Автор Тема: Моят бушкрафтърски нож  (Прочетена 98423 пъти)

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #45 -: 09 Април 2011, 15:41:47 pm »
Драснете някой ред за поддръжката на ножове и по специално за ръждавейките...
Моята Мора карбонка вече никак не я пазя. В началото мажех с олио. Ползвал съм и други мазнини. Кой знае каква полза не видях. Сега единствено ми е като навик след работа да я измия и подсуша. С нищо не я мажя. Вярно, че потъмнява, но до ръжда не се е стигало. Забелязах, че колкото по-често се използва, толкова по-запазена е. Другите ми наблюдения са, че с каквото и да мажеш ако си около морето, на почивка например, всичко ръждясва. Когато се реже домати, лук, лимон пак потъмнява без значение мазано или немазано е карбоновото острие. Така, че независимо какво си рязал, даже и клечки да си дялкал, измий и забърши (подсуши) острието. Това според мен е достатъчно като грижи

На мен друго ми е неприятно при тези карбонки. Като остриета са много добри, но предават един специфичен мирис на продуктите, които се режат с тях. Особено домати и лук. Самите остриета придобиват пак някаква миризма, която на мен не ми е приятна. Затова използвам неръждаеми остриета за рязане на храна, а карбон само за груба работа. В планината нося неръждавейка защото освен за друго, ножа ми трябва за рязане на храна.

Гледам ,че тук имате хултафорси та да попитам.Кой нож да си взема?Синята хулта е сигурно ,че ще я взема ама за втори нож се колебая между зелената хулта и оранжевата хулта и двете са карбонки и ръждавейки.Препоръчайте ми
Сам си прецени дали ти трябва непременно карбоново острие, но ако питаш мен вземи си един неръждаем (син) Хултафорс и с времето ще прецениш дали ти трябва нещо наистина по-здраво от него. Ако е така добави след време и зеления Хулта за наистина груби дейности. Но пък тебе може и да не те дразни тази миризма на карбонките за която говоря и тогава оптималния компромис ще ти е един оранжев Хулта. Как да разбереш за миризмата не знам. Ако имате някаква карбонка в къщи режи и се храни с нея и ще имаш лично мнение по въпроса. Ако обичаш да ходиш за риба или планираш лятото да посетиш морето, синия е наистина добре да го имаш.Надявам се да съм ти бил поезен.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

venmin

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 12
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #46 -: 12 Април 2011, 18:29:01 pm »
Ето я моята най - нова продобивка:

Извинявам се за качеството ама толкова от моя телефон.Става въпрос за хултафорс син на цвят,неръждавейка.

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #47 -: 12 Април 2011, 19:00:06 pm »
Добър избор. Честито! Пожелавам ти дълго и вярно да ти служи! Радвам се за теб!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #48 -: 12 Април 2011, 19:57:10 pm »
Доста дълго си избираше нож, дано ти хареса този.Ползвай го  дълго и без наранявания
don't waist your time for searching all those waisted years

zlatolin

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #49 -: 30 Юли 2011, 12:55:57 pm »
Имам доста карбонки и неръждавейки - Mora, Hultafors, Lauri, японски ... и съм доволен да ползвам карбоновите за всяко рязане без храна, че наистина миризмата и вкуса на метала са гадни   ;D
За храна си ползвам неръждаемите и съм си решил въпросите .
Карбоновите Мора са евтини и страхотни за рязане, поддържат се лесно, точат се лесно, а държат ряз дълго време, моите ги накисвам в началото за 6-8 ч. в разгазирана Кока-Кола и си хващат патина, която държи на ръжда, но след работа или миене е задължително да го забършете поне в крачола на панталона та да трае по-дълго .
Ето един син Хултафорс с дъжка от кожени шайби и камилска кост и Мора 2000 с дръжка от Lace wood, и двата са с дръжки от Наско Николов:


iradew

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #50 -: 05 Август 2011, 09:56:48 am »


Купих го от антикварите до Невски за 39 пари, при положение че пишеше 50. Шибан късмет! Нямах толкова пари, но като ме видя човека как го разглеждам, държа и как ми пасна на ръката (е дръжката е малко тънка, но сега е омотана с едно въженце за палатки) вика "Колко пари имаш?", аз викам "39 и някви стотинки". Гнеда, гледа, гледа и най-накрая иръси "Взимай го и изчезвай и приятен преход утре". Говорихме си за предстоящия зимен преход на Витоша. Ножлето е добро. Не много тежко, добре заточено епилира (вече и задълбава), дръжката е малко тънка и й увих едно синтетично въженце за палатки, от ония найлоновите, но пък закопчалката се оказа тясна и ми мирише на поръчкова кания скоро време и съм набелязал един тип от тук присъстващите майстори...

А китайчето, то пак е от антикварите. Купено за 10 пари. И защо по дяволите шибаните китайци трябва да слагат шестограми!? Защо не сложат нормални болтове за плоска отверка като се развали нещо да се отвори и да се види!? Няма какво да се обяснявам за тоя китаец. Стомана неизвестна, качество под въпрос... Разглобих го, защото исках да си направя патина на острието и сега си седи в една торба в насипно състояние и не знам от къде да намеря такива болтове... Май тоя нож ще си остане за експерименти.

bubachco

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #51 -: 05 Август 2011, 10:53:23 am »
честито ножче! внимавай с дръжката!!! въпреки, че създава впечетление, че е фултанг, не е. стоманата на острието продължава на ~ 1/4 от дръжката. нагоре е отливка и при странични натоварвания се чупи. казвам го от личен опит.

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #52 -: 11 Ноември 2011, 20:43:26 pm »


не на пластмасовите дръжки!!!
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #53 -: 11 Ноември 2011, 22:06:19 pm »
Каквато и дръжка от естествени материали да се монтира на този Хултафорс - дървена, кожена, рог, копито, костена и т.н. - няма да стане по-здрава от оригиналната, уви. По-красива - да, но в никакъв случай по-функционална. Оригиналната зелена дръжка може да се удря яко с дърво отзад, тя и затова е с такава плоска форма. Освен това, новата дръжка трудно ще се херметизира, вероятността да попадне влага в дръжката е голяма, да не забравяме все пак, че острието е ръждавейка(стомана SK-5)   
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #54 -: 12 Ноември 2011, 00:30:15 am »
Оригиналната зелена дръжка може да се удря яко с дърво отзад, тя и затова е с такава плоска форма. Освен това, новата дръжка трудно ще се херметизира, вероятността да попадне влага в дръжката е голяма, да не забравяме все пак, че острието е ръждавейка(стомана SK-5)   
Закакво херметизиране става на въпрос?Дръжката се инпрегнира.А това че е карбоново непречи,все пак почти всички дръжки на  остриета които се правят от ентусиасти или майстори са карбоновии.
А колкото до оригиналната дръжка тя е предназначена за удряне не с дърво а с чук,щото е от удароустойчива пластмаса
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #55 -: 12 Ноември 2011, 09:40:00 am »
Не съм видял досега в Буша някой да влачи чук, затова написах дърво. А иначе може да се удря отзад и с тъпото на брадвата, редовно го правя с оранжев Хултафорс. Аз лично обичам много естествените материали, но специално за зеления Хултафорс, с който може да се копаят и дупки за огнище, примерно, всяка друга дръжка ще е по-слаба и по-нефункционална. Ако ще се ползва само за рязане на мезета и дялкане на клечки за зъби и пръчки за шишчета, то да, но тогава имиджът му на як нож за Буша отпада.
А и дълбоко се съмнявам, че при направата на дръжка от естествени материали няма да се използват допълнително изкуствени лепила, стабилизатори и импрегнатори. Ако се прави дървена дръжка и се използва само естествена смола като лепило и примерно ленено масло за импрегниране, то да, аферим. Иначе на мен лично ми е смешно, когато някой си тури дървена дръжка на ножа, ама нафрашкана и залепена отвътре с изкуствени лепила. Сори.  
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #56 -: 13 Ноември 2011, 15:36:24 pm »
за зеления Хултафорс, с който може да се копаят и дупки за огнище,
който тръгне да копае с нож трябва да бъде обесен  на близкото дърво.
Ето  първата дръжка мое производство.Острието е Лаури Лапландер


Големи благодарности за съветите на майстор rossko.Оказа се че трудното е лесно, а нещата които изглеждаха лесни при изработката са доста трудни.Не се получи точно каквото исках,но и не е лесна изработката.Това е крайният резултат.
don't waist your time for searching all those waisted years

cat

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 466
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #57 -: 13 Ноември 2011, 15:38:09 pm »
Айййдее отиде ми вратлето  :D :D :D :D :D :D.


ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #58 -: 13 Ноември 2011, 17:44:08 pm »

Ай ся, приказки... А ножът добре изглежда! Браво!

А колкото за копането на дупки - налага се понякога, я за чадър на язовира, я за огнище или нещо друго. Те затова Хултафорсите  ги харесвам, щото са евтини, здрави, непретенциозни и държат на простотии. И даже режат добре. 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #59 -: 14 Декември 2011, 14:27:59 pm »
Загубих един испански, вече имах Mora 2000 и Bacho 2444, но като видях и пипнах тази Терна не се сдържах:

Стои ми много удобно в ръката благодарение на кривата дръжка. Чувства се тежестта на ножа.
Предпочитам го вкъщи за всичко. Държи се добре при разделяне на свински ребра, обезкостяване на котлет, разделяне на пиле на порции, рязане на шаран на шайби, рязане на тиква, филетиране на пъстърва, рязане на зеле, домати и др.
На „къра” също върши работа. Тежи, дава самочувствие. 8)

Заточвам само с масат за 1лв и точило от метални дискове на една стара отварачка за бутилки. Ако не се ползва, започва да образува петънца първо по канала за кръвта.

Пробиването на ножа стана трудно – в машиностроително преприятие, със стационарна бормашина с кобалтово свредло (преди това две други свредла заминаха).

Някои данни: Резец: ширина 24mm; най-голяма дебелина 2.7-3mm (според моя шублер); дължина 16.5cm. Обща дължина на ножа с дръжката 29cm. Според сайта на ножарска фабрика Терна, това трябва да е модел 470 с дръжка орех без предпазител за пръстите, моделът 477 е с метален предпазител. Линия 2200 - месарски ножове.

Лично мнение. Ако видите някъде този нож - обърнете му внимание. Цената през декември 2010 беше около 16лв. Дръжки и кании – въпрос на творчество. Предпазител – задължително. Ако пък го купите и не ви хареса – все ще стане за нещо в кухнята или гаража.
За стоманата и ножарски оценки – има в ножарските форуми.

Канията е „бета версия”, от кожа на стари дамски ботуши. Новата дръжка ще почака.

Съвет: Ако се ходи на шопинг с нежната половинка, може да бъде насърчена какви чанти или ботуши да си купи, като знаете, че след някои друг месец ще можете да използвате суровината. ;D
Не се взимай толкова на сериозно.