Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100502 пъти)

ice-boy

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #165 -: 09 Януари 2013, 20:39:20 pm »
Пусни снимки на модела, който те интересува, да ги видим тук във форума. Може да знае някой дали са добри или не.

Здравейте,
Благодаря, но вече не е необходимо да изпращам снимки. Закупих си кубинки. Пещерски са! По всички белези си отговарят, а и са произведени 83г. За жалост лявата е правена на по-голям калъп и от по твърда кожа, а дясната е по-малка и от доста по мека кожа. Когато ги преглеждах в куриера нямаше как да ми направи впечатление :( но като се прибрах разбрах, че са от различни партиди. Поръчах ги от някакъв човек от Берковица, който търгува с военния резерв или поне каза нещо от този род. Има обява в Продавалник ... и така намерих.
В тази връзка бих искал да помоля за информация ... откъде мога да си намеря автентични военни пещерски кубинки. Явно от Продавалник няма как да стане. Ще бъда много благодарен за съдействието.
Поздрави,
Михаил

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #166 -: 09 Януари 2013, 21:32:44 pm »
Жалко. И аз имам един такъв чифт. При мен също дясната е по-тясна. За щастие кожата беше еднаква и на двете. Реших проблема като разших езика на тясната кубинка. Поносих така и кожата се отпусна по крака ми. Конеца беше някакъв много здрав и е абсурд самият той да се отпусне. Като го махнах кожата сравнително бързо отпусна, което е нормално за истинска кожа. Като разшивах езика оставих малко от шева в средата  и в двата края на езика, по един бод колкото да държи езика да не падне. Така си ги нося и досега. Оказаха се много здрави и хабер си нямат да се износват след 4 години яко целогодишно носене. В твоя случай като ги поносиш твърдата кожа ще омекне след време и ще се уеднаквят или ще им свикнеш, че са различни. Ако не ти е тясна дясната. Ако ти е тясна пробвай с разшиване на езика както направих аз. Като се отпусне обувката и се разшири може да го зашиеш пак.

В статията за кубинките, а после и някъде из коментарите също, бях писал за проблема, че вече трудно се намира чифт кубинки от една кутия и по тази причина онлайн не е хубаво да се купува. Трябва да се види и пипне преди да се купува, а това става само на пазара, не онлайн.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ice-boy

• Jr. Member
  • **
« Отговор #167 -: 09 Януари 2013, 22:18:16 pm »
Благодаря за съвета! Ще помисля върху казуса. Определено тази тема е много ценна и благодаря за изчерпателните мнения и сувети, които сте събрали тук! А междувременно преди да съм подносил чифта ... бих искал да попитам след известно време /ако разшия езика/ би ли се усещала разликата в размерите между лявата и дясната? Ако има възможност да ми прави впечатление ... по добре е още сега да се пробвам да ги препродам /преди да съм ги подносил/.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #168 -: 09 Януари 2013, 22:30:28 pm »
Разликата си остава. Просто човек свиква и в един момент не му прави впечатление. Но ако не се носят редовно след всяко обуване иска известно време за адаптация. Ако има кой да ти ги купи тези, по-добре ги продай и търси друг чифт, защото вярно се свиква, но поне в началото дразни. Сетне като се свикне почти не се забеляза, но не че стават еднакви, а е от свикването. След всяко обуване на еднакви обувки отново има нужда от време за адаптация.

ice-boy

• Jr. Member
  • **
« Отговор #169 -: 12 Януари 2013, 10:57:40 am »
Благодаря! Съветите, които получих са много ценни. Така и ще направя ... ще обявя чифта и ще се опитам да го препродам :) А занапред какъв тип кубинки да търся ... такива с по-мека или с по-твърда кожа ... това има ли отношение към запазване на топлина на крака и към издържливостта на материала/кожата/?

Hobo

• Hero Member
« Отговор #170 -: 12 Януари 2013, 15:03:14 pm »
Не мога да отговоря на въпроса ти коя кожа е по-здрава, меката или твърдата. Всеки случай твърдата кожа не бива да те плаши. След известно носене и тя става мека и приятна за краката. По-дебелата кожа е по-добър изолатор. Колкото е по-дебела кожата на кубинките толкова по-добре. Особено ако ще ги носиш през зимата. Моите са с кожа 3 мм. Може би поради това досега конденз не съм забелязал дори при -20С и интензивно ходене. При същите условия обувки с 2 мм дебела кожа имаха конденз. Явно 2мм е малка дебелина ефективно да изолира външното студено от топлото в обувката до толкова, че да няма условия за образуване на конденз. Не напразно професионалните зимни обувки се изработват от дебела кожа. Конденза е опасно нещо през зимата. Докато през останалите сезони това води само до дискомфорт, зимата може да се стигне до замръзване и ампутация.  Впрочем и против конденза има лек, но това е вече друга тема. Ако ще я разискваме нека да е отделно.

newmember

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #171 -: 03 Март 2013, 19:56:50 pm »
Здравейте, четох темата и други материали преди да си купя кубинки, а после и още един чифт :) Не съм служил, за малко не успях, но напоследък имах желание за кубинки ... Едните са от 84 с еднакви номера, евентуално чифт. Мислех да ги ползвам за зимни, но тази година не стана. Останах си само с разтъпкването 10-15 пъти до близките магазини в рамките на час ходене. Другите ги взех днеска от модела с онази другата подметка и високият мост. Пише 80 за година. И двата чифта ги взех от града лично за по 30 лева. Ще пусна снимки като сравнение и бих искал някакво мнение дали са оригинални или нещо не е наред :) Като цяло тези от 84 бяха доста твърди (но и тогава за пръв път обух кубинка) и сега нищо, че малко съм ходил, са по-меки. За съжаление съм със слаб крак и има какво да се желае още. Чорапи ползвам "на баба" плетени или както някой спомена Лидъл предлага едни трекинг със зони, които ги намирам за доста добри. Даже успях да си стегна партенки, пак след помощ от форума и от разни руски клипчета, след доста опити и една жертвана калъфка за възглавница, май бархет. Стелките ги смених от дебелите кожени и на двата модела кубинки с едни от Дайхман - естествена вълна с твърда текстилна основа, много сполучливи. Тези от гьон скърцат иначе :) Явно тези с решетка са от по-новите модели или е различно, понеже едни други които пробвах от 94 бяха с пластмасовите. Друго което видях вътре е, че шевове няма видимо при тези кубинки и хастара е бял, докато другите са със син хастар вътре, както и тези от 94 :) Както и това, че бомбето в сгъвката е малко по-меко от тези от 84 като бяха нови. Също стелката от гьон на тези новите е по-лоша от тази 84 и се пукна докато я вадех ... Друго - миризмата вътре е леко на стара кожа, което си е нормално, понеже всички дето съм гледал си миришат така. И остана подметката - мирише на гума, ако се сещате нова велосипедна гума, ето така, по-различно от тези с другата подметка. Но кожата си е дебела и на двата модела особено на вътрешния глезен с което имах известни проблеми докато свикна :) Ето снимките - лъснатите са 84, другите тези уж 80, като след сравнението първо са снимките на 80, после на 84:

Та общо взето е това. Сега им свиквам и ще поразтъпча новите малко докато има студ все още. Открих, че слагането на панталона вътре в кубинката прави много удобно стягането и уплътнението там на глезените. За съжаление в града и като цяло не съм свикнал така и трябва да измисля нещо друго като шалче което да компенсира слабият ми крак. Предполагам, че в планината ще се пребия с тях, пробвал съм да тичам леко и е страшно трудно. Импрегнирането на тези първите от 84 го правех с боя KIWI течната. Мазах няколко пъти и продължавам да мажа, оставях ги на влажно известно време и мисля, че кожата се подхрани леко преди да ги нося. Догодина може и да са по-меки и да се получава всичко или просто това не са моите обувки :)

Hobo

• Hero Member
« Отговор #172 -: 04 Март 2013, 20:34:41 pm »
newmember добре дошъл. Почти на всички твои въпроси има отговор в темата, но тя вярно набъбна  доста и трудно се следи. Затова ще се опитам да ти отговоря или поне толкова, колкото мога. Първо що се отнася за кубинките. Чифта от 1984г според мен е перфектен и даже си мисля, че е от най-добрите, а именно от пещерските. Ако се грижиш добре и редовно за тях ще те изкарат много, много време. Моите са от 1983г и вече пета година ги нося нон стоп през всички сезони. Нямат и намерение да показват умора и старост.

Относно другият ти чифт. В началото на темата имаше питане за същите. Аз не съм носил такива и нямам впечатление, но тогава Cat се обади, че е служил точно с такъув модел подметки и според него кубинките са шити и после залети с каучук. Той беше писал подробно и за други плюсове на този вид подметки. Виж първите една, две страници от темата, там е писано. Косвено мисля, че са добри и от качествени материали защото през 1980 година кубинки все още не се носеха масово, бяха качествени, а и по устав ги даваха за доста време, което ще каже, че бяха разчетени да издържат това време.

Що се отнася за стелките. Сложил си действително едни от най-удобните за носене. Не знам защо не си харесал оригиналните от гьон. Според мен те са даже по-добри и от вълненото кече. Действително гьона скърца в началото. По това можеше да се познае, че минава новобранец наиколо без дори да се покаже. То новобранеца и без да му скърцат обувките си личи от един куршум разстояние, но това е друга тема. (Хе, хе, всички сме били новобранци, да не вземе сега да се засегне някой.) Та това скърцане е присъщо на всички истински кожени неща, не само за стелките. За обувки, колани, ако щеш и конско оборудване. След известно носене скърцането изчезва от самосебе си. Различно при различните кожи и изделия, та не може да се каже точно след колко време ще изчезне. Това, че едната се е спукала при свалянето се дължи единствено на изсъхналата кожа. Стелката от гьон би трябвало да се третира заедно с кубинката ако е стояла дълго време на неправилно съхранение и е изсъхнала. Течен парафин и влага, в началото на темата е описано как.

Накрая да ти кажа. Махни ги тия кремове. Истинските кожени обувки искат истинска вкса. Терпентинова вакса. В нея има всичко което им трябва на обувките. Тези измислени камуфлажни кремове са за измислени обувки от изкуствена кожа. За кубинките не вършат никаква работа. Ползвай от старата терпентинова вакса. Ако няма си купи вакса Казабланка. Продава се в метални кръгли кутиики по левче парчето. Има и кремове Казабанка, но както казах те са безсмислени за истинската кожа. Ако не искаш да мажеш с черна вакса, например да не ти цапа крачолите, тогава използвай безцветна, но пак трябва да е терпентинова. Казабланка имат и такава. Терпентина има специфична миризма и не може да го сбъркаш. Още в магазина отвори и помириши. Металните кутии се отварят и затварят без да им се развали търговския вид.

Ами това е, За чорапите и партенките си се ориентирал. Ако нещо има питане питай в съответната тема. Ако нещо съм пропуснал не се притеснявай да ме подсетиш. Честито кубинки. Според мен добър избор си направил. Да си ги носиш със здраве!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #173 -: 04 Март 2013, 21:45:11 pm »
За по особенната подметка не се притеснявай същата като другата е просто шарката на грайфера е по различна .

newmember

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #174 -: 04 Март 2013, 22:21:09 pm »
Да, благодаря за уточненията. Това, че няма шев отдолу по-не ме притеснява - може да е залят наистина. Но защо вътре в обувката под стелката пак няма шев? Някак си не си го обяснявам, но и признавам, че не съм разглобявал кубинка :) Другата си изглежда доста по-стабилна, поне се вижда какво е прихванато :)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #175 -: 19 Март 2013, 22:11:21 pm »
Нося кубинки вече около 12 години. Имал съм почти всички видове военни, а сега нося и полицейски. Знам им всичките плюсове и минуси. И понеже в тази тема се набляга основно на плюсовете, мисля да споделя и няколко минуса. Като цяло най-новият модел кубинки, които съм носил е 85. Всички останали са били реколта 82,83,84. За всички тези години съм сменил 6 чифта, като последните са си още в употреба. Масово един чифт ми издържа по 2 години като се прецаква обикновено едната обувка, другата си стои що годе интактна. Вече по-новите чифтове и 6 месеца не издържат и без да се товарят, а всяка една кубинка, която съм носил е минавала, да не излъжа но, повече от 1000 км. Имаше време когато много ходих пеша... Та ... като цяло кубинката иска много здрав крак, особено ако няма модификации (специални стелки). Минавал съм 60 км преход с кубинки с пластмасови стелки с ръбовете към ходилата. Е ... не бих го повторил. Много бързо се възстанових, но още след 30-тия километър вече роговият слой на петата ми го нямаше и имах тук там някоя прижка, а кубинките си бяха много добре разходени и между другото, това беше последния преход за конкретния чифт, понеже лявата подметка се сцепи по пътя. Та ... ако искате краката ви да не са толкова нежни, това е обувката, която ще ги загруби. Също така, в сравнение с другите обувки, кубинките са тежки. Е ... на мен отдавна не ми прави впечатление, дори вече си търся само тежки обувки ,че леките нещо не са ми удобни. Но .. за един нетрениран крак и това може да е проблем. Другото, което е, че след около един сезон, кубинките започват да пропускат вода. Е да ... аз ги мажа само с боя, че мазнините гранясват и вонят зле. Като цяло кубинката няма и кой знае каква изолация. Зимата стоиш ли на едно място, краката ти замръзват. Другият проблем е, че подметките много лесно се изтъркват. Само на първият ми модел подметката остана такава каквато си беше в началото, но пък при нея кожата се напука. Всички останали се изтъркваха по външната част на подметката, а на вторият ми чифт подметката буквално се сцепи по ширина. Един от чифтове ми пък стигна и до там, че подметката да се отдели от кожата. Не е рядкост и кожата да се цепи на границата си с подметката. Освен това по вътрешната повърхност на кожата има един тънък плат, та той се къса още първите месеци при по-усилено ходене. Друг проблем е, че кубинката доста спарва крака през лятото. Не че лятото нося други обувки, реално погледнато едни маратонки спарват дори повече, но не се ли спазва добра хигиена на краката, респективно - чорапите, започват гъбични инфекции. Интересното е, че като малък, когато носех гуменки, съм имал подобни проблеми, но откакто сложих кубинките, забравих за тях. Но ... много войници са си разваляли краката във военни кубинки. И друг дразнещ недостатък е, че когато някой от конците, държащи подметките, се разкъса, самата кубинка започва да скърца при ходене. След това и да ги шиеш пак е същата. Също, още като си взема кубинки и си купувам нови връзки, защото оригиналните връзки са абсолютен боклук и още в първите месеци се късат. Ако се сещате, едни такива сплескани са, металните части на обувката ги режат бързо. Купувам си едни кръгли ... те изкарват около година.
За планината, добре е че са високи и твърди - няма как да си изкълчиш крака или да те ухапе змия, например. Стават за пресечен терен, но на близки разстояния или с трябва да сте с удобни стелки, че пластмасовите трябва поне да се обърнат с гладката част към ходилата, за да не правят рани. Могат да издържат някой друг падащ камък, но с малки размери и не падащ от високо. Изолацията им, какво казах е кофти и топлят само докато човек е в движение. Не ги препоръчвам за сняг и дъжд, макар, че с такива бях обут и на Мусала. И не ги препоръчам точно защото въпреки многото боя за обувки, чорапите ми бяха мокри - не влажни - мокри. Та ... в последно време вече си мисля да ги сменят с друга обувка и съм си избрал едни подобни, но туристически, ще ги видим и те колко ще изкарат.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #176 -: 20 Март 2013, 12:22:16 pm »
EXeCuTiOnER, според мен си прав за всичко, но някои уточнения. Значи, говорим за евтини груби обувки, произведени преди 25-30 години, срок за амортизация при усилено носене мисля че година /т.е. едно лято и една зима/, и предназначени за наборната БНА в рамките на Варшавския договор. Всякакви свръхочаквания могат да имат лоши последици! Стелките тип решетка - от завода излизат поставени по правилния начин, другото не е желателно да се експериментира, особено на дълъг път, все едно да ги обуваш на бос крак /правил съм ги и двете/ :D ;D. Иначе на мен лично ми бяха удобни лятото, а зимата ги прибирах и слагах изрязани от някакъв мокет, мисля. На сегашните ми чифтове съм с цивилни стелки 8). Спарването през лятото - решението го има в другата тема, казва се - партенки, все пак говорим за комбинации при които чорапите няма да са по-скъпи от обувките. Хигиената на краката, няма как - задължителна е при тия обувки, при другите не знам как е, щото без хигиена не съм пробвал. Значи войниците, които са си развалили краката с такива обувки не са случили на командири или стари войници, при нас такива проблеми не е имало ;D.  И между другото, дядо ми е служил 5-6 години в Царската армия, от него знам, че за войника най-важното е да са му чисти краката и г?за, интересно, че и на нас /по БНА време/ старшината ни повтаряше същото ;D.  За мокрите чорапи зимата, така е, решението е вълна и движение.  Ами за тез пари - толкоз.

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #177 -: 21 Март 2013, 08:07:37 am »
Спрях се на едни обувки, които имат нещо общо с кубинките, но за по-твърди (отвън), по-удобни (вътре) и с по-добра изолация. Всичко на всичко 35 лв, но това е май цена само за мой човек, трябва да проверя. Самият той ги е предпочел пред кубинките, а такива е носил дълго време и по устав и по желание, та това са негови впечатления, като си взема и аз, ще ви споделя моите, а ще мога да направя и снимки.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

xXx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
« Отговор #178 -: 28 Март 2013, 17:37:57 pm »
Така, така, така ха здравейте на всички. Включва се още един новобранец в мое лице. Първо да Ви кажа, че страшно съм Ви сърдит и особенно на Hobo ... Никога не съм си мислел, че ще тръгна да търся кубинки /нито съм носил досега, нито са ми били интересни/ и днес както най-спокойно си ровех в нета по съвсем други теми попаднах на този форум и така ..... цял ден чета, никаква работа не свърших и най-важното вече и аз изкам да си купя кубинки - АМА МНОГО ИСКАМ! Повтарям никога не съм носил, но след всичкото четене вече искам да си взема .... Затова искам да попитам откъде мога да си взема от тези по-старите с моста. Дайте моля Ви някакви актуални места в София, така че да мога да излъжа жената, че отивам да свърша вещо по колата и да кривна към пазара. Видях вече изброените такива места, но предвид, че става дума за сергии кажете къде са актуалните към момента. Доколкото разбирам е много трудно да се намерят от тези които искам /а и предвид на това че нося 39-40 сигурно нямам шанс/, но все пак кажете ако все още има такива места. Аз ще разпитам разбира се и по прители в провинцията .... Мдааа Hobo ти си виновен така, че сега помагай .....

Hobo

• Hero Member
« Отговор #179 -: 29 Март 2013, 11:15:53 am »
xXx, нищо не мога да ти помогна, братко. Просто хубавите кубинки вече се изчерпаха. Все още излизат тук там по чифт, но се иска много ровене и търпение. BazilVenceslas успя да си купи и то онлайн от най-хубавите - пещерските с четири дупки и четири куки. Аз съм с такива и вече пета година всекидневно носене без да са показали признаци на стареене, да се вмиришат, да пуснат вода или да спарват. Обувки мечта, но вече е истински шанс човек да попадне на такива. Още по-малко да са чифт, а не събирани от различни чифтове. Така че ровене му е майката.

Хубавото при теб е, че носиш малък номер, а от тези номера все още се намират сравнително лесно хубави кубинки. Дано успееш да намериш. Виж на страница втора в темата. Там има снимани едни френски кубинки. Ако ти харесат на вид не се коебай да си купиш веднага докато все още има в наличност от тях. Телефона е някъде из темата, също и в коментар на предната страница бях го писал .