мисъл?! Но за един сляп негов последовател съветите за грамовете изядена сол и за литрите изпита вода може да са твърде фатални. Така, че още веднъж, внимателно с интернет експертите!

п.с. Предполагам след това мнение специалиста от платото ще коригира литрите вода и грамовете сол в блога си.

Kent

• Sr. Member
« Отговор #13 -: 14 Юли 2011, 17:48:58 pm »
Цитат
Но за един сляп негов последовател съветите за грамовете изядена сол и за литрите изпита вода може да са твърде фатални. Така, че още веднъж внимателно с интернет експертите!

п.с. Предполагам след това мнение специалиста от платото ще коригира литрите вода и грамовете сол в блога си.

Хобо, споко бе. Почти никой, нито от този форум, нито от другия ..... практикува изтощителни преходи в жегата от над 12-14 часа примерно. От пишещите поне. Тъй, че за слепите последователи, това го забрави.
А, който практикува - той си знае колко и какво да пие и без форумни изчисления, щото се предполага, че има глава, а не тиква на единия край на тялото...

Hobo

• Hero Member
« Отговор #14 -: 14 Юли 2011, 18:32:26 pm »
Тази тема за утоляване на жаждата всъщност само допълва другата за водния режим по време на поход. Май ше е по-добре да се слеят в една и коментарите да са заедно.