Сред Природата > Воден туризъм

С каяк по Дунав-Пътепис

<< < (2/3) > >>

tiver:
ЕЕЕ това е много яко!!! Напиши го, сканирай снимките и ги пусни моля те!

бай кольо:
Подобно пътуване правят през 70-те Мария Паспалева и Таньо Мичев. Приключението е описано в книгата "Бабуш слиза по Дунава" и е подпалило не една авантюристична чивия. Аз до ден днешен мечтая за нещо подобно.

jordanov:
Аз също съм от тия мечтатели, без да съм стъпвал на сал досега. Обаче защо да не може да се управлява щом има течение? Хората преди нас хилядолетия са разчитали само на водните и въздушните течения. И по въпросите за салджийството май пак трябва да четем руснаците. Например тука http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=78.msg1186#msg1186 Хобо ни е насочил към една енциклопедия където има много инфо.

Пътеписа след малко ще го чета с чаша малко туламорче до мен и после ще коментирам 8)

Gergoff:
Браво, Тихомире! Поздравления за приключението и това, че го сподели с нас. Все едно си писал за мен, няма как да обясня на хората, какво е усещането, когато пътешестваш сам! За това не се и опитвам, вече. Това е нещо лично!

tiver:
jordanov, аз мисля, че когато се спускаш по река, ако не прилагаш някаква сила спрямо плавателното средство то се носи със водата. Неговата скорост спрямо брега е в най добрия случай колкото скоростта на течението, но скоростта му спрямо водата е нула. От тук идва и проблема с управлението. Все едно да въртиш волана на спрян автомобил и да очакваш той да се премества нанякъде. От друга страна един сал няма добра обтекаемост, т.е. водата би трябвало по бързо да се движи от него. Това означава, че практически той с малка скорост се движи назад спрямо водата, но дали това е достатъчно за да се управлява. Прав си, че хората от векове го правят, но как? При каяка със сигурност не се получава. В по бързи води лодката се носи като парче дърво и докато не започна да греба колкото и да въртя руля резултат няма. Споменах , че спускането със сала за догодина има екологична насоченост и за това умувам за платно. Добре, но трябва да зная какво правя ако вятърът не е в нужната посока. Все едни такива умнотии ми се въртят в кухата тиква и за това търся отговори.
Ще прегледам книжките и благодаря на всички за рецензиите за пътеписа!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия