Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100468 пъти)

Glavata

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #255 -: 05 Март 2015, 13:00:02 pm »
Тези ги гледах, наистина читави изглеждат а и от тях си намерих чифт, интересно ми е кви са шансовете да намеря от френските моята номерация, относно българските от тези с мостчето не съм срещал до ся..

NoIdeaWutImDoin

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #256 -: 07 Март 2015, 12:42:02 pm »
Здравейте!
Понеже до скоро бях горд собственик на кубинки от качествения тип, които дядо ми даде след като ги е купил през далечната 83-та година, или поне това е годината, която е изписана на подметката. Налични са всички отличителни черти - мост, черти на тока, дебела кожена подметка. Проблемът е, че подметката им се спука и пропускат. Жалко наистина при положение, че 2 години ми бяха верни, както и аз към тях. Поддръжката се състоеше само в мазане с боя, но тогава не знаех, че само това не е достатъчно... Днес си купих други кубинки, произведени в Габрово, на подметката йм пише здравоход и бих искал да попитам за мнение и дали стават за нещо и да се занимавам да ги импрегнирам или да тичам да ги връщам. Прилагам няколко снимки. Ако тези не стават, дайте идеи от къде мога да намеря от старите качествени екземпляри. Говореха ми за битака в кв. Орландовци, но тепърва трябва да отида да проверя http://prikachi.com/images.php?images/167/7966167M.jpg http://prikachi.com/images.php?images/173/7966173F.jpg http://prikachi.com/images.php?images/177/7966177p.jpg http://prikachi.com/images.php?images/179/7966179x.jpg http://prikachi.com/images.php?images/180/7966180T.jpg  Поздрави!  :D

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #257 -: 07 Март 2015, 15:35:27 pm »
За NoIdeaWutImDoin:

Здравейте на всички.Нов съм във сайта.Проблема ми е:
Намерих в мазето на баба ми едни кубинки от новите модели и искам да ви попитам качествени ли са бързо ли се износват и дали ще издържат 1-2 години или ще се разпаднат?Никъде не мога да намеря информация за тях и затова се обръщам към вас.Ако някои има такива или е носил да заповяда.
http://sveeeeeeeeee.snimka.bg/automobiles/lada-2105.696510.33739668
Нося такива от години. За сухо време стават. Моя чифт за две години мина през обущаря два пъти (всяка кубинка по веднъж), като втория път подметката се отлепи от петата до 3-4 см преди бомбето. Пробвай с импрегнация, макар че моите преди да ги обуя ги мазах с течен парафин и с боя за обувки преди всяко обуване.
При втората кубинка се оказа, че бомбето не е зашито за подметката - кожата е късо изрязана. Наложи се обущаря да я онажда. Някой ако има друго мнение да говори сега или да замълчи завинаги  :P
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

NoIdeaWutImDoin

• Newbie
  • *
« Отговор #258 -: 08 Март 2015, 18:22:59 pm »
Ако не друго, поне сух ще ме опазят ли? От два дни ги мажа с парафин и попиха около 140 грама и довечера мисля да ги намажа с вакса и утре им е пробния ден. Сега тамън с този сняг дето е навалял ще стане хубав тестдрайв. Можете ли да препоръчате хубава марка вакса? Четох за казабланка метални кутийки, но май вече не продават такива?! 

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #259 -: 09 Март 2015, 08:27:31 am »
Ако не друго, поне сух ще ме опазят ли? От два дни ги мажа с парафин и попиха около 140 грама и довечера мисля да ги намажа с вакса и утре им е пробния ден. Сега тамън с този сняг дето е навалял ще стане хубав тестдрайв. Можете ли да препоръчате хубава марка вакса? Четох за казабланка метални кутийки, но май вече не продават такива?!

Ако съдя по собствен опит - надали. Направи сместа от пчелен восък, вазелин и парафин - 1:1, разтопени на водна баня. Нагряваш кубинките и мажеш с разтопената смес. При мен като изстине остава тънък бял филм отгоре - като накапано от свещ. Тук влиза в действие сушоара на жената, но става и пистолет за топъл въздух, ама по-отдалеч. От горещия въздух филма се топи и "му духам"  ::) докато не попие или не се разнася настрани от силата на струята въздух.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Glavata

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #260 -: 09 Март 2015, 13:29:56 pm »
Здравейте на всички, намерих си уж желаните кубинки ама не, оказаха ми се супер големи и вмомента няма какво да ги правя, ако някой желае ги продавам, от Франция са закупени, носени са и от предния собственик са мазани с боя, ето и снимки : http://prikachi.com/images.php?images/360/7971360K.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/361/7971361Q.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/362/7971362O.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/362/7971362O.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/363/7971363Y.jpg . Ако има заинтерисовани 0899867518.

Кир Ил

• Newbie
  • *
« Отговор #261 -: 28 Март 2015, 22:19:53 pm »

Здравей, Хобо, здравейте и другите. Преди две седмици попаднах на темата съвсем случайно. Прочетох я цялата, след два дни пак я прочетох и реших да си купя кубинки от най-хубавите. Обувки имам един магазин и все скъпи, но така уютно ми стана от спомените и с цялата тази шетня около кубинките, че се заех сериозно. Раздвижих малко връзки и след още три дни имах два номера по-големи от моя, който е 45, а именно 47 номер. Оказва се, че са от най-добрите - с емблемата на ДСО "Пирин", шити, с твърди бомбета и закована с пирон гьонова стелка. Взех си по-голям номер, за да сложа хубава мека стелка през зимата и да надяна дебели вълнени или два чифта гладки хавлиени чорапи.
Обувките пристигнаха в ужасно спечено и запрашено състояние.
И започнах по алгоритъма на Хобо. Бърсане с мокри парцали. След това един ден мазане с течен парафин - по шише и половина на обувка отиде. Държане на балкона през ноща с влажни парцали набити вътре в чепиците. На следващия трети поред ден от обработката - мазане с топло рициново масло - едно шишенце 40 гр. за двата обущака отиде. После две кутии вакса "Казабланка" разтопени - и мазах от тях върху кубинките с четка, но много трудно вече попиват ваксата - още си седи по тях. Последно залях с разтопен восък. Снимките са от тази вечер - обувките ги нося трети ден по цял ден в София. Гледам, че восъкът е изпопадал - мисля да изтискам на всеки шеф по една тубичка лепило "Капчица" - ще ги изолира от водата и ще ги затегне завинаги.

Кир Ил

• Newbie
  • *
« Отговор #262 -: 28 Март 2015, 22:23:01 pm »
А, оригиналните връзки бяха памучни 1.10 м. дълги. Махнах ги и купих връзки от метър и половина синтетика. И така. Благодаря ви за интересната тема. Ще видим колко време ще ми издържат кубинките.

zLaGaD

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
« Отговор #263 -: 20 Април 2015, 12:33:34 pm »
Здравейте и под тази тема!
1. Как да се ориентирам да пускам снимки тука?
2. Имам един чифт кубинки, получих ги през 1989г., бяха ми втория чифт в под. 18930 - Болярово. И предния и този чифт обработих с парафин преди ползване. Преди 4г. малко ги понамазах с мас, вкл. отодолу, но ми се иска отнова да ги поимпрегнирам за дълъг летен поход. Ще се радвам на съвет за несложно импрегниране, вкл. на шевовте отдолу и езика. Преди време затрих едната пластмасова стелка и не се сещам отде да намеря, та подлагам друга. За мен е уникална обувка, като нова ми се наложи да преджапаме една река метър дълбока. Като ги стегнах здраво на другия бряг бех мокър до кръста, но в обувката нямаше вода. От известно време се правя на ловджия и си ги нося по излетите, като за най-върлите студове и снегове поръчах нещо подобно на кубинки но с вълна отвътре, от завода в Пещера (производството го купи мой познат и го изнесе в Турция), но на третия поход се отпра шева отстрани на бомбето та ги доправя обущар, но не им се доверявам, както на бойните боти. За кратко ходене ги нося с чорапи, но за дълга и жестока експлоатация - само партенки, а за студ препоръчвам вълнен дебел чорап върху тях. Моите си ги подбрах така, че да се обувам с въпросната комбинация без да ми стягат, а и без това ги нося леко хлабави, горните две гайки даже не ги връзвам, изключая по екстремно ходене, катерене, газене и пр.
3. Предполагам има и други хубави военни, туристически и подобни чепици, но аз си обичам бойната кубинка, само добро съм видял от нея и ето - колко години не ме е предала.
4. Предварително благодаря за съвета! Ако дадете и нишан отде да се сдобия със стария чешит вакса ще викна една голяма бира за моя сметка. Казабланк/ите според мен са боклук пълен. Това си е мое мнение.

zLaGaD

• Jr. Member
  • **
« Отговор #264 -: 15 Юни 2015, 19:56:07 pm »
Такаааа... въпросните бойни обувки попиха едно шишенце течен парафин, утре предстои да ги вапцам със старата вакса /специални благодарности на Мавруд, бирата е от мен/, ще ги подържа пак малко в банята, ще ги лъсна здраво и после пак вакса и така ги пускам в шкафчето да стоят до излет. Ще разкажа, ако е имало повод за мокрене, дали са издържали процедурите успешно. Но бих искал да попитам, зимните кубинки за които разказах по-горе, да ги парафинирам ли? Разликата им с другите е, че са с вълна отвътре и ако ги напоя с парафин и после в банята, дали няма да им навредя, въобще - как да процедирам с тях за импрегниране?

godtas

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #265 -: 16 Юни 2015, 14:14:33 pm »
приятелю подариха ми чисто нови кубинки здравоход  като ги извадих от кутията бяха търди с тампон от памук и течен парафин ги обработих  4 шишенца по 80 мл  попиха мазах и шевовете на подметките на другият ден ги намазах 2 пъти с боя бяха станали меки като ръкавици носих ги близо година след всяко ходене ги почиствах и мажех с парафин и боя въпреки всичко след година се разлепиха подметките беше ме яд но си спомних че нямаме армия камо ли оборудване за нея  та отношението ми към здравоход е пълна отврат >:( >:(

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #266 -: 17 Юни 2015, 21:24:46 pm »
Цитат
бих искал да попитам, зимните кубинки за които разказах по-горе, да ги парафинирам ли? Разликата им с другите е, че са с вълна отвътре и ако ги напоя с парафин и после в банята, дали няма да им навредя, въобще - как да процедирам с тях за импрегниране?

Обработвай ги точно както и другите. Не се притеснявай за вълната отвътре. Няма да се повреди от парафина.

@godtas
Жива лотария са кубинките на здравоход. Има и хубави, но май повечето не са.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zLaGaD

• Jr. Member
  • **
« Отговор #267 -: 23 Юли 2015, 19:58:44 pm »
Походих малко из Родопите с обработените кубинки. Явно от парафина само, станаха твърди и малко ме натискаха в глезена, пък и бомбетатта ми търкаха. Може и от жегата да е било, че бях с чорапи. Ще походя още известно време да видя как и дали ще омекнат. Специални благодарности на Мавруд за ваксата! Хобо - не планираш ли някое кратко походче?

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #268 -: 23 Юли 2015, 20:40:00 pm »
Цитат
След процедурата на навлажняване идва най-трудната част. Разработването на кубинките. Няма начин да се прескочи този етап. Той е труден, но резултата ще радва дълги години собственика на разработените кубинки. Как се разработват кубинките? Ами много лесно. С ходене. Друг начин няма. Ходи се ден след ден с тях докато омекнат и лепнат на крака. Това може да продължи седмица до месец. След това носенето на кубинки е удоволствие и човек със съжаление ги сваля когато се наложи да обуе празничните обувки, за да посети тъщата.

...Самата разработка не е лесна работа. По време на Втората Световна война ботушите за немските пехотинци са се разработвали от концлагеристи. След това са се дезинфекцирали и са изпращани директно за фронта.

zLaGaD, припомням ти част от статията за кубинките. Разработването на кубинките няма как да се избегне. Ако си в този етап то оплакванията ти са завиждащо малко  :D. Относно похода. В момента съм плътно зает всеки ден и ще е така до края на лятото. След това планирам нещо интересно, но ще го споделя като дойде времето и плановете бъдат окончателни.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zLaGaD

• Jr. Member
  • **
« Отговор #269 -: 24 Юли 2015, 19:14:45 pm »
Абе то причините май са си в мен, нещо съм контузил големия пръст и оттам е бил зора. Но рецептата на Мавруд с гъшата мас ще се пробва наесен, тамън като доде авджийския сезон да видим как ще се представят в големите локви и снегове. За похода - чакам с повишен интерес!