Автор Тема: Кисело зеле  (Прочетена 64689 пъти)

voyslavov

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 21
Re:Кисело зеле
« Отговор #30 -: 15 Януари 2013, 17:11:29 pm »

Черният хляб го правят от бял(бяло брашно) плюс боя, за да стане черен. И това е заради тъпите идеи на пишман диетолозите за уж здравословно хранене.

Това за черния хляб наистина е голема дивотия, айде за здрав човек, както и да е, ще се излъжеш един път да го купиш и пробваш, ако не си опитвал истински може и да ти хареса и да повториш, но ако си го купи диабетик все едно този човек яде отрова.
А относно използването на минерална вода за зеле, туршии, квас и др. процеси, при които трябва да се развие някаква живинка, много си зависи от водите, България в това отношение е много богата, първо като дебит и второ като разнообразие на минерални води. Горна баня е доста ниско минерална и с нея мисля, че няма проблем, поне кваса ми става, пробвал съм от бутилка, не съм ходил да наливам от извора.

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Кисело зеле
« Отговор #31 -: 03 Април 2013, 19:43:16 pm »
Доклад 3:
Зелето свърши. Беше малко, ама затова пък хубаво. Кацата вече е подсушена и преди да бъде прибрана на тъмно, хладно и сухо беше проверена от инспектора отвън и отвътре:
:)
______
П.С. Ако все още имате зеле - ето една рецепта, която ние пробвахме с последната зелка:
Сърми с пилешки крилца. Вместо кайма или кълцано месо купете пилешки крилца. Разделете всяко на три части по ставите. Завийте всяка част в зелево листо, като добавите и малко ориз (може предварително леко задушен). Пекат се като класическите сарми.
Не се взимай толкова на сериозно.

Racho

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
Re: Кисело зеле
« Отговор #32 -: 03 Април 2013, 21:21:26 pm »
И аз да доложа!
Току що сготвих последната зелка. Реших да постно зеле с ориз, но ми се видя прекалено постно, та турих в тенджерата и една тарелка с кюфтета... ей-така, за аромат просто.  ;D

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #33 -: 03 Април 2013, 22:02:30 pm »
А при мен остана 1(една) зелка в бидона, някакси самотна и забравена.

Но Баба Марта вече мина и замина, благодаря, че ме подсетихте - тръгвам да си търся противогаза, за да освободя бидона...
P.S.  Снимки не публикувам от естетически съображения... 





Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Кисело зеле
« Отговор #34 -: 28 Октомври 2013, 19:24:46 pm »
Открих сезон 2013.
По стечение на обстоятелствата (миналогодишния доставчик ми докара материала по-рано) сложих зелето този път на Димитров ден по новому, вместо както друг път - на Димитров ден по старому. Предстои буш довършителната операция по направата на обръч от лозови пръчки. Допълнително заложени и две големи зелки като кълцано зеле за бърза консумация по тази рецепта.
Направени също две дози и от туршията по рецептата на Рачо. Благодарско Рачо - втора година я правим!
Очаквам Хобо да склони да сподели скришната си рецепта за туршия зелени домати ;) , за да я пробвам и аз с поне 5-6 кила материал.

Как е положението при вас? Имате ли нововъведения в технологията за киселото зеле тази година?
___
П.С. Абе вярно ли е, че щяло да има забрана в ЕС да се приготвя кисело зеле, туршии и компоти в домашни условия? :o
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #35 -: 28 Октомври 2013, 20:42:34 pm »
Относно забраните на ЕС - ще го преместя от единия крачол в другия... :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hunter

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 108
Re: Кисело зеле
« Отговор #36 -: 28 Октомври 2013, 21:26:36 pm »
По повод забраната, нищо не съм чувал, дори съм си наумил да си заложа един 40 литров бидон с кисело зеле, тук в Ирландия. Мерак ми е да видя ще се получи ли нещо или ще изхвърля материала  :-\ Едно малко зеле, кило и половина, струва 50 евро цента  ::) :) А и няма да пълня бидона, ще е до половина, или малко повече...
 Все си мисля, че като в България съм успявал и тук ще го докарам, а и тук със сигурност няма как да ми замръзне, ако го оставя на двора  ;D

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Кисело зеле
« Отговор #37 -: 30 Октомври 2013, 12:01:11 pm »
.... дори съм си наумил да си заложа един 40 литров бидон с кисело зеле, тук в Ирландия. Мерак ми е да видя ще се получи ли нещо или ще изхвърля материала.... 
Hunter, що да не стане. Действай смело.
Може и нова пазарна ниша да откриеш - ирландско уиски (
Jameson, Powers, Paddy, Tullamore dew или друго местно), замезено с накълцано кисело зеле, поръсено с лют едро смлян БГ червен пипер и малко олио, не звучи зле...
На местните може да им хареса. И ако се прекали през нощта - сутринта енергиен еликсир от зелева чорба и ситно накълцан праз.
;)

П.С. Пробвай и с рязано кисело зеле за бърза консумация. По-бързо става (за 7-10дни).
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re: Кисело зеле
« Отговор #38 -: 10 Ноември 2013, 11:05:40 am »
Да се отчета и аз. Сложихме зелето - сезон 2013г. На Димитров ден по старому, както всяка година. Уцелихме и някаква промоция. Цена 19 стотинки за килограм, при това зелето е хубаво. Дръпнахме в живота, казано иначе. От години ползваме рецепта, която ми каза един приятел, а той я знае от баба си. На бабите е доказано, че трябва да се вярва. На 30 литра вода 1кг едра морска сол. Според науката оптималния разтвор е 4%, а по тази рецепта идва 3.3, но досега издънки не е имало. Самото зеле го обработваме по следния начин. Махат се горните листа, измива се. Цепи се с нож кочана на кръст и се реди с кочаните нагоре. Това на долните редове. При горните се режат на две целите зелки. Така узряват по-бързо. Докато се стигне до долните редове са готови и те. Нареденото в бидона зеле се залива с предварително приготвената саламура. Останалото е традиционно. Една седмица не се пипа, а след това се претоква две седмици. След това се оставя да узрее. Това е.

Слагам един кочан оронена зряла царевица, от която се оказа, че няма никакъв смисъл за процеса, но аз и намерих друго приложение. (ползвам я напролет за стръв ;D). За самия процес, да се засили ако е нужно, царевицата трябва да е зелена. Друго не слагаме. Зелето издържа до пролетта, но все пак тук при нас е и доста хладно. Живея на 635м надморска височина. Както обичам да се шегувам, балкона ми е на височина почти два пъти височината на шуменското плато следователно с нищо не е по-недостоен за бушкрафт от платото. 8)

За съжаление ме тръшна някакъв вирус точно като купихме зелето и не можах да осъществя идеята си да ползвам изворна витошка вода, а не чешмяна. Имам съмнения, че тази от чешмата съдържа вещества, които убиват полезните за процеса гадинки. Така че експеримента остава за догодина.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re: Кисело зеле
« Отговор #39 -: 11 Ноември 2013, 11:21:08 am »
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428771

Живот и здраве ще стартирам процеса в края на седмицата.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #40 -: 11 Ноември 2013, 12:22:20 pm »
И аз се каня да слагам зелето тази събота. Заради температурата. Кочан царевица и 1-2 корена хрян, нацепен по дължината.  Дано уцеля читаво зеле на пазара. Божа работа.  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #41 -: 17 Ноември 2013, 12:16:07 pm »
Турих го зелето!

Поради временна липса на лозови пръчки и камък за затискане. Това е положението - дузина зелки, царевица, хрян, поднос и 2 шишета с вода за тежест. 


Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re: Кисело зеле
« Отговор #42 -: 17 Ноември 2013, 19:49:59 pm »
И аз го сложих 8) Даже 3 в 1 направих - зеле, винцето прелях и ракийцата сварих ;D Жалко само че няма прасенце да грухти още около месец... мъка.

Valenti

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 352
Re: Кисело зеле
« Отговор #43 -: 17 Ноември 2013, 20:04:23 pm »
Ей, майсторчета сте всички! Бравас! И зелце прайте и винце, пък аз кЪт съм ,,гражданче", умея само да пийвам и да хапвам... ама на готово! ;D ;D ;D

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Кисело зеле
« Отговор #44 -: 18 Ноември 2013, 18:48:00 pm »
Това е котировката на международния пазар днес.


Чудя се дали да не спретнем един он-лайн магазин за доставка на кисело зеле?! ;)



Не се взимай толкова на сериозно.