Автор Тема: Няколко тъпи въпроса  (Прочетена 1829 пъти)

zLaGaD

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 24
Няколко тъпи въпроса
« -: 24 Юли 2015, 21:14:11 pm »
Да уточня, че в магазин за спортни стоки не съм стъпвал откакто преди 10г. си купих анцунг адидас в магазина им в Бургас (там е задължителен за оцеляването  ;D ), от ловно рибарския имам закупена пушка преди 10г. и три въдици малко след това (не знам как се връзва кука  :( ), от сайтовете тази година купих за подарък на малкия една джаджа като кредитна карта с разни неща, направих го да се зарадва детенце, цената бе безумна -47лв. с доставката и бая разправии докато сменя батерийката на фенерчето, а преди 2 месеца купих с поръчка и по препоръка гореща от приятел палатчица от декатлон, като за нея не съжалявам, като я съпоставям с тези в практикер. Всичко останало ми е подарък или съм го купувал случайно, на случайни места и по случаен повод. Така например преди 3г. купих от мола в Бургос айрес  :D обувки за вода - найк. Бяха бая скъпи, докато разбера, че имало за по 15-20лв подобни, просто там видях и взех. Перфектни са за ходене/бягане по горещ пясък или във вода, като изобщо не се притеснявам дали ще настъпя остра мида, камък, дракон или даже електрическа змиорка, защото са от някаква пореста гума. Но в този и другите планинарски подобни сайтове, често срещам едни странни думи, на които имам свое обяснение, като моля с думи прости да ми ги доразясните.
1. Паракорд. Разбрах, че било някакво парашутно въже, то и името го подсказва, но с какво се различава от въжетата, които се продават във всеки железарски магазин? Като има нещо да връзвам, използвам всичко, което ми е подръка или просто отивам на най-близкото място и пазаря. Ако съм закъсал нейде и няма бакалия, смятам че ще мога да импровизирам нещо с дървена кора, треволяк или да разплета/накъсам част от това дето нося със себе си. Разбира се в раничкята си имам винаги 3м. въженце. Та, има ли разлика наистина или става дума само за реклама?
2. Горе - текс. Това съвсем не зная какво е и не вдявам, сериозно говоря! Доколкото разбрах било материя, но за чепик ли е или за дреха, не го разбрах. За чепика си казах мнението, то всъщност всички армии в света са дали тежката си дума. Щом мириканците си обуват техните с кожени патъци тип кубинка, работата е повече от ясна. Но що е това горетекс, ще се радвам да ми разясните, като на идиот.
3. Ветровка. Това разбирам е някаква дреха, която:
а) пази от вятър
б) специална материя за дреха
в) нещо друго
Аз имам едно дънково, едно кожено яке тип шуба, двете ги ползвам ежедневно според климата. Имам една тежка шуба за лов от хилман (подарък) едно пухено шушлеково яке (беше ми част от униформата и заедно с ризогащника към него го ползвам във всички тежкоклиматични пребивания на открито) и една камуфлажна шуба на БНА (наследство от същата). Мога ли да ги наричам "ветровки", последните три) защото си ме топлят докато духа, или става дума за нещо съвсем друго?
4. Полар. Това е някаква мъхеста дрешка, но предполагам, че се ползва при застудяване, а в тези случаи, много рядко и като резерва на якетата/шубите ползвам пуловер. Такива имам поне 10, от които неотворени са 5. Полар от пуловер ли идва или пак съм недоразбрало камилче?
5. Натъкнах се из сайтовете на термина "тактически елек". Щях да падна, като загледах картинките! Аз имам един от тежко кадифе (Господ го знае къде е, май на село, слагам го вечер, като паля скарата ако подухва), един от баща ми и един хилман-ски, ползвам ги на лова щото джебите им сбират страшно много. Ще рече ли това, имам 2 тактически и 1 стратегически  ;D  или хората от сайтовете имат друго изнапредвид?
Имам и други такива, неумни, питания но по-насетне. Или - това просто е "туристическа" терминология навлязла напоследък, отнасяща се за обичайни битови предмети, или са някакви високотехнологични вещи, до които не съм се докоснал от да речем - културна изостаналост?
Предварително благодаря!

Kris De Monte

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 67
Re: Няколко тъпи въпроса
« Отговор #1 -: 24 Юли 2015, 22:45:07 pm »
Колега твърде много си се замислил над нещата според мен... И сам си си отговорил на повечето въпроси... Паракорда е въже с вътрешни нишки 7 на брой всяка издържа по 25 кг. Дали да си купиш него или някой друго като канап,друга корда или т.н. си е твое предпочитание. Трябва да се оцелява и да се оправя човек в ситуацията с това което намери и има. Паракорда е хубав аз си правех гривни и нося такава,ама сега че е на мода айде да го носим, пък да си го пестим... Полара... си е хубава материя, ама някой стар пуловер от баба вълнен изобщо не изостава... Топли много, и в книгите пише за вълнените дрехи... За другите неща не знам какво да кажа ветровки,дъждобрани,термоякета ала бала... Отиваш в магазин втора употреба и за 50 лв си си намерил и професионална екипировка и какво ли не. Материалите не правят човека по способен, нито цената им, за марковите неща не плащате толкова качество а колкото марка... Дънки от една и съща материя могат да струват както 20 така и 200 лв. както и да е. Не го мисли толкова много :)
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

zLaGaD

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 24
Re: Няколко тъпи въпроса
« Отговор #2 -: 25 Юли 2015, 19:43:12 pm »
Ами гледам в един сайт паракорд по левче метъра. Това тънко въженце ли е или има и дебели? На моите лодки постоянно имам нужда от разни въжа и върви, та ако това е много добро да си накупя? Но да си връзвам нещо хей тъй обикновените въжета от железарията също биват, предимството е че са ти подръка.
Сега да питам какво ще рече термоблуза? Термобельо?
Чета с интерес походите за Ком Емине, дано догодина го направя, но ето какво бих навлякъл аз:
Ако ще е в горещите месеци - бельото трябва да е лен. Да скъпо е но си струва. Панталон от як памук (войнишкия клин е екстра, моя камуфлаж е немски и е по-дебел), блуза с дълъг ръкав а за подухването ще си сложа елек, без да знам тактически ли е, както казах моите имат сума ти джобове с ципове и може да напъхаш половината раница на Хобо по тях.  :D. Редно да си носиш някакво яке с шушляк ако запръска, за по силен дъжд си има дъждобрани. Ако заплющи кораво не мисля че има дреха да те оварди, освен неопрена, може би, ама кой ще хукне с неопрен на КЕ?!  ;D Хубаво е да си носиш в багажа едно пуловерче - леко, кво да е от наличните в гардероба, старо по възможност. Би могло да се ползва, ако палаткуваш нейде под Вихрен, за през нощта. Та така...
Днес станах собственик на нова манерка, какво да я правя? Има ли някакви инструкции или да наливам и да пия?
Някой знае ли откъде мога да купя тиранти, като тия в армията? И откъде да се сдобия с клин и рубашка? Манерката я взех от битака но не видях за клина и рубашката.

Kris De Monte

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 67
Re: Няколко тъпи въпроса
« Отговор #3 -: 26 Юли 2015, 20:56:38 pm »
Паракорд мога да ти продам,за целите които ти трябва е идеален, то е едно въже съставено от 7 нишки вътрешно,които могат да се извадят и да се ползват отделно.Мога да ти продам 30 метра за 16лв. излиза ти по евтино от левче за метър :)
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"