Автор Тема: Кисело зеле  (Прочетена 64688 пъти)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #45 -: 18 Ноември 2013, 19:22:51 pm »
Да изчакаме малко, към Коледа трендът може да фръкне нагоре!   :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #46 -: 04 Декември 2013, 10:35:27 am »
Сутринта "духах" на зелето с маркуч и като гледам как върви втасването при тия ниски температури(бидонът е на открита тераса, щото в мазето се заустя парното и е към +21 градуса средно), май за Коледа ще се купува готово зеле по борсовите цени на Мавруд...  Мъка!
Извод: Ракия ще се пие масирано чак от 15 януари нататък. Кофти, однако... 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Кисело зеле
« Отговор #47 -: 04 Декември 2013, 15:38:01 pm »
Аз като го сложих доброзорно доста рано - на 26.10. и докато не стана студено му треперех, че ще се развали. Сега вече трябва да е готово. Току що приключихме кълцаното и тия дни ще премиерата на новото кисело зеле. Пред премиерно вече опитах чаша от чорбата. Става. Днес ще има коктейл със ситно накълцан праз.
Вече сключих и една фючърсна сделка с родата. Аз ще давам за Коледа от моето готово, те ще връщат като стане тяхното зеле.

П.С. Кo54 ако се опиташ да завиеш бидона с нещо да го изолира, дали няма да има ускорителен ефект? Или да пълниш притискащите бутилки с топла вода?
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #48 -: 04 Декември 2013, 15:53:02 pm »
Завил съм го, да го ева и зелето, с цяло одеяло. Обаче за бутилките с топлата вода не бях се сетил!

Ако не стане до Коледа, ще се наложи и аз да правя фючърсни трампи с някой съсед. Или още сега да възложа на някоя социологическа агенция да направи проучване на зелевия електорат в района.  :D

Почвам с бутилките с топла вода още довечера...
Голям мерсаж за идеята Мавруд, черпя те виртуално с бира...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

mosferatu

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
Re: Кисело зеле
« Отговор #49 -: 04 Декември 2013, 21:31:26 pm »
Има начин, но не знам колко е евтин... Завива се бидона с най- евтиното ел. одеало, което може да се намери. После отгоре се завива ако има стъклена вата на листи, вълнени одеала, стари черги или каквото има и най- отгоре се обвързва с въже/ канап/ тел. Капака отвън или отвътре се облепя със стиропор за изолация. Одеалото се пуска на най- ниска степен и върши работа- тествано нощем с вино при много студена есен ;)
Но при тези температури и отвън... не знам ще има ли сметка и дали изобщо ще стане : ???

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #50 -: 04 Декември 2013, 22:22:29 pm »
mosferatu, тази твоя космическа технология, ако беше за виното, то ДА, заслужава си.

Обаче, за някакви си смотани 12-13 зелки усилията ми се струват бая пресилени.

Благодаря все пак за акъла. Вземам идеята спрямо виното на въоръжение. И те черпя и тебе с 1  виртуална бира...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re: Кисело зеле
« Отговор #51 -: 05 Декември 2013, 15:46:16 pm »
Ааа, щом почнахте да се черпите, включвам се и аз 8). Едно време хората кат са си ползвали дървените съдове не им е пукало за студа, пък ний сега покрай тия пластмаси трябва да се занимаваме с щуротии :D. Шишетата с гореща вода вършат работа между другото. Миналия месец две малки съдчета с ферментиращ материал ги прехвърлих в един голям, хубаво ама се получи охлаждане и ферментацията спря. На другата седмица почнах - две шишета от Кола с гореща вода вътре и бъркам, като изстинат- наливам пак гореща вода. Аз загрях, материала загря и ферментацията почна. Резултатът е безупречен 8)

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re: Кисело зеле
« Отговор #52 -: 05 Декември 2013, 16:55:24 pm »
Ko54, мисля, че може да имаш ускорение и ако направиш обратното на колегата Jordanov:

....Миналия месец две малки съдчета с ферментиращ материал ги прехвърлих в един голям, хубаво ама се получи охлаждане и ферментацията спря. ..... 8)

Премести 2-3 зелки в по-малък съд (кофа от сирене, кофа с капак и т.н.), затисни, сложи и чорба да ги покрие и остави в мазето където Т=21 градуса (около).

Става интересно, даже почнах да следя по ТВ температурата в София дневна и нощна (заради твоето зеле). Ще очаквам с нетърпение да ни уведомиш по коя методика работиш и какъв е ефекта.

Успех и нека силата бъде с теб.  ;)

П.С.
Хобо нещо мълчи по темата. Няма ли подобен проблем или сигурно ползва някой катализатор по тайна рецепта от БАН.

Jordanov, аз съм все още съм с каца от около 1970 г. :P
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #53 -: 05 Декември 2013, 17:29:45 pm »
Мавруд, мани тая телевизия, не умеят даже да преписват като хората - виж тук е по-читава прогнозата
http://www.accuweather.com/bg/bg/sofia/51097/december-weather/51097?monyr=12/1/2013

Карам по твоя акъл с шишетата с топла вода, вече са 3 броя шишетата.

Между нас казано, бидонът с черния отел също е на тази тераса(и той завит с одеяло), та от вчера ВЕЧЕ имам основателен и желязно аргументиран повод 2 пъти вечер да излизам на терасата по за 4-5 минути да сменям шишетата с топла вода. И, естествено да се сгрявам, сещаш се с какво... 

Така, че тази твоя идея за 2 зелки на топло, мерси, ама не се приема...

За сметка на това идеята ти с шишетата заслужава поне още 5 бири! Гранд мерси! 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Racho

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
Re: Кисело зеле
« Отговор #54 -: 06 Декември 2013, 01:51:38 am »
Оф! Да ви имам проблемите ;) С тези високи температури зелето ми направи яко сага и се наложи да го пресека преди 2 седмици  - ритуал, който обикновено изпълнявах февруари  :-X.

mosferatu

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
Re: Кисело зеле
« Отговор #55 -: 13 Декември 2013, 00:21:13 am »
Май и нашето зеле поумекна по- рано- още като бях в Дебелец... Не знам точен резултат, ще рапортувам като се прибера по Коледа ;)

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re: Кисело зеле
« Отговор #56 -: 25 Декември 2013, 12:14:11 pm »
Нема лабаво, почнахме го веч :P След една седмица ще е перфектно! Оперативната обстановка при мен - два бидона пластмасови в мазата на село, постоянна температура. Две трети от зелето собствена продукция, другото от селски производител.  Вода чешмяна, морска сол - 1кг го разтварям в тенджера гореща вода и разтвора на 3 кофи студена, на око. За първи път не слагам царевица. Сложих само по една пръчка хрян и на единия бидон половинка червено цвекло. Отгоре капаците почти плътно и забележете - никакво претакане, също за първи път ! Абе мързелива работа, ама става. Придържал съм се към указанията на професорката от линка дето го пуснах в пост №39. Наздраве!

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Кисело зеле
« Отговор #57 -: 25 Декември 2013, 18:38:35 pm »
Сърмите станаха както винаги вкусни, обаче като мезе за ракията си требе още поне 1 седмица, въпреки пухените завивки с одеала.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

mosferatu

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
Re: Кисело зеле
« Отговор #58 -: 05 Януари 2014, 19:26:58 pm »
Както обещах, проверих състоянието на киселото зеле. Да обобщя:
Зелето беше сложено началото на октомври, докато времето беше топло. Всичко беше по класическа технология- саламъра, обработка на зелките, хрян, капак да не изплува и т.н. Поради топлото време започна да "потъва" капака, притискащ отгоре зелето, което ме наведе на мисълта, че зелето е заминало. Декември ме нямаше вкъщи, но си мислех, че зелето е загинало геройски, но по Коледа се прибрах и... кисело зеле със свинско! Естествено попитах как са минали ферментационните страсти и се оказа, че само една зелка (най- горната) е била мека и са я изхвърлили, другите са били наред. За съжаление обаче чорбата била мътна и с лош вкус и я изхвърлили. Но зелето е идеално на салата, т.е. обвинявам единствената  развалена зелка за лошата чорба ;)

gavra74

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 239
Re: Кисело зеле
« Отговор #59 -: 19 Февруари 2014, 18:51:34 pm »
Да обобщя моето зеле с една дума?! СВЪРШИИИИИ  >:(
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква