Автор Тема: Защита на главата (от слънце, УВ, студ и др. фактори)  (Прочетена 2636 пъти)

Will

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
Живо-здраво, бушкрафтъри, намирам форума за интересен и полезен, макар и не много активен и затова се регистрирах. Тъй като не намерих тема за  защита специално но главата, която тъй като съдържа основния процесор и памет :) а без надеждна защита сме за никъде… реших да постна малко опит в това отношение…

Аз съм основно велосипеден (MTB – крос кънтри) пътешественик, но особено много уважавам комбинираните пътешествия… примерно въртим по черни пътища и пътеки докъдето може и е безопасно, след това маскираме байка в храстите, запомняме мястото – може да се остави белег за по-лесно намиране, и продължаваме пеша… така например съм се качвал на вр. Сютка на юг от Велинград – 2186 м… с байка стигнах до височина 2050 м и нагоре вече беше доста тежко и продължих пеша… на връщане с байка се слиза бързо и не се натоварват коленете и ходилата…а както знаем слизането е по-трудно и болезнено от качването…

По същество – как да запазим главата от слънце, студ и др. фактори… След доста експерименти съм установил, че шапка – памучна или друга с козирка не е добър вариант – запарва и ограничава видимостта, идиотка – още по-зле, сламена е добре ако не се движите интензивно и с байк, тъй като е трудно да се фиксира стабилно… най-най доброто е както винаги просто – кърпа от тензух (не тези купешки шарени… пробвано е и не може да се сравни с тензуха) чисто бяла – хем предпазва от УВ лъчи, хем се проветрява главата, сгъната на две или повече и намокрена с вода осигурява топлинен комфорт за 20-30 минути в горещо време, може да се носи под велосипедна каска, добре е да е по-голяма и като се върже на главата една част да остане за врата – навира се под яката на дрехата и предпазва и врата, лесно се пере … само при този вариант слънчевите очила са задължителни, понеже нямаме защита на очите от пряка УВ радиация…
За студено и ветровито – най-доброто е маска – балаклава, която покрива и шията и врата… малко затруднява дишането и се замъгляват очилата, но по-добро не съм открил… добра работа върши и ушанка от шушляк – китайска за 10 лв. но трябва яке с висока защитна яка за да покрива надеждно врата…
Също така дори когато е студено е добре да се носят защитни очила - при облаци и мъгла – жълти, а през нощта- прозрачни… тези със сменяеми плаки са най-удачно решение… случвало ми се е да въртя педалите и през нощта, което е доста приятно в жегавите месеци… но си има и допълнителни рискове естествено…

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re: Защита на главата (от слънце, УВ, студ и др. фактори)
« Отговор #1 -: 14 Декември 2014, 13:24:08 pm »
Интересна тема колега лично аз ползвам един шал, който е мултифункционален за моите нужди пази и от студ и от жега отделно е супер  хавлията за моите по дълги скитосвания. Подобна тема беше отворил Хобо можеш да погледнеш ТУК