Автор Тема: Бензинова печка за ръце  (Прочетена 24318 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Бензинова печка за ръце
« -: 17 Март 2011, 11:00:49 am »
Отдавна имах желание да си купя бензинова печка за ръце, но ме спираше цената. Наскоро видях в един от нароилите се напоследък китайски онлайн магазини да се предлага китайска печка на достъпна за мен цена. При това изпращат безплатно до България. Поръчах и зачаках.

Печката дойде учудващо бързо. След 12 дена получих плик от Хонг Конг. С нетърпение отворих, а вътре така чаканата от мен печка.Размери: 97х68х18мм
Тегло:     80гр
Разход:   1ml/h
Гориво:   Бензин за запалки Зипо

Формата е много добра и удобна за носене в джоб или провесена на врата както си е в торбичката под якето. Стабилно изработена от метал и много добре никелирана. Всъщност толкова добре, че от нея се отразява всичко и поради това не можах да направя качествени снимки. Сигурно има начин, но аз не го знам. На моите печката или изглежда смачкана или има цветни петна, та даже и фотографа се е отразил тук там. Но ще ви ги покажа, за да придобиете идея как изглежда тя.

В рекламата пишеше, че в комплекта влизат бензинова печка, торбичка и дозатор за зареждане на гориво. За съжаление на мен не ми изпратиха дозатор. Или са забравили, или вече не пращат. Не е болка за умиране. Дозатор винаги може да се направи, но за всеки случай изпратих запитване да проверя как стоят нещата.


Торбичката е от някаква синтетика и доста успешно наподобява кадифе. Единствен недостатък, който забелязвам досега е, че обира като магнит всички прашинки и власинки които минат покрай нея.

Дойде и най-вълнуващия момент. Зареждане и палене. Според ТТ данните печката гори с бензин за бензинови запалки Зипо, Ронсон или Клипер. Дават и разход 1мл на час.

Самото пълнене става така:

Взема се запалката и се сваля надупчения капак. След това внимателно се хваща с два пръста дюзата и с издърпване се сваля и тя.Пълни се дозатора и внимателно се изсипва в резервоара на печката.При тази операция трябва да се внимава да не се препълни и да се намокри дюзата, защото тогава вместо да тлее тя ще започне да гори като запалка и ще се повреди. Ако все пак се препълни резервоара, трябва да се наведе с отвора надолу и да се изтръска излишното гориво.

След като се зареди с гориво се поставя отново дюзата. В самата дюза е катализатора и той по никакъв начин не трябва да се пипа с ръце ии да се ръчка с ножче или други остри предмети.Печката е готова за палене. Самото запалване става с кибрит или запалка. Поднася се пламъкът до дюзата на печката. Все едно се пали свещ. За 3-4 секунди печката би трябвало да се запали. Вижда се как повърхността на катализатора в дюзата започва да тлее. Поставя се отново големия надупчен капак и се изчаква няколко минути. Ако е студено наоколо се поставя в джоба.След няколко минути печката се разпалва с пълна мощност и така загрява, че е трудно да се държи с ръка. Тогава се поставя в торбичката и може да се ползва докато не изгори горивото и тя не угасне.
Принципа на работа е следния. Посредством катализатора в дюзата се палят бензиновите изпарения и те горят без пламък. Тлеят. От температурата се нагрява цялата запалка и изпаренията стават още повече. Тогава печката влиза в работен режим и е готова за ползване.

Както казах вече катализатора не трябва да се пипа с ръце. Да не се мокри и да да не се маже с мазнотии. Бензина не трябва да е оловен. По спецификация трябва да е от типа Зипо. По форумите четох, че хората ползват и чист медицински бензин, че е по-евтин, но мненията са противоречиви. Едни казват, че печката губи мощност и гори по-малко време, други обратното. Изглежда зависи от качеството на катализатора. За този модел не съм пробвал как ще му се отрази чист медицински бензин.

Резултати: Аз използвах бензин Зипо. Понежене не получих дозатора само пръснах два пъти в резервоарчето. Дали имаше 1мг или не, не знам. Печката горя точно един час с доста висока и константна температура. За съжаление вече е топло и не успях да я тествам изцяло, но поставена в спалния чувал вдига чувствително комфорта. Усещането е, че в чувала има още някой с много топло д*пе.

Като недостатък мога само да отбележа миризмата на бензина. Докато гори си мирише, но не е силно и според мен не е проблем. Пак някъде във форумите четох, че бензина в черните тубички Зипо миришел най-малко, а най-много жълтите тубички на Ронсон, но аз това не съм го проверил. На мен ще ми е интересно да сложим една до друга оригинална японска печка с платинен катализатор и моята китайска с катализатор от стъклена вата. Може би по-добрия катализатор помага за по-пълно изгаряне и по-малко миризма, но това е само една непроверена теория.

Като цяло съм много доволен от покупката. Надявам се да ми помогне за повече излизания и нощувки сред Природата в студените дни. Комплект печка, запалка и тубичка бензин тежат 200 грама.

Печката я поръчах от CHINA GRABBER. При цена от USD 8.16, на мен ми излезе 11.78лв по курса в момента на поръчката. China Grabber изпраща бензиновата печка безплатно до България.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

unior

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 163
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #1 -: 17 Март 2011, 11:17:39 am »
Честито Хобич, много да те топли и дълго да ти служи :).

И все пак ако трябва да избирам предпочитам още едно топло дупе до мен в чувала ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

hr.zlatarev

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 115
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #2 -: 17 Март 2011, 14:30:42 pm »
Хм. Вкарахте ме в размисъл - печката мирише на бензин а дупето ...на дупе. Печката си лежи кротко и топли а дупето все се върти и намества. И да не говорим, че печката иска само малко бензин а дупето насита няма.. Ама пък от друга страна дупето душа носи а не е само един предмет. А сега де - какво да избере човек? Май и двете ще е най-добре да се пъхнат под завивката ::) ;). Тъй или инак да е честита придобивката на Хобо и докато е по-хладно времето да я тества и да сподели резултата.

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #3 -: 17 Март 2011, 14:51:52 pm »
Хобо честито и със здраве да си ползваш придобивката, мярка можеш да си направи от нещо с обем 20-25 мл ще е достатъчно.  
Като се върне "джапанката" ще можем да ги сравним и да видим имали някаква сериозна разлика по отношение на миризма и отдавана топлина.

ПП.
Хобо пробвай с пълно зареждане колко часа изкарва.

bobber

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #4 -: 17 Март 2011, 21:00:21 pm »
честито и от мен,казвал съм вече че и аз съм хвърлил око ама не ми се даваха 60+лв
но това си е добро решение

bubachco

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 20
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #5 -: 18 Март 2011, 10:22:28 am »
някой има ли впечетления ат печките на твърдо гориво?
http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=78

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #6 -: 15 Август 2012, 10:43:56 am »
Марио Сергиев ми обърна внимание, че линка в ревюто сочещ към страницата с печката в China Grabber не се отваря, а директно излиза главната страница на сайта. Според мен печката се е изчерпала и вече не е в наличност, защото не я намерих и с търсачката. Дали ще заредят пак не знам.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

kal0ian

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #7 -: 24 Август 2012, 21:28:10 pm »
Здравейте, заинтересувах се от тази печка за ръце може ли линк за китайски сайт от където мога да си поръчам понеже в този не намерих тази печка?

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #8 -: 13 Септември 2012, 16:41:40 pm »
Дмес, ровейки из нета, попаднах на още един китайски онлайн магазин, който изпраща безплатно до България. Казва се AliExpress. Предлага се и същата печка като в ревюто на цена 9.47 USD и безплатно изпращане до България. Ако някой купи, нека сподели впечатленията си от обслужването. Ето и линк към печката:
http://www.aliexpress.com/item/100-Condition-New-pocket-touch-hardware-Silver-hand-warmer-travelling/392875067.html
Според данните за печката в този сайт напълнена до край тя гори до 24 часа. Аз така и не съм я пълнил догоре да засека колко време ще топли. Може би тази зима...
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Митко

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 12
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #9 -: 05 Октомври 2012, 20:57:33 pm »
Аз лично ползвам zippo печка. Топли добре. Направи м впечатление, че колкото по-опакована е, достъпа на кислород е ограничен, толкова повече топли. С плъно зареждане изкарва над 24 часа ефективно топлене. От e-bay дойде с 20 лева по евтино, от БГ магазините, с допълнителен въглен, един въглен изкарва към 80 паления. Може да се носи на каишка около врата и така да затопля гърдите. (доста ефективно)
 Недостатъци: мерише на бензин (дори след като загасне), веднъж запалена не може да се загаси, много бързо свикваш да са ти топли ръцете и после дори лек студ ти се струва много некомфортен.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #10 -: 21 Януари 2013, 12:30:26 pm »
Печката се е изчерпала и в AliExpress, така че линка в по-горното ми мнение е невалиден. Сега продават подобен модел, който както гледам от снимките не се различава като катализатор от моя та би трябвало да работи. Струва USD 8.15 с безплатен транспорт до България:
http://www.aliexpress.com/item/Earth-warmers-hand-furnace-shoulu-warm-baby/713110954.html

Ако и този линк стане невалиден търсете в търсачката на магазина WARMER. Ако има друг модел или позиция ще се покаже.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

peachlover

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Re:Бензинова печка за ръце
« Отговор #11 -: 22 Август 2013, 17:40:16 pm »
някой има ли впечетления ат печките на твърдо гориво?
http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=78

Миришат на пушек много ... ама твърде много! Нямат лесно гасене и всяко отваряне докато не е изгорила въглена е потенциален пожар :)
Иначе си топлят доста добре друг недостатък е че въглените трябва да се носят в нещо твърдо защото иначе се трошат

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Бензинова печка за ръце
« Отговор #12 -: 05 Октомври 2013, 12:22:52 pm »
В AliEkspres ги има. Аз си взех една от армс, 18лв с доставката. Дойде за има-няма 24ч. Ама нали съм си гений, забравих да си купя бензин и сега ме гложди много дали аджеба ще работи  :-[ Ама няма пък дозатор и не видях някъде да пише количество за зареждане. Т.к. от езиците разбирам само телешкия пане, сега ме чака превод с чичко гугъл.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Бензинова печка за ръце
« Отговор #13 -: 07 Октомври 2013, 15:47:15 pm »
Помагайте, не мога да я подкарам! Вече половин шишенце бензин замина, а това чудо не ще да работи  :(  :(  :( Сипвам бензин върху тампона, слагам катализатора и не мога да я запаля. Две-три-четири клечки кибрит и без файда.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re: Бензинова печка за ръце
« Отговор #14 -: 07 Октомври 2013, 16:25:00 pm »
Помагайте, не мога да я подкарам! Вече половин шишенце бензин замина, а това чудо не ще да работи  :(  :(  :( Сипвам бензин върху тампона, слагам катализатора и не мога да я запаля. Две-три-четири клечки кибрит и без файда.
Какъв бензин ползваш и какъв е катализатора ? Принципно капваш 1-2 капчици върху катализатора и палиш. Погледни какво е разстоянието между катализатора и тампона.