Автор Тема: Магнезиева запалка - Китай  (Прочетена 4722 пъти)

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
Магнезиева запалка - Китай
« -: 01 Март 2014, 15:32:05 pm »
Тъй като предишната ми запалка беше много тънка и се счупи на 2 пъти, реших да си купя нова по-дебела. Харесах си от ebay на цена от 5 долара общо взето с доставката в рамките на около 15 дена всичко ми излезе около 8-9 лв. Запалката е с готин дизайн, изглежда здраво и добре направена, хвърля доста добра искра и компасът към нея е точен. Дължина -12 см. Идва с метален синджир за врата, но аз си я пригодих за ключодържател...от доста тежките ще е.

"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: Магнезиева запалка - Китай
« Отговор #1 -: 02 Март 2014, 13:35:16 pm »
Честито и със здраве да я ползуваш! 15 дена е доста добър срок - бързичко са я доставили. Аз от няколко години ползувам със същите размери, но с червена дръжка и без метален флакон. Доста удобно пасва в страничното джобче на калъфката Letherman-a. Не ги различавам по нищо от скъпите, дето са по 15-16 лв. по спортните магазини, самo дето ми излизат по USD 0.90. А и червената дръжка се вижда идеално, ако изтървеш запалката в тревата. Миналата година се престраших да си поръчам от американския вариант: цинково блокче за стружки и залепена към него тънка ферородна запалка: Също удачна покупка, за 6.3 лв. Не че нямам винаги ветроустойчива запалка в джоба, но друго си е да драснеш искра като дивак!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #2 -: 02 Март 2014, 15:19:04 pm »
Така е колега прав си, аз също се чудих дали да си взема блокче, но в крайна сметка това ми грабна окото,разликата както каза от твоята е вида и дизайна. Не знам и аз наистина по-скъпите дали са по качествени,но тази, а и каквато друга да е по-евтина върши работа,въпрос на умения.
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

emil

• Sr. Member
« Отговор #3 -: 02 Март 2014, 23:23:03 pm »
Аз съм неопитен, но мога да демонстрирам, че евтините ферородни заплаки вършат прекрасна работа. Във форума имаше пост за подпалки от памук или салфетки, напоени със спирт и херметически затворени в сламка. В комбинация с такава ферородна запалка са  даже по-ефикасни от цинковото блокче.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #4 -: 02 Март 2014, 23:48:21 pm »
... Не че нямам винаги ветроустойчива запалка в джоба, но друго си е да драснеш искра като дивак!

Колко ми е познато това :). Миналия месец три седмици живях на село и си палих печката с чакмак, кремък и прахан. Не, че нямах запалка и кибрит, но кефа с чакмака е невероятен. Голямо камъче за запалка (ферородна запалка) така и не си купих не защото не върши работа, а защото бях отвратен от наглата и брутална реклама, с която ме агитираха по всякакъв начин да си купя та да подражавам на телевизионните манекени. Всъщност да налея някой долар в ненаситните им империалистически корпоративни кесии. За щастие китайските братя бързо се намесиха и отрегулираха цените в реални величини. Емо, сподели все пак откъде поръчваш твоите за центове, вместо за цели долари? Може да е от полза за някой.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #5 -: 03 Март 2014, 14:45:34 pm »
Има значение от каква сплав е феророда.

Преди време си взех евтина китайска запалка.
Първо си мислех, че само драскалката й не струва. После се оказа, че има разлика и в качеството на феророда.

При една промоция си взех запалка на LiteMyFire на някаква по-малко безумна цена.

Разликата беше съществена. При шведската запалка снопът искри е да речем около три пъти по мощен и се добива с около два пъти по-малко усилие за драскане. Когато искрите излизат с лекота, тяхното насочване и прилагане в нужното място е по-лесно. Ако трябва да натискаш силно, за да запалиш, може да развалиш гнездото с разпалки, което си приготвил.

Шведската запалка ми е еталон за качество в случая.  При лоши условия - вятър, влажен въздух, подръчни средства за разпалки, свършва работа.

Не говоря за ползване на разни парафинови или напоени със спирт памуци, които се носят от къщи.

Мен ми е интересно да паля огън с каквото разполагам около мен плюс нож и ферород.

Не изключвам възможността запалката на колегата да е добро попадение и бих се радвал ако някой има възможност да ги сравни.

emil

• Sr. Member
« Отговор #6 -: 03 Март 2014, 23:57:01 pm »
...........Миналия месец три седмици живях на село и си палих печката с чакмак, кремък и прахан. Не, че нямах запалка и кибрит, но кефа с чакмака е невероятен. .......... За щастие китайските братя бързо се намесиха и отрегулираха цените в реални величини.
И на мен ми е загоряла душата да почуствувам аромата и топлината на печката на вилата. Хеле в комбинация с ароматна салата, дъхаво питие и уюта на пламиците през стъклото....
Запалките ги купувам от eBay. Най-скорошната доставка е била на цинковото блокче: средата на юли 2013 за 6.26 лв/USD 4.06. Включва също верижка и стоманено 5см драскало с отварячка за бутилки. :)  Ферородните флинтове съм ги купувал през 2011 - 3 бр. накуп. Вероятно и затова цената е била толкова ниска. Спомням си, че се връзваха на ок. 1.5 лв бройката. Сега гледам, че е малко по-висока, но пак е приемлива. Размерът на пръчката е ф8х75 мм (106 мм е с дръжката). Окомлектовани бяха с верижка и ламаринено драскало, което не ползувам. Колегата Universum сигурно е прав, че марковата запалка дава по-мощен сноп искри. Не съм имал възможност да сравня една до друга китайска и маркова запалка, но китайската върши напълно задоволителна работа дори на неопитен лаик като мен. Успешно съм успявал да запаля необработени салфетка и памук. Като му хванах цаката да не размествам подпалката при драскането става с едно-две драскания. Предварително също драскам веднъж-дваж, за да премахна окисления слой. Подготвената предварително разпалка вече елиминира влагата като фактор и успехът е 100% сигурен. Със стърготините от цинковото блокче става още по-лесно: успявал съм да подхвана огън с брезова кора, тънки борови тресчици и засъхнала борова смола. BTW ако някой прояви интерес мога да съдействувам за поръчка, но би имало смисъл само за живущи в София, заради цената на доставката по куриер.

кукри

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #7 -: 04 Март 2014, 20:27:53 pm »
Имам 2 различни китайски запалки.Добре си вършат работата .Дори и с наличните на място материали,както е на двете клипчета долу.
Имах и някаква маркова,май скаут се води,защото е малка.Не и помня марката обаче.Разликата не е кой знае каква.Окислят ли се при всички е нужно повече от 1 драсване,за да се запали материала.
Защо няма бутон за вграждане на видео?

http://www.youtube.com/watch?v=6WLQLPfOThk

http://www.youtube.com/watch?v=EU6D0MQ68EU

emil

• Sr. Member
« Отговор #8 -: 05 Март 2014, 12:47:36 pm »
Открих една снимка на флинта, да не съм голословен. Прилича на този, от второто клипче на колегата Кукри. Размерите и описанието съм публикувал няколко поста по-нагоре.

кукри

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #9 -: 05 Март 2014, 12:57:28 pm »
Същата е.За да работи по-добре драскалото/ако ползваш него/мини го с пила или шмергел,ако имаш,за да се махнат зъбчетата.Остави"мустака" който ще се получи,за да хвърля по-хубаво искрите.
Аз смених синджирчето със кръгъл,черен ластик,та да имам по-голяма амплитуда на движението.
Нещо което важи за всички запалки от този вид,независимо от марката и произхода,след като не е ползвана известно време ,се окислява/потъмнява/ и трябва да се драсне 1/2 пъти ,за да се махне окисленият слой и да даде по-голям обем искри.
Ето я едната/като на колегата/,в деня на придобиване,преди модификацията и.Снимката е кофти,сори  :(

emil

• Sr. Member
« Отговор #10 -: 07 Март 2014, 11:38:44 am »
Две снимки на цинковото блокче. Масата само на блокчето е 41 гр. драскалото е 12 гр. верижката в този си вид е 10 гр. магнезиевия флинт е 32 гр. Сумарно всичко тежи 95 гр. но не е нужно всичко да се носи. Аз понеже се втелясвам за всеки излишен грам и всяка вещ, която мъкна ненужно, предпочитам вместо драскало да ползувам отварячката за консерви на Wenger-a или на Letherman-a. На Victorinox-a пък ползувам шилото за тази цел, щото отварячката му е по-различна. С всичките накрайници може съвсем свястно да се настържат стружки или да се избие искра. Понеже съм левичар и драскалото ми е малко неудобно. Трябва да го пилна на шмиргел, за да обърна заосенъка от другата страна. Отделно един колега сподели, че читаво драскало може да се направи от син лист за ножовка.