Това сигурно ще е най-кратката тема във форума, но да споделя рецепта, която с успех използваме вече много години. Колко време да се варят яйцата? Всеки казва някакви минути. То хубаво, ама я съм се заблеял и се преварили, я недогледал часовника и недоварени. И така всеки път различни.

Докато не видях рецептата на Иван Звездев по телевизията.
Слагат се яйцата в съд със студена вода. Съда на котлона, или на газовия котлон, или на огъня. Резултата винаги е един и същ. В момента, в който водата заври съдът се сваля от котлона (огъня). Похлупва се с похлупак и се засичат точно 15 минути. След тези 15 минути яйцата добре се охлаждат под студена вода. Ефекта е, че се белят много лесно.
Това е рецепта за стандартно твърдо сварени яйца. Ако някой ги обича по-рохки да експериментира с минутите след като се свалят от огъня. Веднъж уцелят ли се минутите яйцата ще са винаги еднакво рохко сварени. Другата хубавина на тази рецепта е, че яйцата не врат във водата и съответно не се чупят нежните купешки черупки. Всеки варил яйца за Велик ден знае колко фира дават. С тази рецепта резултата е очарователен.
Ами това е. Да ви е сладко.