Автор Тема: Противогази  (Прочетена 7911 пъти)

Bg Adventure Time

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 31
 • Don't panic be prepared
  • ВИДЕО КАНАЛ
Противогази
« -: 11 Февруари 2016, 00:29:13 am »
Здравейте.
Съжелявам ако се повтарям но не знам вобще кой на какви форуми пише и къде чете по често.

Убийте ме ама не мога да намеря от няколко часа изчерпателно мнение по повод противогазите.Тук във форума намерих подобна тема, но не ставаше въпрос конкретно за противогазите а за екипировка за оцеляване, от части споменаха някои модели. Вчера се сдобих с тези два противогаза.Опитваме се да намеря най-точната информация за тях, понеже продавача бе толкова изчерпателен, успях да измъкна от него само да , да , да .
Интересува ме правилно ли съм разбрал - Единият е Урко или Антигона или П-1 или ПЛДЕ ? Руско производство?- прикрепям снимка, тази със каската е този модел.
Вторият вариант трябва да е ПГ-1 ? произход ?
И двата са по зацапани, може ли да ги измия, по скоро забърша с влажна кърпа, или и аз не знам.Как се поддържат?
Като цяло как се използват, четох някъде на този ПГ-1 че дихателя(това което се завива допълнително) трябва да е с гумена тапа при не експлоатация. А ако искам да работи, махам ли я ?
Ще се радвам ако наистина ми дадете мнения и повече инфо.


emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Противогази
« Отговор #1 -: 11 Февруари 2016, 11:14:46 am »
По спомен дихателя представляваше въгленов филтър и през него се диша доста трудно. Ако има тапа, естествено че трябва да я махнеш. Нали като сложиш противогаза на лицето си няма да можеш да дишаш. Поддръжката: Както се поддържат гумени и каучукови изделия. Забърши мърсотията с влажна кърпа, ако са много мръсни - топла вода и сапун. Освежаване с глицерин, после талк от аптеката.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

коста

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 9
Re: Противогази
« Отговор #2 -: 11 Февруари 2016, 18:31:36 pm »
Аз използвам противогаз като този на последната снимка.Налага ми се да режа стени с диамантена шаиба и тогава ни трябва.Заради праха.В дихателя има активен въглен и едни други 2 филтъра за прахови частици.Единия е от по-едър материал другия от по-фин.Вата някаква.На дихателя има метална капачка с гума от горе и гумена запушалка от долу.При прах бързо се задръстват.Иначе като се запраши го мия с топла вода.Не го дръж на слънце много защото ластиките на маската си отиват и става грозна работа като го ползваш.Не уплатнява и орива да провисва. Това зная за тия пущини.

Bg Adventure Time

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 31
 • Don't panic be prepared
  • ВИДЕО КАНАЛ
Re: Противогази
« Отговор #3 -: 11 Февруари 2016, 20:10:16 pm »
Тази гумената отдолу тя ли се маха при употреба? И само филтъра ли миеш или целия противогаз може под водата ?

коста

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 9
Re: Противогази
« Отговор #4 -: 12 Февруари 2016, 08:47:12 am »
Ако не махнеш гумената тапа от долу, няма да дишаш.Тя запушва входа на дихателя.Миеш само маската.Дихателя ако го намокриш мисля,че ще стане за боклука.В армията съм ползвал стандартен армейски противогаз и мисля,че е по-добър от тези маски.В смисъл филдъра на армеиския е по-добър.Но тези маски са по лесни за употреба.Армеиския е с един дълъг маркуч и по тежък дихател който стой в противогазната торба.Ако се ползвва в прашна среда мисля,че тези маски са за предпочитане.

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: Противогази
« Отговор #5 -: 12 Февруари 2016, 16:08:11 pm »
Човече, връщаш ме десетилетия назад в годините... Ще карам по спомен, довечера като видя нещата в къщи, може да допиша нещо. Това зацапване по гумата най-вероятно е талк - не го мий! С него по-лесно се надява маската на главата, а и гумата не се слепва при дългогодишно съхраняване. При сериозно зацапване се забърсва с влажно и после по възможност пак се талкира, съхранява се сух, в торбата и не на слънце. При дишане вътре се мокри, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се подсушава и тогава се прибира! Прибирали сме ги веднага след занятие, ръждясват, стържем с джобните ножки, боядисваме с парцалче и зелена боя и при следващия преглед - пак...  Гумата е много здрава, изчислявана е за десетилетия, става и за прашки /не дамски  :P/. В казармата единствено при много ниски температури, от порядъка на под -15 град. се е случвало при рязко дърпане да  скъсаме маска, говоря за общовойсковия противогаз - оня с гофрирания маркуч. Втората ни година 86 ни дадоха подобни противогази като на първата ти снимка - с два плоски дихателя отстрани и разговорно устройство. Не помня дали и те не бяха български, тогава имахме сериозно производство на противогази, сега не знам как е. С тях се диша много по-лесно, но трябва много внимателно да си го насгласиш по главата. Общовойсковия мисля че беше в 4 размера и за мен той е най добрия. Дихателят се съхранява точно така - с капачка отгоре и тапа отдолу, иначе въздуха го окислява бързо. Има маркировка и срок на годност на активния въглен, след това остава само противопраховата защита. Мисля че имаше и няколко вида дихатели с различно активно вещество, в зависимост от очаквания риск... Плоските филтри за страничните дихатели дали не бяха с 6 месеца годност?? В началото на 90те в нашия град раздадоха от гражданската отбрана /тогава/ на всички противогази и вкъщи ги пазя още 3 или 4 броя, а за бебетата до една година имаше даже и камери. Граждански, като общовойсковите само че са без маркуч и с дихател като на последната снимка, който се завива направо на маската. Ще взема довечера да им проведа едно занятие на фамилията, може и някоя снимка да кача.. Иначе аз не съм забравил как става, щото норматива ни навремето беше 5-6 секунди някъде и даже съм и спал с противогаз... Нормативът за престой мисля че беше до 2 часа, ама като се наложи - колкото трябва. Ти знаеш ли как се поставя? Пробвай и да постоиш с него, пробвай и активна дейност с него да усетиш тръпката, хахаа. Примерно качване на стъпала, може и на бегом, шоуто е гарантирано 8) Дишаш дълбоко и бавно, колкото можеш...

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: Противогази
« Отговор #6 -: 12 Февруари 2016, 17:21:16 pm »
Абе я да си допиша малко, че нещо ме налегнаха спомените, хаха, все пак втората година бях командир на хим.отделение.. Имам и пет дена специализиран лагер и после служ.благодарност, вписана в книжката 8). Вкъщи някъде ги имам и записани формулите за срок на експлоатация и за размерите на маската, ама едва ли ще ги открия. Иначе Уркото е точно ПЛДЕ - противогаз с лицеви дихателни елементи. За общовойсковия съм сигурен че стандартно не предпазва от въглероден окис, примерно при работа в задимена среда.. За тая цел имаше хопкалитов патрон, който се завива вместо дихателя, а ако има и БОВ се слага и дихателя... Също в торбата има и молив - за стъклата да не се потят, не че помага кой знае колко, но ставаше и със сапунче... Бг производителят се казваше "Зебра", има ли го още - не знам.

Racho

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
Re: Противогази
« Отговор #7 -: 12 Февруари 2016, 22:49:31 pm »
Ако искаш да го ползваш дълго, преди поставяне си почиствай ( измивай ) лицето, а след употреба обръщай особено внимание на вътрешната страна на противогаза. Няма нищо по вредно за гумата от потта. Изключая рибената мазнина. Личен опит  :-[   :D

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: Противогази
« Отговор #8 -: 15 Февруари 2016, 11:52:17 am »
Ъмдаа, и храница сме скатавали в противогаза... Зимата, на въоръжен наряд смените от 1 до 5ч., беше станало нещо като добра практика да сложиш една-две филийки хлебец у торбата . Грубо нарушение на устава, но Народът е казал - лятно време със абичка, зимно със торбичка ;D
Та така, понеже Форумът е известен с това, че има много четящи и малко пишещи и специално за младите колеги да обогатим още малко темата.
Това е граждански противогаз, Бг производство от преди 42-3 години, неупотребяван и последните 25 години съхраняван в шкаф в домашни условия. Маската е в отлично състояние, дихателите според мен стават само за противопрахова защита.


В нашия град имаме голям хим. завод и като ни ги раздадоха в началото на 90те бяха в комплект с допълнителен дихател за хлор. В скоби - хлорът е първият газ използван от германците в първата световна.


Това е jordanova junior  на занятие по ЗОМП /защита от оръжия за масово поразяване/ :D.


 Втори номер й идва малко голям, но се справя добре. Обърнете внимание - такива гънки по маската са недопустими - увеличават вредната зона /това е зоната между лицето и маската отвътре/ в която се натрупва въглероден двуокис. За това има и норматив за максимален престой. Косите в тоя вид също - или трябва да са защитени както всички открити части на тялото или да ги няма.
Общовойсковият, от стария модел, е същата маска с гофриран маркуч и голям плосък дихател, който си стои в торбата. Имахме и още един модел, не помня, командирски ли го водеха или някакъв малогабаритен? С подобна цяла маска, разговорно устройство и малък дихател като на гражданските, който се завива директно на маската отляво.
При необходимост или при команда - затваряш очи и спираш дишането, изваждаш маската от торбата, с двете ръце разтваряш, пъхаш брадата вътре и опъваш нагоре и назад по главата, издишаш, отваряш очи, нахлупваш каската и продължаваш службата до "отбой" 8). За Уркото нямахме точни правила, с дясната ръка нагласяш ремъците отзад на главата където им е мястото, с лявата опъваш напред и го пускаш на муцуната . След нас може да са измислили и нещо по-съвършено, не знам. В казармата, по повелята на Суворов, тия неща се овладяваха до ниво автоматика.
В заключение, както се казва - да не дава Господ!

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Противогази
« Отговор #9 -: 16 Февруари 2016, 12:00:27 pm »
И спомени от тестовете в бараката с хлорпикрина има. При недобре уплътнена маска наставаше веселба! :) За по-младите колеги: в казармата се проверяваше боеготовността на всеки боец с противогаза-дали добре пасва на лицето. За целта ни вкарваха в една барака с поставени противогази и пускаха вътре сълзотворен газ - загрят хлорпикрин.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

jose

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 331
  • OLIGHT BULGARIA
Re: Противогази
« Отговор #10 -: 30 Октомври 2016, 10:47:13 am »
И спомени от тестовете в бараката с хлорпикрина има. При недобре уплътнена маска наставаше веселба! :) За по-младите колеги: в казармата се проверяваше боеготовността на всеки боец с противогаза-дали добре пасва на лицето. За целта ни вкарваха в една барака с поставени противогази и пускаха вътре сълзотворен газ - загрят хлорпикрин.

Особено пичовете, които си пробиваха или махаха мембраната браха много ядове с хлорпикрина  ;D

das_reich

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 10
Re: Противогази
« Отговор #11 -: 30 Януари 2017, 05:52:57 am »
да отговоря на йорданов.става въпрос за мнението му че филтъра става само за прах.не е така.тествал съм го на киселина,разредители,че даже и с газовете от ауспуха на автомобил.нищо не се усеща.само трябва маската да е херметична.тествал съм гп5 с малкия филтър и плде.независимо че отдавна са минали гаранционния срок ако са съхранявани филтрите правилно в смисъл с метална капачка отгоре и с гумена тапа отдолу си действат безотказно.някой знае ли откъде може да се намери хопкалитовпатрон.търся от години,но съм намерил само 1 досега.

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: Противогази
« Отговор #12 -: 05 Февруари 2017, 17:31:57 pm »
Ами то мнението ми се отнасяше за моя инвентар - маска и зелен филтър произведени 73 година и жълтия филтър - 89та. За служебни дейности освен за противопрахова защита аз не бих ги ползвал, макар че от четвърт век са при мен и знам къде и при какви условия са били. Иначе за обучение, тестове, че и за зор-заман - да. Нещата са преосигурени многократно, това е вън от съмнение. Маската и сега е в топ състояние. В казармата прези 30 години, година и половина съм бил с такава, почти нова, та това ми е базата за сравнение. Филтрите също са били с дъълъг живот - там като се сглоби веднъж противогаза и две години никой не си играе да затваря филтъра отдолу или отгоре. Най-много ако се подсуши маската отвътре след ползване, което си е задължително де, ама не винаги.
Между другото преди няколко месеца намерих в една маза един стар филтър /от тез зелените/, ръждясал отвън и бая се зачудих да го разрежа и да видя вътре кво става, ама като я знам чернилката колко е и айде в контейнера.
За хопкалита не знам... Дали и докога е имало производство, наличностите къде са се съхранявали... Може би при пожарникари трябва да се пита, все пак и те вече масово са на кислородни апарати.