Автор Тема: Зелена туршия  (Прочетена 20191 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Зелена туршия
« -: 31 Октомври 2013, 22:59:50 pm »
ЗЕЛЕНА ТУРШИЯ

Зелената туршия е може би най-лесната за правене, а бих казал и най-бушкрафтърската. ;D Рецептата я знам от баба, а тя от нейната баба. Взема се зеления зеленчук. Може да се слага всичко, но ние слагаме основно моркови, зелени домати, целина и карфиол. Измива се зеленчука и го слагаме в един бидон. Най-отдолу морковите, след това доматите, отгоре карфиола и целината. Заливаме с предварително приготвена саламура да се покрие всичко и отгоре затискаме с нещо да не изплуват зеленчуците. Чакаме докато узрее и ядем. Това е. Нито преточваме, нито и баем нещо. Туршията я правим около средата на Октомври, но тази година както се случи топла есента би могло и сега да се сложи. Пак ще стане идеална. Единствено условие е зеленчуците да не са попарени от слана защото иначе туршията ще се смие.

Няколко думи за саламурата. В различни книги са дадени различни мерни единици, но в края на краищата всичко опира до това соления разтвор да е с концентрация на сол 8%. Това са 800 грама сол на 10 литра вода или 400 грама сол на 5 литра вода. Баба не мереше солта в грамове, а в обемни единици. На 14 обемни единици вода слагаше 1 обемна единица едра морска сол. Така мерим и ние у нас. Направих си труда тази година да измеря с кантар колко сол е това и сам се изненадах, че резултата беше точно 8% разтвор. С обемни единици се работи много удобно защото може лесно да се приготви каквото и да е количество саламура без да има нужда да се мери на теглилка. Солта за зелената туршия трябва да е едра морска сол.

Хубаво е дъното на бидона да се застели с листа от дюля, лоза или вишна. Те съдържат танин. Танина освен, че подобрява вкуса на туршията действа и като консервант. Не е проблем ако не се сложат такива листа. Последните години ние не сме слагали, но туршията все така остава твърда и свежа до Април.

Ето конкретно какво слагаме у нас в един 35 литров бидон, за да се напълни целия. Който обича люто може да сложи и люти чушки или да си направи отделно, защото с лютите чушки цялата туршия става люта:

Моркови - 5 кг
Зелени домати - 10 кг
Карфиол - 3 кг
Две глави целина нарязани на парчета (едната с листа, другата без)
Саламура 12.5 литра вода 1кг едра морска сол.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
Re: Зелена туршия
« Отговор #1 -: 01 Ноември 2013, 16:07:03 pm »
Благодарности за рецептата Hobo!Срещал съм доста рецепти но никога толкова точно описани а и с необходимите мерки без да се налага да се пресмята .Това показва, че е предоставена с най-приятелски чувства за всички а и е добре изпитана.Най-ми харасва ,че няма нужда да се преточва което при липса на подходящо място си е проблем.Н :)е се съмнявам ,че и ракийката чудесно ще върви с нея. :)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #2 -: 02 Ноември 2013, 14:11:02 pm »
 Да добавя и аз рецептата, по която правим подобна туршия:
Тя е взета от тук. Някои от големите домати се режат на четири, а останалите се дупчат по веднъж с вилица.
Разликата има в саламурата. Тук е по-слаба - 300г сол на 5л вода.

Влияние върху вкусът на туршията сигурно оказва и съда, в който се прави. Ако се прави в пластмасов бидон е един, а ако е в дървено каче – съвсем друг. Имам смътни спомени, че туршии се слагаха и в големи гърнета / делви (не се сещам гледжосани или не), а също и в големи стъклени буркани към 5 -10л с голямо гърло и оплетени отвън с върбови клонки като дамаджаните.

Сега в нашата махала има предприемчиви баби, които предлагат и домашно приготвени туршии в количество “еднократна доза” - в опаковки от шишета 0,5л от минерална вода/ студен чай и др. Идеални са за буш приложения или мини купон.

П.С. Доколкото знам със зелена туршия, могат да се приготвят и бързи гозби (добавени към булгур или ориз и др.). Едва ли ще са трудноизпълними в полеви условия. Ако някой знае рецепта, нека сподели.

Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #3 -: 02 Ноември 2013, 17:59:10 pm »
Още едно предимство имат тез туршии - не им трябва оцет и разни химии консерванти. Знайно е че в нашата пазарна икономика оцета не си ли го произвеждаш сам, не можеш да си сигурен какво има вътре. Правили сме я във всичко - бидончета, каченце, големи буркани /ръчна изработка/ с плетка отвън... Освен това само да добавя какво сме слагали през годините - малки зелени динчета, дюли, ябълки, круши, бе каквото е останало по двора. Разбира се здрави и неузрели. И да, и някакви манджи си спомням че правеше баба по рецепти още от гладните години, но беше отдавна...

LOUIS

• Full Member
  • Публикации: 110
  • Варна
« Отговор #4 -: 03 Ноември 2013, 15:31:10 pm »
Сега я заложих-по рецептата на Хобо.

(Благодаря, Хобо)

Само ме притеснява гадната варненска вода, та за това използвах минерална такава.

Ще докладвам резултата.
Sic transit gloria mundi

LOUIS

• Full Member
  • Варна
« Отговор #5 -: 24 Ноември 2013, 14:40:08 pm »
Сега я заложих-по рецептата на Хобо.

(Благодаря, Хобо)

Само ме притеснява гадната варненска вода, та за това използвах минерална такава.

Ще докладвам резултата.

....И сега три седмици след последния ми пост в темата, респ. залагането на туршията:....ЕКСТРА Е!
Sic transit gloria mundi

LOUIS

• Full Member
  • Варна
« Отговор #6 -: 22 Септември 2015, 16:11:50 pm »
След две години от предишния ми пост продължавам да я правя с осем процентния разтвор  на сол и става перфектна. :)
Не че времето има значение, просто това е класика.

Sic transit gloria mundi

mimeta

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #7 -: 03 Септември 2019, 10:32:32 am »
Здравейте, трета година слагам по тази рецепта, туршията е страхотна, но имам малко проблем - мухлясва. Първата година я сложих в отделни буркани, повечето трябваше да изхвърля. Миналата година сложих в купа, прихлупих с форма за торта. Под формата добре, но в сантиметъра около формата имаше дебел слой мухъл. Тази година сложих в трилитров буркан - бурканът мина през миална машина, за да бъде дезинфициран, сложих метално кръгче да държи зеленчуците, отгоре има около 4 см саламура и после стъклена капачка. Веднага започна да мухлясва на повърхността.
Та въпросът ми е - туршията трабва ли да е плътно затворена? Какво да направя, за да не мухлясва?

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #8 -: 03 Септември 2019, 11:50:29 am »
Здравейте, mimeta! По кое време на годината правите туршията?
Трябва да е средата на есента или когато са последните зрели домати и тогава се обират и останалите неузрели и зелени. Не ми е мухлясала от тази туршия досега. Не са ми плътно затворени съдовете.  Естествено до края на март трябва да е унищожена вече.

mimeta

• Newbie
  • *
« Отговор #9 -: 05 Септември 2019, 13:23:39 pm »
Сега я сложих, доматите така - узрелите събрахме, някои зелени оставих на прозореца да дозреят, а мънинките, дето иначе ще се хвърлят ги сложих в буркана.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #10 -: 06 Септември 2019, 09:53:43 am »
mimeta ами много, много рано е! Времето е топло.
Слагай в буркан и в хладилника или в студено мазе...
Може да питаш оправни баби или лели около теб за съвет...
Успех!

П.С. В началото на другия месец опитай наново.

mimeta

• Newbie
  • *
« Отговор #11 -: 06 Септември 2019, 12:46:41 pm »
Не и при нас... живея в Чехия, тук август вече е есен, последните дни на август бяха топли, но сега е 18 през деня и ще става само по-студено.