Автор Тема: Изработка на кания за Мора 2000  (Прочетена 5014 пъти)

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
Изработка на кания за Мора 2000
« -: 25 Февруари 2011, 14:55:05 pm »
В следващите редове ще се опитам да покажа как изработих последната кания за "Мора 2000".
Като целта на занятието е да видите основните неща  и инструменти с които се работи.
Няма да се впускам в подробности , тъй като последователността и изработката на едно изделие много зависи и от неговия дизайн.
По интересното тук е че канията е пригодена както за хоризонтално така и за вертикално носене и че ще бъде с две втулки за феро запалка.

Първо се с започва от снемането на размера на ножа и определяне размерите на шаблона.
Предполагам повечето от вас са чели ето тази статия за
изработката на кания туп “Джоб”

Там е обяснено надлежно как се сваля самия размер.

Очертаваме по шаблона и преминаваме към самото изрязване
на снимката се виждат и инструментите които ще са необходими за тази фаза на изработката

Оформяме ръбчето на горната гайка предварително, преди да сме згънали канията. С помощта на този инструмент и дървеното колело, които виждате на снимката.

Преди да преминем към згъването на канията , е необходимо но не задължително, да направим един канал от вътрешната страна на канията който ще ни помогне да я сгънем по лесно и по правилно. Принципно този канал би трябвало да бъде с “V” образно сечение, но тъй като все още нямам такъв инструмент, може да бъде направен и “U” образен.

Преди да сгънем, намокряме с малко вода по самия “канал” и изчакваме 5-6 минути преди да згънем кожата

опссс щях да забравя и подложката която се слага към острието , за да не прорязва конеца в последствия

След като сме приключили с всичко това и резултата ни харесва преминаваме към изработката на следващия детайл от канията.А именно втулките за феро запалка.Тях ще изработя от биволски бланк 3мм. Тъй като е по мен и по лесно се оформя.
Започваме като изрежем една ивица с широчина около 25мм и произволна дължина, в случая да бъде достатъчна за две втулки.
Отново прибягваме към горе показания инструмент и дървеното колело.
Правим и по един декоративен канал от двете страни на ивицата

Вече оформеното ръбче изглежда прекрасно и това ми доставя някаква физическа възбуда,
Май имам нужда от медицинска помощ.... ;D ;D ;D

Разделяме на две и оформяме втулките с помоща на малко вода и ето тези щипки.
Не накисвайте кожата изцяло във вода, достатъчно е само с четка да навлажним малко в зоната на прегъване.
Бивулския бланк е доста по различен по структора в сравнение с телешкия и много лесно се оформя
и е много подходящ за такива дребни детайли.

Ето и крайния резултат,

Но преди да залепим трябва да изтъним двете допирателни
До размер равен на дебелината на подложката, в случая 3мм.

Всички елементи вече са готови и може да преминем към самото “зглобяване”
на канията.

Това е лепилото което използвам , тази кутия е 800 гр.
Предлагат се и по-малки разфасофки, и е далеч по качествено от родния вариант
“Хелмевект”
Независимо на какво лепило ще се спрете , преди да започнете прочетете внимателно инструкцията за работа с него.
В случа това което използвам аз, се мажат  двете повърхности които ще се слепват, изчаква се 10-15 мим.  се притиска. После причукваме с дървен или гумен чук мястото на залепване.

Подложката е вече залепена от едната страна и са монтирани втулките
 Виждате от горната страна където съм набраздил с шилото , с помощта на шаблона или самата подложка, предварително очертаваме мястото на контакт до  където ще се маже с лепило.

Вече згъната и залепена, направил съм канала в които ще влиза самия шев и съм разпробил отворите.

Едва след като се разпробият отворите , се прави каналчето и на гърба на канията.
Предполагам ще питате защо не го правя преди да съм разпробил.
Простичко казано при разпробиване може да не уцелим предварително направения канал

Следва и самото съшиване.

Почваме два три отвора навътре и после се връщаме обратно
получаваме двоен шев.

Единия шев е вече готов

При втория ще “монтираме”  и втулките за колана.

Тук може да видите какъв е ефекта от този канал които правим предварително.
Самия Шев остава скрит вътре.

Оставяме Ножа в канията , мокрим и оформяме по дръжката.

С помоща на Лъжица  :D , не за всико са необходими високотехнологични инструменти

Правим втория канал и маркираме стъпката на шева през 4-5мм с помоща на пергел или вилица, каквото имаме под ръка.

Това е общо взето шием втория ред прикрепваме горната и долната гайка за колана и сме готови.

А сега едно кратко МодНу РивЮ ;D ;D

Това е , както виждате няма нищо сложно, И пак да подчертая че изработката и сожноста и последователноста
зависят от дизайна на канията.Тук се постарах да покажа основните неща които се повтарят при всяка изработка.

Малко По Късно ще пусна и шаблона на самата кания 1/1 за тези на които им е харесала
и имат желание сами да си я изработят.
А следващите дни ще пусна шаблон и на кания Тип "Кобур"

Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Изработка на кания за Мора 2000
« Отговор #1 -: 25 Февруари 2011, 15:07:19 pm »
Русене що не качиш в pdf формат шаблона за канията 1:1 за да може мераклиите да го ползват и споменуват с благодарност и добро  ;). Па може и некоя бира да изкараш с кюфтенце или нещо по-харно.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #2 -: 25 Февруари 2011, 16:56:00 pm »
unior, братле, страшен си дъ знайШ ! Много се кефя на всичко което е изработено ръчно и оценявам винаги с най високата оценка " 6"! Много изчерпателно интервю, за което моля да приемеш моите АДМИРАЦИИ!  БРАВО! БРАВО ! БРАВО!  :)

П.П. Чакам с нетърпение следвашите ти публикации. Само едно въпросче имам,ако не е "военна тайна" разбира се -  С какво си оцветил кожата на канийката?                           

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #3 -: 25 Февруари 2011, 17:15:17 pm »
Тенкюююю Валенти :)
Никаква тайна не е, в случая съм ползвал акрилни байцове за дърво.
Но се предлагат и специални бои за кожа, за съжаление малко трудно се намират
и са доста скъпи, а и цветовия асортимент не е много голям :)
Имай предвид че някой от акрилните байцове действат като втвърдител за кожа, и не трябва да се прекалява, освен ако нее търсен ефект.

Скоро очаквайте и крачолче на един Ка-Бар, там да видите кво съм намислил :) ;D :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

joro_livevg

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
Re: Изработка на кания за Мора 2000
« Отговор #4 -: 31 Юли 2014, 18:47:57 pm »
Здр. защо не ми се отварят снимките по темата?