Бушкрафт България

Други форуми => Оръжие и остриета => Темата е започната от: zoso в 21 Септември 2010, 23:48:16 pm

Титла: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 21 Септември 2010, 23:48:16 pm
При последната ни среща на Ледницата, се "похвалих" колко остри са ми ножовете. Съответно ми бе зададен въпроса "Как ги остриш?".
Има много тайни в остренето на ножове, които всъщност са добре забравени истини. Тук ще се опитам да систематизирам някои от тези "тайни", както и да задоволя любопитството най-вече на Unior.

Болшинството от хората, които си купуват ножове след това не знаят как да ги заточат правилно (или въобще не ги точат). Още по-голяма част от хората, които имат и ползват ножове не знаят как и за какво да използват ножа си.
Моля имайте предвид следното: ножа не е парче желязо, което е длъжно да изпълнява приумиците ви! Използването на ножа е вид изкуство и лично аз считам, че към ножа трябва да се подхожда с любов и уважение.

Първо нека уточним: няма такова нещо като универсален нож. За извършването на конкретна работа се изисква съотвените форма и габарити на острието, което е подходящо.
Добрата новина в случая, е че повечето форми на ножовете са подходящи за повечето работи, които се извършват с един ежедневен нож. В почти всички случаи, обаче, е необходимо да се промени и ъгъла на заточване на ножа.

Ето някои насоки: Кухненските ножове не трябва да са по-дебели от 2мм и ъгъла на заточване е добре да бъде между 18 и 20 градуса. Ловните ножове обикновено са с дебелина до 3,5~4мм и ъгъла на заточка е между 20 и 25 градуса. Ножа за ежедневна употреба може да бъде всякакъв.
Само за да сме обективни, ще спомена, че бръсначите се правят от сравнително меки стомани с ъгъл на заточка 8 градуса.
Вече се досещате, коя е следващата тайна: колкото по-малък е ъгъла на заточка, толкова по-остър е ножа.

Габаритите и ъгъла на заточване са едно, но стоманата, от която е направен ножа е нещо съвсем различно и всъщото време тясно свързано с понятието "острота".
Следваща "тайна": колкото по-качествена, дребнозърнеста структура има стоманата, толкова по-малък ъгъл на заточване ще можете да направите. Прословутите (между нас) ножове на Mora са идеални, не само поради ниската цена, но поради факта, че тези ножове са с перфектните габарити за един ловен, кухненски и ежедневен нож.
За съжаление, не мога да твърдя същото за стоманата от която се правят ножовете Mora 2000 и Mora 2010. Неръждавейке Sandvic 12C27. Не особено твърда стомана с неподходящ ъгъл на заточване от 20 градуса. Острието буквално се изкривява при употреба. Не знам защо всички се хвалят, че са одрали цяла зоологическа градина, нацепили са  :o 200 хектара дъбова гора  и ножа продължава да бръсне - това са глупости!
Тук е мястото да споменем, лесно се сменя ъгъл на заточка от 40 на 20 градуса, но обратното е приложимо, само ако сте прежалили формата на острието.

И тъй, за да приключим лирическото отклонение за видове ножове, ще обобщя от многобройни опити, четене по форуми, водене на бележки, събеседване с термисти, технолози и други специалисти, гледане на филми и прочие:
Стомани със съдържание на въглерод между 0,4 и 1% и с твърдост 58-60HRC е напълно достатъчно за да получите качествено острие.

Сега да се върнем на заточването.
Задайте си няколко прости въпроса: За какво ще използвате ножа? Колко остър искате да бъде вашия нож?
Ще дефинирам понятието "работна острота". Това е оная степен на острота на ножа, която позволява без усилие да се извършват ежедневни за един нож неща. Рязане на салам, обезкостяване, рязане на месо, дялкане на тояжка.
За да стане по-ясно нека приемем, че този нож реже вестник съвсем чисто и може да обръсне космите на предмишниците ви, при тове не срещу косъма, а по растежа на косъма му.

Изключвам хора като мене, които са видиотени (ама наистина видиотени) на тема остър нож и ще се спрем на следните основни изисквания:
Начинът на точене да е лесен - да не се изисква да си гений, виртуоз или да имаш енциклопедични познания за видове камъни за точене, брусове, техники и похвати
Точенето като процес да е максимално кратък - 20мин. на нож е прекалено. В рамките на 8-10мин. трябва да сте заточили ножа си до работна острота.
Методът на точене да е опростен - да не изисква 8 различни инструмента и/или пособия.
Да се достигне "работна острота" - предполагам не смятате да правите хирургически интервенции, нито пък да се бръснете както Дънди Крокодила от едноименния филм. Лично аз за бръснене ползвам Жилет с 5 ножчета - горещо ви го препоръчвам.

И тъй да обобщя моите многобройни експерименти.
Най-доволен съм от комбинираните диамантено-керамични точила на Falkniven - DC-3 и DC-4 - Това е перфектния начин да си ДОЗАТОЧИТЕ ножа. Обърнете внимание - те не стават за заточване на много затъпени ножове. И още едно много важно уточнение: С диаманти не се заточват стомани с твърдост над 62hrc както и стомани със съдържание на въглерод над 1,4% (в частност някои булатни и дамаскови стомани). Метода е прост: първо заточвате върху диаманта, след това върху керамиката "заглаждате" лезвието. Може да използвате маркер, с който да "боядисате" режещия ръб на острието и да гледате дали плавно и равномерно се движи ножа по точилото.
Може да си закупите срещу 40лв. керамично точило на Lansky - крокстикс. Състои се от два компекта керамични електроди и поставка, в която електродите се поставят под определен ъгъл. Точилото се нарича CrockSticks и е много ефективно. Отнво напомням - с него се дозаточва.
В случай, че ножа е затъпен, или не разполагате с точилото на Falkniven (или подобно), или искате да смените ъгъла на заточка. Може да използвате точило за градински инструменти от Практикер (брус за коса), както и комплект шкурки от 400 до 2000. Точилото се кисне 10 минути във вода преди употреба, водните шкурки също се мокрят по време на точене. След шкурка 2000 няма нужда да използвате каиш със шлайфпасти, както пише в повечето форуми.
Няма бърз и ефективен начин за заточване на ножове. Има бърз и ефективен начин да си поддържате ножовете остри.

А сега да задоволя любопитството на Unior, който ми зададе въпроса "Как си точиш ножовете?"
1. Стоманите са като оная поговорка "От всяко дърво - свирка не става". Не всяка стомана се точи.
2. Златно правило е - колкото е по-твърда стоманата, толкова по-мек трябва да е камъка.
3. За хубаво заточване, трябват хубави камъни. Хубавите камъни струват хубави пари. Някои от тях не са дори по моя джоб.
4. Висока острота се постига само на естествени камъни, не на керамика, диаманти и т.н.
5. На естествените камъни се работи с масло с много нисък вискозитет.
6. Използват се рецепти за острене, които са "фирмена тайна". "Рецептите" всъщност представляват обмазване на камъка с масло и различни шлайфпасти, прахове от микро-диаманти и т.н. Т.е. върху "гол камък" не се точи.

Ето ти една моя примерна рецепта от "моята кухня":
След работна острота (falkniven DC-4) се започва подред на японски камъни NANIWA 3000, 6000, 8000. Уточнявам, че качествените японски камъни се произвеждат от две фирми NANIWA и KASUMI.
След "япончетата" се започва - врачански мрамор, ахат, тъмно син белгийски камък (шисти), яспис или кремък.
Процеса по заточване на нож с дължина на острието между 10 и 15 сантиментра трае около 2 до 2,5 дни.
Сега вече се сещате, защо купешките ножове не са чак толкова остри - ако ги остреха до "легендарни" степени, самия процес по заточка ще струва няколко десетки пъти повече от изработката на самия нож.
И последно: оня номер от филма "Бодигардът" дето върху "самурайски меч" пускат шалче и шалчето се разрязва от собствената си тежест е холивудска простотия.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: Meze в 22 Септември 2010, 22:40:58 pm
Ок, дай го малко по-подробно като за обикновени кауни като нас. Взимаме бруса за коса от Женски пазар, топим го във водица. Аз имам едно трупче с две бурмички дето го подпирам, за да ми е по-удобно да плъзгам ножчето. От там нататък коня отива у реката - ъгъла на заточване е едно към гьотере и доста често с всяко прокарване на острието по камъка идва различен. Ако капнем масло на бруса кво става? И ква е разликата масло/вода? И не на последно място - евтините китайци дето ми затъпяват пилата (щото и тя е Китайска) с кво аджеба да ги наточим...
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 23 Септември 2010, 12:54:12 pm
Правилно си се насочил към бруса за коса от женския пазар. Това, че ъгъла е едно към гьотере въобще да не те притеснява. Важното е да спазваш ъгъла точно всеки път да е възможно един и същ. На приказки изглежда много лесно, но на практика си трябва много жулене, за да ти свикне ръката. Още по-лошата новина е, че ако дълго време не си точил, ръката ти отвиква. В този случай взимам един кухненски нож от чекмеджето (кесмеджето) у кухнята, и го почвам на брусчето докато ми свикне ръката.
Цитат
Ако капнем масло на бруса кво става?
Ако бруса е за коса (много едър) маслото ше попие като в гъба и кел-файда. По-добре вода. Масло се слага само на естествени камъни - мрамор, ахат, яспис, кремък. Умишлено не пиша арканзаски камък, щото до сега съм виждал само един истински арканзасец у един руски професор. Това, което в момента продават по пазарите не мога да твърдя, че е естествен арканзаски камък.

Цитат
И не на последно място - евтините китайци дето ми затъпяват пилата (щото и тя е Китайска) с кво аджеба да ги наточим...
В началото - с бруса за коса. След това си купи водни шкурки 800,1000, 2500 и ги залепи на дървени трупчета с двойнолепещо тиксо.  Намокри шкурките с вода (затова са водни), за целта можеш да използваш обикновена четка за боядисване, за да не направиш блато на масата и след бруса караш по ред шкурките.
И запомни - не е важно колко градуса е ъгъла - важно е ъгъла да е един и същ при всяко прокарване на ножа по бруса/шкурките.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: Meze в 23 Септември 2010, 13:59:49 pm
Ясно, значи съм се справял горе-долу. По принцип от малък обичам да си точа ножчета, но не съм влагал голяма мисъл за ъгли, вид камък и т.н. , докато не гледах няколко образователни клипчета в ютуб :)
С водна шкурка съм работил само че в други области - търкане на автомобил и заглаждане на радиатори за компютърни части (което се прави на стъкло). Малко им нямам доверие за ножове, знам че много хора само така си ги точат.

Между другото, имам и един камък (http://chise.ludost.net/upload/meze/Meze%27s%20Hardware/tochila/SDC10824_resize.JPG) дето е бил на пра дядо ми и според бащата е за точене на бръснача, но и обикновени ножчета заточва много мощно. Фин е, като го мокря някакси мазно седи повърхността, но с вода по-добре търка от колкото на сухо при всяко положение. Няма надписи на дървената кутия за съжаление.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: jordanov в 27 Септември 2010, 11:19:50 am
Зосо, човече ти ме върна в първи клас ! Само като си помисля, че досега съм си търкал ножовете с бруса и ако има време ги позагладя на електрод, срам, голям срам!! Кажи нещо за ножа от механична ножовка- материала какъв е и за какво става? На практика долу-горе знам нещичко но всякаква информация е добре дошла. Благодаря и поздрави на всички-днес е световен ден на ТУРИЗМА !
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: rossko в 27 Септември 2010, 17:43:13 pm
Здравейте
да се запиша и аз в този форум

Относно ножа от механична ножовка, както много хлапета и аз съм си правил "рабмо" нож от такава
с всеобщата грешка, че острието е от гладката страна.
Работната част е частта със зъбите и следва там да е острието.
Подходяща е само за много къси остриета поради силната чупливостта  на силно закалената стомана.
Друг недостатък е че корозира много силно, само при мириса на влага се покрива със ръжда.
Като цяло има добър раз но се точи трудно. Отвори за нитове на чирени .. трудна работа, най-лесното решение е с помощта на електрожен
Подходяща е по скоро за ножове за оголване на кабели.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 27 Септември 2010, 19:16:39 pm
Здрасти Роско,
Мда, правилно си отбелязал за рапидната стомана. По-старите ножовки бяха закалени изцяло, а не зоново, така че острието можеше да си го направиш от която си част искаш, но по-новите (произведени от 1987год. насам) са вече със зонова закалка.
Относно силната корозируемост - тая корозира ама чак пък силно... Пробвай със ШХ-стомана (черупка от лагер примерно) - само докато ѝ произнесеш името на стоманата и е ръждясала :) За чупливостта мога да кажа същото - хубави остриета са, ама гледайте да не го изпуснете на земята, че отиде :) Точи се трудно, ама наистина трудно - обаче държи ряз за години напред!!! Между другото, това е единствения материал, който съм успял да заточа на 18 градуса (по 9 градуса на страна).

Най-лошото на тая стомана е, че тя просто не е обработваема в домашни условия. Всичките ми ножове от механична ножовка са hidden tang (щото не моеш да ги продупчиш!), правени с много шмиргел и много вода! Съжалявам, че ops от доста време не се е мяркал - той е гуруто на стоманите тука. Това, което съм чел за рапидните стомани е, че се закаляват на сложни температурни цикли и то на няколко пъти. След закаляване - за да отпуснете стоманата трябва да я нагреете на 450-480 градуса по Целзий за три или четири часа (не съм точно сигурен, пиша наизуст). За сравнение, стомана 4х13 спокойно можете да я сложите в домашната фурна на 250 градуса за 1 час и ще я отпуснете.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: jordanov в 28 Септември 2010, 11:19:20 am
Благодаря момчета, точни както винаги ! Моите парчетии са от стария материал и ги ползвам само за къси остриета, но ми е приятно да си сверя часовника с вас.
 П.П. Зосо, честито и от мен и успех !
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ckaiyokar в 05 Октомври 2010, 00:21:27 am
Да се изкажа и аз компетентно.  ;) На село имам един нож от ножовка.Острието е около 25 см може и по-дълго да е."Фул Танг" е , като за дръжка се използва парче червен гумен маркуч , надянат нърху леко стеснената при дръжката ножовка.За стабилнос са пъхнати по една дървена летвичка от двете страни.Ножа е на повече от 20 дори може и на 30 години да е.Ползваме го основно да стържим четината , като пърлим прасетата.По тази причина предполагам , че се е разкалил доста.Все още се точи сравнително трудно и на шмиргел но за дейностите за , които се ползва не се изисква перфектна острота.Ползваме го за сатър за тикви , цвекло и др.Както и за градинска работа - вадене на корени , цветя , садило.Ровил съм с него и за червеи за риба и за горска тор.Досега не се е счупил.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: webe в 01 Декември 2010, 20:06:56 pm
Тея ножове от ножовка си е**ло мамата.Не знам как тряа се кове тва нещо, доста зор ше е вкъщи имам 1 такъв не се пробива казвам ви за да не опитвате.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: kol4o в 02 Февруари 2011, 23:13:52 pm
ZOSO ГЛЕДАМ 4Е СИ В 4АС , 4Е И АЗ ДА ПИТАМ KAK ДА СИ ОСТРЯ КУКРИТО И ПО СПЕЦИАЛНО 4АСТА С ВЪТРЕШНАТА ИЗВИВКА...ПОЗДРАВИ
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: cat в 03 Февруари 2011, 02:00:57 am
Тея ножове от ножовка си е**ло мамата.Не знам как тряа се кове тва нещо, доста зор ше е вкъщи имам 1 такъв не се пробива казвам ви за да не опитвате.
Пробива се бе нещо сте в грешка  ;D ама не с бургия ми на ерозийната е има и бургии дето я дупчат ама са скъпи и редки .
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 03 Февруари 2011, 09:30:37 am
ZOSO ГЛЕДАМ 4Е СИ В 4АС , 4Е И АЗ ДА ПИТАМ KAK ДА СИ ОСТРЯ КУКРИТО И ПО СПЕЦИАЛНО 4АСТА С ВЪТРЕШНАТА ИЗВИВКА...ПОЗДРАВИ
Със шкурки, но увити около кръгла дървена или пластмасова дръжка с подходящ диаметър.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: kol4o в 03 Февруари 2011, 13:58:53 pm
зосо да се извиня и на теб за главните букви...смъмриха ме ве4е...незнаех 4е го приемате по този на4ин...като крещене...ина4е мерси за отговора...аз бях се надъхал за един камик от краси от един друг форум...сещаш се..но това което казваш е по рентабилно.. ;)
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 03 Февруари 2011, 15:59:39 pm
Той Краси се опитва навсякъде да си продаде точилата. Стават за облицовка на къщи, на камини... за стъргане на пети също стават... Между другото камъните му са безбожно евтини, самия Краси е коректен търговец и ако тепърва ще се учиш да точиш на ръка е добро начало да си закупиш от него един комплект.
За тези от вас, които скиторят по Рила ще дам друг акъл. Над хижа Мальовица, на терасата преди изкачването за язовира е пълно с едни черни плоски камъчета. Не може да ги объркате - тъмно сини, до черни на цвят пълни със слюда. Взимате две камъчета и ги търкате едно в друго да се загладят малко. Мисля, че пет минутки им е достатъчно. После, така ходейки, в движение - камъчето в едната ръка, ножа в другата и го търкайте лекинко и последователно в камъчето - без да натискате. Докато стигнете до изкачването под езерото, ножа ще е прилично остър. Камъка е доста груб и острието ще изглежда ужасно, но ще е остро.
Тази есен един мой познат, бивша синя каска, с когото катерехме Мальовица ме "светна" на тоя трик. Вярно, че ножа му беше полу-боклук - SRKT, ама се наостри бая добре.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: kol4o в 03 Февруари 2011, 18:14:39 pm
стига бе 4овек кукрито е направа на ДЕДОТО...грехота е да го о.ера с камъни...искам да стане 4итаво...краси каза 4е прави то4илките от трите вида камъни...ама шкурките са по ефтини... ;)
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 05 Май 2011, 09:47:22 am
Молба за акъл към zoso: Имам Викторинокс 111 мм Номад, въпросът е следния: Реже си, но не може ли повече? Струва ли си да се премахне вторичното скосяване на острието, ще реже ли по-добре, няма ли да се деформира лесно острието след махането на скоса?  А лек конвекс би ли помогнал? Имам брусчета с различен грид - от 200 до 1500. Досега съм го точил само с водна шкурка 2500 грид на мокро/ако това може да се нарече точене изобщо/.  ???   Острието го ползвам основно за рязане на хранителни продукти/всякакви/. Благодаря предварително. :)
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: scrooge в 05 Май 2011, 12:49:47 pm
колко повече искаш да реже?Може да се каже че викса е най-острия нож за хранителни продукти.По-остро е обикновенното бръснарско ножче ама с него трудно ще ви нарежеш салама
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 05 Май 2011, 13:08:33 pm
Опинелите например ми се струват по-резливи. Например това:
(http://media.snimka.bg/8537/023328882.jpg?r=0)
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 05 Май 2011, 15:40:36 pm
Молба за акъл към zoso: Имам Викторинокс 111 мм Номад, въпросът е следния: Реже си, но не може ли повече? Струва ли си да се премахне вторичното скосяване на острието, ще реже ли по-добре, няма ли да се деформира лесно острието след махането на скоса?  А лек конвекс би ли помогнал? Имам брусчета с различен грид - от 200 до 1500. Досега съм го точил само с водна шкурка 2500 грид на мокро/ако това може да се нарече точене изобщо/.  ???   Острието го ползвам основно за рязане на хранителни продукти/всякакви/. Благодаря предварително. :)
Не бих ти препоръчал да променяш заводската заточка. Аз съм го правил на моя викс, но острието буквално се изкривява при рязане. Моят не знам какъв точно модел е, но има две ножчета - едно голямо 8 сантиметра и едно малко като скалпел. И двете са от една и съща стомана. Опитите съм правил на малкото ножче.
За заточването - шкурка 2500 е повече от достатъчна. Гледай, обаче да започнеш правилно процеса на заточване. На грубите шкурки или брусове карай докато избие заусенец, после го обръщаш и след това го обираш.
Ей тука съм снимал едно видео-клипче. Тия дни ще снимам и продължението.
http://www.youtube.com/watch?v=fJZqGpxWh3M

В клипчето не е показано как се заточва, а как да ЗАПОЧНЕТЕ да точите.  Това е правилното начало на заточването. Опитай се до колкото можеш да спазваш заводския ъгъл на заточване. При точене на ръка винаги се получава лек конвекс. При малки размери на острието това е неизбежно, но ИМХО конвекса ще удължи "живота на остротата".

След шкурка 2500 викса би трябвало да бръсне косми от ръката без запъване. От там нататък ако имаш каиш с паста ГОИ можеш да го минеш не-повече от четири пъти. Подсещам, че при стропинг се обира косъм и движенията са т.нар. "стропинг движения". В клипчето е показано.
Ако нямаш каиш с паста ГОИ може и само с кожен колан. Обърни го от рошавата страна и го мини 15-20 пъти.

Какво бих ти препоръчал:
Ако искаш, довечера ще ти снимам едно клипче.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 05 Май 2011, 16:32:49 pm
Благодаря! Клипчето е страхотно и за мен беше важно да разбера за грубото заточване и че не е грешно острието да се движи напред-назад, щото тези американци ме бяха отчаяли с техните движения на ножа само срещу острието. Камъните ги имам, шкурка също. Ще пробвам довечера.  :)  И за съвета за Викса да не сменям фабричния ъгъл благодаря, добре, че не го окепазих. Така или иначе лек конвекс явно ще се получи, искам или не искам, отчитайки моя опит в заточването/по-точно липсата на такъв/. Важно е да се пробва, а още по-важно явно е търпението. Обаче първо почвам с безименните и китайските кухненски ножове, за да не съсипя Викторинокса. :)
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 05 Май 2011, 17:43:25 pm
Благодаря! Клипчето е страхотно и за мен беше важно да разбера за грубото заточване и че не е грешно острието да се движи напред-назад, щото тези американци ме бяха отчаяли с техните движения на ножа само срещу острието. Камъните ги имам, шкурка също. Ще пробвам довечера.  :)
Движенията напред-назад са валидни само на грубите камъни. В началото. После на шкурка 800 и нагоре движиш в едната посока!
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 05 Май 2011, 18:04:58 pm
Разбрах. Явно и на Мората съм оставял заусенец и затова се е  подвивал ръба на острието. Век живи - век учись, както казват братушките. А ние просто не си можем да ги точим читаво, а хвърляме вината върху ножовете.  Поне аз де.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 05 Май 2011, 23:16:29 pm
Най-накрая успях да наточа Викторинокса, следвайки стриктно методиката на zoso. Тест на увяхнала и мека ябълка - реже добре, без запъване. За мене си направих извод: От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. :D И си трябва време за тази работа.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: zoso в 06 Май 2011, 00:33:17 am
Най-накрая успях да наточа Викторинокса, следвайки стриктно методиката на zoso. Тест на увяхнала и мека ябълка - реже добре, без запъване. За мене си направих извод: От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. :D И си трябва време за тази работа.
Радвам се, че съм ти бил полезен. :)
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: LIC в 06 Май 2011, 01:50:08 am
От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. :D И си трябва време за тази работа.

Тц, да видиш класика на мората как реже, когато е заточен правилно и ще си промениш мнението  ;D
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 06 Май 2011, 07:28:22 am
Рязал съм, но ламината на Мора/Фрост/ реже още по-добре. Прясна информация. :)
Не ми е ясно обаче, като е ръждаем/средният слой/, да го кисна ли в оцет  ???,  както Хултафорсите, или да го оставя така и да го поддържам сух? Някой от съфорумниците има ли впечатления за ламинатите? На канията на моя отдолу няма отвор за изтичане на водата.  ???

Zoso, така или иначе сме зачекнали темата за заточването, та да попитам и за друго - а с брадвите как стои въпроса за заточването? Питам, защото на моята брадва Wetterlings, скосовете са сканди, а на всички други - конвекс. От магазина си беше заточена като най-обикновена Мора или Хултафорс. Моята е вариант Carpenter's axe, т.е. дърводелска. Обаче я използвам и за сечене и цепене. Не си ли струва да опитам лек конвекс? А полирането на острието/не цялото, а само където е заточено/ задължително ли е или ножеманите и брадвоманите го правят само за красота? Предварително се извинявам за досадните въпроси.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: LIC в 06 Май 2011, 08:37:39 am
Това, което сме чели за ламинатите е, че по принцип самия нож не ръждясва, но често му ръждясва режещия ръб. Т.е. като го забравиш влажен, ръба на острието се изяжда и после при най-лекия натиск се назъбва. Така, че отнасяй се с него като карбонка, но без да го киснеш в оцет.
Конвекса за брадвите не е задължително. Просто твоята е хатчет стил. Скандинавците хич не го харесват тоя конвекс. Иначе при брадвите е като при ножовете - можеш да я накараш да бръсне, а може да си я държиш в работна острота /в случай, че имаш нож с който да се бръснеш/ Естествено трябва да гледаш да обираш мустака и там.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 06 Май 2011, 08:47:22 am
И аз четох такива работи, ама досега не бях имал работа с ламинат. LIC, а ти с карбонката режеш ли хранителни продукти от типа лимони, домати, лук и други киселинни такива или я ползваш само за дялкане на дърво? В смисъл потъмнява ли прогресивно острието или си стои на едно определено дередже?
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: LIC в 06 Май 2011, 08:54:43 am
Ми досега само няколко килограма пържоли съм нарязал с нея Държи се нормално. Бях я забравил един ден мокра и на следващия имаше малки петънца. Тук таме. Ако не ги търсиш няма да ги откриеш. Иначе и аз дълго време и се чудех за коли, оцет, фанта, тоник или в малка ракия да я топна. Засега си стои оригинална.
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 06 Май 2011, 09:10:27 am
А аз държах Хултафорсите 1 час в оцет и станаха на цвят сиви, определено има полза от това, а и потъмняването остава на едно определено ниво и за доста време. Относно брадвите, специално се интересувах, явно има нещо друго, щото и Ветерлингс и Грансфорс Брукс, и Хускварна и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс, включително тези за цепене/колун/. Нямам никакво основание да смятам, че шведите правят/заточват/ подозрително еднакво само този модел брадва ??? само от куртоазия, освен ако калъпите/формите/ за коване на брадвите не се правят на едно и също място.  ???  Ама тук говорим за заточка. Явно това е въпрос за дърводелци и реставратори по дърво, ще го задам в руските специализирани форуми, там има всякакви специалисти, а и много многознайковци.  :)
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: scrooge в 06 Май 2011, 11:13:11 am
и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс,
:o откога имат брадви?Много съм изостанал,и къде може да се купи?
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: ko54 в 06 Май 2011, 11:50:00 am
и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс,
:o откога имат брадви?Много съм изостанал,и къде може да се купи?

Даже 2 модела /800 грама и 1 килограм/ и 2 вида дръжки /права и ергономична/.

http://www.hultafors.co.uk/www/live/gemensam/iframe.aspx?TreeID=23980
виж раздел Axes и после Hultafors Axes

Обаче цените им са много солени, почти като на Грансфорс Брукс.  :'(
Титла: Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: sika в 19 Февруари 2012, 11:14:23 am
Здрасти Роско,
Мда, правилно си отбелязал за рапидната стомана. По-старите ножовки бяха закалени изцяло, а не зоново, така че острието можеше да си го направиш от която си част искаш, но по-новите (произведени от 1987год. насам) са вече със зонова закалка.
Относно силната корозируемост - тая корозира ама чак пък силно... Пробвай със ШХ-стомана (черупка от лагер примерно) - само докато ѝ произнесеш името на стоманата и е ръждясала :) За чупливостта мога да кажа същото - хубави остриета са, ама гледайте да не го изпуснете на земята, че отиде :) Точи се трудно, ама наистина трудно - обаче държи ряз за години напред!!! Между другото, това е единствения материал, който съм успял да заточа на 18 градуса (по 9 градуса на страна).

Най-лошото на тая стомана е, че тя просто не е обработваема в домашни условия. Всичките ми ножове от механична ножовка са hidden tang (щото не моеш да ги продупчиш!), правени с много шмиргел и много вода! Съжалявам, че ops от доста време не се е мяркал - той е гуруто на стоманите тука. Това, което съм чел за рапидните стомани е, че се закаляват на сложни температурни цикли и то на няколко пъти. След закаляване - за да отпуснете стоманата трябва да я нагреете на 450-480 градуса по Целзий за три или четири часа (не съм точно сигурен, пиша наизуст). За сравнение, стомана 4х13 спокойно можете да я сложите в домашната фурна на 250 градуса за 1 час и ще я отпуснете.
Извинявам се ,че се връщам така назад в темата но нека да вметна едно пояснение . Та когато говорим за ТО на рапидни стомани имайте в предвид ,че тези сложни термо обработки са нужни ЕДИНСТВЕНО когато целта на занятието е да направим отново ножовка ,а не нож.
Ножът от такава стомана може според мене да мине и с някъкъв по-общ метод на закаляване и отвръщане.
Поздрави.
Титла: Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: kartagen в 04 Юли 2017, 03:19:56 am
Здравейте,търся си камък за заточване на ножовете и търся съвет относно тези камъни-https://www.olx.bg/ad/belgiya-za-zatochvane-estestven-kamak-ID2NItL.html#c811d30f43.Някои ползвал ли ги е,и ако може да ми препоръчате някои изпитан камък/като качество и цена/?
Титла: Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: oso_bs в 05 Юли 2017, 15:19:13 pm
Работна острота демек  да реже хартия и да бръсне може да се постигне лесно и евтино със следната комбинация:

http://www.tashev-galving.com/001+VVI+567/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F

http://www.tashev-galving.com/001+MKT1594/%D0%91%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

и строп, който лесно се прави от парче кожа или дънков плат намазан с тази абразивна паста:

http://shop.intesa.bg/bg/grinding-accessories/943-pa-70-1096.html
Титла: Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: kartagen в 22 Юли 2017, 14:46:46 pm
Работна острота демек  да реже хартия и да бръсне може да се постигне лесно и евтино със следната комбинация:

http://www.tashev-galving.com/001+VVI+567/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Това,че тази Белгия не е естествен камък,означава ли,че дава по лоши резултати при заточване?И може ли за финален етап,вместо строп с паста,да ползвам водна шкурка 2000?
Титла: Re: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
Публикувано от: Teratoni в 15 Октомври 2017, 21:46:57 pm
Това да не е реклама на Ташев. Белгия е нарицателно за естествен камък от кариери в Белгия известни от времето на римската империя и останали в България след немските армии от световните войни. Това са по известните като Котикули в Европа доста по финанси, по скъпи и по качествени камъни. ЗАИ Берковица също доставя абразив от Словения и нейни бусове от зелен силициев оксид ще намерите при техните дистрибутори на 5 пъти по ниска цена. Поне да подкрепим бг индустрията.