Автор Тема: Как се приготвя солена сланина  (Прочетена 87048 пъти)

koldi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #15 -: 11 Декември 2017, 17:25:16 pm »
Сланина от пловдивско-

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #16 -: 11 Декември 2017, 18:44:28 pm »
Сланина от пловдивско-
kold, не се вижда ни снимка, ни рецепта.... Някъде има описано как се качват снимки във форума.  Ако не го намираш - питай, все някой ще помогне.
Не се взимай толкова на сериозно.

koldi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #17 -: 11 Декември 2017, 19:06:38 pm »

koldi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #18 -: 11 Декември 2017, 19:10:28 pm »





koldi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #19 -: 11 Декември 2017, 19:15:14 pm »
Снимките показват как се прави сланина в пловдивско ,все още при нас няма сняг за разлика от почти цяла България но преди мен са обяснили доста подробно как става и с преварена вода-уникална сланина -но от домашно гледано прасе!!!

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #20 -: 11 Декември 2017, 19:20:37 pm »
koldi, сериозна работа!
Виждам червен пипер, кимион, червен пипер и връз него "легло" от праз на кръгчета. Сланината я слагаш в тензуха пак ред сланина ред сол, нали? Подправки слагаш ли между редовете пак или не?
Не се взимай толкова на сериозно.

koldi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #21 -: 12 Декември 2017, 15:37:41 pm »
На дъното на тенекия за сирене се слага едра сол,сланината се изрязва с формата на съда и се полага върху солта с кожата надолу,.Поръсва се с черен пипер,кимион и  сладък червен пипер  , отгоре се покрива с нарязания праз лук тогава идва редът на марлята-  за да може да се сложи отново едрата сол и да се продължи втория ред сланина .По този начин солта не полепва по сланината и няма нужда от отстъргване като се вади за консумация.Така наредена се полива с преварена вода или ако има чист сняг,съхранява се на хладно в изба и трае до кум май месец.

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #22 -: 13 Декември 2017, 11:43:17 am »
Аз, да си призная, досега сланина не съм правил, ама ей това отгоре май ще взема да го пробвам!?

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #23 -: 13 Декември 2017, 13:26:15 pm »
А някой дали е пробвал някакво месо да соли по подобен начин? Ако да - кое месо / от коя част на прасето се подбира?
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 239
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #24 -: 13 Декември 2017, 18:09:26 pm »
Аз сланина правих предната зима. Ред молска сол с праз, ред сланина... Така докато се напълни съдинката (в моя случай отрязано шише 10л от мин.вода) и се залива със зелева чорба. Преседява две седмици и е готова за консумация. Обаче не изтрая много - за месец и нещо и свърши.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

koldi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #25 -: 13 Декември 2017, 19:12:08 pm »
Това налагане на сланина го знам от дядо ми разликата е ,че го слагаше в каче надявам знаете какво представлява :) редеше ред сланина ред ребра от прасето като тях ги използваха за готвене ,нямам спомен да сме яли директно осолените ребра,казвам го по повод въпроса на Мавруд ,И най-важното ако искате въобще да се получи нещо купете сланина от СЕЛО от човек гледащ не повече от 2 прасета и ги е хранел добре за него си а не с риба за да печели от това сланини от вериги и магазини за мен е абсурд ;D

gavra74

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 239
Re: Как се приготвя солена сланина
« Отговор #26 -: 14 Декември 2017, 07:32:00 am »
Това за източника на сланината е вярно. Забравих да спомена, че е домашно производство. От време на време си купувам по малко от магазина да си начеша крастата извън сезона и ко да ви кажа.... Случвал съм и такава дето мисе показва между пръстите като я натисна да я режа.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква