Бушкрафт България

Бушкрафт => Екипировка, храна, медицина => Темата е започната от: Mavrud в 25 Октомври 2012, 15:54:33 pm

Титла: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 25 Октомври 2012, 15:54:33 pm
Снощи в  чата  (http://www.bushcraftbg.com/chat) се обсъди новата кампания по залагане на кисело зеле.
Темата се отваря за да споделим успешните си рецепти и други чалъми при правене на кисело зеле. Може също да се посочат и научни факти за това колко ценно е киселото зеле за оцеляването не само на българския бушкрафтър, но и на българския народ. За елексирът - зелева чорба пък да не говорим.

Ето я и рецепта, която аз ползвам от 8-9- години:
(http://picbg.net/u/48201/53338/672667.jpg)
Тя е от книгата  "Дом семейство бит" (http://picbg.net/u/48201/53338/672666.jpg), издадена през 1978 г. от издателство Земиздат. Ето и в  PDF (http://picbg.net/u/48201/53338/672670.pdf) .

Уточнения:
Ползвам каца с канелка. Държа на южна тераса. Употребявам само едра черноморска сол. Ечемик не слагам. Винаги поставям и лозов обръч (венец) отгоре. Хрян, ако намеря, слагам по 3см, ф0,5мм пъхнат в кочана (преди това разрез на кръст с ножа). Ако има голии и тях слагам, царевица суха на зърна (ама ми задръства канелката) и червено цвекло. Последния път хакнах моркови и цветно зеле -  изядох ги докато точех зелето.
Аз не слагам аспирин, нито натриев бензоат. Просто си го точа и след като стане веднъж седмично. Към края на февруари ако е останало зеле - отива в във фризера. Една част на листа, друга накълцана.
От миналата година предварително измерената едра сол много бързо промивам с малко вода. Има разни боклуци в нея. Освен това част се губи и реално става по-малко от 400г. на 10л. вода. Зелето стана и то много добре на сол. Не се налагаше да се мие много преди ядене.

Това е кацата от
миналата година:

(http://picbg.net/u/48201/53338/thumbs/672332_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=672332)
А тук котката помага в
преточването на зелето:

(http://picbg.net/u/48201/53338/thumbs/672334_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=672334)
Това е сефтето на миналогодишния
 зелев сок с праз:

(http://picbg.net/u/48201/32719/thumbs/597849_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=597849)


Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 25 Октомври 2012, 17:44:24 pm
Аз слагам зелето в пластмасов бидон(поради липса на дървена каца).

Изрязвам кочаните на зелките с нож, правя плитък разрез на кръст(4-5 см) и ги слагам, обикновено по 4 бр. на ред.

Морската сол не я разтварям, а запълвам с нея дупките, останали от изрязаните кочани. И така - догоре.

Отива около 2-2,2 кг сол. Кочан царевица, 2 корена хрян, 1-2 дюли.

И не го претакам, ами го духам с маркуч(поради мързел). Въздушните мехурчета вършат практически същата работа и освен това някак си спомагат "вълшебната" миризма в процеса на втасване да изфиряса от бидона.

Натискам го с широк поднос и отгоре камък, довлечен отнякъде си.

Само внимавам откъде купувам и какво е зелето, щото преди 5 години зелето се разми и в бидона остана само кочана царевица и хряна. Зеле нямаше, имаше някаква безформена каша, която с удоволствие излях в тоалетната. (http://s17.rimg.info/3520c837642d7adaf631b666c01a69fc.gif) (http://smayliki.ru/smilie-994731207.html)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 25 Октомври 2012, 20:01:22 pm
ko54 лично аз трудно избирам зеле когато купувам. Не му разбирам. Тъщата ми е казала да е сорт "Кьосе" и да не е много плътно. Освен това след като го купя и махна излишните листа, да оставя зелето да престои една вечер преди да го сложа в кацата.
Чувал съм, че и водата трябвало да престои една вечер, но аз не го правя.

Който знае, нека даде съвети за избора на зеле - сорт, външен вид и т.н.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: meco puh в 25 Октомври 2012, 20:06:15 pm
В пластмасов бидон 120 литра нареждам приготвените зелки по същия начин - 4 зелки на ред. В дупките, които остават между зелките, натиквам четвъртинки от зелки, за да се запълни бидона по-плътно и да поеме по-малко саламура.
Слагам на дъното 2-3 кочана царевица, ако нямам, на зърна.  
Нарязвам 4 глави лук на четири и четвъртинките ги слагам на всеки ред.
Приготвям 3 кг сол.
Поръсвам всеки ред с шепа сол.
Когато се напълни бидона със зеле, заливам с вода - 10 см над зелето, като изчислявам, колко вода слагам. Ако съм сложил 100литра вода, остатъка от трите кг сол изсипвам вътре. Ако водата е 70 литра, както е обикновено - солта трябва да е 2,100 кг. Значи 3% сол. Водата трябва да е изварена и изстудена, за премахване на варовика
През ден претакам. Точа от канелата 7-8 кофи, наливам горе. Опитвал съм, преди претакането водата от канелата е много солена, а на повърхността безсолна. Значи солта се утаява на дъното и трябва да се претака докато стане зелето - около15 дни.
Затискам с кръгла пластмаса, като отгоре слагам 2 броя 10 литрови туби пълни с вода, затворени и легнали над пластмасата. Не затискам с камък, варовика реагирал с млечната киселина на зелето. Не съм химик, но така четох в една книжка - "Домашно консервиране"-изд. 1981 год.
След 20 дни опитвам със сто грама ракия, ако върви ракията, значи зелето е станало. Ракията трябва да изстудена.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 26 Октомври 2012, 16:27:39 pm
Всичко до тук го правите като мен  ;D Но не ползвам плетени обръчи или подноси, а няколко ПВЦ бутилки от кока кола или тоник пълни почти го горе с вода. Така хем ми натискат зелето хем лесно го вадя - само бъркам между бутилките  ;D
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: emil в 26 Октомври 2012, 17:12:38 pm
До преди 4 години и аз слагах кисело зеле. Спрях, заради солта-за мен е вредна. Инак теста на Mecho Puh с ракийката е фантастичен.
Най-голяма мъка ми беше претакането. 20 дена всеки ден висях край бидона като Гюро Михайлов да пълня и броя изпразнените тенджери. Понеже мързелът движи прогреса, се хвърлих да конструирам. И до днес забавлявам приятелите си с тази конструкция.  :D
Системата се състоеше от PC захранване, 2м. ф10 прозрачен маркуч, помпа от макет на пикаещ ангел, стар часовник от ел. табло и 10 л. пластмасова бутилка. За малко да я подкарам! Експериментално бях изчислил чрез дебита на помпата продължителността на цикъла така, че да превъртя малко повече от цялата течност: то и по-дълго да работи, не е страшно: пре претакано зеле няма. Пуснах течността през канелката да пълни пласт. бутилка като хидрофор, с помпата и прозрачните маркучи засмуквах от бутилката и пращах над ръба на бидона. PC захранването ми даваше 12 V за помпата, а с часовника мислех окончателно да автоматизирам процеса по време и да не деверувам край кацата. Имаше още за доизкусуряване, като напр. нивомерен клапан от тоал. казанче на хидрофора, за да не се препълва бутилката, ако дебита на помпата не смогва да изпомпва, ел. клапан на канелката дето пълни "хидрофора" и т.н.
Гредата обаче треснах с помпата от ангела: оказа се, че вдига само 70 см воден стълб, а за прехвърля ръба на бидона бяха нужни 90 см: реших проблема с помпа за чистачки от Лада Самара. И се наложи да спра със солта. Мога и снимки да метна, ако иска някой да пробва: патент не искам. :D
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Hobo в 26 Октомври 2012, 17:51:26 pm
Емо, много сложно, бе. Не е ли по-лесно с едно от портативните компресорчета, че са евтини. Тея 12 волтовите дето се включват в запалката на колата да си напомпи човек гумата. Ръчни маркуча да опира на дъното на бидона и вместо претакане пускай компресорчето по половин час надвечер. Става по-добре от претакане. Мързелив човек, жив дявол. ;D
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: emil в 26 Октомври 2012, 18:06:37 pm
..Ръчни маркуча да опира на дъното на бидона и вместо претакане пускай компресорчето по половин час надвечер. Става по-добре от претакане. Мързелив човек, жив дявол. ;D
Сложно е, вярно! Така с компресора няма ли само да барбутирам разтвора, вместо да го претакам? Не че ще слагам, де.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 26 Октомври 2012, 18:41:43 pm
Емо! Има решение и на проблема ти с водния стълб. Просто от канелката с маркуч качваш до бутилката, която е да кажем 40-50 сантиметра по-високо ;) Така имаш и защита срещу цялостно източване на саламурата по терасата ако не ти сработи защитата   ;D
А ако пък качиш бутилката достатъчно високо, изобщо няма та ди трябва и защита  :D ( Спомни си от физиката за скачените съдове ;) )
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Hobo в 26 Октомври 2012, 19:35:11 pm
Така с компресора няма ли само да барбутирам разтвора, вместо да го претакам?
Смисъла на претакането е да изкара газовете, които се образуват при процеса. Ако тези газове останат в чорбата зелето придобива лош вкус. Също така да се разбърка солта, защото тя се утаява. С компресорчето и двете неща стават добре и е мързеливо, а в същото време ефекта е същия като при претакането. Аз претакам на ръка с кофа и маркуч, защото ми е вид развлечение, но имам приятел, който от години използва компресор от доилка за крави и зелето му винаги става перфектно. Пуска го по половин час надвечер и това е. Не претака.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 26 Октомври 2012, 19:54:40 pm
На мен ми беше дошло на ум да сложа машинка за въздух за аквариум, постоянно включена.
Допитах се до мой познат - хем биотехнолог (и майстор на кисело зеле), хем акварист с няколко аквариума.
Той рече и отсече: "Ще ускориш ферментацията! Не става. Ще скапе зелето". И се отказах.

Еmil пусни обаче някое снимка на твоята инсталация. Да се учим де. ;)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: emil в 28 Октомври 2012, 11:42:49 am
Ще потърся, сигурен съм, че имам нещо снимано. Но ще да е без бидона, че отдавна го махнах.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 31 Октомври 2012, 16:15:36 pm
Откакто се помня слагаме зеле наше производство и не познавам вкуса на неуспеха 8). От 8 години вече съм и главен технолог ;D. Правя го по същия начин както го е описал по-горе Ко54, тази седмица бидон 80л., следващата - 120л. Каквото остане до март месец - листа и нарязано - в буркани закапачени и по хладилниците. Така може да изкара спокойно до жегите, само че го изяждаме дотогава. В някои години ако се съберат повече от 12-15 буркана майка ми си играе да стерилизира 5-6-10, така пък може да изкара до новата реколта.
 И се чудя защо още експертите по оцеляване не ги включват тия неща по наръчниците. Може би знаете, при блокадата на Ленинград много тревни площи са били разкопани и там са засаждани основно зеле, картофи и някои други зеленчуци. Това е помогнало на доста хора да преживеят обсадата.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 06 Ноември 2012, 17:36:25 pm

(http://s10.rimg.info/d538a3384a108809b798c93977317d5f.gif) (http://smayliki.ru/smilie-776844615.html)
(http://media.snimka.bg/s1/1349/028941300.jpg)

Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 06 Ноември 2012, 20:47:30 pm
Към 7-ми ще го турим.

Ние сме от тези, които още се чудят, защо Октомврийската революция се празнува през ноември.

Даже имам някакви си подозрения, че ще ритнем петалата, без да осмислим този процес до конца.

Въпреки, че и тогава, пък и сега пак се надяваме на немСки капитали.... Мъка.

Май ще седна пак да препрочета,  пушейки,  тютюна на г-н Д. Димов (http://s19.rimg.info/c325aed9d7ae9cef783b673e2d993c3d.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1224807207.html)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 07 Ноември 2012, 15:56:29 pm
Racho докладвам:
1. Зелето сложено!
(http://picbg.net/u/48201/53338/675183.jpg)

2. Направен строеви преглед на туршия в опаковка тип "Бушкрафтърска среща":
(http://picbg.net/u/48201/53338/675184.jpg)

3. Стоката беше инспектирана от инспектора по качество:
(http://picbg.net/u/48201/53338/thumbs/675185_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=675185)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 07 Ноември 2012, 18:07:39 pm
Рапорт приет !  ;D

Току що и моето влезе в бидона  :D От утре започва вечерната гимнастика край бидона  :D
А утре е ред и на туршийката  :D

П.С. Правя и една интересна "туршийка" от зелени домати с чесън и копър, която се стерелизира в бурканчета. Готова е за консумация веднага щом изстине ;) . Чудесно мезенце за ракийка, а и за директна консумация с хлебец пак става. Та ако има интерес ще пусна рецептата ;)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 07 Ноември 2012, 18:46:47 pm
Racho пускай рецептата докато има наличен материал на пазара.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 07 Ноември 2012, 19:43:26 pm
Racho пускай рецептата докато има наличен материал на пазара.


Туршийка за  ракийка ;)

4 кг. Зелени домати
350 гр. Захар
1 чаша за кафе сол
2 глави чесън
2 връзки копър
500 гр. Олио
300 гр. Оцет
малко магданоз

Доматите се нарязват на филийки и се поръсват със захарта и солта . Така престояват 2 часа. Изцеждат се от водата , добавят се счукания чесън ,копъра магданоза олиото и оцета. Пълнят се бурканчета и се варят 5 минути.

После се сипва от хубавата ракийка и ме каниш на гости ;)))))
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 14 Ноември 2012, 19:31:21 pm
Доклад 2:

Точка 1:
(http://picbg.net/u/48201/53338/676400.jpg)
                             


Racho една доза туршийка заложена. Още не е тествана, щото има за унижщожение кълцано зеле за бърза консумация (рецептата  тук (http://picbg.net/u/48201/53338/676402.jpg)). Ракия нямам :(, но ако трябва, за теста, ще купя мускатова от Черноморец реколта 2011 ;).


Туршийка за  ракийка ;)

4 кг. Зелени домати
350 гр. Захар
1 чаша за кафе сол
2 глави чесън
2 връзки копър
500 гр. Олио
300 гр. Оцет
малко магданоз

Доматите се нарязват на филийки и се поръсват със захарта и солта . Така престояват 2 часа. Изцеждат се от водата , добавят се счукания чесън ,копъра магданоза олиото и оцета. Пълнят се бурканчета и се варят 5 минути.

После се сипва от хубавата ракийка и ме каниш на гости ;)))))

Точка 2.
Зелето заложено на 28-10-2012, направи вече плесен днес 14-11-2012:
(http://picbg.net/u/48201/53338/thumbs/676399_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=676399)
Продавам млечнокисели бактерии. 8)

Рапорт даден.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 14 Ноември 2012, 22:31:42 pm
Рапорт приет, Mavrud!  (http://s19.rimg.info/4bbfdf155e883a67399df9b3356b1c2c.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1183071975.html)

Горе-долу по тая рецепта правих туршия само от люти  чушлета(без олиото и магданоза, но (+) с черен пипер(на зърна).

И вече я нагънах, стана за 2 седмици. (http://s18.rimg.info/d2bc734ac400e8ff23a35001a613e8ab.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1136916327.html)

Да му мисли митницата... (http://s5.rimg.info/64bf20923d9b16733aa6a0653c8f10e1.gif) (http://smayliki.ru/smilie-519425607.html)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 15 Ноември 2012, 16:43:55 pm
А да, рецептата за бърза консумация също е важна. На село му викаме "басма". Имам едно каченце около 15 л /дето ми е жал да го бракувам/, което баба го ползваше само за такова кълцано зеле. От 1-2 години забелязвам, че и jordanova започна да слага "басма" /кой се е надявал?/, само че ползва тенджера щото вече сме били влезли в 21 век 8)
Като гледам снимките, още нещо се сетих. Винаги над "притискателния диск" ;D и под камъка сме слагали чист тензух. Когато ще вадя зелка /обикновено аз го правя, щото другите не му разбират 8)/, махам камъка, тензуха и "притискателния диск", измивам ги със студена вода, вадя си улова и връщам всичко в обратен ред.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 14 Януари 2013, 15:56:05 pm
Таварищи, как е продукцията ? Аз вчера освободих бидон с инв.№ 1, подготвих го за следващата кампания и с бригадирски плам подхванах бидон с инв.№ 2 8) . Чи наближава Баба Марта :D
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 14 Януари 2013, 16:35:03 pm
Половината зелки вече са ошмулени! Надявам се останалите да стигнат до Баба Марта, ама едва ли...

Обаче от трите буркана люти чушлета остана само 1(един)!  
Е те тва последното най ме притеснява, однако!  (http://s20.rimg.info/aeffded5eb4742e5d28bd67fcb1f1f94.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1305017799.html)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Hobo в 14 Януари 2013, 16:43:45 pm
Браво на вас! Тук нещата са зле. Години наред сме правили зелето по една и съща рецепта. Ставаше за чудо и приказ. Даже е стояло до Април все така стегнато и хубаво. Обаче нещо стана и последните две години зелето не втасва. Някъде края на Януари, началото на Февруари придобива вкус на кисело зеле, но с все още болнав привкус. Отначало помислих, че проблема е в мен. Я нещо сорта съм купил неподходящ, я солта йодирана. Обаче направих разследване и масово хората се оплакват от същия проблем. Това автоматично изключва сорта и солта.

Засега се съмнявам във водата. Предполагам, че башибозука концесионер е сменил обеззаразяващите вещества с които се третира водата преди да я пуснат в тръбопровода и тези нови вещества пречат за развитието на бактериите нужни за процеса като убиват и тях. Така дългата ръка на империализма и корпорациите посегна и на киселото зеле. Това го казвам уж на шега, но защо ли го чувам от все повече хора изказано съвсем сериозно.

За всеки случай следващата година ще се постарая да намеря вода нетретирана от тези препарати и ще докладвам резултата. Не знам вода от минералните софийски извори дали е подходяща, ако някой знае нека каже. Примерно горнобанска. Ако не става и тя ще донеса ако трябва на гръб с понягата от герана на село в отговор на империалистическия найлонен удар. С киселото зеле без бой няма да се разделим!  8)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 14 Януари 2013, 16:58:20 pm
При нас нещо слабо се харчи. До момента изразходвани около 20-25%. Сигурно сега в студеното ще увеличим консумацията и до края на Малък Сечко ще сме видели дъното на кацата.

Мeжду другото Jordanov благодарности за идеята с тензуха. Работи отлично.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 14 Януари 2013, 17:40:21 pm
Странно, но и при мен за разлика от други години разхода е минимален  :o
А пък зелевата чорбица ми е най-добрата за последните години.
Имам подозрение, че другите мезета и течности са в повече та за това е намаляла комсумацията. Ще трябва да променя търговската политика в къщи  ;D
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: voyslavov в 14 Януари 2013, 18:13:10 pm
Браво на вас! Тук нещата са зле. Години наред сме правили зелето по една и съща рецепта. Ставаше за чудо и приказ. Даже е стояло до Април все така стегнато и хубаво. Обаче нещо стана и последните две години зелето не втасва. Някъде края на Януари, началото на Февруари придобива вкус на кисело зеле, но с все още болнав привкус. Отначало помислих, че проблема е в мен. Я нещо сорта съм купил неподходящ, я солта йодирана. Обаче направих разследване и масово хората се оплакват от същия проблем. Това автоматично изключва сорта и солта.

Засега се съмнявам във водата. Предполагам, че башибозука концесионер е сменил обеззаразяващите вещества с които се третира водата преди да я пуснат в тръбопровода и тези нови вещества пречат за развитието на бактериите нужни за процеса като убиват и тях. Така дългата ръка на империализма и корпорациите посегна и на киселото зеле. Това го казвам уж на шега, но защо ли го чувам от все повече хора изказано съвсем сериозно.

За всеки случай следващата година ще се постарая да намеря вода нетретирана от тези препарати и ще докладвам резултата. Не знам вода от минералните софийски извори дали е подходяща, ако някой знае нека каже. Примерно горнобанска. Ако не става и тя ще донеса ако трябва на гръб с понягата от герана на село в отговор на империалистическия найлонен удар. С киселото зеле без бой няма да се разделим!  8)

Не съм сигурен, че грешката е в теб. Само за йодираната сол не те разбрах, не ползваш ли морска, тя не би трябвало да е морска. Най-големия проблем е водата, ако ползваш чешмяна остави я в туби поне за 24 часа да излезе хлора или най-добре си наточни от некоя селска чешмичка. Аз с градската вода имам проблем при месенето на хляб с жив квас, с прясна не става, или селска вода или престояла.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: Hobo в 14 Януари 2013, 19:10:47 pm
Ползвам едра морска сол. Миналата година поради липса на друга купих някаква тунизийска, пак едра. Затова в началото се усъмних в солта, но след това се сетих, че в кризата слагахме обикновена ситна трапезна йодирана и пак нямаше проблеми както е сега. Тази година ползвах традиционната едра поморийска морска сол.

Във водата се усъмних чак когато няколко човека, които сами си произвеждат зеле, се оплакаха за същия проблем. А те си сеят традиционно доказан сорт и го третират както и преди са го правели. Тогава се сетих, че самият вкус на водата драстично се смени точно откакто зелето взе трудно да втасва. Понеже водоизточника си е все същия остава обеззаразяването да става вече с други вещества или да се добавят други освен традиционните. Няма какво друго да променя толкова вкуса, а и за зелето да пречи според мен.

Ако не ти е проблем пробвай кваса как ще узрее с минерална вода. Интересно ми е тя как се отразява на бактериите, че ми е по-лесно да донеса такава отколкото обикновена изворна.
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 15 Януари 2013, 07:02:23 am
И мен ме съмнява водата. В последно време всичко се изчанчи. Явно е до химията.

Има малко солена, солена и много солена сол, зависи от партидата. Странно, но факт, особено за йодираната. Есента с много солена сол(гръцка) прецаках каша от гъби и следващите 2 дни пиех вода като камила.

Черният хляб го правят от бял(бяло брашно) плюс боя, за да стане черен. И това е заради тъпите идеи на пишман диетолозите за уж здравословно хранене. (http://s.rimg.info/d3cc23eda3e8f5acec46974faa316ab4.gif) (http://smayliki.ru/smilie-44046087.html)
Титла: Re:Кисело зеле
Публикувано от: voyslavov в 15 Януари 2013, 17:11:29 pm

Черният хляб го правят от бял(бяло брашно) плюс боя, за да стане черен. И това е заради тъпите идеи на пишман диетолозите за уж здравословно хранене. (http://s.rimg.info/d3cc23eda3e8f5acec46974faa316ab4.gif) (http://smayliki.ru/smilie-44046087.html)

Това за черния хляб наистина е голема дивотия, айде за здрав човек, както и да е, ще се излъжеш един път да го купиш и пробваш, ако не си опитвал истински може и да ти хареса и да повториш, но ако си го купи диабетик все едно този човек яде отрова.
А относно използването на минерална вода за зеле, туршии, квас и др. процеси, при които трябва да се развие някаква живинка, много си зависи от водите, България в това отношение е много богата, първо като дебит и второ като разнообразие на минерални води. Горна баня е доста ниско минерална и с нея мисля, че няма проблем, поне кваса ми става, пробвал съм от бутилка, не съм ходил да наливам от извора.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 03 Април 2013, 19:43:16 pm
Доклад 3:
Зелето свърши. Беше малко, ама затова пък хубаво. Кацата вече е подсушена и преди да бъде прибрана на тъмно, хладно и сухо беше проверена от инспектора отвън и отвътре:
(http://media.snimka.bg/s1/1916/030076693.jpg?r=0)
:)
______
П.С. Ако все още имате зеле - ето една рецепта, която ние пробвахме с последната зелка:
Сърми с пилешки крилца. Вместо кайма или кълцано месо купете пилешки крилца. Разделете всяко на три части по ставите. Завийте всяка част в зелево листо, като добавите и малко ориз (може предварително леко задушен). Пекат се като класическите сарми.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 03 Април 2013, 21:21:26 pm
И аз да доложа!
Току що сготвих последната зелка. Реших да постно зеле с ориз, но ми се видя прекалено постно, та турих в тенджерата и една тарелка с кюфтета... ей-така, за аромат просто.  ;D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 03 Април 2013, 22:02:30 pm
А при мен остана 1(една) зелка в бидона, някакси самотна и забравена.

Но Баба Марта вече мина и замина, благодаря, че ме подсетихте - тръгвам да си търся противогаза, за да освободя бидона...
P.S.  Снимки не публикувам от естетически съображения...  (http://s.rimg.info/8df8da47289277e91f8cef810835f0b4.gif) (http://smayliki.ru/smilie-44667015.html)





Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 28 Октомври 2013, 19:24:46 pm
Открих сезон 2013.
По стечение на обстоятелствата (миналогодишния доставчик ми докара материала по-рано) сложих зелето този път на Димитров ден по новому, вместо както друг път - на Димитров ден по старому. Предстои буш довършителната операция по направата на обръч от лозови пръчки. Допълнително заложени и две големи зелки като кълцано зеле за бърза консумация по тази  рецепта (http://picbg.net/u/48201/53338/676402.jpg).
Направени също две дози и от туршията по рецептата (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=601.msg6592#msg6592) на Рачо. Благодарско Рачо - втора година я правим!
Очаквам Хобо да склони да сподели скришната си рецепта за туршия зелени домати ;) , за да я пробвам и аз с поне 5-6 кила материал.

Как е положението при вас? Имате ли нововъведения в технологията за киселото зеле тази година?
___
П.С. Абе вярно ли е, че щяло да има забрана в ЕС да се приготвя кисело зеле, туршии и компоти в домашни условия? :o
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 28 Октомври 2013, 20:42:34 pm
Относно забраните на ЕС - ще го преместя от единия крачол в другия... :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Hunter в 28 Октомври 2013, 21:26:36 pm
По повод забраната, нищо не съм чувал, дори съм си наумил да си заложа един 40 литров бидон с кисело зеле, тук в Ирландия. Мерак ми е да видя ще се получи ли нещо или ще изхвърля материала  :-\ Едно малко зеле, кило и половина, струва 50 евро цента  ::) :) А и няма да пълня бидона, ще е до половина, или малко повече...
 Все си мисля, че като в България съм успявал и тук ще го докарам, а и тук със сигурност няма как да ми замръзне, ако го оставя на двора  ;D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 30 Октомври 2013, 12:01:11 pm
.... дори съм си наумил да си заложа един 40 литров бидон с кисело зеле, тук в Ирландия. Мерак ми е да видя ще се получи ли нещо или ще изхвърля материала.... 
Hunter, що да не стане. Действай смело.
Може и нова пазарна ниша да откриеш - ирландско уиски (Jameson, Powers, Paddy, Tullamore dew или друго местно), замезено с накълцано кисело зеле, поръсено с лют едро смлян БГ червен пипер и малко олио, не звучи зле...
На местните може да им хареса. И ако се прекали през нощта - сутринта енергиен еликсир от зелева чорба и ситно накълцан праз. ;)

П.С. Пробвай и с  рязано кисело зеле (http://picbg.net/u/48201/53338/676402.jpg) за бърза консумация. По-бързо става (за 7-10дни).
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Hobo в 10 Ноември 2013, 11:05:40 am
Да се отчета и аз. Сложихме зелето - сезон 2013г. На Димитров ден по старому, както всяка година. Уцелихме и някаква промоция. Цена 19 стотинки за килограм, при това зелето е хубаво. Дръпнахме в живота, казано иначе. От години ползваме рецепта, която ми каза един приятел, а той я знае от баба си. На бабите е доказано, че трябва да се вярва. На 30 литра вода 1кг едра морска сол. Според науката оптималния разтвор е 4%, а по тази рецепта идва 3.3, но досега издънки не е имало. Самото зеле го обработваме по следния начин. Махат се горните листа, измива се. Цепи се с нож кочана на кръст и се реди с кочаните нагоре. Това на долните редове. При горните се режат на две целите зелки. Така узряват по-бързо. Докато се стигне до долните редове са готови и те. Нареденото в бидона зеле се залива с предварително приготвената саламура. Останалото е традиционно. Една седмица не се пипа, а след това се претоква две седмици. След това се оставя да узрее. Това е.

Слагам един кочан оронена зряла царевица, от която се оказа, че няма никакъв смисъл за процеса, но аз и намерих друго приложение. (ползвам я напролет за стръв ;D). За самия процес, да се засили ако е нужно, царевицата трябва да е зелена. Друго не слагаме. Зелето издържа до пролетта, но все пак тук при нас е и доста хладно. Живея на 635м надморска височина. Както обичам да се шегувам, балкона ми е на височина почти два пъти височината на шуменското плато следователно с нищо не е по-недостоен за бушкрафт от платото. 8)

За съжаление ме тръшна някакъв вирус точно като купихме зелето и не можах да осъществя идеята си да ползвам изворна витошка вода, а не чешмяна. Имам съмнения, че тази от чешмата съдържа вещества, които убиват полезните за процеса гадинки. Така че експеримента остава за догодина.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 11 Ноември 2013, 11:21:08 am
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428771

Живот и здраве ще стартирам процеса в края на седмицата.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 11 Ноември 2013, 12:22:20 pm
И аз се каня да слагам зелето тази събота. Заради температурата. Кочан царевица и 1-2 корена хрян, нацепен по дължината.  Дано уцеля читаво зеле на пазара. Божа работа.  :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 17 Ноември 2013, 12:16:07 pm
Турих го зелето! (http://s20.rimg.info/aeffded5eb4742e5d28bd67fcb1f1f94.gif) (http://smayliki.ru/shttp://media.snimka.bg/s1/2888/032019243.jpg?r=0milie-1305017799.html)

Поради временна липса на лозови пръчки и камък за затискане. Това е положението - дузина зелки, царевица, хрян, поднос и 2 шишета с вода за тежест.  (http://s17.rimg.info/3520c837642d7adaf631b666c01a69fc.gif) (http://smayliki.ru/smilie-994731207.html)


(http://media.snimka.bg/s1/2888/032019243.jpg?r=0)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 17 Ноември 2013, 19:49:59 pm
И аз го сложих 8) Даже 3 в 1 направих - зеле, винцето прелях и ракийцата сварих ;D Жалко само че няма прасенце да грухти още около месец... мъка.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Valenti в 17 Ноември 2013, 20:04:23 pm
Ей, майсторчета сте всички! Бравас! И зелце прайте и винце, пък аз кЪт съм ,,гражданче", умея само да пийвам и да хапвам... ама на готово! ;D ;D ;D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 18 Ноември 2013, 18:48:00 pm
Това е котировката на международния пазар днес.

(http://media.snimka.bg/s1/2894/032032681.jpg?r=0)

Чудя се дали да не спретнем един он-лайн магазин за доставка на кисело зеле?! ;)



Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 18 Ноември 2013, 19:22:51 pm
Да изчакаме малко, към Коледа трендът може да фръкне нагоре! (http://s3.rimg.info/e4ba54bba489275673f5c2940e951c12.gif) (http://smayliki.ru/smilie-317779239.html)  :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 04 Декември 2013, 10:35:27 am
Сутринта "духах" на зелето с маркуч и като гледам как върви втасването при тия ниски температури(бидонът е на открита тераса, щото в мазето се заустя парното и е към +21 градуса средно), май за Коледа ще се купува готово зеле по борсовите цени на Мавруд...  Мъка!
Извод: Ракия ще се пие масирано чак от 15 януари нататък. Кофти, однако...  (http://s3.rimg.info/a275a53363d0ff61431fd83140388e73.gif) (http://smayliki.ru/smilie-322850151.html)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 04 Декември 2013, 15:38:01 pm
Аз като го сложих доброзорно доста рано - на 26.10. и докато не стана студено му треперех, че ще се развали. Сега вече трябва да е готово. Току що приключихме кълцаното и тия дни ще премиерата на новото кисело зеле. Пред премиерно вече опитах чаша от чорбата. Става. Днес ще има коктейл със ситно накълцан праз.
Вече сключих и една фючърсна сделка с родата. Аз ще давам за Коледа от моето готово, те ще връщат като стане тяхното зеле.

П.С. Кo54 ако се опиташ да завиеш бидона с нещо да го изолира, дали няма да има ускорителен ефект? Или да пълниш притискащите бутилки с топла вода?
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 04 Декември 2013, 15:53:02 pm
Завил съм го, да го ева и зелето, с цяло одеяло. Обаче за бутилките с топлата вода не бях се сетил!

Ако не стане до Коледа, ще се наложи и аз да правя фючърсни трампи с някой съсед. Или още сега да възложа на някоя социологическа агенция да направи проучване на зелевия електорат в района.  :D

Почвам с бутилките с топла вода още довечера...
Голям мерсаж за идеята Мавруд, черпя те виртуално с бира... (http://s.rimg.info/6167b6ebed72736668d27b1d91b5223e.gif) (http://smayliki.ru/smilie-76363911.html)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: mosferatu в 04 Декември 2013, 21:31:26 pm
Има начин, но не знам колко е евтин... Завива се бидона с най- евтиното ел. одеало, което може да се намери. После отгоре се завива ако има стъклена вата на листи, вълнени одеала, стари черги или каквото има и най- отгоре се обвързва с въже/ канап/ тел. Капака отвън или отвътре се облепя със стиропор за изолация. Одеалото се пуска на най- ниска степен и върши работа- тествано нощем с вино при много студена есен ;)
Но при тези температури и отвън... не знам ще има ли сметка и дали изобщо ще стане : ???
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 04 Декември 2013, 22:22:29 pm
mosferatu, тази твоя космическа технология, ако беше за виното, то ДА, заслужава си.

Обаче, за някакви си смотани 12-13 зелки усилията ми се струват бая пресилени.

Благодаря все пак за акъла. Вземам идеята спрямо виното на въоръжение. И те черпя и тебе с 1  виртуална бира... (http://s.rimg.info/6167b6ebed72736668d27b1d91b5223e.gif) (http://smayliki.ru/smilie-76363911.html)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 05 Декември 2013, 15:46:16 pm
Ааа, щом почнахте да се черпите, включвам се и аз 8). Едно време хората кат са си ползвали дървените съдове не им е пукало за студа, пък ний сега покрай тия пластмаси трябва да се занимаваме с щуротии :D. Шишетата с гореща вода вършат работа между другото. Миналия месец две малки съдчета с ферментиращ материал ги прехвърлих в един голям, хубаво ама се получи охлаждане и ферментацията спря. На другата седмица почнах - две шишета от Кола с гореща вода вътре и бъркам, като изстинат- наливам пак гореща вода. Аз загрях, материала загря и ферментацията почна. Резултатът е безупречен 8)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 05 Декември 2013, 16:55:24 pm
Ko54, мисля, че може да имаш ускорение и ако направиш обратното на колегата Jordanov:

....Миналия месец две малки съдчета с ферментиращ материал ги прехвърлих в един голям, хубаво ама се получи охлаждане и ферментацията спря. ..... 8)

Премести 2-3 зелки в по-малък съд (кофа от сирене, кофа с капак и т.н.), затисни, сложи и чорба да ги покрие и остави в мазето където Т=21 градуса (около).

Става интересно, даже почнах да следя по ТВ температурата в София дневна и нощна (заради твоето зеле). Ще очаквам с нетърпение да ни уведомиш по коя методика работиш и какъв е ефекта.

Успех и нека силата бъде с теб.  ;)

П.С.
Хобо нещо мълчи по темата. Няма ли подобен проблем или сигурно ползва някой катализатор по тайна рецепта от БАН.

Jordanov, аз съм все още съм с каца от около 1970 г. :P
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 05 Декември 2013, 17:29:45 pm
Мавруд, мани тая телевизия, не умеят даже да преписват като хората - виж тук е по-читава прогнозата
http://www.accuweather.com/bg/bg/sofia/51097/december-weather/51097?monyr=12/1/2013 (http://www.accuweather.com/bg/bg/sofia/51097/december-weather/51097?monyr=12/1/2013)

Карам по твоя акъл с шишетата с топла вода, вече са 3 броя шишетата.

Между нас казано, бидонът с черния отел също е на тази тераса(и той завит с одеяло), та от вчера ВЕЧЕ имам основателен и желязно аргументиран повод 2 пъти вечер да излизам на терасата по за 4-5 минути да сменям шишетата с топла вода. И, естествено да се сгрявам, сещаш се с какво...  (http://s16.rimg.info/bab54307ca6ed4e89f976b8f4fab8427.gif) (http://smayliki.ru/smilie-945877479.html)

Така, че тази твоя идея за 2 зелки на топло, мерси, ама не се приема... (http://s20.rimg.info/6543a6e2a35774bc91e39188b028d1f5.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1287794439.html)

За сметка на това идеята ти с шишетата заслужава поне още 5 бири! Гранд мерси!  (http://s.rimg.info/e7b8b91afba4b12474aeef90708e66ec.gif) (http://smayliki.ru/smilie-4609767.html)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Racho в 06 Декември 2013, 01:51:38 am
Оф! Да ви имам проблемите ;) С тези високи температури зелето ми направи яко сага и се наложи да го пресека преди 2 седмици  - ритуал, който обикновено изпълнявах февруари  :-X.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: mosferatu в 13 Декември 2013, 00:21:13 am
Май и нашето зеле поумекна по- рано- още като бях в Дебелец... Не знам точен резултат, ще рапортувам като се прибера по Коледа ;)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 25 Декември 2013, 12:14:11 pm
Нема лабаво, почнахме го веч :P След една седмица ще е перфектно! Оперативната обстановка при мен - два бидона пластмасови в мазата на село, постоянна температура. Две трети от зелето собствена продукция, другото от селски производител.  Вода чешмяна, морска сол - 1кг го разтварям в тенджера гореща вода и разтвора на 3 кофи студена, на око. За първи път не слагам царевица. Сложих само по една пръчка хрян и на единия бидон половинка червено цвекло. Отгоре капаците почти плътно и забележете - никакво претакане, също за първи път ! Абе мързелива работа, ама става. Придържал съм се към указанията на професорката от линка дето го пуснах в пост №39. Наздраве!
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 25 Декември 2013, 18:38:35 pm
Сърмите станаха както винаги вкусни, обаче като мезе за ракията си требе още поне 1 седмица, въпреки пухените завивки с одеала. (http://s3.rimg.info/a275a53363d0ff61431fd83140388e73.gif) (http://smayliki.ru/smilie-322850151.html)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: mosferatu в 05 Януари 2014, 19:26:58 pm
Както обещах, проверих състоянието на киселото зеле. Да обобщя:
Зелето беше сложено началото на октомври, докато времето беше топло. Всичко беше по класическа технология- саламъра, обработка на зелките, хрян, капак да не изплува и т.н. Поради топлото време започна да "потъва" капака, притискащ отгоре зелето, което ме наведе на мисълта, че зелето е заминало. Декември ме нямаше вкъщи, но си мислех, че зелето е загинало геройски, но по Коледа се прибрах и... кисело зеле със свинско! Естествено попитах как са минали ферментационните страсти и се оказа, че само една зелка (най- горната) е била мека и са я изхвърлили, другите са били наред. За съжаление обаче чорбата била мътна и с лош вкус и я изхвърлили. Но зелето е идеално на салата, т.е. обвинявам единствената  развалена зелка за лошата чорба ;)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 19 Февруари 2014, 18:51:34 pm
Да обобщя моето зеле с една дума?! СВЪРШИИИИИ  >:(
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 20 Февруари 2014, 07:22:58 am
Да обобщя моето зеле с една дума?! СВЪРШИИИИИ  >:(

Еконт не приема "ухаещи" зелки, иначе щях да ти пратя 1-2 да закърпиш положението.  :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 25 Февруари 2014, 08:06:56 am
мерси за желанието  ;) нашите решиха да спират с трушийте и ми донесоха каквото им е останало, че закърпих положението.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 12 Ноември 2014, 09:38:03 am
Как върви сезон 2014/2015?
Има ли нови модни тенденции в приготвянето?
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 12 Ноември 2014, 20:39:03 pm
Турихме го завчера, днеска вече му духах с маркуч. :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 13 Ноември 2014, 09:52:41 am
И при мен - старата песен на нов глас, никви отклонения от правата линия 8) Миналата седмица сложих втория, предната - първия бидон. Таз година ще правя научен експеримент. Първи номер го заложих по рецептата на професорката, закапачен и без духане, втори - както си се прави от памтивека. По Нова година ще има сравнителен анализ, но без лабораторни изследвания. Пак съм основно на собствено производство + десетина глави от пазара, че от мойто да има за свежа консумация до напролет ;D. Между другото, лятос го засадих след грах, после нямах много време, почнаха дъждовете и хич не съм го пръскал, пък по принцип 2-3 пъти си го минавам с инсектициди. И се навъдиха голи охлюви - леле, инвазия. Сега съм предупредил фамилията на зима да не гледат какво шава из чиниите, протеини ще има със сигурност :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Hobo в 13 Ноември 2014, 10:42:24 am
... Таз година ще правя научен експеримент. Първи номер го заложих по рецептата на професорката, закапачен и без духане, втори - както си се прави от памтивека ...

По повод професорката. Миналата година така се случи, че се разболях и бях на легло точно като стана време за претакане. Реших по неин съвет да не претакам и аз. Зелето стана точно толкова хубаво колкото и предишните години когато спазвахме класическата технология. Даже според мен се получи най-хубавата зелева чорба откакто с Хобка самостоятелно правим кисело зеле. Като добавка бяхме сложили само един кочан царевица. Тази година не знам... Все още се колебая дали да повторим експеримента или да действаме класически.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 13 Ноември 2014, 12:37:28 pm
... И се навъдиха голи охлюви - леле, инвазия. Сега съм предупредил фамилията на зима да не гледат какво шава из чиниите, протеини ще има със сигурност :D
Jordanov това си френска рецепта охлюви със зеле. Ориентирай се към експорт.


По повод рецептата на професорката, научих подобна на кооперативния пазар, когато купувах хрян:
- необходим е съд (бидон) с плътно затварящ се капак;
- слага се зелето, водата, други неща, ако се слагат (царевица, хрян, червено цвекло, гулии);
- солта се претегля малко повече от обичайното, например ако на 50л. вода слагате 2кг сол, добавяме още 400г;
- и сега най-важното: Солта се поставя в тензух и се поставя да виси във водата в горната част на бидона;
- бидона се затваря плътно, все едно, че са джибри;
- на 42 ден се отваря и зелето е готово. Неразтворената сол се изхвърля.

Рецептата е споделена от бивш готвач на голям ресторант ли стол ли от преди години, където сами са си правили зелето и въобще за претакане не е можело да става и дума.

Лелята, която ми сподели рецепта, каза не я била пробвал, но е решила  да опита с няколко зелки в малко бидонче. Аз още се двоумя дали и аз да не пробвам с 2-3 зелки.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 14 Ноември 2014, 11:56:56 am
Е те тва е промишлена технология, направо за серийно индустриално производство :o Аз в къщи като я ползвам тая рецепта 1кг морска сол го изсипвам в тенджера с гореща вода и хващам някой да бърка докато се стопи и последния кристал. Това разбира се отнема време, май за догодина ще трябва да измислям съд с автоматична бъркалка, мъка. После тая тенджера с концентрирания разтвор я разливам с бъркане на три кофи /по около 10ина л всяка/ и заливам зелчоците. Още един пакет сол по същия начин  и ако трябва още малко и закапачвам отгоре. По рецептата на готвача фактически си спестяваме и труда по предварителното приготвяне на солевия разтвор, така се изпълнява петилетка за три години 8)  А иначе когато ще духам или претачам, солта я слагам с лъжица в издълбания кочан и ако трябва да се сложи още малко - направо отгоре изсипвам, на око. Ама то това не е за всеки :P

Пак се сетих нещо. Навремето в нашия Консервен завод имаше 50 или 100, не помня вече, железни цистерни като тия на БДЖ, само че на бетонна основа. Лятото ги боядисват отвътре с бяла боя и по това време почва голямото зареждане. На една студентска бригада ме зачислиха към един старец-пълнач. Ремаркетата едно след друго карат зеле, транспортната лента го мята вътре и като се понапълни влизам напред с ботушите и почвам да ги набивам из кюшетата, чичката май влизаше бос :D Уплътняваме и пълним с гореща саламура, имаше си тръбна разводка. Абсолютно нямам спомен дали технологията е включвала някакво претакане на саламурата...По същия начин зареждахме няколко цистерни и с късни краставички. Това беше суровината за зимното производство - всякакви салати и сърми... И всичко беше вкусно и много истинско.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 28 Ноември 2014, 19:16:49 pm
Jordanov, интересно ми беше да прочета спомените ти за консервния завод и железните цистерни със заготвено кисело зеле. Може да са били по изискванията на военновременния запас / държавния резерв за зимата. После напролет сигурно са се пускали за изконсумирани по работнически и студентски столове и казарми. Мислело се е за изхранването тогава. Може да ни се стори смешно, но не е лошо и сегашните управници да си смомнят за тия схеми, които могат да вършат работа при бедствия.
--
Що се отнася до разбъркването на морската сол за следващата година, бих ти препоръчал някоя стара пералня Рига или мини Диана. И двете имат таймер за 5 мин., а ригата има и реверс. В olx.bg може да се намерят за 35-65лв. Може и дрелка да ползваш с бъркалката за лепило за плочки. Естествено най-добре е бъркането да става бавничко, на ръка с дървена лъжица. Aко за слепващия зелев сезон ти трябва помощ за разбъркването - може да се организираме бригада... ;)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 16 Март 2015, 08:32:38 am
Що се отнася до разбъркването на морската сол за следващата година, бих ти препоръчал някоя стара пералня Рига или мини Диана. И двете имат таймер за 5 мин., а ригата има и реверс.

Абе то и в съвременна автоматична пералня става, даже и разтвора ще стопли до необходимата температура. Обаче има две важни условия:
1. да не се улисаш и да добавиш омекотител;
2. нежната половинка да не те угади, че аман ти и системата...

Имам една питанка за зейето. Зимата свърши, а на мен ми остана и не ми се хвърля. Варианта с фризера не е много удачен, тк. фризера се ползва за драно, не за брано. Вариант за нарязване и затваряне в буркани някой пробвал ли е?
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 17 Март 2015, 21:35:01 pm
Вариант за нарязване и затваряне в буркани някой пробвал ли е?
По-добре питай някоя оправна жена около тебе - съседка, колежка или роднина.
 
Знам две рецепти, но съм ги пробвал за малко количество зеле, така че не гарантирам успех:

1. Вадиш зелето, миеш (ако искаш), кълцаш, нареждаш в буркан, доливаш чорба до пръст под капачката. Затваряш бурканите и нареждаш с капачката надолу в тенджера. Наливаш вода само колкото да покрие бурканите 1/4 над капачките. Стерилизираш 15 мин. [При моя тест 1 бурканче изтрая до септември.]

2. Кълцаш зелето без да го миеш. Нареждаш в буркан до 2 пръста под капачката и наливаш отгоре прецедена зелева чорба. Слагаш капачките и обръщаш обратно. Така се съхраняват на хладно място.

2А. Над зелето слагаш зелева чорба колкото да го покрие. Над чорбата доливаш малко олио. Слагаш капачки. Бурканите се оставят прави. [При моя тест изтрая само месец и малко, щото се изконсумира.]

Щом имаш драно, може да направите един казан драно с кисело зеле и после в буркани. Колко време се стерилизира не знам - питай.

Бон апети!
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Hobo в 17 Март 2015, 22:35:50 pm
По повод миенето на зелето. В "Справочник путешественника и краеведа" автор Обручев С. В. (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=78.msg1186#msg1186) в главата за киселото зеле беше написано, че то не трябва да се мие или изтисква преди готвене защото се губи около 70% от витамина С, който се съдържа в киселото зеле. Същото би трябвало да важи и при консервирането. За самото консервиране нямам какво да кажа. Hobka преди време беше напълнила няколко буркана. Зелето наряза на ситно като за готвене, а бурканите стерилизира както се стерилизират какви да е бурканени консерви и това беше. Трайност няколко месеца докато го изядохме. Сигурно щеше да издържи и още.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 20 Март 2015, 21:04:38 pm
Благодаря. Уикенда ще бъде оползотворен!
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 21 Март 2015, 09:38:34 am
Зелето е изядено, нищо не остана, освен "чорбата" и един мамул.  :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 08 Април 2015, 14:29:13 pm
По повод трансформацията зеле от бидон /при мен винаги 2 бидона/ - зеле в буркани. От години стерилизираме 10-12 буркана Омния 08, могат да изкарат до нова реколта, сигур и повече. Имам и 14-15 еднолитрови буркана с винтови капаци, есента ги зареждаме с туршия, в края на февруари, началото на март ги пълня със зеле и ги разпределям в три хладилника /нал знаете хайдутите са държали храната и желязото на няколко различни места 8)/, изкарват 2 месеца безпроблемно, може и повече. Заготовката е нарязана, притискам с пръсти, но не с всичка сила. Между другото с маринатата от камбите ако се залее скълцаното зеле се получава много добра комбинация.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 11 Ноември 2015, 19:23:29 pm
Как се очертава при  вас сезон 2015?
Заложихте ли вече субстрата при тези топли дни? Аз днес поставих началото.
Има ли нови модни тенденции? ;)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 11 Ноември 2015, 19:29:27 pm
Откога те чакаааам!!!! Още не съм го сложил, ще го сложим по късно. Затова за Нова година ще ядем от твоето, а за Трифон зарезан - от моето. ;D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 16 Ноември 2015, 12:40:37 pm
Охоо, откога съм я почнал кампанията... Никакви отклонения от правата линия, направо сон шон жмо, като нивото на Дунава :P Първия бидон преди две седмици, втория преди една. Първи - с духане, втори - без.

П.п. Опсс, щях да излъжа. За първи път откак се помня, суровината не е от нашия двор, ами изцяло от пазара. Надявам се догодина да не се повтори. В тая връзка, как са цените при вас? Аз първата партида я купих на 50 ст., втората на 60, сега гледам, на 80-85 се пробват...
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 16 Ноември 2015, 14:39:36 pm
Вчера се класирах на 80 стотинки.
Това е положението - уж дефлация, а пък всичко расте.
Явно в потребителската кошница луксозните яхти са поевтинели доста, за сметка на продуктите от първа необходимост, цената на които расте, обаче ние у Софето ядем доматите с колците, и затова си трайкаме.  :D
Царевица, хрян и т.н., а с това топло време май ще стане за Коледа. (http://s19.rimg.info/f8db2101e8e8950e4c674595f942aa8a.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1146932487.html)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 26 Октомври 2016, 08:04:44 am
Как се очертава при  вас сезон 2016? Цени, нови рецепти? При нас цена засега 0,70лв/кг, за нови рецепти - добавяне на повече гулии в гаца над зелето [непробвано].
___
от  http://www.bgnow.eu (http://www.bgnow.eu) :
Знаете ли за тези седем факта за ползите на киселото зеле? (http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=78407)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 26 Октомври 2016, 09:43:20 am
Не е ли още рано, да го ева?  :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 26 Октомври 2016, 13:40:23 pm
Според народа, зеле требе да се турга около Димитровден.
Не знам кога е въведен грегорианския календар у нас (май края на 60те на ХХ век), ама за народни работи аз имам повече вяра на стария календар. Така че до около 8 ноември, Димитровден по стар стил, който има намерение - май трябва да подготвя зелките.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jose в 22 Ноември 2016, 11:28:34 am
(https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p526x296/15032221_1165414483537797_8193192207668036503_n.jpg?oh=2869a6cf3effc753a68a59a89f8de815&oe=58B208C9)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 22 Ноември 2016, 17:54:52 pm
Вярно, да го ева, довечера ще му духам на зелето с маркуча.   :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: ko54 в 16 Декември 2016, 17:27:07 pm
Пичове, как е зелето, стана ли вече?
Мойто стана, тъкмо навреме, щото рязаното зеле с моркови вече го изплюскахме.   :D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 18 Декември 2016, 10:15:43 am
И таз година магията се случи - зелето стана!
Зелето се заложи между Димитровден по новому и по старому. За късмет материала беше закупен директно от градината на производителя, та се наложи да стои 2 дни да позавехне.
Кацата, която е вече над 30 годишна, още не е протекла.
Накълцаното зеле също вече е изядено. От кацата засега само за салата се извади за тест. От задържалото се студено време, чорбата е бистра и резлива.
_
Забележка: Аз ползвам само едра черноморска сол. Тази година ми се стори, че солта в новата опаковка е по-пречистена, НО и май по-малко соли. Зелето ми се струва по-безсолно, макар че пак си сложих солта точно по рецепта. Солих и една риба и там без малко да я загубя. Така че, ако солите риба или  меса имайте едно наум.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 18 Януари 2017, 21:28:47 pm
Аз не обърнах внимание около Димитровден ли го сложих, ама вече съм на средата на 120л бидон. Даже сега си рупам зеленце с греяна ракия.
Титла: Re: Кисело зеле. ЗА ЗАМРЪЗНАЛОТО МОРЕ И КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ...
Публикувано от: Mavrud в 19 Януари 2017, 18:46:30 pm
 ЗА ЗАМРЪЗНАЛОТО МОРЕ И КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ...
Значи от новините на водещи телевизии през този месец можеше да чуете и видите следното. Цитати: "Морето замръзна""Явление което се случва за първи път през този век".

А то кво:
Телевизия 1: Дават част от морска гара Бургас (закътано място в пристанище Бургас) - 2-3 метра от брега хванала ледена кора не повече от 5см дебела и дълга около 100м.
Телевизия 2: Друга телевизия показва рибарско пристанище Сарафово (затворена площ колкото едно футболно игрище, връзка с морето - около 10м широка)  - същата работа...

А от моя дедо и от тато знам, че морето през двайстия век яко замръзвало май 1928 и 1954. Пързаляли се в морето. Дедо е роден 1904 и като бил млад (около 1928) ходил от Бургас до Созопол с кънки самоделки. Казваше, че каруците с дърва и въглища между двата града се движели по леда, защото било по-кратко.
Ако некой не му верва на дедо, да каже, ще му дам адреса да си говорят - парцел, ред.. и т.н. в хотел "Вечна почивка". Денонощно е там.

Предпоследно: Ако ще е замръзнало морето, то от кацата с моето зеле на терасата ми, трябва с чук и секач да вадя зелка...
Последно: Когато чуете друг път по новини от медиите, че морето е замръзнало - обадете се на познат по морето и попитайте вади ли зеле от бидона..... Демек четете между редовете и не вервайте от раз на всичко какво ви набиват от екрана... И апостол Тома не е повервал на възкръсналия Исус от раз, казал "дай да видя раните на ръцете ти" ...
Да живее киселото зеле -  мярката за истината!

Снимка от замръзналото море:
(http://media.snimka.bg/s1/5743/037729882.jpg?r=0)

Да, ама не! Това е снимка от моята каща със зеле. Това отгоре не е лед, а 2 пръстa скреж:
(http://media.snimka.bg/s1/5743/037729880.jpg?r=0)

__
П.С. Не бих се учудил, ако след това "замръзване" на морето, дали правителството вече не е поръчало и доставило по един ледоразбивач (атомен) за Варна и Бургас.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: kraychev в 20 Януари 2017, 09:37:42 am
"Замръзването" на морето иде да покаже колко е жестока природата и колко е нормално като паднат 5 см сняг, държавата да затвори, въпреки исполинските усилия на Партията и правителството и лично на другаря Бойко Борисов. Бедствие библейско. Най-големия сняг, откакто има сняг.

п.п. На мен ми замръзнаха един 3л. буркан туршия и същия такъв с кисели краставички на терасата ;)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 21 Януари 2017, 21:08:43 pm
Ееех kraychev, kraychev.... Да ги беше дал тия буркани при мен у мазата на топло.... Тю да му се не види....
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: kraychev в 22 Януари 2017, 11:32:45 am
 ;D Явно съм оставил погрешното впечатление, че зимнината се е погубила. Не беше така - прибрах ги в стаята, за една нощ се размразиха и нищо им нямаше, на вкус и на твърдост си бяха както трябва. Това малко ме изненада, мислех, че ще са станали на каша. Вероятно не са стигнали "дълбоко" замразяване, за разлика от морето в Бургас  ;D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 25 Януари 2017, 17:16:12 pm
Маврудич, покрай крупните ти успехи в консервопроизводството се усещат лееки наченки на главозамайване, като че ли...  8)
При нас Дунавът не можа да замръзне и таз година, ама имаше хора с бидони по терасите им замръзна зелцето... Не знам дали ви казвах, миналата ли, по-миналата година, една колежка пак така й замръзна, че по спешност й носих една кофа от мойто, направо като 112 бях, хаха. Ти си с каца и както сме го коментирали, дървото не реагира като пластмасата в някои случаи , че даже и при сложни метеоусловия.
Иначе при мене всичко ток и по график - първи бидон изяден, втори и той наближава половината, края на месеца ще видим дали ще остане някоя зелка за бурканиране. Твърдо работя по мързеливата технология - плътно нареждане, заливка със саламура, закапачване и никво духане, направо консумация като му дойде времето. Само по една пръчка хрян съм сложил, на втори бидон по предложение на вуйчо пуснах и глава червено цвекло - верно че армеята става розе, ама па нямаме навик да я консумираме. Иначе салата от кълцано и през вечер отива по една голяма чиния.

П.п. Като казах каца - един от корифеите в офроуд форума лично ме открехна, че за зелето кацата трябвало да е букова! Там неутралитети разни и т.н., има си научно обяснение. Таа, Мавруд, като ти гледам твойта, при таз тежка експлоатация и ускорена амортизация, стягай нещо ново буково, че да те изкара поне до средата на века  ;D
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 26 Януари 2017, 09:57:03 am
Jordanov, ... прав си, много, много си прав,  оглавозамайзал съм се!
.... А не за зелето идеше реч....
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 02 Декември 2017, 09:29:34 am
Форумът нещо замрял ми се струва... Надявам се, обаче че не е замряло залагането на кисело зеле.
При мен тази година :

(http://media.snimka.bg/s1/6062/038367815.jpg?r=0)

Кьосе. Купено на 0,80лв/кг. Заложено на 8-11-2017. Засега върви добре, но температурата днес от 18оС ме притеснява...

П.С.
Цитат
Jordanov П.п. Като казах каца - един от корифеите в офроуд форума лично ме открехна, че за зелето кацата трябвало да е букова! Там неутралитети разни и т.н., има си научно обяснение. Таа, Мавруд, като ти гледам твойта, при таз тежка експлоатация и ускорена амортизация, стягай нещо ново буково, че да те изкара поне до средата на века
Jordanov, кацата за момента държи..., но определено мисля за инвестиция в нова.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 05 Декември 2017, 14:11:22 pm
Не можах да се въздържа.
Според мен това е ода!
Прочетох я във facebook в профила на Георги Николов (https://www.facebook.com/georgi.nikolov2/posts/10211262159486008)  публикация от 1 декември 2017.
Не го познавам, но му правя евала:

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/24296379_10211262159045997_4428790368835855996_n.jpg?oh=87e3001e5661a18a712ac1205cdd1fe3&oe=5A8EE151)

"Тази изключителна зелка,
расла в най-рохкавите лехи на югозападното Софийско поле,
е съчетала богатия аромат на шопските култури
с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове.
Ферментационният процес е изведен докрай,
протекъл при условията на софийската зима,
благоприятно смекчена от локалните влияния
на късноесенната подуянска мъгла.
Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина,
започваща с деликатни бодежи от върха на езика,
 преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.
Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежал камембер,
с неочакван свеж нюанс на бамя.
Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ.
Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина,
който издава изненадваща ментова прохлада.
Листата са бели, с благороден восъчен оттенък.
Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сарми.
При дегустация листната периферия издава
допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон.
Секрет на производителя е използването на
дъбови качета от осолена сланина.
Придружено с един отлежал "Бержерак",
това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди."


-----
... и допълнението от сайта ohrid1.com:
Што сè лекуваат киселата зелка и расолницата (http://www.ohrid1.com/vest-statija/44820/shto-s-lekuvaat-kiselata-zelka-i-rasolnicata)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 13 Декември 2017, 11:40:08 am
Хаха, Човек, твоята снимка отгоре е направо като за Коледна картичка бе! Да знаеш че мога да ти я открадна при нужда ;)
Текстът отдолу иначе е покъртителен, ама тоя бидон разваля някакси усещането... Виж, ако беше онагледено с нещо като твойто кадро, щеше да е връхтъ направо. Между другото, като я гледам тая снимка и се сещам, че тая кампания бая се замислих дали да не пробвам на малкия бидон да ги слагам с кочаните? Никога не съм го правил, ама много бързах сега и затова си го мислех, догодина може и да пробвам.
Иначе при мен нищо ново, чак ме е срам да се обаждам. Сякаш времето е спряло... В началото на ноември един столитров, следващата седмица един шейселитров. Половината мое, другото - комшийско. Пръчка хрян и по един мамул, а да - и по няколко листа от дюля. Без духане, веднъж седмично го поглеждам отгоре и май вече е станало.
По-здрави 8)
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 13 Декември 2017, 18:03:10 pm
Хорааа, хелп на него. Зелевата чорба се точи като олио. Сефте ми се случва. Какво да правя? Има ли спасение или не?
Вътре съм слагал лук, дюля, хрян.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 13 Декември 2017, 18:56:56 pm
gavra74, вероятно е от топлото време. Питай първо дъртите хора около теб.
Подобен проблем и възможни решения е описан тук в napravisam.bg (https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=35764).
Дано да се оправиш в ситуацията.

Така, като чета май нова саламура трябва или студ.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 13 Декември 2017, 20:54:52 pm
И аз мисля че топлото време е проблема. Ама се сетих друго. Тая година сефте ползвам камък за затискане. По-точно не камък, а нещо като гранит - зелено паве. Да не е то проблема?!
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 14 Декември 2017, 08:28:49 am
Лошо, лошо... и при нас е топло. Снощи като претаках гледам и моето зеле нещо меко стои и чорбата мътна. Очаквах да се застуди по това време и чорбата да се избистри и стане резлива. Чудя се, ако слагам всяка сутрин по 2 замръзнали бутилки 1,5 вода в кацата за охлаждане дали ще има някакъв смислен ефект, ако не застуди времето. Май и бензоат трябва да слагам.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 14 Декември 2017, 11:56:49 am
Абе топло му е. Той и бачо Емо от битивито от кога ни е заплашил... При мен на село у мазата, темп. е постоянна, ама пак ми се струва че е топло и по-миналата седмица гледам малкия бидон понаправил сага отгоре, на големия си  седи бистра чорбата. Сега в събота ще почвам да ги опитвам. По принцип това с влаченето на армеята може и да се дължи на малко/кофти сол. Мисля че преди години и ние сме имали подобни сътресения, но ако зелките вътре са наред няма проблем - измиват се и се сменя саламурата и после пресичане или направо у буркани и т.н. както сме го коментирали напред.
По повод камъка на Гавра ;) Тия дни една колежка ми разказва за една издънка на свекъра си, дългогодишен специалист в консервната промишленост, рационализатор 8) Та миналата година бързал нещо, омотал се, и с какво да го затисне отгоре - взел една тротоарна плочка, измита де и го захлупил :D Е хубаво, ама от саламура и ферментация сичко станало на баластра и айде на боклука. Не е виц.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 14 Декември 2017, 13:46:27 pm
Тия дни го дават да застудява. Приготвил съм два маркуча - от чешмЯта към бидонЯ и от канелката към канала. Отгоре промивам, отдолу изливам. И после наново вода, сол, орална любоффф... Па ако не стане вместо свинско със зеле ще ядем само свинско. Таман ще ми пасне на новата ми диета - всяка вечер на гладно по три свински пържолки.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 14 Декември 2017, 15:12:29 pm
Матриалът ми е на слънчева тераса (в мазето не става, щото от тръбите на парното е топло).
Мерих температури преди малко. На въздуха 22оС на чорбата в кацата 16оС.
За да намаля топлообмена, реших докато чакам да застудее да завия "бебето" с един стар килим на 2 ката:

(http://picbg.net/viewpic.php?u=482012VwcG&i=868073)

Вечер ще го отвивам, сутрин ще завивам....
Мисля сутрин и да го мокря, щото доколкото помня изпарението е ендотермичен процес и протича с отнемане на топлина.
Ако се наложи може да "санирам" кацата. Остана ми малко каменна вата и фибран от санирането....
--
Въпросът ми се струва национален. Би трябвало правителството да се обърне към БАН за бързо решение... Иде EURO председателството и не би било много удачно за страна ни да посрещнем гостите с миризмата на вкиснало зеле...

П.С. Сложил съм тензух под решетката и камъка по инструкцията на jordanov.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: jordanov в 14 Декември 2017, 16:53:25 pm
Наши хора ми казаха, че всеки момент Президента свиква Консултативния съвет по въпроса, така че стискайте още малко :P
Абе тоя Харп ни разказа играта... Мани, ами и виното ще удари >:(
Мавруд, ако мокриш отгоре завивката и ако осигуриш обдухване да не земеш па да го простудиш нещо!?

П.п. Гавра, притеснявам се нещо... Ако вкараш маркуча направо у канала, да не те набарат от РИОСВ?
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Kent в 14 Декември 2017, 19:26:36 pm
нашия балкон е източен, тамън си е във вкуса. жена ми се е вманиачила да го стабилизираме без бензоат, ако стане ще споделя тайната.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 15 Декември 2017, 14:36:49 pm
Изоставам, хора!

"Смарт" претакване на кисело зеле? Може (https://clubz.bg/61771-smart_pretakvane_na_kiselo_zele_moje)
Асеновградчанин предложи алтернативна употреба на умно устройство на българска компания
Клуб Z |Технологии | 12.12.2017, 17:41 ч.
Цитат
... Уредът може да се ползва за управление на бойлери, отоплителни, соларни, поливни системи, осветление и прочие - и Митков е решил, че това означава и че е подходящ за управляване на помпа за претакане в бидон с кисело зеле.

Така той може да наблюдава постоянно какво се случва с любимата на българите туршия, а системата осигурява автоматично поддържане на най-подходящата за зелето температура. Митков илюстрира технологията в проста диаграма:
(https://clubz.bg/sites/default/files/25073264_1920216058305713_6201220714600241826_o%20%281%29.png)

Досега се опъвах, но крайно време е да си купя и аз смартфон.... Това горе ме предаде окончателно!
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 15 Декември 2017, 18:39:27 pm
jordanov, къв е проблена с РИОСВ? Канала си е канал, какво значение има лай... ли текат там или зелева чорба? Или май съм забравил да уточня че става въпрос за тоалетна в мазата?!
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 15 Декември 2017, 19:28:27 pm
gavra74, едно време нас в НШЗО ни учеха, че ако нема друго, вероятния противник (тогава чичо сам, кралицата и другоto отвъд джелязната завеса, комшулара, паликаретата и т.н.) може бавно да бъде морен и с развалящо се кисело зеле - т.е. вид Б.О.В. В лека форма е, но като се има предвид нежните души на сегашниот  съюзник (изключая комшулара - машала на тях) при продължително излагане би довело до стомашно чревни и психо мозъчни проблеми, да не говорим за огромен кОлтурен шок.

Нека силата (зелето) бъде с вас!

П.С.
1. Туй мнение сий лично мое и не ангажира bushcraftbg.com,  да го е... (пардон - спомен от Плевен ми е).
2. Що е НШЗО, Б.О.В., "вероятния противник", джелязната завеса - младите незнаещи падуани да питат бащите или дедовците си.
3. Нищо лично срещу съюзниците, обичам ви - Make love, not war ;)
4. Въпрос: Абе джелязната завеса кой я предаде за вторични суровини - наште джипсита или капиталистите...
5. Джедаите са придобили силата от киселото зеле Made in Bulgaria!!!

Почти по темата "Прицел, Пеленг, Дистанция, Височина" - Бай Марин
 (https://www.vbox7.com/play:ca156647&al=2&vid=9757037)
Познавам го и наистина е служил във ВМС преди 1989г, май на ракетен катер....
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 17 Декември 2017, 07:45:38 am
Топлото време посегна и на другото свидно нещо - туршийката... Първата жертва е 3 литрово бидонче със зелени домати. На вкус са добре и смятам да ги изконсумирам с дезинфектант, па ако ли ще после една седмица да не изляза от клозета.
А за зелето ми казаха, че има шанс да се оправи със серниста киселина - гр киселина на 10 л вода и ежедневно претакане.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 17 Декември 2017, 18:17:10 pm
Ако проблема продължава с тези домати от 3л бидонче може да ги извадиш, измиеш с вода, наредиш нарязани в компотени буркани и в хладилника. Може и по 1 супена лъжица олио да им туриш. Те ще си пуснат чорба. Готова нарязана...
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: emil в 18 Декември 2017, 10:30:13 am
Асеновградчанианът е предобрил инсталацията със смартфона. Да не се фукам, но преди 10-на години, преди да ме джасне кръвното и да почна да се вардя от солта и аз бях конструирал нещо подобно. С помпа от чистачки на лада самара, система от маркучи, захранване от PC и часовник от ел. табло. Бях изчислил дебита на помпата и бях изчистил бебешките болести на инсталацията. Даже обмислях да усъвършенствувам системата с поплавък от тоалетно казанче и GSM модул да ми праща SMS в случай на авария: примерно ако се задръсти входящия маркуч да пише: Nema struya!|"
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 24 Януари 2018, 07:27:30 am
https://youtu.be/Im9g8_aPiis
Поне качеството мина проверка
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 24 Януари 2018, 09:36:15 am
gavra74, признавам те за майстор!
--
П.С. Звярът е страхотен!
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: gavra74 в 25 Януари 2018, 20:58:39 pm
Тя е мойта принцеса
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Kent в 28 Януари 2018, 18:46:16 pm
Стабилизирахме втория бидон с много лимони и синапено семе, че кафа от тоа бензоат. Хич не е лошо.
Титла: Re: Кисело зеле
Публикувано от: Mavrud в 29 Януари 2018, 15:58:42 pm
Kent, моля, дай инструкция, количества, съотношения (ако не е семейна тайна де)!