Автор Тема: Пейзажни карти  (Прочетена 2345 пъти)

mechkolis

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
    • глинени артефакти
Пейзажни карти
« -: 07 Декември 2021, 11:47:37 am »
Здравейте, от известно време покрай разходките ми в гората се захванах и с картографията. Като спортен ориентировач от миналия век и художник, реших да нарисувам няколко ориентировачески карти на лимеса в който хабитувам напоследък - китната Сърнена гора, или както античните гръцки автори са я наричали "Сребърната гора".
В картите които съм нарисувал съм се постарал да предам правдиво релефа, характера на леса и полята както и по-проходимите пътища и пътеки, нанесъл съм и някои характерни обекти от местността. Ето няколко примера за бушкрафт картографията ми:


Това е т.нар. парк Сърнена гора, имам предвид местността между Черни връх и Стара Загора. Колегите които се занимават с Geocaching сигурно са попадали там, има три "съкровища" а сред хълмовете на хоризонта, още няколко...

Това би трябвало всеки да знае къде се намира, само като илюстратор интересуващ се от миналото с червени "могили" съм маркирал местата на селищни могили около Месембрия.

А това е карта на района около селото в което вече живея и си правя бушкрафт експедиции - Сулица, Старозагорско, така че в случай че попаднете в близост може да организираме някакво мероприятие с местен гид - аз :D

Още от тези карти публикувам на личната си страница в интернет, организирани на географски принцип по природни зони: https://dilyanbakalski.blogspot.com/search/label/%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%20%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8 Там в същата страница дето ми е нещо като галерия за рисунките съм публикувал и серия пленерни рисунки пак от Сребърната гора рисувани на открито в природата, така че пък ако случайно видите в тоя край на България някой художник да рисува на къра може и да съм аз  ;D+ бонус: един преход между село Казанка, през вр. Канарата по един живописен рид до село Пъстрово, като картна основа използвам една от моите 'карти' а разстоянията са измерени в ескимо - т.е. времто за което изяждам едно ескимо ходейки. https://drive.google.com/file/d/1svbST-ms6h1KkHoFjqpvczZ5QeGi7-HL/view?usp=sharing

mechkolis

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
    • глинени артефакти
Re: Пейзажни карти
« Отговор #1 -: 07 Декември 2021, 18:08:00 pm »


Картата изобразява местността около Сулица* - селище в Сребърната гора** възникнало в стари времена.

Лист от лятната ми практическа пленерна работа, нарисувал съм както релефа очертаващ се над тукашните сутрешни мъгли и обработваеми земи в днешни времена, гори и поляни, по-лесните пътеки и пътища в ареала, така и културни и природни обекти, като крепости, скални феномени, скални светилища, кромлехи.

___
*Сребърната гора е наименование на Сърнена Средна Гора срещано в литературата на античните автори
**Сулица на древния език от балканите означава връх на копие, метателно копие, ловно копие

Еко маршрути:
С велосипед:
1. По шосето на запад: От Баните към Сърневец: след разклона за Остра могила и Казанка по шосе 66 по леко нанагорнище влизаме в село Сулица, Преди входа на селото,е Мрачното сенчесто дере. Влизайки в селото преминаваме до църквата, магазинчето и читалището и продължаваме след като излезем от селото до Старата варница и под вилната зона, следва запазен участък от римски път от ляво, "включващ" се на две места в шосето и ловния заслон, на най-високото място, преди стръмното спускане към Лозен.

2. Черен път, през Сулджака (30 мин): От баните преминавайки Сулица, излизайки от селото, отбивка от асфалта на ляво(юг), землен път, след стопанския двор, до чешма (откъдето може да заредим с вода) продължава по леко надолнище до разклон на брод на река Сулуджак.От тук на юг по хубав път се достига до Лясково или Елхово или на север до Лозен. В близост до този разклон е Стария Ясен, до потока, точно на юг от разклона. Следва кратък преход над дерето над Сулуджак, в слуай че искаме да продължим към Елхово (30 мин) или Лясково (20 мин.)следва разклон по който избираме към Лясково на изток или южно от Елхово да излезем на асфалтовия път, където в близост се намира античната вила Рустика, археологически обект, дом на тракийски аристократ от римско време. Хубави землено-каменист пътища за велосипеди.

3. Стръмен път до "Гледката" (20 мин). Преди да излезем от Сулица в посока запад, по последната улица надясно, на северозапад набираме нагоре, бетона преинава в каменист път - нагорнище към комуникационната кула на върха. В началото подминаваме пчелин и каптаж на поляна в дясно, следва малък заслон, сграден от каросерия на камион отляво на пътя, покрай поляни с лавандули и билки, скалисти места и и през горички се стига до завой, преди излаза към комуникационната кула. От там, отляво се откланя пътека през малко храсталак, след това - поляна към малко връхче-седловина от където се виждат на север билото на Стара планина и на юг Родопа планина. Това е едно от малкото възвишения наоколо от където има такава гледка, защотот е каменисто и дървета не пречат на гледката. 

4. Преход на юг към Малка Верея или Пряпорец (1+ часа) От Площада на Сулица землен път достига до беседка и чешма в подножието на вр. Момини гърди. Следва изкачване в посока юг през билото на рида, преди седловината в най-горната част има добре очертан сенчест горски път в дебрите на вр. Момини гърди, към шосето Стара Загора - баните, (отбивката преминава до стопански постройки и и излиза до разклона за Пряпорец). Обаче подминавайки отбивйката и спускайки се на юг ще достигнем до шосето "Малка верея - Лясково", вариантите са два: на седловината пътя се раздвоява и в два варианта се спуска надолу към Съзлийка, където в дерето има удобни бродове и мостове за излаз към шосето. От долчинката на банинската река и един от вариантите за пешеходен подход към крепостта наречана "Градено градище" описан тук.////////линк От долината също така има път подходящ за велосипед към Халколитните медни рудници "Мечи каденец" и вилна зона "Седми километър"

Пешеходни пътеки:
1. Баните - Сулица. Наколко маршрута свързват двете населени места: Без да считаме асфалтовия път, (1а) от центъра на баните нагоре през ГУСВ почивната станция по добре маркиран горски път за 20 мин. достигаме до Сулица. (2.а) "До езерото" - От центъра на курорта, по пътя до езерото, преди автомобилния мост, можем да пресечем Казанската река през лятото по брод, под шосейния мост и да продължим по горска пътека, достигайки за 20 мин. до Сулица. Когато реката е придошла, можем да преминем през шосейния мост и веднага след него да преминем малкя поток от "Сенчестата гора" идващ от Сулица и да проследим горската пътека. Преди Сулица има интересен феномен, също както в Богородична съпка на едно място в матерната скала се събира вода, дето остава за дълго време, в близост в скалите има и скален параклис, там много падат гръмотевици в миналото е имало и меанхир, но, сега е разоран от тракторте. Скалните феномено по този връх са доста интересни  изаслужат внимание. (3.а) Горски път под Момини гърди - Пътя запчва от беседка над баните и продължава към друга безедка с чешма, разположена на кръстопъ на няколко маршрута на 20 мин от Сулица, Това е най-заобиколния и най-малко използвания път между двете населени места.

2. Към руини на калето Кайлъборну[1]. От Сулица, преди Лозен на дясно има две отбивки, преди най-високата част. Това са запазените участъци от римски път, преминавал по тези земи*** Трасето му може лесно да се проследи, защото е в много запазен вид. След него започва стръмен горски път, излизащ на скалиста поляна с хубава гледка на съседен баир преди Кайлъборну, тук хубавия път свършва и остава слаборазличима пътека към останките на крепостта.
___
***става дума за римски път свързващ Агуста Траяна и Тримонциум - северния вариант. В южния вариант пътят свързващ двата града е минавал от юг на чирпанските възвишения. И по двата участъка е имало пътни станции с охраняващ гарнизон и пощенски служби, което е било обичайно за империята. Други участъци от този път или ощр по-древна пътна мрежа проследих до Сърневец, Пъстрово - Средногорово.
 


Легенда:

Цивилизационни обекти:
Старозагорски минерални бани
обсерватория "Юрий Гагарин"
Сулица - център, магазин, кметство, читалище
Стопански двор


вилна зона "Лозята"
към Казанка и Остра могила
към Лозен (Руда)
към Малка Верея и Лясково
заслон или беседка
чешма
автобусна спирка
маркирана еко-пътека синьо-бяло-синьо
панорамна гледка от Баклана до Родопа

Скални природни феномени:
местност "Богородична стъпка"
скален параклис
меанхир
варовикови скални формации
магмени скални формации
"Казането"
каменни кариери
пещера
Исторически руини:
"Божанкиното кале"
Кале на вр. Остра Могила
"Казанско градище"
"Кайлъборну"
Участък от римски път
Старата варница

Водни пътища:
дере Сулуджак
Баненска река
Казанска река
Сенчестото дере
парк "Езерото"
дере в местност "Прохлада"

Върхове:
Момини гърди, двата брата, близнаците
Малък Кайряк
Голям Кайряк
Кривия връх
Сиври баир
Султана