Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 218103 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Моите остриета
« Отговор #45 -: 23 Април 2011, 08:12:22 am »
galino, а резът на ЕКА-та как е по сравнение с  Мората и Хултафорсите, има ли чувствителна разлика между Сандвик 12с27, Сандвик 12с27м и японската СК-5. Сравнявал ли си ги освен на храна и на дърво сухо/мокро?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #46 -: 23 Април 2011, 10:38:48 am »
galino, а резът на ЕКА-та как е по сравнение с  Мората и Хултафорсите, има ли чувствителна разлика между Сандвик 12с27, Сандвик 12с27м и японската СК-5. Сравнявал ли си ги освен на храна и на дърво сухо/мокро?
За ЕКА-та все още нямам впечатления, освен от едни малки клечки 1см диаметър, през които мина просто като през масло.
Хюлтафорша мога само хубави неща да кажа, реже всичко , като че е масло. Мората, кояото имам, тази зелената  в сравнение с Hultaförs GK  е, като нож за мазане на масло.
При изработката на ЕКА Swede10, има един недостатък, който открих като го купувах.
Ако острието се затваря грубо, пуска се със сила, то самото острие удря една пластина в дръжката и много леко се забелязва, как има съъъъъвсем малки подгъвания на едно две места.
Ножа го купих от един майстор ножар , който кове собствени ножове, но продава и ЕКА, та там го заметихме тез неща...и човека веднага го лъсна с всяквите там точила, шмиргели, ленти..... :)
Още не съм имал възможност да го изпробвам в полеви условия. А тук носенето на нож е незаконно, и ако ме барнат куките, ще ми го вземат и ще бачкам 2 месеца за государството ;D
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #47 -: 23 Април 2011, 10:44:29 am »
Даже сгъваеми чекийки? ???, а Викториноксите?, тези 111 мм. с заключване на острието?

GOART

• Full Member
« Отговор #48 -: 23 Април 2011, 10:55:54 am »
Даже сгъваеми чекийки? ???, а Викториноксите?, тези 111 мм. с заключване на острието?
По принцип избягвам да нося нож, какъвто и да е било, освен Хултата ГК , като имам някаква дюлгерска работа.
Но тогава съм и в работна униформа  :)
Не че всеки финландски мангал тук няма нож у себе си, просто не ми се рзправя ако нещо стане.....щото куките могат да си интерпретират закона , както те си искат.  :)

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #49 -: 23 Април 2011, 11:07:25 am »
Дано слуховете за забрана и за България не се окажат верни покрай тоя Шенген, че както сме си свикнали да влачим разни остриета насам-натам... ???

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #50 -: 23 Април 2011, 15:40:28 pm »
Цитат
А тук носенето на нож е незаконно, и ако ме барнат куките, ще ми го вземат и ще бачкам 2 месеца за государството
Галино, ми вие с какво ходите в гората?! Тук всеки поне с два ножа, а някои и с мини брадви, сатъри, кукрита и какво ли още не  ::)

SkyRunner

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 18
« Отговор #51 -: 23 Април 2011, 19:02:13 pm »
Ми кукрита и сатъри само ми липсват но ще го имаме в предвид ;D Е и аз да покажа скромните ми сечива. http://skyrunner.snimka.bg/other/busha.587380.23165147 Но от всички мен си ме радва най много едно е туй отгоре! http://skyrunner.snimka.bg/other/busha.587380.23165148
Когато гледам планините
и слушам да шумят реките,
в шума на Рила и Пирина
аз чувам моята Родина!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #52 -: 23 Април 2011, 19:41:32 pm »
SkyRunner, нещо линка не се вижда. ...Вече се вижда. Тенкс. Супер остриета, особенно ми харесаха червените с вилицата и лъжицата, много полезни прибори за буша. :D

GOART

• Full Member
« Отговор #53 -: 23 Април 2011, 20:10:13 pm »
Цитат
А тук носенето на нож е незаконно, и ако ме барнат куките, ще ми го вземат и ще бачкам 2 месеца за государството
Галино, ми вие с какво ходите в гората?! Тук всеки поне с два ножа, а някои и с мини брадви, сатъри, кукрита и какво ли още не  ::)
За гората нож може да се носи, но не и в града. Работен също може, ако не е скрит.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #54 -: 23 Април 2011, 20:47:35 pm »

За гората нож може да се носи, но не и в града. Работен също може, ако не е скрит.
Значи в града може ако се вижда,т.е. си се препасал като хайдутин?
don't waist your time for searching all those waisted years

GOART

• Full Member
« Отговор #55 -: 23 Април 2011, 21:25:20 pm »

Значи в града може ако се вижда,т.е. си се препасал като хайдутин?
Не, явно не обясних ,както трябва.....значи ако с работна униформа,по теб може и да висят 10 ножа.....работни естествено.
Ако например, ножовете или ножа са ти в раницата/или на колана под якето и не се виждат, това вече се води consealed weapon- скрито оръжие, което е незаконно.....с един работен нож ,като моя един сърбин уби Анна Линд преди години.
Оттогава има закон за ножовете.
Дано от това стане по-ясно.

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #56 -: 24 Април 2011, 08:58:53 am »
Ясно, както казваше Пената, "Швеците" са затегнали яко дисциплината. :D Извод: купувам си работна униформа.  ::) http://ko54.snimka.bg/nature/uniforma.587473.23170238

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #57 -: 24 Април 2011, 14:34:07 pm »
ко54 тоз елек е много хубав,нямам нищо напротив да го нося, а и има достатъчно място за няколко ножа
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #58 -: 30 Април 2011, 09:56:15 am »
ко54 тоз елек е много хубав,нямам нищо напротив да го нося, а и има достатъчно място за няколко ножа

А ножът на елека е Hultaförs GK, само, че от първите, сега са зелени. Между другото, вчера в Камартон забелязах, че МОРА 2000 със новото клеймо от тази година е с по-късо острие и видимо по-тънка, стори ми се, че не е вече 2,5 мм, а 2 мм или мах 2,2 мм. А по дължината най-първите МОРА 2000 /K.J. Erikson/ е била с острие 115 мм дълго, моята от 2009г. е 110 мм /сега я мерих/, а с новото клеймо е май към 100 мм. И със закаляването нещата са други - старите са около 57 по Рокуел, после с по-новите клейма около 54, мах 55 по Рокуел. И не е чудно при това положение, че при дялкане на сухи борови клони с чепове, се получават разни нехубави неща с острието. Докато засега при Хултафорс няма изменение в качеството и размерите. Така, че ако някой има МОРА 2000 с новото клеймо - молба да измери дължината и дебелината на острието и да сподели резултатите. Предварително благодаря. Сега видях, че LIC е правил ревю на Мората с новото клеймо, ама няма размери на острието, така, че молбата остава - LIC ти си на ход. :D

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #59 -: 30 Април 2011, 12:21:45 pm »
Дължина 110, дебелина 2,5мм. Широчина на острието 25мм. Ако някой си намери от морите с логото на Ериксон, да взима - онова е доста по-нож от новите. Новата не е чак толкова оплюто мека. Моята си се справя с готските задачи добре. Сега не е цепила дърва, но държи приличен ряз. Някой ден ще и направя по-сериозен тест, но няма да е скоро.

Иначе мората на Ериксон е с много по-дълга профилирана част. Бях решил да я премеря твърдостта на моята, защото много се спекулира за това, колко са твърди морите точно, но все нямам време да я свърша тази работа.