Автор Тема: 72-ва часовата ми раница за оцеляване  (Прочетена 48298 пъти)

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #45 -: 17 Октомври 2013, 10:55:16 am »
-----
Между другото в колко домове сте виждали да има пожарогасител?!? А вие имате ли?

Аз съм сигурен че всички имаме и даже съм сигурен че си ги държим на общодостъпно място а не някъде под вехториите. Вчера обаче на работа си говорихме с една печена колежка за битови пожари /ъъъ, за пожара в прекия смисъл на думата, не другото 8)/, та се сетих да споделя нещо важно, макар и не по темата. Почти навсякъде - по коли, служебни, битови помещения - основният пожарогасител е прахов. С течение на времето обаче прахът вътре се сбива, става на бучици и накрая може да стане на буца, а пък манометърчето отгоре си показва че има налягане. При ГТП на автомобила в сервиза слагат стикер и най-много да проверят налягането. Затова, през няколко години е задължително да го занесете на фирма която се занимава с поддръжка на п-ли. Там го отварят, пресяват праха или слагат колкото трябва и лепят стикер. Цената за тая услуга в нашия град е колкото цената в автосервиза и няма значение дали п-лят е занесен пълен или празен. Подразбира се че преди проверката е хубаво да се направи една семейна тренировка на подходящ полигон ;D. Служебните п-ли задължително минават всяка година на такава поддръжка. Преди 7-8 години гасих едни силно горими неща на село и използвах три автопожарогасителя. Изправния доста успешно подавяше огъня за десетина секунди, неизправния само правеше "цссс" и хвърли малка струйка. Ами общо взето това е, нагласете и някое брезентово платнище наблизо или вълнено одеяло или пък черга - много помагат, даже в някои случаи с тях е по-добре. И си намислете някоя от важните врати у вас ако е изкривена и заяла, как ще минете през нея.
Горното с пожелание да не попадате в реална обстановка ! 

П.п. Говоря за поне двукилограмов истински пожарогасител. Тия малките тип "дезодорант" са отбий номер.

gargo2

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #46 -: 18 Октомври 2013, 13:49:11 pm »
За големите прахови пожарогасители имам опит и то от действителна ситуация.Ако са изправни вършат работа но проблема е ,че са за еднократно използване.Трябва ли ти или не ,докато  не свършат не спират.Това е все пак по-малкия проблем -а ако отново пламне дори и друг пожар а вече си си изгърмял патроните?Това много често се случва и за това имахме сандък с десетина ами ако ти е само един в къщи?В кухнята особено ако е на газ често стават запалвания ,например на олио и др.мазнини.Ако спасиш положението с прахов пожарогасител после цялата стая,яденето и тн. е в прах .Нима не бива да готвиш докато не си заредиш  отново пожарогасителя или ще рискуваш?[Тук някой непременно ще се обади ,,Ами аз като изобщо нямам?Е ,въпрос на личен избор а и някои се палят по-често-талант :)]Спасението се нарича пожарогасител със сух лед -тоест СО2.Представлява тумбеста червена бутилка с кран ,тръбичка и алуминиева продълговата фуния.Странно защо не са много популярни а трябва дори да са задължителни за кухните на заведенията където често пламват скари и мазнини.Използането е елементарно -извиваш фунията към огъня и отваряш крана .Духваш колкото е необходимо докато загасне и затваряш крана.Не цапа яденето и помещението и е готов ако отново пламне след малко.Смятам ,че за домашни условия и не само там са най-добрите пожарогасители .Ползвал съм само промишлен с  голяма бутилка и фуния Ако ходиш след заварчик който непрекъснато запалва нещо ,само това е спасението  :)Аз нямам никакъв защото сме на ток. Не съм виждал да ги продават а и не зная къде ги пълнят но който се интересува сигурно ще разбере.

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #47 -: 18 Октомври 2013, 22:21:37 pm »
Ами няма да е лошо да се включи някой пожарникар, че ние сме на ниво  "отряд Млад огнеборец" и богата обща култура ;D ;D. Праховият като съотношение цена-ефективност е най-добър. Дават го за гасене и на трите основни класа пожари. Трябва да се чете обаче инструкцията за ползване и да се знае наизуст. Някои модели след първото пускане лостчето го отпускаш и струята спира. Моят с манометъра е такъв. Другият, без манометър, лоста се натиска два пъти. След изпразване се зареждат отново както казах по- горе. Манометъра само ни показва че вътре има налягане и не изпуска. В колата го държа здраво вързан отпред и отдолу на моето място, мога да го пусна в употреба с една ръка. Прахът верно е мизерия ама ако ми припари това ще ми е последна грижа. На работа пожарникарите са ни предписали и сме го изпълнили - на всеки етаж - прахов, воден и СО2 един до друг. СО2 гаси със охлаждане и отнемане на кислород, грубо казано. Уреди под напрежение  и електроника - само с такъв. Не става обаче за гасене на нещо тлеещо, не става за гасене на човек,  не трябва да се насочва към хора или към откритите части на тялото. Доста по скъпичък е, но за дома е добър. Внимание- под  много високо налягане е  и ако изпусне в затворено помещение с хора... лошо !
Двата килограма са компромис! По-добре 6 или 9 килограма. Пожара трябва да се хване в зародиш и да се бие докато е малък ;D тогава може и да минем само с платнището ако имаме късмет, отървем ли го - лошо. Преди години на село го отървахме на покрива на къщата, половин час битка и го локализирахме. Дойде червения ЗИЛ с два тона вода и докато придържах маркуча на пожарникаря гледах как водата направо се изпарява. Две презареждания с по два тона и половина и филмът свърши 8)

mih

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 17
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #48 -: 13 Ноември 2013, 22:54:16 pm »
Привет, колеги бушкрафтъри!
Винаги като мисля за комплект за оцеляване се оказва, че постоянно добавям нови и нови вещи в списъка, та накрая ще ми трябва не раница, ами чувала на Дядо Коледа да ги побера (около земетресенията миналата година се сдобих с една издута мешка "само с най-важното" :) ). Затова потърсих в нета какво си носят по-опитните в материята.
Ето какво включва комплекта за оцеляване на дядо Морс Кохански:

http://www.youtube.com/watch?v=wwPYNHeoPM8

Нещата, които препоръчва за носене, са евтини и общо взето достъпни в България.

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #49 -: 14 Ноември 2013, 07:07:17 am »
Колега mih, ако сложите снимки на съдържанието на издутата мешка, ще бъда благодарен.

Така ще можем конкретно да обсъждаме нещата от първа необходимост при бедствия и аварии.
 
Земетресението наистина е сериозна потенциална опасност, от която никой регион в БГ не е застрахован, кой каквото и да говори и да ни успокоява.  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

gargo2

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #50 -: 14 Ноември 2013, 11:09:23 am »
Благодаря за информацията mih,клипа показваше доста неща но за тези които не са на ти с английския много остана все пак скрито  :).Ако не ти е проблем или на някой друг нека преведе списъка .

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #51 -: 14 Ноември 2013, 13:25:17 pm »
Благодаря за информацията mih,клипа показваше доста неща но за тези които не са на ти с английския много остана все пак скрито  :) .Ако не ти е проблем или на някой друг нека преведе списъка .

Gargo2, youtube има автоматичен превод и на български език. Не е точен, ама пак е нещо.
Направил съм нещо като опит за инструкция как се активира тази функция:
Как да си пуснем субтитри на български в Youtube.
Струва ми се, че понякога преводът от английски на руски е по-точен.

Моля някой, който не ползва английски, нека каже дали инструкцията му върши работа, ако не admin си знае работата....
Не се взимай толкова на сериозно.

mih

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 17
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #52 -: 14 Ноември 2013, 23:11:23 pm »
Здравейте!
Снимки на съдържанието на мешката ще направя когато се докопам до фотоапарат :) Най-много я издуват два пухкави и леки вълнени пуловера, плетени от баба ми :D Все пак най-голямата опасност по нашите ширини е студът. 
Колкото до клипчето ще направя опит да преразкажа най-важното:
След 40 години като инструктор Морс е осъзнал, че основните нужди на комплекта за оцеляване са да ти осигури топлинка, питейна вода и да помогне в случай на медицински нужди (за толкова години последните са възниквали само два пъти - с негови ученици).
В голямото си менче успява да събере нож, ферородна запалка, едноместна "тунелна палатка" от термо-фолио, няколко кв.м. полиотиленово фолио (ако решим да правим прозорец на бъдещото си убежище), парашутна корда и някакво въже от здрава синтетика, свирка, шивашки комплект, сигнално огледалце и едно яке. Направи ми впечатление предпочитанието му към синтетиката. Около колана си навива лентов трион и отбеляза, че макар и да има други, по-компактни видове, този е най-удобен за рязане на достатъчно голямо дърво, каквото ще ни е нужно в "ситуация на оцеляване" :) С размер на ствола горе-долу колкото да го прегърнеш, не по-голямо.
С екипировка се сдобивам от магазинчето в мазето на къщата-музей на Димитър Димов, собственикът е стар планинар, но нямаше такова фолио. Другите неща от менчето на Морс са напълно достъпни :)
А при земетресение за мен най-голямата опасност е гардеробът или някоя друга висока и незакрепена мебел да ми падне на главата докато спя или блея на компютъра :)
Поздрави!

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #53 -: 17 Ноември 2013, 20:16:15 pm »
А, аз със тази всекидневна раничка, дали мога да ,,оцелея" 72 часа?  ;)съдържанието:
Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #54 -: 17 Ноември 2013, 20:36:10 pm »
А, аз със тази всекидневна раничка, дали мога да ,,оцелея" 72 часа?  ;)

Тцъ! С еднодневна раница се оцелява 24 часа. Трябва ти тридневна за 72 часа. Иначе не става.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #55 -: 17 Ноември 2013, 21:28:12 pm »
А, аз със тази всекидневна раничка, дали мога да ,,оцелея" 72 часа?  ;)

Тцъ! С еднодневна раница се оцелява 24 часа. Трябва ти тридневна за 72 часа. Иначе не става.

...Ми тя става и тридневна....с ,,духовната храна" бе, Хобо!  8)


jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #56 -: 18 Ноември 2013, 10:17:03 am »
Па да не говорим, че с колелото за 3 дена минаваш България надлъж и шир ;D

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #57 -: 22 Декември 2013, 21:52:39 pm »
А, аз със тази всекидневна раничка, дали мога да ,,оцелея" 72 часа?  ;)
Лепенки за гума няма или не се виждат? Около 2-3лв в кварталната железария.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #58 -: 30 Януари 2014, 09:12:49 am »
Момчета, как сте ? Някъде има ли предбедствена обстановка ? При нас нормално, доволно сняг и кротък студ.

gale

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 22
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #59 -: 30 Януари 2014, 21:59:20 pm »
Ами,при нас нещата леко започват да се влошават,защото пастърмата свършва а вино има много още,ама така е,като се пие малко а много се яде.