Автор Тема: Какво бихте предпочели да имате при ситуация: леуко+нож, кукри+нож, брадва+нож ?  (Прочетена 18651 пъти)

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Дам ko54, съфорумци сме и там ;)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Хускварна са започнали да внасят такъв модел с тяхно лого с много ниско качество на изработка и довършителни работи по главата
ко54 колко ниско качество?Освен финиша, който мен лично не ме притеснява дали ще е грубо направена брадвата ако реже добре,кое им е лошото.Има ли място за сравнение с китайските брадви от 7 лева.Щото аз не бих дал 130 лева за грандфорс,независимо какво им е качеството цената е прекалено надута.Тва са брадви за колекционери и професионални дървосекачи,макар че последните вече не ползват брадви ,а други инструменти.

Здравей, честити праздници! Постът ми беше отправен конкретно към съфорумеца LIC, който каза, че ще си купува такава брадва, т.е. дърводелска/Carpenter's axe/, за да не допуска грешките, които направих аз. Нали затова са форумите, за да си помагаме. Колкото за Грансфорс Брукс, такъв модел струва 124 USD, и аз не бих си купил. Обаче, не защото е неоправдано скъпо, а защото формата на WETTERLINGS карпентера лично на мен много повече ми допада с тази вдлъбнатина в задната част на главата - дава изключителна управляемост за точни и леки удари, демек дялкане, ако дялкащият се сети да си сложи палеца там.  А това го произвежда само Wetterlings, за съжаление. А ако Хускварна даде по-добра цена, още по-добре. Въпрос на вкус - ето линкове: http://www.greenmarine.ro/images/detailed/0/162._Carpenters_Axe12701748124bb5545c1fee4.jpg
http://www.husqvarna.com/bg/homeowner/accessories/tools/-/--352324/
http://www.feines-werkzeug.de/product_info.php/info/p98_Hultafors-Carpenter--8217-s-Axe.html/XTCsid/mbfunmel8v7goujekjrmd0ekevtq7504
http://www.highlandwoodworking.com/gransforsbrukscarpentersaxe.aspx

Откъде тръгнахме, докъде стигнахме... Пак се отплеснахме, моля модераторите за снизхождение...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

LIC

• Full Member
Това е един изключително полезен "придатък" към брадвето. Но все пак, като всеки нож, трябва да се хване в ръка за да се разбере дали е твоята брадва. Обикновено така се разбира и правата линия, пък която е мнооого важна във всяко едно острие. Центъра на тежестта и момента на брадвата също, бе общо взето за брадва, колкото и да четеш, трябва да я барнеш.

ko54

• Hero Member
Спор няма. Няма да си кривя душата, аз това удобство го разбрах, едва след като хванах брадвата с ръка в магазина. Но аз целенасочено търсех такава Wetterlings/под влиянието на колеги от американски и руски форуми/, даже предният ден специално звъннах в магазина, за да ми запазят една, те казаха - ние имаме само една, отидох, купих я, оказа се с крива глава/надясно от оста с 2 см., гледано откъм острието към дръжката/, обадих се пак, на другия ден следобед доставиха от склада другите останали 2 бр., отидох пак, избрах си друга, отвън КАТ ме глоби и т.н.  А тази с кривата глава имаше чудесен равномерен скос и от двете страни на острието и хикори-дръжката беше по-бяла и с по-равномерно надлъжно разположени влакна. Обаче това изметване, не, че би пречело при дялкане, обаче при сечене и цепене, според мен би било опасно. Все пак не сме земноводни, за да си регенерираме нови крайници/не дай боже/ в случай на загубата на такива.

LIC

• Full Member
Оооо, с крив нож и брадва работа не искам да си имам. Една подобна така отскочи от едно трупче и се изметна, че ми се спря до джапанката! Кривата брадва е изключително опасно нещо с оглед на силата, която прилагаш при засилката ѝ.  Не споменаваме нали и неприятното треперене в ръцете примерно. Знае се, че по-добре крива брадва и внимание, отколкото никаква, когаот ти потрябва наистина. Но предпочитам всияко да е изправно. Кривия нож по се ядва, но все пак и той е доста опасен.

LIC

• Full Member
А ето това се случва, когато един нож се използва вместо брадва:
http://youtu.be/KmO0XSWhV04

ko54

• Hero Member
А ето това се случва, когато един нож се използва вместо брадва:
http://youtu.be/KmO0XSWhV04

Еха, лошото е, че ножът е със стомана SK-5, т.е. като на Хултафорсите/зеленият и оранжевият/. А изглеждат много яки. Пък и аз със зеленият Хултафорс какви ли не ремонтни дейности правих, леко пружинира при яко напъване, но държи. Странна работа, може показаният нож да е бил дефектен.  А и мястото на счупване - там май е най-дебел. Аман, тъкмо си мислиш, че си си купил яка стомана и почват съмненията. ???  Всъщност, евтиното си е евтино, явно трябва да се купуват поне по 2 бройки. А иначе много ми е интересно, този пич от клипа откъде е намерил такова равно отрязано от двете страни парче дърво, явно има скрита бичкия/извън кадър/. Както беше казал един съфорумец някъде из нета, май криво почваме да практикуваме буша - с брадва режем домати и лук, а с нож сечем и цепим дървета. :D Егати батонинга.

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Еха, лошото е, че ножът е със стомана SK-5, т.е. като на Хултафорсите/зеленият и оранжевият/. А изглеждат много яки. Пък и аз със зеленият Хултафорс какви ли не ремонтни дейности правих, леко пружинира при яко напъване, но държи. Странна работа, може показаният нож да е бил дефектен.  А и мястото на счупване - там май е най-дебел. Аман, тъкмо си мислиш, че си си купил яка стомана и почват съмненията. ???  
...

Не, колега, ножа не е бил дефектен и да - стоманата му е яка :) . За мене няма никакви съмнения - човека от клипа е откровено казано идиот!
Както беше казал един съфорумец някъде из нета, май криво почваме да практикуваме буша - с брадва режем домати и лук, а с нож сечем и цепим дървета. :D
Тука съм на абсолютно същия акъл като тебе :). В ножарския форум след поредния подобен клип им предложих да взема един плуг за дълбока оран, да го наостря и да се обръсна с него  ??? И ако това не ги впечатли, ше помоля Живко да ми отстъпи за малко една моторна резачка за да демонстрирам как се реже пъстърма с нея. ;D

Edit: Докато писах поста си, Хосето публикува ревюто на Leatherman Skeletool. Та да се изкажа по темата: В ситуация бих предпочел ледърманчето + туристическа брадвичка :)

LIC

• Full Member
Няма какво да го жалите. Сигурно на пича джипката му е зад кадър. Иначе няма нечупливо нещо - има идиоти с мерак!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Зосо не давам много матрял се хаби . Кък тъй ши вироносваш пъстърмицата бре  ;D ;D ;D туй е 5мм ряз . Ножа си е за рязане брадвата за сечене и цепене на дърва ,с нож може евентуално подпалки да си нацепиш .

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Зосо не давам много матрял се хаби . Кък тъй ши вироносваш пъстърмицата бре  ;D ;D ;D туй е 5мм ряз .
Сега тъй е модерно, бат Живко  ;D ;D ;D С моторни резачки да си режем мезето, а с джобните ножчета да сечем вековни дървета.

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
аз хем да си кажа хем да покажа хем да се похваля
топъл топъл
току що го взех от Дядото
http://kol4o75.snimka.bg/mountain/kukri.594045

ko54

• Hero Member
Супер! С това непалско кукри си за Еверест(ще те пуснат одма до подстъпите, като те видят непалците запасан с него), а не за Елбрус, който смяташ да катериш. :D

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
ебаси за мезе ме взехте с тоя елбрус
 ;D оба4е съм толкова доволен от кукрито 4е хи4 не ми пука
играйкам си с него и си му приказвам ...4ак жената взе да ме гледа странно
 :o ;D ;D

ko54

• Hero Member
Съпругата ти е права, kol4o, те чувстват, когато ние мъжете сме болни или сме на път да се разболеем. А дисекцията на тази болест(така ще пише в епикризата) показва, че тя протича в следните фази:
1. Ножофил /брадвокукрифил/ - начална фаза на ножоманията/брадвокукриманията/.
2. Ножоман /брадвокукриман/ - тежка /същинска/ фаза на ножоманията /брадвокукриманията/.
Чувствам, че ти/аз също/ сме в началната първа фаза на тази приятна болест/но неприятна от финансова гледна точка/.
Лечението е тежко и мъчително. Лекарства много, ефектът - мижав. Като при отказването на цигарите. Аз лично, за да не премина във фаза брадвомания превантивно си купих хубава брадва Wetterlings, и сега за други брадви не мисля. С ножовете е същото дередже, слава богу, че се появиха Хултафорсите, за да се успокоя вътрешно, но мине не мине време и поглеждам крадешком и с копнеж към специализираните бушкрафт ножове, фултанг,  от стомана О-1, за 3V изобщо не смея да мисля. Тук във форума май kent е лекар, той може по-подробно да ти обясни явлението "Зависимост/пристрастеност/  от/към нещо". Но, че е болест, е ясно като бял ден, както казваше Омир, който е бил сляп, но нелошо е виждал. ::)