Автор Тема: Ашладисването - има ли и други тук с такова хоби?  (Прочетена 34310 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: Ашладисването - има ли и други тук с такова хоби?
« Отговор #60 -: 02 Октомври 2013, 20:20:28 pm »
Благодаря, ще туря колчета. Чак края на ноември ще ходя там, да се заредя с младо вино.

Още са мижави, пък и листата като паднат скоро, ще се намали въздушното съпротивление. Това малко ме успокоява.

Пусти мързел, а и все забравям...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Kiro_kv

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 17
« Отговор #61 -: 07 Октомври 2013, 20:01:21 pm »
Според нашата "академична мисъл",ябълка се ашладисва само на ябълка, и дълги години се съобразявах с нея.На практика се оказа, че не е точно така.Пробвах на дива круша, но за всеки случай сложих и калем от круша.Хванаха се и двата без проблем, вече 3 г. мисля стана добре се "погаждат" и тази година дадоха доста плодове.За "жалост!" в комшията!!!

Kiro_kv

• Jr. Member
  • **
« Отговор #62 -: 07 Октомври 2013, 20:02:47 pm »

А това е вишна, на подложка трънка, пак би трябвало да е невъзможно според нашите спецове, засега върви добре, за по-нататък не знам, живот и здраве, ще пиша как се развива.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #63 -: 14 Октомври 2013, 17:36:09 pm »
Въпрос: Може ли да се присади орех на друг орех?

Може би неправилно се изразявам, ама на буш полигона си имаме три ореха, които дават плод. Този е на поне 30-35 г.:

Неговите плодове са с мека черупка и не са костеливи:

Има ли начин с този орех да се ашладисат други изникнали малки орехчета (ф на стъблото към 5-8см и на години поне 4-5)?

Или ако някой може да препоръча как да разсадя този орех.

До момента съм правил опити със засаждане на зрял орех през есента в саксийка. Напролет имах стъбълце и стигна до четири листа, но после се забавих със засаждането и го уморих. Доколкото знам орех хванат от плод започва да връзва на десетата година.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #64 -: 14 Октомври 2013, 18:46:57 pm »
Не съм опитвал да ашладисвам орех, щото ми се вижда сложно. 

Чел съм, че трябвало специално ножче с две остриета, с което се изрязва правоъгълно парче от кората на калема заедно с пъпка. Такова прозорче(с такива размери) се прави и на подложката, където после се слага кората с пъпката от калема и се стяга с лико. 

Ама само съм чел и гледал по филмчета. Бях запазил линк към една стара книга(Орегон, 1910г.), ето я, дано ти свърши работа: 

http://www.gutenberg.org/files/20202/20202-h/20202-h.htm

А и друго ме спираше - нетърпението. Казват, че реколта може да се очаква между 10-та и 15-та година. Мъка.

Дано ти имаш по-голямо търпение!

Ей за такива ножчета става въпрос. С такива се ашладисват орехи и маслинови дръвчета.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #65 -: 15 Октомври 2013, 11:14:36 am »
Ко54, благодаря за линка за книгата. Ценна е. Мисля това е схемата на начините за ашладисване.
Методът "прозорче" със специалното ножче с две остриета и правоъгълното парче от кората на калема заедно с пъпка ми се струва сложен за мен. Поне на пръв поглед.
Вчера се поразтърсих и попаднах на интересни неща от български сайтове за облагородяване на ореха. Ако някой го интересува тук по-надолу в отговорите може да намери съвет как да си произведете сам орехов посадъчен материал чрез стратифициране. А тук могат да се видят снимки с резултати от присаждане.

Чувал съм, че имало и начин на вкопаване в земята на част от нисък клон на орех, така че върхът на клона да е над пръстта. Не знам подробности, освен единствено, че се правят нарези на вкопаната част. Проблема идвал от невъзможността да се закрепи неподвижно живия клон и вятърът често развалял експеримента.

ko54

• Hero Member
« Отговор #66 -: 16 Октомври 2013, 19:24:35 pm »
Mavrud, ей този метод ще го пробвам и аз напролет...

http://www.youtube.com/watch?v=CC7ZasquCK4

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #67 -: 16 Октомври 2013, 20:40:39 pm »
Ko54, интересно. Това вече изглежда по-просто за такива като за мене. Като белене на банан е. Гледам, че така се казва тази техника. Намерих още инфо за нея тук под  името The Four-Flap Graft и тук.

Почва да ми става интересно и може напролет, някой джанки да опитам да превърна в другоплодни, вместо да ги сека. Даже разлиствам "Практическо овощарство" от 1975г.
;)

Та по тоя повод за овощарска замазка да питам. Разбирам, че Kiro_kv  ползва  замазка асфалт с малко лой, а ko54 - пластелин, обикновен детски(моделин). Ползвате ли сега някоя нова рецепта? Нямам предвид купешки продукт. В горната книга има 4 рецепти:

A в книгата за орехите WALNUT GROWING IN OREGON намирам и тази:
Rosin (дървесна смола, колофон), 5 pounds.
Beeswax (пчелен восък), 1 pound.
Finely pulverized charcoal (дървени въглища на фин прах). 1-2 pound.
Raw linseed oil (масло от ленено семе или ленен  безир), 1 gill
(1 pound=0, 453кг)
(1 ам.gill=0.118 л)

ko54

• Hero Member
« Отговор #68 -: 16 Октомври 2013, 21:37:39 pm »
Освен пластелин ползвам и разтопен восък от обикновена свещ.

Просто капя восъчните капки върху сглобката, като гледам да е по-отвисоко, за да не е толкова горещ восъка.  Целта е да се изолира сглобката от външните атмосферни условия, нищо друго.

Тези два продукта ми вършат работа. Обикновена блажна боя също върши работа, обаче веднъж се омърлях яко със синя боя и оттогава карам с пластелин или восък от свещ, а в последно време обвивам сглобката с обикновено черно електричарско тиксо от магазините за по 1 лев.  :D

Kiro_kv

• Jr. Member
  • **
« Отговор #69 -: 17 Октомври 2013, 15:55:32 pm »

Най-после успех/и то два!!!/ с присаждането на зелено на лоза, след десетки не сполучливи опита.Този в ляво, е на друг метод/под кора на зряло/,така че са три на едно място.Интересно, дали ще стане, ако се опитам да извадя двете и ги преместя на друго място,някой пробвал ли е.Колкото до овощарските замазки, извинения, че си натрапвам мнението,но за мен най-добрата е асфалта,примесен с малко лой/не се измива от дъжда,за разлика от купешките!/,недостатъка ми е, че трябва да се загрява при употреба.За ореха нямам никакъв опит,но съм пробвал т.н. дълдърма с дрян и с праскова и се получиха добри резултати, така че сигурно ще се получи,но трябва поливане,задължително.Поздрави!

Kiro_kv

• Jr. Member
  • **
« Отговор #70 -: 14 Януари 2014, 19:51:15 pm »
Започнахте ли да събирате калеми, май в това ненормално време, вече е необходимо, поне за костилковите...То вярно, мъртъв период, но пишете по нещо...

ko54

• Hero Member
« Отговор #71 -: 15 Януари 2014, 07:34:26 am »
Пробвах един път да държа калеми в хладилника, ама нещо не стана. Явно е трябвало периодически да се навлажнява макар, че бяха увити в мокра хартия и сложени в найлонова торбичка.

Затова сега карам по най-аджамийския метод - режа калеми непосредствено преди присаждането или ги пренасям и съхранявам в съд с вода(шише) до момента на присаждане.
Държал съм ги във вода цяла седмица, нищо им няма(круша, череша, ябълка, синя слива).

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #72 -: 15 Януари 2014, 09:18:12 am »
Колеги, дали мога да събера калеми вече. Искам да опитам синя слива на джанка, круша на дюля и ябълка на ябълка.
И как се съхраняват в хладилник? А дали мога да ги държа в мазето?

Kiro_kv

• Jr. Member
  • **
« Отговор #73 -: 15 Януари 2014, 20:59:40 pm »
За костилковите, аз ги съхранявам като ги слагам в поне две найлонови торбички, а хладилника го включвам на най-студено, получава се за около месец, повече трудно, но ако ашладисваш в началото на март на разцеп върши работа, по-дълго не успявам да ги съхраня, за под кора абсурт, поне при мен, разпукват се и в хладилника.А иначе директно от дървото, както описва колегата, за семковите става, но не и за повечето костилкови, поне при мен, аз съм от елховско, по-южен район, може и това да е причината, но с калеми от костилкови, отрязани когато правя ашламите, нямам голям успех, затова ги режа по-рано.Не знам във шише в хладилник какво ще стане за по-дълго, до седмица съм ги държал успешно...Поздрави

dpav

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #74 -: 20 Февруари 2014, 16:09:02 pm »
Здравейте
Миналата година започнах сериозно да се интересувам от присаждането, и започна да ми става доста интересно.
Първите ми опити бяха на спяща пъпка септември, но все още не съм сигурен в резултата. Тази година съм решил да започна да експериментирам, с всички възможни варианти подготвил съм си ножче и омега ножица.
Бихте ли споделили дали тази година във връзка с по-топлото време, дали присажданията трябва да се направят по-рано от както е посочено по книга.
И ако е възможно за съответните видове овошки и лози какви присаждания и кога са подходящи. Аз съм от Варна и мястото където ще правя опитите е в близост до морето.
благодаря и поздрави