Автор Тема: Вашето осветление  (Прочетена 44774 пъти)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
Re: Вашето осветление
« Отговор #75 -: 22 Юни 2016, 16:10:55 pm »
Е не, достраша ме да го ръгна у контакта :o Нямам никакъв спомен и представа кога за последно е зареждан и работил, отдавна бях забравил и за съществуването му. Но вчера се сетих и го измъкнах от един шкаф. Крушката я няма, предполагам баща ми я е взел за нещо, иначе пластмасата е почти в топ състояние. Вътре батерията е от 3 елемента - "Мусала" /сега прочетох, че това било завод в Самоков със специално производство/ - леко издути и не стават вече.

Иначе и чешки имах, бяха си култови, но и той замина по причина изтекли батерии... Абе заради такава мърлящина сигурно 5-6 фенера съм хвърлил.

По никакъв начин не омаловажавам и съвременните марки. Просто аз не съм пътник за такъв влак, а и обичам по принцип разни стари чаркаляци - ако има още живот във тях да ги запазвам и поддържам даже ;D

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #76 -: 22 Юни 2016, 18:13:53 pm »
Ясно. Батериите трябва да са 3бр. метални с големината на гайка М8 DIN934, но с цилиндрична форма. Имаше разлика между българските и руските. Нашите бяха по-отделно, а съветските бяха свързани помежду си с тънка метална пластина. Ел. схема май беше доста проста (не съм спец там), но май имаше не повече от 2 компонента. Ако твоя познат жичкаджия реши, че схемата работи, мисля можеш да намериш подобна по размери зареждаема батерия. Ако не се лъжа оригиналните май са 3х1,5=4,5V, а крушката 3.5V.
__
П.С. Ако стане работата, може да помислиш да добавиш и някой диод вместо крушка. А защо не и една букса мини USB за зареждане или даване на ток.... ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #77 -: 23 Юни 2016, 14:11:31 pm »
Да, източникът на светлина най-вероятно ще е нещо съвременно. За тока - ще видим. Иначе ей го какво имаше вътре - три елемента свързани с пластини. Маркировка отгоре КВП-022 МУСАЛА. Заводът е правил неща и по руски лиценз, така че ноухауто може и да е оттам. 8)

Поради липса на гайка М8 ползвах за мащаб друг разпознаваем бушкрафт предмет. Да не се счита за реклама :D

Ще чакам да чуя тежката дума и на Другаря Ко...

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #78 -: 23 Юни 2016, 14:22:26 pm »
Колега, реактора (нов  и неползван) от Белене ще се продава... Дали нема да влезе в употреба тука? ;D .
Ще трябва обаче да се ползва и умалителя от филма "Скъпа, смалих децата"... ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

LOUIS

• Full Member
  • Публикации: 110
  • Варна
« Отговор #79 -: 25 Юни 2016, 23:32:55 pm »
Хехе, такова като на кутийките от втората снимка имах още като ученик - началото на 80те. Лееко овално, маскировъчен цвят и с ламаринка "светлина" отпред. Не го знам къде изчезна... :( После пък, като войник и студент притежавах такова ръбесто като на първа снимка, чисто зелено. Веднъж го бях забравил със стара батерия и после го хвърлих. Сега от тоя тип имам само едно бакелитово СССРско, в пост 49 лъщи на снимка.

Колега Мавруд, ако има свободна бройка от първата снимка, имай ме предвид!

Иначе още един стар боец от моите

За това фенерче спестявах от закуски през далечната 1986г

Елементите са никел кадмиеви и такива вече трудно се намират. Не е добра идея да се зареждат стари такива.

Sic transit gloria mundi

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #80 -: 27 Юни 2016, 11:29:22 am »
Единствена маркировка на моето е отзад на капачката - Ц.4,50лв. Долу горе около половин чиновническа надница в ония години, мисля.
А иначе ако мога да го подкарам, ще е с минимално пипане по конструкцията. В противен случай ще го консервирам и остава на милостта на поколенията. 8)

Orlov

• Hero Member
  • Публикации: 604
« Отговор #81 -: 27 Юни 2016, 12:13:29 pm »
Според мен не си струва да си губите времето с този фенер.
Не забравяйте че ръчния труд струва скъпо, а свободното време е ценно.
В сайтове като fasttech banggood може да си намерите приличи фенери в диапазона 10 - 20 долара. Лошото е че тези с достъпните АА батерии ( алкални или презареждаеми )  са ограничени като предлагане, но има достатъчно.
www.banggood.com fen
„Човек вижда толкова, колкото знае.„ - Гьоте

Orlov

• Hero Member
  • Публикации: 604
« Отговор #82 -: 28 Юни 2016, 10:29:54 am »
На теория може и да си прав. Теста показва друго. Фенера не е само рефлектор и диод. Както и да е. Конвоя е безмислено тежък и се опасявам че ако падне от 1,5 метра няма да оцелее. Другия кусур на Конвоя е дебелата и къса ръкохватка. Да,  Конвоя е по_евтин, но видимо по_калпаво направен, а и няма фирма у нас която да ти покрие гаранцията.

Не е баш така.  :D

Относно Convoy L2:

1. Не е къс и дебел, явно си купил непълния комплект на Convoy L2, от неправилното място.
2. Не е безмислено тежък, защото рефлекторът, освен да отразява, има задача и да охлажда, затова е толкова масивен (и тежък).
3. И няма степдаун на 5-6-та минута до 600 лумена, както Найткора.(следствие от т.2).
4. Ако теорията и практиката не съвпадат, значи има нещо гнило, но това гнило не е  в Конвоя.

P.S.
Ако продаваш Найткори, освен силните страни, трябва да се споменат и слабите, иначе изглежда несериозно за запознатите с тази материя. А има доста такива по форумите.
Колега ко54, голям кеф е да върнеш лентата назад а?
Не аз, а вие бяхте този дето си продадохте Convoy L2. И затова така бясно го защитатвахте.
Ще ви се да е на нивото на Найткор, ама не е.
То и аз карам Опел, но за разлика от вас не твърдя упорито че е по-добър от Мерцедес. От друга страна живеем в България, тук всеки това прави. Като почнеш от политиците та стигнеш до форумните кебици.
Ама вие си знаете.
И не е много мъжка постъпка да си продадете мнението заради подарък малка дрънкулка фенерче.
www.banggood.com fen
„Човек вижда толкова, колкото знае.„ - Гьоте

кукри

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 79
« Отговор #83 -: 24 Януари 2018, 13:33:40 pm »
Един звяр с 12 000 лумена:

https://www.youtube.com/watch?v=EkKzRLlyrAM

И БЛФ А6 с 1600 лумена:

https://www.youtube.com/watch?v=0qETlcHGkkA