Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100458 пъти)

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #105 -: 19 Февруари 2012, 13:44:13 pm »
На мене ми се ще да си намеря БГ кубунки от старите ,здравите.Сега е супер трудно това.Прочетох статията за разликите в качеството и съм доста съгласен с нея.В казармата ме прецакаха с едни ментета дето неможеше да стъпиш с тях и в плитка локва ,веднага мокри ,разкривиха се ,кожата им беше ужасна и тва всичко само за 3 месеца в батальона. После се сдобих със старите ,харабийски кубинки ,само ще добавя ,че моите бяха без куки а само с дупки за връзките. До ден днешен други такива не съм срещал . Колко зор видяха и не мръднаха ,на УВО-то издадох първия парцал дето ми бяха подхвърлили ,а тези старите си запазих за мене и да ви кажа изкараха още що живот...
Иначе се сещам и за едни други кубинки в БГА те бяха кафяви и бяха офицерски ,мисля че бяха класа над тези ,които пробутваха на войската.

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
  • България
« Отговор #106 -: 20 Февруари 2012, 17:22:52 pm »
Ето ги и моите кубинки:

Бяха с една особена подметка, не като на войнишките. Издържаха 5 години и са здрави, но токът се изтърка и поради специфичната форма, която доби ми убиваха. Иначе доста ги малтретирах, накрая и по някакви строежи ги влачих. Тия дни ги занесох да ми ги реновират  и се вижда резултата. Ще видя на носене как са  :) Дано са ОК...

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #107 -: 20 Февруари 2012, 19:32:30 pm »

Емблемата е на  Държавното стопанско обединение "Пирин", било е част от Министерството на леката промишленост.
ДСО "Пирин" е обединявал всички фабрики и ТПК (обувни, кожухарски) в цялата страна (пример Габрово, Пещера, Толбухин и тн.). Ако се вгледате в емблемата, ще видите буквата П. ДСО-то е работило за износ и ишлиме с една японска корпорация.
От 1990г. е обявено за нерентабилно и е ликвидирано, фабриките са приватизирани или ликвидирани.
Екипировката не прави туриста, само помага!

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • България
« Отговор #108 -: 20 Февруари 2012, 19:45:40 pm »
Точно така, има този знак с буквата П и глобус в него обиколено от кръг.

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #109 -: 20 Февруари 2012, 19:56:45 pm »

Емблемата е на  Държавното стопанско обединение "Пирин", било е част от Министерството на леката промишленост.
ДСО "Пирин" е обединявал всички фабрики и ТПК (обувни, кожухарски) в цялата страна (пример Габрово, Пещера, Толбухин и тн.). Ако се вгледате в емблемата, ще видите буквата П. ДСО-то е работило за износ и ишлиме с една японска корпорация.
От 1990г. е обявено за нерентабилно и е ликвидирано, фабриките са приватизирани или ликвидирани.
Ся като го каза тва се сетих за маратонките Пирин навремето :)

Dragula

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #110 -: 10 Март 2012, 16:51:24 pm »
Здравейте пичове,

Днес бях на Женския пазар и посетих военната сергия с намерението да си купя нещо...И аз не знаех какво, но имах 80 излишни лева и се чудех за каква милитария да ги изхарча.

Какво стана обаче...Докато разглеждах една моторна кожена каска с "мозъчни гънки", клиент който гледаше кубинките попита продавача откъде зарежда. Оня пък явно не е добре с главата, щото като му скочи на клиента ...."кви глупости ме питаш", "ще те пребия" и т.н. Даже започна да го бута и да го подритва.

Аз се намесих и му казах, че клиентът винаги е прав и не може да се държи така, ако иска да продаде нещо. Този ми скочи и на мен. Попитах го "като си в камуфлажни дрехи, да не си Рамбо" и щеше да стане страшно. Не посмя да ме удари и добре направи, щото щеше да бере физически и юридически ядове след това.

Заключение: Драги ми пичове, не посещавайте военната сергия на Женския пазар на пряката с "Кирил и Методий", защото съдържателят е луд, агресивен, антипазарен идиот. А кубинките му дето ги продава по 80 лева се намират без проблем по 40.

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #111 -: 10 Март 2012, 17:29:13 pm »
Здравейте пичове,

Днес бях на Женския пазар и посетих военната сергия с намерението да си купя нещо...И аз не знаех какво, но имах 80 излишни лева и се чудех за каква милитария да ги изхарча.

Какво стана обаче...Докато разглеждах една моторна кожена каска с "мозъчни гънки", клиент който гледаше кубинките попита продавача откъде зарежда. Оня пък явно не е добре с главата, щото като му скочи на клиента ...."кви глупости ме питаш", "ще те пребия" и т.н. Даже започна да го бута и да го подритва.

Аз се намесих и му казах, че клиентът винаги е прав и не може да се държи така, ако иска да продаде нещо. Този ми скочи и на мен. Попитах го "като си в камуфлажни дрехи, да не си Рамбо" и щеше да стане страшно. Не посмя да ме удари и добре направи, щото щеше да бере физически и юридически ядове след това.

Заключение: Драги ми пичове, не посещавайте военната сергия на Женския пазар на пряката с "Кирил и Методий", защото съдържателят е луд, агресивен, антипазарен идиот. А кубинките му дето ги продава по 80 лева се намират без проблем по 40.

Оооооо, такава измет дал Бог в България.Да се боиш да попиташ за да не те изядат с парцалите. Във всеки отрасъл го има от най-скапаната сергия (като по-горе посочената ) та до големите вериги магазини. Нервни продавач/ки,некомпетентни продавачи/ки,персонал по-скоро желаещ да се отърве от вас отколкото да ви обслужи!
Незнам тва с промените ли се получи (щото въпреки ,че бях лапе си спомням и в соца как в бакалницата фамилиарничаха с клиентите) или ние сме си такова племе....

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • България
« Отговор #112 -: 17 Март 2012, 19:15:05 pm »
Бързам да се похваля с новата си придобивка...

Закупих си ги от разклона Русе-Варна преди Златна панега за 40 лв! И ги поствам в състоянието в което са...
Същите са като тези, които показва Hobo в началото... Произведени 83 г. (демек са с една година по-възрастни от мен).
 Освен тях имаше и от тези, които е показал колегата Bazil:

Номера има само от 39 до 42... Исках да снимам и останалите чифтове, но продавача беше мангуста, а с такива трудно се разбира човек... В края на седмицата ще си ходя пак към Плевен, та ако някой прояви желание може да му взема едни и да ги пратя по Еконт, само че не мога да гарантирам за качеството, тия моите имаха най добър вид като че ли...

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #113 -: 14 Юли 2012, 15:49:25 pm »
Ето един изпробван от мен и работещ метод на импрегнация на кубинките. Взема се метална кутийка и на слаб котлон се разтопяват в нея пчелен восък, парафин от бяла свеш за горене и дерматичен вазелин. Обемното съотношение пчелен восък, парафин, вазелин е 1:1:2.

Горещата разтопена смес се нанася с парцалче равномерно върху обувките. След това обувките се загряват на слънце или пред печката докато „изсъхнат“. Това е гаранция, че сместа е попила в кожата.

Такова импрегниране гарантира водоустойчивост на обувката поне една година.
.......
16 Декември 2009г

Както се вижда от цитата импрегнирах си кубинките по описания начин преди няколко години. Вече 4 години не са пропуснали вода. Днес намерих в една кутийка останала малко от тази смес. Използвах силното слънце да импрегнирам пак. Сега е момента за импрегниране на кубинките. В силното слънце. Не чакайте зимата. Тогава трудно се нагрява кожата и трудно попива сместта. Та така аз съм готов за следващите няколко години. През това време нека найлонковците ме убеждават, че ми текът кубинките.  ;D ;D ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
« Отговор #114 -: 14 Юли 2012, 16:05:07 pm »
аз само да питам как разбирате 4е не са изгнили конците на подметките?
защото в казармата ми дадоха 4исто нови кубинки, а им хвръкнаха подметките за седмица...оказа се 4е са произведени 73г. и конците са здали багажа

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #115 -: 14 Юли 2012, 17:40:19 pm »
Моите кубинки са произведени 1983г в Пещера. От стария модел с четирите дупки и четири кукички. Този модел по начало е много качествено направен. Кожата е дебела и качествена. Конците са много здрави. Лепилото също. Не са изгнили конците на моите кубинки дори след всичката четиригодишна ежедневна експлоатация, но аз импрегнирам и тях. С пчелен восък и то доста често. Почти два пъти годишно. Ами няма начин, кубинките си искат поддръжка, но пък ако тя се прави съвестно и навреме се отплащат с вярна, дългогодишна,  безпроблемна служба.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #116 -: 15 Юли 2012, 00:44:25 am »
Колчо също има право ,колкото и качествени да са едни обувки ,неможе да очакваш ,че 36-40 годишни обувки ще са в супер състояние .Затова и другите армии ,а преди време и нашата разпродават стари стоки.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #117 -: 24 Юли 2012, 16:01:10 pm »
Hobo, тенкс че ми напомни да ги намажа сега, пък и да кажа и аз няколко думи за тез чепици, че сега на 40 градуса нещо ми се гази сняг. От 85 г. съм носил 4 чифта кубинки, 2 години съм бил кашик и добре им знам възможностите, особено с партенки.
 Февруари при нас заваля хубав сняг, моите стари габровски зимни обувки взеха да пропускат и си викам, време е да разтъпча новите си кубинки ;D Имам ги от 2000 г., взех ги срещу един шоколад при ликвидацията на военния магазин в града ни /знаете как се ликвидира всичко при нас >:(/. Производство ТПК "Здравоход", 89г., четири дупки, три куки. За десет години ги бях обувал 4-5 пъти, после вакса и така, не повече от 10 км. Февруари и март, 5 или 6 дена в седмицата, до работа, там и обратно, по около 3 км всеки ден. В неделята мазане с  паста мое производсво-пч. восък, рициново масло, пача мас /по Мавруд/, течен парафин и малко стара вакса за аромат, всичко по равно. Така навъртях над 100 км., повече от половината в кишав сняг до глезена /сол и химия, знаете как е/, често пъти и сняг над обувката. Носих ги само с тънък хавлиен или средно дебел памучен чорап и много пъти при темп. от -15 до -20 градуса. Нито веднъж не ми се намокриха краката и нито веднъж за цяла зима не ми е било студено на краката. Вярно е и че не съм стоял продължително време неподвижно на студ, знам за какво става на въпрос. На зима, живот и здраве, още 100 км и ще са готови.
П.П. Оня ден подреждах мазата и в един шкаф намерих 2 чифта нови пионерки прозводство на завод в Станке Димитров май пак ДСО Пирин . Останали от работата на баща ми, в абсолютно перфектен външен вид, едните даже с нещо като гаранционна карта, бе чак се разтреперих. Намазах ги хубаво и наесен ще ги поразтъпча да ги видя как са.

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #118 -: 25 Юли 2012, 00:15:05 am »
Чували ли сте за ланолин? Аз наскоро четах за тази мазнина извличана от овчи кожи ,поне в статията дето четох беше написано ,че е страшно водоотблъскваща.
Купих си такава безцветна паста за обувки т.е. съдържа ланолин.При първа възможност ще я пробвам и ще съобщя резултата.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #119 -: 26 Юли 2012, 11:54:06 am »
Мда, като забърквах моята смазка освен от форума, гледах и какво пише на една кутийка "Кожарско мазило"-съдържание: пч. восък, ланолин, парафин, растителни масла, оцветител, патешка мас и колофон. Няма % указани и затова не съм слагал колофон, макар че имах, а пък ланолин нямам засега но ако намеря ще сложа. Кожарското мазило е пр-во на софийски ЕТ и на него пише че е по стара рецепта на майстори кожари, сарачи и обущари.Пише също че при мазане на кожени изделия три пъти месечно им се удължава живота над 50 % - склонен съм да вярвам. Не придава гланц обаче !