Автор Тема: Какво бихте предпочели да имате при ситуация: леуко+нож, кукри+нож, брадва+нож ?  (Прочетена 18669 пъти)

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
как хубаво го каза  ;D
оба4е моето си е наследствено(генети4но)-роден съм в 4ирпан  ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Ако знаех, нямаше да изпиша толкова мастило,  :D  ама нейсе, може във форума да има и други болни. ;D Между другото, роден съм в Карлово, което обаче не означава, че априори съм длъжен да покорявам 8-хилядници, както някои мои многоуважавани съграждани. :'( 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
И аз се разболявам ден след ден. Само наема ме лекува веднъж на месец, но уви, тази болест е хронична и спасение от нея няма. Искам и аз едно Wetterlings-че ако може  ;D

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
За мен класиката е нож и брадва. За в Буша малък и удобен за работа нож и брадва според зависи какво се планира като дейност. Това не съм го измислил аз,. Сибирските народи ползват тази комбинация, а те не си играят на сървайвъл. Просто им се доверих на опита и се убедих колко прави са те.

За моите буш цели ножа е достатъчно да е с функционално острие около 10см и удобна дръжка. Половин килограмова брадвичка би ме устроила напълно, но моята е 1кг. Доста сериозно сечиво, но тежи и напоследък не я нося с мен, а я замених с един трион.

Триона успешно ми е замествал брадвата в горския пояс където има достатъчно паднали сухи дървета. Даже е по-тихо с него. Ударите на брадвата се чуват надалеч. (ако това е проблем де). Също така триона е много удачно дечиво на морския бряг когато трябва да се разфасова някое изхвърлено от морето и вече добре изсъхнало дърво. С триона става по-бързо и лесно.

Все пак ако трябва да избера само две неща смело бих взел ножа и брадвата! Както казват руснаците "брадвата може всичко". Даже и салата може да се нареже с нея.  Освен това е оръжие!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

кукри

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
здравейте,колеги
Кактое видно от никнейма ми ;) сигурно сте се досетили какво е моето предпочитание-кукри+по-малък нож и евентуално нещо от сорта на викс,опинел или някоя българска кустурка/сойка.Доста време ползвам тази комбинация и съм доволен.Кукрито има специфична форма която много олеснява сеченето и цепенето,а острието е доста повече отколкото на една средностатистическа брадва,следователно имаш повече режещ ръб и част от него винаги ще е остра.
Поздрави за форума,приятно се изненадах когато попаднах на него

kol4o

• Full Member
здравей колега
ха така кажи им за кукрито
 ;D

кукри

• Jr. Member
  • **
Така стоят нещата,общо взето.Иначе на кой каквото му е удобно това носи.А секи инструмент има предимства и недостатъци,важното е предимствата да са повече.Това е така при кукрито,според скромното ми мнение.Поздрави

kol4o

• Full Member
хапгилютно съм съгласен с теб
ве4е сме двама...тук тия с брадвите са мнозинство май.. ;D ;D

кукри

• Jr. Member
  • **
Ще си удряме по-едно рамо,ако се наложи ;)
Лошо е да си от малцинствата,но така се каляват духът и волята  ;D

ko54

• Hero Member
Уважавам кукритата, особено оригиналните непалски, но си предпочитам брадва и нож. Вчера сякохме суха липа в собствените гори на тъста около Берковица и аз носех само брадвичка Wetterlings и сгъваемо трионче. Въпреки, че брадвичката хич не е лека, около 1,3 кг с дръжката и люто остра, на 2-та минута съжалих, че не взех една от 2,5 - 3 килограмовите, като на третата снимка. Разстоянието до гората е около 100 метра и тежината не би била проблем. Виж, при пеши преходи, даже 1,3 кг  биха ми се сторили доста.

zlatolin

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
За нашите гори и планини си мисля, че брадвето и ножа са най-подходящи, това не са джунгли с меки дръвчета.
Триончето ми, купено от Лидл за 4 лв., реже като змей и е много леко и компактно, та и то може да замести в някои неща брадвичката, а кукрито добре разцепва дръвчета за огъня та ... не е лесно да се каже с две думи, може би човек трябва да опита различните остриета и да открие "своите 2 любими " .
Преди време имах стар, много удобен и здрав, дебел сатър и го ползвах с голям успех вместо брадвичка, но го загубих или забравих някъде по язовирите, та ето още един предмет с универсално приложение.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Триончето ми, купено от Лидл за 4 лв., реже като змей и е много леко и компактно
Дай да го видим т'ва трионче,и преди колко време си го купувал?
don't waist your time for searching all those waisted years

kol4o

• Full Member
За нашите гори и планини си мисля, че брадвето и ножа са най-подходящи, това не са джунгли с меки дръвчета.
Триончето ми, купено от Лидл за 4 лв., реже като змей и е много леко и компактно, та и то може да замести в някои неща брадвичката, а кукрито добре разцепва дръвчета за огъня та ... не е лесно да се каже с две думи, може би човек трябва да опита различните остриета и да открие "своите 2 любими " .
Преди време имах стар, много удобен и здрав, дебел сатър и го ползвах с голям успех вместо брадвичка, но го загубих или забравих някъде по язовирите, та ето още един предмет с универсално приложение.
що си мислиш 4е кукрито е за меки дръв4ета?
мойто го пробвах на съвсем сухи дървеса и трябва да ти кажа 4е е като змей  :)
е не е то4но непалско ама..не е то4но и кукри  :D

ko54

• Hero Member
kol4o, с кукрито докато направиш това на снимката по-долу, ще се одървиш бая...