Автор Тема: Какво бихте предпочели да имате при ситуация: леуко+нож, кукри+нож, брадва+нож ?  (Прочетена 18796 пъти)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351

Цитат
Е като взема в предвид факта, че за последните 15-20 година на хижа съм бил 1 път (ноември 2010 за да съм точен) си прав няма спор  :), но ако условието за избор има задължителен характер, да и аз бих избрал брадва или тесла.

ПП В мен винаги има трионче

брей каква чест :D предпочтам леуко /ако това е едино голям ханджар/ и викс. това което отскоро имам не знам дали е гледал от леуко майстора ама 280 мм на 47 мм остриеи  и сече до 30 мм сухи дърв и кокали като солети. ако не беше този нож, така щях да си и остана на парцали по тръните над един приток на двойница в дюлинския отдеве. за брадва там не беше удобно...

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
kol4o, с кукрито докато направиш това на снимката по-долу, ще се одървиш бая...

4е кой с вси4кия си иска да прави такива неща?  :o :o

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Този, kol4o, е от зимните северни бушкрафтъри, наш светъл пример за старини, т.е. като изперкаме съвсем.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
хахахахаха
оспамих темата извинете за което

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Бе тоя се е родил в снега! Не го мислете него! Мислете за нас, които лятото им е 40градуса, а зимата - 20.

torah

• Гост
Re:Какво бихте предпочели да имате п&
« Отговор #50 -: 28 Август 2011, 18:51:57 pm »
Това голямото

и това

са ми напълно достатъчни.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
kol4o, с кукрито докато направиш това на снимката по-долу, ще се одървиш бая...

Брях , тоя тип явно и друг път е хващал брадва и определено знае какво прави :o Сигурно са на руска баня и другарите му са го пратили да накяска малко лед за водката 8)

ko54

• Hero Member
Като гледам тази зимна картинка се сещам, че отрицателните температури оказват лошо влияние върху нашите любими железа - ножове, кукрита и брадви. Просто стоманата става по-крехка и при сечене(цепене) на замръзнали сухи дървета, особено смолисти, може да се случат разни случки. Скандинавците обикновено закаляват своите ръждавейки(ножове, леуко и брадви) до 57-58 твърдост по Рокуел, явно вековния опит си казва думата. Руският ГОСТ също определя(за брадвите) твърдост в порядъка 48-57 по Рокуел. Явно по-висока твърдост при отрицателни температури не е желателна. Снимките са взети от интернет, като авторите посочват температури около -10 градуса, което за нашите ширини през януари и февруари в гората си е често срещано явление. Кофти.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
"авторите посочват температури около -10 градуса, което за нашите ширини през януари и февруари в гората си е често срещано явление."

Няма начин това да е от такъв студ. Всеки ден през зимата сека и цепя дърва и при по-ниски температури с брадвичка от БайМангал. Досега проблеми не съм имал и си я ползвам вече десетина години.
Не съм спец по метали, ама ми се струва, че проблемът е в самата стомана и изработка.

ko54

• Hero Member
И аз не съм имал проблеми с циганските ковани брадви и брадвета, даже на по-голям студ от -10 градуса. И с Wetterlings-а не съм имал проблеми през зимата, нито с немската, нито с китайската(която обаче едва ли е повече от 52 твърдост). А всъщност бях започнал сериозно проучване(даже бях събрал част от парите) за една специализирана 1,6 кг брадва на Wetterlings и забелязах, че обикновено Wetterlings закалява до 56-58 по Рокуел, а тази на снимката и дават твърдост към 59,  а тя точно много ми харесва като тежина и форма и е по-евтина от подобната на GB. И се натъкнах на тези отзиви и сега яко съм разколебан. Не че имам намерение да дялкам греди на минусови температури, ама нещо започва да ме гложди. А отношението ми към старите цигански ковани брадви е повече от положително, и аз лятото си взех още една кована, правена по моя поръчка, ще я тествам яко тази зима на як студ и то на замръзнал сух чекорест бор и ще видим кой-кого! Не е лошо човек да знае на какви инструменти и кога може да разчита твърдо.   

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
С моя прост акъл да ви кажа аз как бих си избрал брадва . Отивам в някой склад за продажба на дърва за огрев и гледам с какво цепят мургавите сънародници и вземам същата гарантирано ще е хубава  :D :D :D :D. А като чета по ножарските форуми кой каква вземал колко струвала и най вече колко удобна била и как хубаво цепела и сечала дърва се чудя от къде са разбрали че май почти всичките се топлят я на климатик я на централно парно .Не твърдя че тая дето си цепя дървата с нея е много хубава ама само аз съм сменил 3 оксенови сапа направени от мен от добре подбран и изушен оксен а преди мен колко сапа е сменила незнам .

ko54

• Hero Member
Cat, хапцилютно си прав, тези уважавани от мен юнаци, на село и за печката(камината) на вилата пак си секат и цепят с цигански брадви, ама тези шведските се купуват за радост на душата(поне при мене е така), щото толкова малко радости ни останаха в последно време, да го ева и времето и кризата... А май тепърва започва оцеляването, не онова, дето се обсъжда по форумите, а истинското шибано оцеляване...

cat

• Sr. Member
Бе прав си ама пусто  диване съм си , едно нещо като го купувам го вземам да ми служи ,като ще я държа тая брадва само да и се радвам и да ми събира прахоляк из къщи ами да ме извиняват ама не ми трябва .

cat

• Sr. Member
Ето го и моя Ватерлингс наследен от дядо ми  :D :D :D :D :D :D

Сап оксен дялан с по малка брадвичка грапав колко искаш, не е импрегниран като   ми затрябва ще си направя нов .

Главата на на брадвата е 40+ годишна на незнайни нацепени кубици дърва но нямя дя са малко , ръждава понеже се съхранява на дръвника . Острието е доволно тъпо

от как зетя се топли на дърва

ko54

• Hero Member
Последната снимка е шедьовър, аферим на зетя, да ти е жив и здрав...