Бушкрафт > Бушкрафт, туризъм, къмпинг

Метод да запалим огън без запалка или кибрит

(1/6) > >>

Valenti:
Позволявам си да пусна тази тема, като се надявам да покажем и други методи , с които можем да си запалим огън без стандартната запалка или кибрит!
 Ще започна с едно много просто и лесно за изпълнение уредче, което направих и естесвено доразработих малки екстри , за по-голямо удобство.
Ето го и него, просто но за това пък гениално решение( чак пък и гениално  ;D ;D)


 
поставяме малко тампонче памук(естествен) на тарелката отпред


Щраквме валячето и..........огънче!  :)
А тук след пробиване със шилото, се поставя допълнително памуче , за следващи паления!Как да си изработим всичко това? От снимките мисля че, става ясно, но все пак-
1. Ако има газ в запалката(използувал съм чисто нова) внимателно пробийте малка дупчица от долната страна, за да изтече газта!
2. Махнете металният предпазител горе.
3.Сега развийте дюзата (пластмасовата гайка) и изкарайте всички дреболийки. Тази гайка по-късно може да послужи за монтиране на алум. тарелка, която се прави лесно.
Към задният край на тарелката разпробийте дупчица , в която да влезе пластмасовата гайка. Така ще застопорите тарелката към уреда.
И така всичко е готово! Пробвайте! Става огънче от пърият път(поне при мен се получи)
Благодаря за вниманието!  :)

samotniq valk:
Всъщност това си е палене на огън със запалка, но просто модифицирана и вместо газ се ползва памук за гориво. Само че аз лично не виждам смисъл в цялата операция. За какво ми е да си играя да преправям запалка, вместо да си ползвам готова? Така и така ще я носа със себе си

Hobo:
Ами за миг си представи, че запалката ти е изпуснала газта. Например дефект или много горещо. В същото време си се загубил на Платото и вече мръква. Ужас!  ;D ;D Тогава ще се радваш, че не само си прочел, ами си и запомнил :) :) Което си е вярно, съвета в общия случай не касае теб, а по-скоро теоретично подготвените, но без практика бушкрафтери! :)

Valenti най-добре знае дали е така, но според мен е показал как да се пробие здрава запалка и да остане без газ с цел да се проведе експеримента със следващото палене на памука. Едва ли някой нарочно ще си чупи запалката в планината, но пък ако тя свърши или се счупи лостчето за отваряне на газовата дюза, а това се случва често при евтините запалки, ако си спомни за това, което е написал Valenti, ще може пак да си запали огън.

Valenti:
samotniq valk ,много си прав за ,,Всъщност това си е палене на огън със запалка",но само до ТУК! ;D
Всъщност идеята да покажа това ,,устройсто" е една моя случка в гората преди време,която няма да забравя! Бях попаднал в ситуация ,,ШАХ-МАТ" ;D Имах всичко необходимо - скара, пържоли събрани дърва и запалка(точно този модел от снимките).Но, по незнайна причина запалката беше без газ!!! Пробвах какви ли не методи (сървайвърски ;D) ама ЙОК! Не можах да запаля огън! Тогава ми дойде тази ,,гениална идея" със ,,запалката"!
Ноbo много правилно е усетил ,,тънкият ми замисъл" , за което му благодаря!
Естесвено че никой няма да разваля готово средство за палене на огън(запалка)за да се прави на ОЦЕЛЯВАЩ ;D! А има хора на които мисълта не им тече толкова бързо и в ръцете не са много сръчни(като мен ;D ;D) ето за това показах как може да се изработи подобно творение на ,,науката и техниката" ;D ;D 
От тази случка, вече си нося минимум по две запалки+ тази модифицираната! :)

samotniq valk:
valenti681, като възможност за справяне с такава неприятна ситуация, ок, поздраления за изобретателността. На мен ми е ясно какво е да останеш без огън насред нищото. Поне като заклет пушач знам, че по-гадно от това в пущинака да нямаш цигари е да имаш цигари и да нямаш огън. Случвало ми се е преди години да ходя 8 км пеша в едната посока, само, за да си купя кибрит. Затова винаги си нося, когато съм извън града, запалка на врата и кибрит в джоба.
Но така, както си го представил ми заприлича на онези ненужни играчки на пишман виртуални оцеляващи, които са се вманиачили да си правят комплекти за оцеляване, пълни с ненужни неща. Още повече с това отворче за пълнене с памук. А аз съм доста скептичен към такива измислени джунджурии

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия