Автор Тема: Воден режим по време на поход  (Прочетена 10139 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Воден режим по време на поход
« -: 23 Септември 2010, 20:29:38 pm »
Вече няколко пъти чувам хора да споделят, че по време на поход пият много вода. Някои стигали до 5 литра даже. Не искам да засегна никой, но това си е направо водопой. Два литра вода на ден са достатъчни за човек със средно тегло. Изпиването на 4, 5 литра в рамките на един преход води до голямо натоварване на бъбреците и сърцето и човек може да си пукне насред пътеката.

Всъщност реално на никой не му е нужна толкова вода. Просто като се понатовари човек и му изсъхва глътката. Това рефлекторно води до желание да се пие вода. По-опитните туристи са се научили, че ако поизчакат с пиенето желанието изчезва само. Истина е, че докато изчезне то е много силно и трудно се устоява. Достатъчно е веднага да се пие вода и се започва едно локане и потене и пак локане и потене до края на прехйода. С  потта се изхвърлят много соли и се разваля електролитния баланс. Започват световъртежи и причерняване пред очите. Хората си мислят, че всичко това е в резултат на натоварването, а то е единствено в резултат на голямото количество изпита вода и последвалото обилно потене.

Елементарен трик за преодоляване на илюзорното чувство за жажда е следния. Още щом усетим пресъхване на гърлото и желание да пием вода трябва да лапнем някакъв кисел бонбон. Бонбона не трябва да се изяжда бързо, а бавно да се смуче. Това предизвиква засилено слюнко отделяне, глътката се навлажнява и жаждата изчезва. Толкова просто? Да!

Трябват кисели бонбони, може желирани и даже ментови. Важмо е те бавно да се смучат, а не да се изяждат набързо. Понеже напоследък все по-трудно се намират бонбони, които не съдържат канцерогенни подсладители и вредни бои, аз използвам сушени сини сливи. Вършат идеална работа. Освен това са богати на калий, а именно калият се губи при обилно потене по време на поход. С един куршум два заека. Хем се пресича илюзорното желание за пиене на вода, хем се набавя нужния калий. Случвало ми се е да ми свършат сливите. Оказа се, че е достатъчно човек да продължи да смуче останалата костилка от сливата. Пак има достатъчно слюнко отделяне, глътката се навлажнява и чувството за жажда изчезва.

От старите туристи знам и съм научил правилото, че вода на корем по време на поход се пие сутрин след ставане и вечер след като прехода за деня приклкючи. Евентуално на обед ако е предвидена няколко часова обедна почивка. През останалото време е допустимо само да се наквасва устата с няколко малки глътки вода. Този режим на пиене на вода предотвратява обилно потене с всички лоши последствия. В казармата спазвахме същия този воден режим при тежките натоварвания там.

За хората, които се потят обилно и повече от нормално ще споделя друг изпитан от мен трик. Сутрин, непосредствено преди началото на прехода, изяждам тънка филийка хляб обилно посолена със сол. Противно на това, което повечето ще си помислят изяждането на толкова сол преди прехода не предизвиква допълнително желание за пиене на вода. Само силно намалява потенето. От там и дехидратирането на туриста.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #1 -: 24 Септември 2010, 08:57:57 am »
Малко са спорни тия теории дето ги развиваш. При всеки е строго индивидуално. Единствено съм съгласен със "От старите туристи знам".

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #2 -: 24 Септември 2010, 09:30:50 am »
При изпотяване,  уви не се изпарява само вода, а и куп ценни микроелементи кристализират върху кожата / т.нар. пот/. Тъй, че илюзорна е представата че пиене на "гола вода" може да компенсира намаляването на телесните течности. При преходи се стараем да пием на малко глътки /една-две/ ако има само вода де. Не на последно място  щото и "Кат-овия" начин на юнашко засищате с вода обременява сърдечно-съдовата система най-лаишки казано , което не е съвсем безопасно ::) За равностойна замяна на "изпареното" е разумно да се пие нещо леко подсолено  примерно и то не много често. Пробвал съм с  подсолен айрян, и физиологичен разтвор съм пробвал от банка, като вкусовите предпочитания са на страна на айряна естествено.

Meze

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 40
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #3 -: 24 Септември 2010, 21:48:18 pm »
Ще ви разкажа една реална случка, която всеки път като стане въпрос за наливане с вода в жегата дядо ми разправя:
Когато бил в Либия на командировка, имали голям преход цял ден през пустинята. Сега не помня с кола ли са били или с камили. Да речем с кола. Та местния дето ги изпращал им дал една голяма хладилна чанта пълна с лед и безалкохолни напитки от типа на кока кола, спрайт и т.н. ОБАЧЕ им казал да не ги пият докато са на път, да си пият колкото искат вечерта като пристигнат. За из път им препоръчал топъл чай който си правели водачите през почивките. Та тръгнали, ама по някое време колегата българин рекъл на дядо ми, че много ожаднял и ше пийне едно безалкохолно. Дядо ми му казал че не е хубаво, ама оня вика "айде де само едно" и пийнал. Сещате се че по онова време тея питиета са били и бая скъпи и трудно достижими в България. Та минало време и колегата ожаднял пак - пийнал второ. От там като му се отворила глътка, пък и се чувствал прекрасно разхладен (от повишеното потене), опустошил бая безалкохолни. И както му било добре, като пристигнали вечерта на мястото буквално се свлякъл от превозното средство. Вкарали го в стаята, оня ни жив ни умрял. Мислили мислили и по някое време един се сетил "абе тоя много пи през деня", и тогава му дали осолена вода ;) След известно време се оправил. Дядо ми през деня така и не пил безалкохолни, само от чая на водачите и нищо му нямало.

scrooge

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 176
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #4 -: 06 Април 2011, 12:57:43 pm »
. За из път им препоръчал топъл чай който си правели водачите през почивките.
За топъл чай в жега мисля че не е много разумно,щото организма си иска охлаждане ,а като е много топло времето трябва да му се помогне с нещо.Все пак не е само до потенето,а има и доста вътрешни органи които ако прегреят ще стане доста лошо.А и с потенето организма сваля температурата си
don't waist your time for searching all those waisted years

bobber

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #5 -: 06 Април 2011, 13:15:23 pm »
аз пък знам че на всякъде из арабския свят(в жешките страни) пият топли напитки
не вярвам да е случайно
да не говорим че колкото и потни бири да пия в жегата не ми става много хладно
само бирите стават повече  ;D

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #6 -: 06 Април 2011, 17:05:13 pm »
И аз съм съгласен с bobber на сто процента. Топла напитка като чай ,кафе е препоръчително за жегите, защото по този начин се уравносява атмосферната температура с тази на тялото. Тази мярка се препоръчва от диетолози и лекари. Не се препоръчва пиенето на изстудени напитки, тъй като те временно утоляват жаждата и предизвикват силно потене! А със студените напитки ако знаете каква простуда може да си навлечем?
Другите течности които приемаме като вода например, трябва да са поне със стайна температура. Хубаво е леко да ги посоляваме,или подслаждаме.
Например един посолен айран или подсладена напитка се задържа повече в кръвообръщението. По този начин се избягва ефектът на непрекъснатата циркулация-
приемане на течности-потоотделяне!


unior

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 163
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #7 -: 07 Април 2011, 09:08:02 am »
Искам да споделя и моя "Опит" в жегите, незнам колко е приложим в преходите едва ли, или по не изцяло.
Та това което си спомням като малък е когато дядо ходеше да коси люцерната или да прави нещо на полето пълнеше манерката с aйрян в който сипваше малко оцет.Това ми е само като спомен затова не мога да коментирам хубаво ли е или не,  колко е ефективно и какъв е смисъла от оцета.
Това което всъщност исках да споделя е друго но се присетих и за горното.
Та преди пет шест години работех като пещар в цех за твърдосплавни пластини
и лятото беше истински ад, досещате се , всеки ден ни даваха по кофичка кисело мляко
което разбивах подсолявах и добавях два корнишона , разбивах го 1/1-1.5 и подсолявах, това ми стигаше за една смяна , като не пиех нищо друго стоеше в един стар хладилник, които подържаше една блага температура и когато минавам покрай него удрях по една две глътки и така си изкарвах смяната :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

scrooge

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 176
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #8 -: 07 Април 2011, 12:19:47 pm »
Щом приемате по толкова малко течности значи всеки организъм си е индивидуален.В жегите ако аз приемам толкова малко течности ми пада кръвното.Топлината спомага за разширяване на кръвоносните съдове и кръвното пада.Затова трябва да се приемата много течности и солени храни,лекари са ми препоръчали солен айрян и кола.
don't waist your time for searching all those waisted years

LIC

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 154
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #9 -: 07 Април 2011, 17:26:31 pm »
Стигнал съм и аз до извода на Хобо. След един доста тежък летен преход в жегата и няколко литра вода като стигнах заветната цел гъбата на раницата ми не беше просто мокра, но и бяла. Бях изпотил доста сол и вода. С една дума не се чувствах добре. Сега правя една друга малка система. Преваряваш 2 литра вода с мурсалски чай за около литър. Т.е. чаят трябва да е поне два пъти по-слаб. След като изстине добре го сипвам в една пластмасова бутилка. И така си пиивам по малко от него. Не само утолява жаждата, а набавя и полезните ни вещества. Обикновено минавайки през някоя чешма или изворче, доливам до ръба на бутилката. Така малко по малко се разрежда чаят и избягваме насищането на организма с него, тъй като мурсалския чай е силен диуретик и пренасищането с него води до обратния нежелател резултат.

EXeCuTiOnER

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 84
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #10 -: 25 Юли 2011, 22:47:40 pm »
Като цяло подкрепям ограничаването приема на течности по време на поход. Аз самият доста рядко ожаднявам и имам навика да пия вода само когато съм спрял, за да лагерувам. Вървял съм по цял ден без да пия вода. Мокря се многократно, но не пия водата. Другото, което е, че независимо от жегата ходя с дрехи с дълги ръкави/крачоли. Така се потя повече, но потта се изпарява по-бавно и ме охлажда повече време, т.е. пестя вода. Другото, което е, че потенето не е пропорционално на приетите течности. В началото човек се поти обилно, след което количеството на потта намалява. Така, ако в началото човек изгуби да речем 500 мл вода в следствие на потене, след три часа вече ще губи по 100 мл. Естествено, ако постоянно лочи вода, и потенето ще е по-обилно, но като цяло организмът не е толкова прост да губи солите. Е ... винаги има вероятност да се окажем достатъчно глупави, та да накараме организма си да излезе в преразход на соли, което да застраши хомеостазата ни. Откъде тръгнах, къде отидох... Така или иначе дрехите са изолация и от слънцето. Все пак никой не ходи гол в пустинята, дори напротив, обличат се в черна вълна и преди да тръгнат на път се поливат с кофа студена вода, понеже вълната изолира добре.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

Галимунди

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re:Воден режим по време на поход
« Отговор #11 -: 29 Август 2012, 23:42:32 pm »
аз пък знам че на всякъде из арабския свят(в жешките страни) пият топли напитки
не вярвам да е случайно
да не говорим че колкото и потни бири да пия в жегата не ми става много хладно
само бирите стават повече  ;D

Бобъре, аз пък тебе не съм те виждал да пиеш чай, но бира съм те виждал да пиеш често.  :P

G.Balkansky

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 25
Re: Воден режим по време на поход
« Отговор #12 -: 08 Март 2013, 20:23:18 pm »
Добре е да чуем и какво казва Морс Кохански за приемането на вода по време на походи и пребивавания на открито. Той посочва значителни количества, което според него му позволява да не чувства толкова глада, и да запазва нивата си на енергия високи.

https://www.youtube.com/watch?v=U3TBnrZxrwI