Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100470 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #240 -: 22 Април 2014, 14:17:48 pm »
Gavra74, може. При мен попи много добре и изтрая доста без сешуар . Мисля единствено конците трябва да са чисти и сухи преди обработка.
Не се взимай толкова на сериозно.

Iviyan

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #241 -: 29 Април 2014, 21:15:09 pm »
И аз реших да си купя кубинки...и  попаднах на тукашната тема. Инфото беше много полезно и практично за което благодаря.
Успях да си купя белгийски кубинки..попаднах на тях в продавалник, след което по подметката открих това:

http://www.cartalana.ru/boots-11.php 
 а тук са описани и кубинки от други държави:
http://www.cartalana.ru/boots-content.php

Има много интересни неща за кубинките по света :)
Произведени са 1983 а състоянието им беше просто все едно са излезли сега от завода, кожата няма нищо общо с тези на българските, самата форма също, в предната си част са с много здраво бомбе. Оказаха се с кожа от  "GESKA" ("Geska" NV) и подметка от "RUGAK" - двете фирми вече не съществуват :) Който се интересува в линка по-горе има много подробно описание със снимки.
Качвам и малко снимки :)

Чудя се само конците дали да ги мажа с парафин..?

kozet76

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
« Отговор #242 -: 21 Май 2014, 16:29:14 pm »
Хм,не е теория,извадих мойте и изпиха по една църковна свещ на шев(на подметката) и вече не са като потапяща помпа ;D,те са си работни коне ама да си 8-10 часа с мокри крака на обекта си е зле,особено като газиш кал и строителни разтвори...Та съм зад идеята за импрегнация плюс сешоар!!! От различни чифтове са...на едната "цъфнаха" кончовете и им заминаха конците на кожата,отдавах го на бетона но след прочетеното тук разбрах че просто не са дуракоустойчиви и си искат по-сериозна грижа! Благодаря на всички за съветите и идеите!!!

mosferatu

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
« Отговор #243 -: 08 Юни 2014, 00:53:43 am »
Третирах френските кубинки с мазилото рецепта на Хобо 2 пъти. Обмазах ги дебело, после със сешоар и 2 дни на слънце. Така и не попиха около периферията на подметката, но няма значение. При опити резултатите са малко под очакванията ми- макар да са мазани и езиците, там, където е пришита меката кожа на езиците към телешкия бокс към основата (в началото на връзките) макар да няма кабза, а е шито и да е дебело намазано пропуска вода.
Течен парафин имам доста, но реших да сложа мазилото, а не парафина, може би сбърках. За сметка на това импрегнирах с течен парафин едни евтини обувки "Stenso" (19лв, някакво меко пластмасово бомбе, тънък изкуствен велур и отвратителни стелки) и станаха устойчиви на роса, стига да не се мокри много езика, понеже е от полиестерен плат.
Мазилото от ленено масло, парафин и восък върши идеална работа на обувки от естествена кожа с лицевата част навън. Омекват, и с 2-3 минавания и престой на слънце докато попие издържат цяла зима в градски условия (кал, локви, киша и т.н.).
Какво ще кажете за войнишка терпентинова вакса с изтекъл срок, неотваряна кутия? Струва ли си да се купи- изтеклия срок оказва ли някакво влияние, при условие, че не е ползвана?

kozet76

• Jr. Member
  • **
« Отговор #244 -: 25 Юли 2014, 06:55:51 am »
Купувай ваксата,не се замисляй! Наща беше с 20г изтекъл срок,ама си работеше ;D

Helena

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #245 -: 30 Юли 2014, 15:14:57 pm »
Здравейте на всички.Нов съм във сайта.Проблема ми е:
Намерих в мазето на баба ми едни кубинки от новите модели и искам да ви попитам качествени ли са бързо ли се износват и дали ще издържат 1-2 години или ще се разпаднат?Никъде не мога да намеря информация за тях и затова се обръщам към вас.Ако някои има такива или е носил да заповяда.

http://sveeeeeeeeee.snimka.bg/automobiles/lada-2105.696510.33739668

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #246 -: 30 Юли 2014, 16:26:46 pm »
Helena, нямам опит с такива кубинки, но като гледам снимките кожата е добра, а подметките са същите като на стария модел, но от по-новите произведени в Габрово. Ще те издържат повече от 1-2 години. Освен ако не се случи нещо форсмажорно.:D Недостатъка на тези по-нови подметки е, че пропускат вода, която се просмуква по канапа, с който са зашити. Просто канапа действа като фитил. Поне при стария модел кубинки с подметки от този вид (без мостче между тока и стъпалото) е така. Може при новия модел този проблем да е отстранен, не знам. За всеки случай обработи конците. Малко по-напред в темата е коментирано и показано как се прави. Импрегнирането на конците с восък, освен че спира водата помага и самите конци да не гният. Съответно да издържат повече време здрави.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Helena

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #247 -: 30 Юли 2014, 16:48:48 pm »
Благодаря за отговора. Отдолу не са шити с канап а с някакъв черен изкуствен конец който се топи при палене.Иначе са много удобни.Отдолу на шевовете е мазано със силикон сигурно да не се късат.Виждал съм и такива шити с канап.На тези подметките са доста по-твърди отколкото на по-старите модели.

jorkata376

• Newbie
  • *
« Отговор #248 -: 29 Октомври 2014, 13:29:22 pm »
Здравейте колеги, радвам се че все още има почитатели на българските кубинки и макар че темата е по замряла ще се опитам да я събудя. Относно поддръжката на обувките аз използвам само и единствено черна терпентинова боя за обувки, както за кубинките ми така и за всички черни обувки който нося. Излъскват се перфектно боята отблъсква водата и е доста лесна за работа. Моя метод е следния обувките се измиват много добре с леко навлажнен парцал, ако са много мръсни може и с четка, след което се оставят да изсъхнат добре. За следващата стъпка използвам сешоар за коса включен на най-силната позиция да духа топъл въздух, загрявам обувките и мажа обилно с пастата. Последния етап е излъскването, което аз правя с памучен парцал без натиск или съвсем лек такъв, с кръгови движения. Някой ще каже че е по добре с вълнен сигурно е така, но за мен памучният се справя достатъчно добре.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #249 -: 08 Ноември 2014, 07:24:03 am »
Здравейте на всички.Нов съм във сайта.Проблема ми е:
Намерих в мазето на баба ми едни кубинки от новите модели и искам да ви попитам качествени ли са бързо ли се износват и дали ще издържат 1-2 години или ще се разпаднат?Никъде не мога да намеря информация за тях и затова се обръщам към вас.Ако някои има такива или е носил да заповяда.

http://sveeeeeeeeee.snimka.bg/automobiles/lada-2105.696510.33739668

Нося такива от години. За сухо време стават. Моя чифт за две години мина през обущаря два пъти (всяка кубинка по веднъж), като втория път подметката се отлепи от петата до 3-4 см преди бомбето. Пробвай с импрегнация, макар че моите преди да ги обуя ги мазах с течен парафин и с боя за обувки преди всяко обуване.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

kozet76

• Jr. Member
  • **
« Отговор #250 -: 03 Януари 2015, 05:57:58 am »
Бг кубинките ми са в "бокса" и чакат да намеря свободно време за ремонт,но Белгийките се оказаха супердуракоустойчиви ;) ,след двукратно импрегниране с ленено масло и пчелен восък не съм ги мазал с нищо,все така са водонепроницаеми,максимума като грижа е почистване и гъбичка с ленено масло за блясък-не пропиване!!! Явно НАТО се грижи по-добре за "копитата" на войската си....

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #251 -: 03 Януари 2015, 14:06:41 pm »
Кожата си е кожа. За пръв път чувам за натовска и друга такава. Тоест ако си обработил по същия начин българските кубинки, както си направил с натовските, то няма причина да пропускат или не пропускат вода различно. Ако говориш за качество на производството, на първа страница от темата всичко е казано. Лошото е, че качествените български кубинки вече почти не се намират, за което не малка заслуга има и натовската ни ориентация. Със здраве да си ползваш новите кубинки и приятно скиторене ти желая.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Pinz

• Newbie
  • *
« Отговор #252 -: 04 Февруари 2015, 01:56:04 am »

WehrMacht - по - точно Бундесвер - вероятно са стояли на склад около 6 години . перфектен чепик - днес ги обух и с партенки .

Glavata

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #253 -: 04 Март 2015, 20:50:31 pm »
Добър вечер на всички във форума, имам въпрос и по-точно от къде мога да се здобия с въпросните френски кубинки (44-45 номер) и евентуално като алтернатива някакви други читави кубинки? Разгледах в ОЛХ, видях няколко хубави обяви но все пак са ми под съмнение даденитв модели. Ще съм благодарен на всеки за помощта.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #254 -: 04 Март 2015, 21:36:08 pm »
И аз търсих френски кубинки, но се оказа, че има само за китайци (разбирай малки номера) и се върнах на българските. За тоя тип/модел  http://img16.olx.bg/images_prodavalnikcom/73084988_3_585x461_kubinki-nomer-43-turizm-kmping-ribolov.jpg http://img18.olx.bg/images_prodavalnikcom/73084988_4_585x461_kubinki-nomer-43-svobodno-vreme.jpg гласувам с две ръце и два крака, не ги бърка дъжд, киша, сняг, но не намирам моя номер на сносни цени. ОБАЧЕ ВНИМАВАЙ - ТЕЗИ http://img17.olx.bg/images_prodavalnikcom/71385440_1_585x461_kubinki-45-nomer-gr-krdzhali.jpg НЕ СА СЪЩИТЕ, ЗА ТЯХ НЕ МОГА ДА КАЖА НИЩО. Снимките са чужди, не мои, ползвам ги за показно. Другия вариант е да търсиш от старото производство - в началото на темата подробно е описано по какво се познават. Всички останали БГ кубинки са боклук!!!
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква