Сред Природата > Велотуризъм
Готвенето по време на велопоход
voinyt:
Та днес на отспала глава да питам друго относно готвенето.
В момента съм се снабдил и ползвах ето това за храна:
http://www.decathlon.es/fiambrera-aluminio-1-persona-id_8001708.html
За мен е доста удобно и леко. Но ми се иска да си купя и газово котлонче, спрял съм се принципно на следното:
http://www.decathlon.es/hornillo-de-gas-twister-plus-piezo-id_8129320.html
Малко, леко /274г/, бутилките са на винт. но пък си спомням, че в България имах едно и бутилките там не бяха на винт, а се завиваха докрай, докато не се продупчат от "пишката" на котлончето, което и уплътняваше пробива. Т.е. не знам извън Испания как ще седи въпроса с тези бутилки. А ви гледам /не само вас/ с разните му спиртници за кафе...с какво ги захранвате, самоделки ли са, етц...
Hobo:
Аз съм пешеходец, но продоволствените проблеми са същите, както и при велосипедистите. Та ще пиша от моята позиция. Добро ти е съдчето. Едва ли ще ти трябва повече. Едно от нещата, които ползвам е българско войнишко алуминиево канче. Размера му е почти като на твоето, а обема би трябвало и той да е там някъде. За сам е даже голямо, при нужда става и за двама. Може да го видиш в темата Войнишко канче вместо скъпи туристически съдове, а за котелките сме коментирали в темата Котелката необходимост или излишен багаж?.
Не бързай с котлончето. Едно, че е скъпичко, а е и тежичко. Виж тази тема: Мини Газово котлонче, а също разгледай какво има ТУК. Може да ти хареса нещо. Макар и да не са маркови, котлоните предлагани там са с добро качество, а магазина е коректен. Проверено. До България изпращат безплатно, предполагам и до Испания ще е така.
Сега за бутилките. Тук в България тези дупчещите се вече ги има във всяка железария и по-голям супер. Струват около 1.50лв. Другите с резбата, като на котлончето, към което си се ориентирал, се намират сравнително трудно. В смисъл такъв, че засега се продават само в специализираните магазини за туристическа екипировка, а такива по правило има само в най-големите градове. Одвен това тук са сравнително скъпи сравнени с другите. Примерно средна бутилка с резба е около 10лв. Така, че сам си прецени, но към избора на котлон за определен вид бутилка според мен би трябвало да се подходи от гледна точка на това колко лесно се намират самите бутилки. Има и адаптери от едната система към другата, споменали сме ги в темата за котлончето. Ако все пак решиш да купиш котлонче с бутилки на резба може би ТОВА ще те заинтересова.
//edit
Хех...писали сме заедно с Vanjo и малко се дублира информацията ама от имане глава не боли ;D.
vanjo:
--- Цитат на: voinyt в 24 Април 2013, 12:43:13 pm ---Та днес на отспала глава да питам друго относно готвенето.
В момента съм се снабдил и ползвах ето това за храна:
http://www.decathlon.es/fiambrera-aluminio-1-persona-id_8001708.html
За мен е доста удобно и леко. Но ми се иска да си купя и газово котлонче, спрял съм се принципно на следното:
http://www.decathlon.es/hornillo-de-gas-twister-plus-piezo-id_8129320.html
Малко, леко /274г/, бутилките са на винт. но пък си спомням, че в България имах едно и бутилките там не бяха на винт, а се завиваха докрай, докато не се продупчат от "пишката" на котлончето, което и уплътняваше пробива. Т.е. не знам извън Испания как ще седи въпроса с тези бутилки. А ви гледам /не само вас/ с разните му спиртници за кафе...с какво ги захранвате, самоделки ли са, етц...
--- Край на цитат ---
Най-добре си поръчай от ТУК цена 9$ с доставка. За разликата ще си купиш цялата газ необходима за 800+ км за сам човек. Спиртниците са самоделки, колегата Valenti е виртуоз в тази област. Бутилки на винт има и в България макар и малко "солени" като цена. За качеството на котлончето можеш да прочетеш ТУК, а как се пълни бутилка с резба повторно ТУК отговор номер №21.
ПП. Поздравления за чудесния разказ и добре дошъл сред нас.
Valenti:
Аз специално,откакто се занимавам с тея примуси на спирт, газови котлони - твърдо Варненско-НЙЕ! ;D ;D ;D
Извинявам се за оф топика, но за мен няма по-удобно,леко, и бързо нещо като спиртника! А последно време от модефицираните системи за готвене(пак със спирт) с които може човек да си направи дори-BBQ пРаЖолки, пържени картофки и др. вкуснотийки! ;D
emil:
Привет и добре дошъл, колега Voinyt!
Препоръчаното котлонче от Vanjo е страхотно. Аз имам същото и тежи 114 гр. Комбинирано с една 410 мл. (190 гр.) газ бутилка, тежаща 340 гр. ми се струва разумен избор. Към комплекта можеш да добавиш и резервна бутилка газ за запалки, с която евтино и безопасно да презаредиш при нужда бутилката за котлончето, по метода на колегата Vanjo. Дано довечера не пропусна да претегля на везната масата на бутилката за газови запалки. Такива котлончета се продават в eBay вече за USD 6.7 с вкл. безплатна доставка до България. Недостатък е, че съд с диаметър над 20 см стои малко неустойчиво, поради малкия диаметър на крачетата. Котлончето, което си харесал, сякаш е по-добро в това отношение. А предимството на газовия котлон пред спиртника е, че можеш да регулираш силата на пламъка.
Честно казано обаче и аз отдавам предпочитание на самоделните спритници от алуминиеви кенове. Един спиртник тежи 11 гр. - колкото лист принтерна хартия А4. Зареден с 60 мл. спирт гори ок. 20 минути. Спиртът е с масата на водата и можеш да изчислиш колко да вземеш в багажа. Недостатъците са, че не можеш да регулираш силата на пламъка и трябва да изчакаш ок. 1 минута да се охлади, преди да го презаредиш наново, в случай че искаш да готвиш по-продължително време. Има вариант да подаваш в спиртника спирт от външен резервоар, но вече конструкцията се усложнява и масата на комплекта нараства. Спиртникът се ползува многократно. Изработката на един самоделен спиртник ми отнема ок. 20-25 мин. без да бързам.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия