Автор Тема: комин/кюнец - ударих на камък  (Прочетена 2072 пъти)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
комин/кюнец - ударих на камък
« -: 23 Октомври 2014, 12:24:39 pm »
      Здравейте. Започнах да правя една печка и стигнах до момента с кюнеца и ударих на камък. Мястото, където смятам да бъде е 7 х 12см и поради тази причина не мога да ползвам готови фабрични от тесните.
      На този етап съм се спрял на 400мл флакон от лак за коса - широк 5.5см и дълъг 22см. Та въпроса ми това дали ще е достатъчно за пушека? За да върши работа (пушека да си излиза през комина) кое е от значение - диаметъра или дължината на тръбата? Ако сложа няколко тръби (например 4 с дължина 22см) дали ще върши работа? Варианта "проба-грешка" е неприложим. Дупча ли веднъж няма връщане назад.

П.П. Сетих се и за едни правоъгълни водосточни тръби - те са перфектния вариант, ама у Шабла ги няма по магазините. Звъннах на един търговец, ама той като разбра, че ми трябва само една бройка и само дето не ми се изсмя.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Re: комин/кюнец - ударих на камък
« Отговор #1 -: 23 Октомври 2014, 13:18:42 pm »
Дай малко повече подробности де?
Но със сигурност 5,5 диаметър е малък и ще пуши

gavra74

• Full Member
« Отговор #2 -: 23 Октомври 2014, 13:22:54 pm »
Повече подробности?! ако знаех какво е от значение щях да го напиша  :'( Печката е с размери 19см висока, 15смширока и 36см дълга.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #3 -: 23 Октомври 2014, 13:27:07 pm »
Например този отвор 7/12 къде е?
На печката или на баджата?

gavra74

• Full Member
« Отговор #4 -: 23 Октомври 2014, 13:35:34 pm »
въпросното място 7х12см е оградено с червено   Трите дупки са отпреди, нямат връзка

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #5 -: 23 Октомври 2014, 13:48:28 pm »
Доколкото виждам е някаква преносима печка. Не ми е много ясно как ще се пали, вероятно ще се повдига горната част с тавичката. Сигурно ще я ползваш само на открито или греша? Т.е. няма да има връзка със зидан комин, а ти трябва кюнец да отвежда пушека настрани и нагоре.
Виждам няколко решения.
1. Изрязваш си отвора и върху него заваряваш нещо като перваз, не знам как точно да го обясня. Около самия отвор се поставя метална гривна. На тази гривна слагаш обикновен тесен кюнец, като го причукваш оттук оттам докато приеме формата на гривната. Тя трябва да влезе в кюнеца, не обратното.
2. Да си купиш от вторични парче тръба с нужния размер или да накараш някой да ти направи такава от ламарина. Тогава може и с правоъгълна форма да е.
3. Правиш отвора на предната стена, не отгоре и пак - гривна и един крив кюнец, а върху него друг прав.
При всички положения - гривна на печката и кюнеца на нея.
Фалкона го забрави. Освен, че е малък диаметър, ламарината му е тънка и ще изгори като вестник след съвсем кратка употреба.

gavra74

• Full Member
« Отговор #6 -: 23 Октомври 2014, 13:53:01 pm »
 :'( :'( :'( значи се връщам на изходна позиция - да търся правоъгълен улук. Мерси за съдействието

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #7 -: 23 Октомври 2014, 14:06:07 pm »
Опитай и сам да си направиш. Не е сложно. Само ти трябва ламарина.
Изрязваш парче с дължина колкото ще е височината на комина, примерно 40 см. и ширина обиколката на отвора плюс още 3 см.
Дългите страни на парчето, т.е. тези по височина, извиваш с един см в противоположни посоки, едната сгъвка наляво, другата надясно. После сгъваш по отвора, докато стане кюнец. Накрая двете сгъвки, които направи най напред, се захващат една в друга. Едната трябва да е нагоре, другата - надолу като сложиш кюнеца хоризонтално. Пъхаш една по здрава летва под така получения шев и чукаш с чукчето отгоре докато се сплеска хубаво. Сгъвките може да ги правиш като хванеш ламарината между два винкела на менгемето и почукваш леко с чукчето.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #8 -: 23 Октомври 2014, 17:42:54 pm »
Нямам опит с такава печка, но с интерес съм разглеждал чертежи за направата им публикувани в руските туристически книги и списания. Братята са корави туристи и с много опит. Може да им се вярва.Някъде имаше даже изчисление колко трябва да е диаметъра на тръбите спрямо обема на печката, но за съжаление не го намирам. Общо взето максималния диаметър, който съм виждал е 10см за по-големите печки и 7-8 за по-малките. За твоя обем 7см ще е добре, а за 6 не знам. Не пречи да опиташ. Не знам защо, може би за да се запази площта на горната плоча, но почти традиционно ги правят с димоотвода отстрани. От към тясната задна стена. Ето ти малко материал за размисъл:
http://www.skitalets.ru/books/samodsnar/wint_pechki.htm

а тук каквото има в Гугъл по въпроса за Палаточные печки: ЦЪК

По повод на това, че имаш право само на един опит. Винаги можеш да закриеш отвора с една планка хваната с нитове или стоманени болтове за корпуса, която да дупчиш отново. Даже като идея можеш точно така да направиш. Планка със заварен или занитен за нея фланец, на който да се нанизват тръбите на комина, а самата планка с нитове или болтове захваната за корпуса на печката. Струва ми се с нитове ще е по-добре. От температурата резбата на болтовете прегаря и започват да играят.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gavra74

• Full Member
« Отговор #9 -: 23 Октомври 2014, 17:54:34 pm »
Идеята е точно от руски сайт http://www.snastikirov.ru/alltovarnow/product-details/5131-pechka-perenosnaya-turisticheskaya-dymok.html Тъй като ми се струва безбожно скъпо (5500 рубли последно, втора ръка) реших да си направя сам. Кутиите са малки и кривула ще заема много място вътре.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #10 -: 24 Октомври 2014, 21:51:46 pm »
Gavra74, ако намериш здрава една печка "Циганска любов" ще ти свърши работа най-добре.
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
« Отговор #11 -: 25 Октомври 2014, 08:56:57 am »
Ееее, Mavrud, не ми секвай творческия порив сея... Уредих се с това което ми трябваше. Остава да изумувам как да стане вратичката (с панти, с плъзгане, с един нит) и очаквайте ревю  :D

gavra74

• Full Member
« Отговор #12 -: 26 Октомври 2014, 18:22:33 pm »
Темат е за ключ (триене). Заповядайте тук http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=907.0  ;D