Автор Тема: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно  (Прочетена 58173 пъти)

kol4o

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 195
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #15 -: 03 Февруари 2011, 18:14:39 pm »
стига бе 4овек кукрито е направа на ДЕДОТО...грехота е да го о.ера с камъни...искам да стане 4итаво...краси каза 4е прави то4илките от трите вида камъни...ама шкурките са по ефтини... ;)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #16 -: 05 Май 2011, 09:47:22 am »
Молба за акъл към zoso: Имам Викторинокс 111 мм Номад, въпросът е следния: Реже си, но не може ли повече? Струва ли си да се премахне вторичното скосяване на острието, ще реже ли по-добре, няма ли да се деформира лесно острието след махането на скоса?  А лек конвекс би ли помогнал? Имам брусчета с различен грид - от 200 до 1500. Досега съм го точил само с водна шкурка 2500 грид на мокро/ако това може да се нарече точене изобщо/.  ???   Острието го ползвам основно за рязане на хранителни продукти/всякакви/. Благодаря предварително. :)
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #17 -: 05 Май 2011, 12:49:47 pm »
колко повече искаш да реже?Може да се каже че викса е най-острия нож за хранителни продукти.По-остро е обикновенното бръснарско ножче ама с него трудно ще ви нарежеш салама
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #18 -: 05 Май 2011, 13:08:33 pm »
Опинелите например ми се струват по-резливи. Например това:
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

zoso

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #19 -: 05 Май 2011, 15:40:36 pm »
Молба за акъл към zoso: Имам Викторинокс 111 мм Номад, въпросът е следния: Реже си, но не може ли повече? Струва ли си да се премахне вторичното скосяване на острието, ще реже ли по-добре, няма ли да се деформира лесно острието след махането на скоса?  А лек конвекс би ли помогнал? Имам брусчета с различен грид - от 200 до 1500. Досега съм го точил само с водна шкурка 2500 грид на мокро/ако това може да се нарече точене изобщо/.  ???   Острието го ползвам основно за рязане на хранителни продукти/всякакви/. Благодаря предварително. :)
Не бих ти препоръчал да променяш заводската заточка. Аз съм го правил на моя викс, но острието буквално се изкривява при рязане. Моят не знам какъв точно модел е, но има две ножчета - едно голямо 8 сантиметра и едно малко като скалпел. И двете са от една и съща стомана. Опитите съм правил на малкото ножче.
За заточването - шкурка 2500 е повече от достатъчна. Гледай, обаче да започнеш правилно процеса на заточване. На грубите шкурки или брусове карай докато избие заусенец, после го обръщаш и след това го обираш.
Ей тука съм снимал едно видео-клипче. Тия дни ще снимам и продължението.
http://www.youtube.com/watch?v=fJZqGpxWh3M

В клипчето не е показано как се заточва, а как да ЗАПОЧНЕТЕ да точите.  Това е правилното начало на заточването. Опитай се до колкото можеш да спазваш заводския ъгъл на заточване. При точене на ръка винаги се получава лек конвекс. При малки размери на острието това е неизбежно, но ИМХО конвекса ще удължи "живота на остротата".

След шкурка 2500 викса би трябвало да бръсне косми от ръката без запъване. От там нататък ако имаш каиш с паста ГОИ можеш да го минеш не-повече от четири пъти. Подсещам, че при стропинг се обира косъм и движенията са т.нар. "стропинг движения". В клипчето е показано.
Ако нямаш каиш с паста ГОИ може и само с кожен колан. Обърни го от рошавата страна и го мини 15-20 пъти.

Какво бих ти препоръчал:
  • 1. Не натискай силно. Много лек натиск. Ще отнеме повече време, но няма да омажеш острието.
  • 2. Изкарай заусенец на брус с грид 200 и го обери внимателно.
  • 3. След това мини на шкурка 800 по същия начин - изкарване на заусенец, обръщане и обиране.
  • 4. Преди да продължиш направи една контрола. Пробвай го на вестник - трябва да реже вестника без никакво усилие. Би трябвало да бръсне трудно косми от ръката.
  • 5.След шкурка 800 слагай направо шкурка 2000. Там вече движиш срещу острието с последователни движения - веднъж от едната страна, веднъж от другата. На всеки 2-3 минавания опитвай на пръст как е остротата. В момента в който усетиш, че ножа почва да става по-тъп (преострил си го) спираш, слагаш шкурка 800 и минаваш само веднъж с движения срещу острието.
  • 6.После или каиш с паста ГОИ, или 15-20 минавания с гол каиш.
Ако искаш, довечера ще ти снимам едно клипче.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #20 -: 05 Май 2011, 16:32:49 pm »
Благодаря! Клипчето е страхотно и за мен беше важно да разбера за грубото заточване и че не е грешно острието да се движи напред-назад, щото тези американци ме бяха отчаяли с техните движения на ножа само срещу острието. Камъните ги имам, шкурка също. Ще пробвам довечера.  :)  И за съвета за Викса да не сменям фабричния ъгъл благодаря, добре, че не го окепазих. Така или иначе лек конвекс явно ще се получи, искам или не искам, отчитайки моя опит в заточването/по-точно липсата на такъв/. Важно е да се пробва, а още по-важно явно е търпението. Обаче първо почвам с безименните и китайските кухненски ножове, за да не съсипя Викторинокса. :)
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

zoso

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #21 -: 05 Май 2011, 17:43:25 pm »
Благодаря! Клипчето е страхотно и за мен беше важно да разбера за грубото заточване и че не е грешно острието да се движи напред-назад, щото тези американци ме бяха отчаяли с техните движения на ножа само срещу острието. Камъните ги имам, шкурка също. Ще пробвам довечера.  :)
Движенията напред-назад са валидни само на грубите камъни. В началото. После на шкурка 800 и нагоре движиш в едната посока!

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #22 -: 05 Май 2011, 18:04:58 pm »
Разбрах. Явно и на Мората съм оставял заусенец и затова се е  подвивал ръба на острието. Век живи - век учись, както казват братушките. А ние просто не си можем да ги точим читаво, а хвърляме вината върху ножовете.  Поне аз де.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #23 -: 05 Май 2011, 23:16:29 pm »
Най-накрая успях да наточа Викторинокса, следвайки стриктно методиката на zoso. Тест на увяхнала и мека ябълка - реже добре, без запъване. За мене си направих извод: От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. :D И си трябва време за тази работа.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

zoso

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #24 -: 06 Май 2011, 00:33:17 am »
Най-накрая успях да наточа Викторинокса, следвайки стриктно методиката на zoso. Тест на увяхнала и мека ябълка - реже добре, без запъване. За мене си направих извод: От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. :D И си трябва време за тази работа.
Радвам се, че съм ти бил полезен. :)

LIC

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 154
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #25 -: 06 Май 2011, 01:50:08 am »
От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. :D И си трябва време за тази работа.

Тц, да видиш класика на мората как реже, когато е заточен правилно и ще си промениш мнението  ;D

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #26 -: 06 Май 2011, 07:28:22 am »
Рязал съм, но ламината на Мора/Фрост/ реже още по-добре. Прясна информация. :)
Не ми е ясно обаче, като е ръждаем/средният слой/, да го кисна ли в оцет  ???,  както Хултафорсите, или да го оставя така и да го поддържам сух? Някой от съфорумниците има ли впечатления за ламинатите? На канията на моя отдолу няма отвор за изтичане на водата.  ???

Zoso, така или иначе сме зачекнали темата за заточването, та да попитам и за друго - а с брадвите как стои въпроса за заточването? Питам, защото на моята брадва Wetterlings, скосовете са сканди, а на всички други - конвекс. От магазина си беше заточена като най-обикновена Мора или Хултафорс. Моята е вариант Carpenter's axe, т.е. дърводелска. Обаче я използвам и за сечене и цепене. Не си ли струва да опитам лек конвекс? А полирането на острието/не цялото, а само където е заточено/ задължително ли е или ножеманите и брадвоманите го правят само за красота? Предварително се извинявам за досадните въпроси.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

LIC

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 154
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #27 -: 06 Май 2011, 08:37:39 am »
Това, което сме чели за ламинатите е, че по принцип самия нож не ръждясва, но често му ръждясва режещия ръб. Т.е. като го забравиш влажен, ръба на острието се изяжда и после при най-лекия натиск се назъбва. Така, че отнасяй се с него като карбонка, но без да го киснеш в оцет.
Конвекса за брадвите не е задължително. Просто твоята е хатчет стил. Скандинавците хич не го харесват тоя конвекс. Иначе при брадвите е като при ножовете - можеш да я накараш да бръсне, а може да си я държиш в работна острота /в случай, че имаш нож с който да се бръснеш/ Естествено трябва да гледаш да обираш мустака и там.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #28 -: 06 Май 2011, 08:47:22 am »
И аз четох такива работи, ама досега не бях имал работа с ламинат. LIC, а ти с карбонката режеш ли хранителни продукти от типа лимони, домати, лук и други киселинни такива или я ползваш само за дялкане на дърво? В смисъл потъмнява ли прогресивно острието или си стои на едно определено дередже?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

LIC

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 154
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #29 -: 06 Май 2011, 08:54:43 am »
Ми досега само няколко килограма пържоли съм нарязал с нея Държи се нормално. Бях я забравил един ден мокра и на следващия имаше малки петънца. Тук таме. Ако не ги търсиш няма да ги откриеш. Иначе и аз дълго време и се чудех за коли, оцет, фанта, тоник или в малка ракия да я топна. Засега си стои оригинална.