Автор Тема: Кой и как суши за зимата набраните през лятото гъби?  (Прочетена 22286 пъти)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Ясно е, че пържоли, супички, сосове и разни гозби през зимата без сушени манатарки, масловки и челадинки не си е работа. В тази връзка от доста време постъпвам по следния начин, когато има гъби, разбира се. Набраните здрави гъби се почистват от разните боклучета и се нарязват на тънки(2-5 мм) резенчета. При обикновените манатарки и масловките се консумира и пънчето, докато при брезовките(брезовите манатарки) пънчето е много дървесно и не става за ядене. На младите манатарки и масловки не се махат тръбичките, на по старите - обезателно. По пазарите продават в прозрачни пликове сушени манатарки, нарязани заедно с тръбичките под шапката(за тежина и количество естествено), но самите гъбари за собствена консумация ги чистят от тръбичките.  На масловките се препоръчва да се обелва кожичката на шапката, защото съдържала някакви предизвикващи алергия вещества. След това нарязаните на резенчета гъби ги слагам в малки щайги от ягоди, покрити с вестник и ги държа на сухо, проветриво място. Обръщам ги от време на време и след 20 дни са готови. После се слагат в пластмасови кутии и се държат на сухо.
Така постъпвам при наличие на гъби.
А Вие, уважаеми съфорумници?



Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Понеже не разбирам от гъби купувам пресни култивирани печурки от пазара. Суша ги с цел да са трайни и да мога да нося от тях в раницата по време на поход. Почиствам гъбките от полепнала пръст и мицел, махам пънчетата.Сслед това ги нарязвамна на ленти дебели около 5мм. Както ги продават сушените на пазара. Пробвал съм да използвам и пънчетата. Стават, но след това при накисване пънчето иска повече време да стои във вода, за да се възстанови, а и съхне по-бавно. затова по-добре да се махат.

Нарязаните на ленти гъби слагам върху вестник като самите парченца не трябва да се опират едно в друго. След това слагам директно на слънце. При хубаво лятно слънце за един ден гъбите са готови. Суша до степен да се чупят при опит за прегъване. След това ги прибирам в хартиен или платнен плик и съхранявам на сухо място. При съхранението гъбите бързо поемат влага от въздуха и от чупливи стават еластични. В това състояние издържат много дълго време.

Мястото където се сушат гъбите трябва да е проветриво. Иначе налитат едни гадни черни мухи, снасят яйца в гъбите и ги правят негодни за употреба. Понеже в града нямам подходящо проветриво място, напоследък суша гъбите във фурната на печката при температура 50-60С. Постилам тавички с вестник и върху вестника редя нарязаните на ленти гъби. Слагам тавичките във фурната. Вратичката на фурната трябва да е открехната около сантиметър през цялото време, за да може да излиза изпарената от гъбите влага. За няколко часа са готови. Времето зависи от температурата на фурната, както и от дебелината на нарязаните парчета, затова индикатор за изсушаване е момента в който парченцата изсушени гъби станат трошливи при опит да се огънат.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

кукри

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 79
Аз ги суша,нарязани на тънко,в-у мрежа ,от тая дето се ползва за отдушници,пластмасова.за няколко дни на слънце.Когато почнат да се чупят с пукане са готови.По-бързо става така.След това в буркани с винтови капачки или кутии,а зимата процедурата е ясна ;)

Hunter

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 108
И аз си суша гъбите в малки щайгички, но след като ги изсуша ги слагам за малко в силно загрята фурна. Буквално за 5 минути. Да могат да измрът яицата на разните там червеи , които са снесени в тях, защото иначе като ги прибера директно, след около месец - два са проядени и опърпани ;)

meco puh

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 542
Суша ги точно така , както обяснил Hobo, но това само за планинска употреба. Иначе ги запазвам в саламура. Ще ви обясня, въпреки че темата не е за това:
1)Бланширам гъбите 10 минути в 2% разтвор от готварска сол.
2)Изстудявам ги веднага
3)Пълня ги в съд, подбран така, че да може гъбите да го напълнят догоре и да може да се затвори (да не попадат мръсотии вътре)
4)Правя 10% саламура и след изстиване на същата заливам гъбите в съда. Стоят 3 дни в тая саламура и я изсипвам.
5)Правя втора 15% саламура, в която стоят 3 дни.
6)Трета саламура 20%, 4 дни.
7)Четвърта саламура 26%, стоят колкото искате, до момента на употреба. Имам пачи крак от миналата година в 10 литрова туба.  :-*
 8)Преди употреба ги потапям в кипяща вода за 5-6 минути и ги промивам в студена течаща вода за да се обезсолят.
Ползвам туби от минерална вода, с по-голям отвор за пълнене. За изваждане режа тубата отгоре, колкото да могат да се вземат лесно, а останалите затварям с горница, рязана от друга туба, в по-широката част. :P

кукри

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 79
Със всичката тая вода,усеща ли им се вкусът после?

meco puh

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 542
Ако имаш възможност, идвай  ми на гости, да те нагостя една вечер само с гъби от саламура, гъбена чорба, гъбена салатка за ракията, нещо специално за виното, пък на сутринта ще те питам как беше. Вкуса 50% зависи от приготвянето, 30% от апетита и най-важно, 20% от умението при пиенето на първите 2 чаши ракия. По-нататък вкуса става идеален.

кукри

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 79
Значи,трабва да се напоркаме,за да ги харесам.Хм...има сделка ;D

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
И аз си суша гъбите в малки щайгички, но след като ги изсуша ги слагам за малко в силно загрята фурна. Буквално за 5 минути. Да могат да измрът яицата на разните там червеи , които са снесени в тях, защото иначе като ги прибера директно, след около месец - два са проядени и опърпани ;)

Чудесна идея, това с фурната - ще пробвам още на тази партида гъби.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

mechkolis

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Аз ги суша на сенчесто и проветриво място, червеите явно не ми влияаят, само може да добавят допълнителен протеин =D Съхранявам ги в платнени торбички.
Имам един въпрос към знающите. При моя начин на съхранение колко време остават годни за консумация, защото имам една торба лански ггъби, които смятам да взема за експедицията си из Пирин планина, и дали не настъпват някакви зловредни процеси при продължителното им съхранение.
Право да си призная миналата седница, реших да пробвам една манджа със сушените гъбки и още съм жив, когато пиша това =))

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
А какви са? Ако не са се разпаднали на прах или проядени съвсем или мухлясали - можеш да натопиш 2-3 гъби във вода и след 10-на минути по вида им да прецениш стават ли за консумация или не. Ако са били изсушени и съхранявани правилно - не би трябвало да има проблеми.   Ама знае ли човек - не е лошо да ги види опитен гъбар и той да прецени. За всеки случай ги свари предварително и изхвърли първата вода. Така ще намалиш риска.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ilianlp

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
Сушени манатарки, в 3-литров буркан с пластмасова капачка, на тавана (на тъмно)...ей ги вече 10-тина години и нищо им няма. Само да са сухи - слагаш 1-2 супени лъжици сол в буркана и си свиркаш ;)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Вярно, благодаря за акъла за солта - посмъртно нямаше да се сетя. То при мен никога не достигат до следващото лято, ама идеята е чудесна.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кой и как суши за зимата набраните през лятото гъби?
« Отговор #13 -: 14 Октомври 2013, 12:39:34 pm »
Малко челядинки от вчера... 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re: Кой и как суши за зимата набраните през лятото гъби?
« Отговор #14 -: 06 Ноември 2013, 12:07:22 pm »
Въпрос към отбора на знаещите, това какво е :





Снимките са от междублоковия бушполигон, засега няма да ги ям, но нали трябва да сме подготвени... 8)