Автор Тема: 72-ва часовата ми раница за оцеляване  (Прочетена 52623 пъти)

gale

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #15 -: 27 Август 2013, 13:37:37 pm »
Да,явно причините за манията са интересни,но кой може да каже коя от всички ще го хване и защо?Ще се опитам да отговоря.Според мен всички хобита,мании,интереси са форма за борба със стреса и сваляне на напрежението от ежедневието. Някой карата мотори и бръмчат от светофар до светофар със 100км.Попитай ги,какъв е смисъла?!Други копаят злато и за седмица изкарват2-3гр. Със същият обем физ. труд за седмица в строителството биха спечелили еквивалента на десетки грама злато.Но така им харесва,очакват да напипат голямата жила...Колегите от ножарския форум колекционират ножове и всеки има по едно чекмедже със сгъвайки,отделно фиксовете-какъв е смисъла.Ще ти отговорят-така ми харесва!
Вие сега ме питате същото и очаквате да ви се обяснявам защо така съм се стегнал.
Бях отговорил в същата тема за 72-часова чанта в ножарския форум и като тръгнаха едни заяждания:...а значи ето какво ми трябва за да си имам комплект за оцеляване-само един пистолет....Сложи някоя вафла,че ще умреш от глад...Сега пък имаме темата за Сирия,като че ли не знаете,че в гората никой не бомбардира и не залага взр. устройства.В същото време монасите отшелници в древността са живели десетки години в недостъпни гори с никаква екипировка.За справка-житие на св.Иван Рилски-имал е само един кожух.Около 40 години живот в гората-няколко години в дървена хралупа, после се е поразширил в пещера..
За сравнение чувала ми е Дефенс 4-екстрем -35градуса,та така...!

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #16 -: 27 Август 2013, 13:46:25 pm »
Да,явно причините за манията са интересни,но кой може да каже коя от всички ще го хване и защо?Ще се опитам да отговоря.Според мен всички хобита,мании,интереси са форма за борба със стреса и сваляне на напрежението от ежедневието. Някой карата мотори и бръмчат от светофар до светофар със 100км.Попитай ги,какъв е смисъла?!Други копаят злато и за седмица изкарват2-3гр. Със същият обем физ. труд за седмица в строителството биха спечелили еквивалента на десетки грама злато.Но така им харесва,очакват да напипат голямата жила...Колегите от ножарския форум колекционират ножове и всеки има по едно чекмедже със сгъвайки,отделно фиксовете-какъв е смисъла.Ще ти отговорят-така ми харесва!
Вие сега ме питате същото и очаквате да ви се обяснявам защо така съм се стегнал.
Бях отговорил в същата тема за 72-часова чанта в ножарския форум и като тръгнаха едни заяждания:...а значи ето какво ми трябва за да си имам комплект за оцеляване-само един пистолет....Сложи някоя вафла,че ще умреш от глад...Сега пък имаме темата за Сирия,като че ли не знаете,че в гората никой не бомбардира и не залага взр. устройства.В същото време монасите отшелници в древността са живели десетки години в недостъпни гори с никаква екипировка.За справка-житие на св.Иван Рилски-имал е само един кожух.Около 40 години живот в гората-няколко години в дървена хралупа, после се е поразширил в пещера..
За сравнение чувала ми е Дефенс 4-екстрем -35градуса,та така...!

Щото така ми харесва е хубав отговор, наистина. Както казват всеки си е башка луд и си има своите странности. За това спор няма.
Аз питах за чисто практично приложение. По едно време и аз се бях навил да правя нещо такова, ама се запитах има ли смисъл и се отказах. Някога много отдавна, още като ученик (как лети времето :( ) бях си направил колан, на който исках да слагам разни дреболии точно с такава цел. Вярно, нищо не сложих, само накачих бележки, какво трябва да има. После бележките прераснаха в списък, който се допълваше постоянно с какво ли не, докато не зае няколко листа в една тетрадка и можех по него да екипирам експедиция от Амазония до Северния полюс :)
Ама сега на стари години не виждам никакво практическо приложение на такива комплекти.
То и аз си падам малко ножар, нищо че моите ножове не са кой знае колко. Но реално ползвам само два три от тях. Другите си стоят. Е, ползвал съм всички, колкото да кажа, че са влизали в употреба.

jose

• Sr. Member
  • Публикации: 331
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #17 -: 27 Август 2013, 18:47:25 pm »
Така или иначе живее в не добре уредена държава.
Залагам 100 кинта, че 2/3 от съседте ми не са готови за Еднократно 10 - часово спиране на тока.
Няма лошо човек да си има газово котлонче, фенерче и няколко буркана в килера.
Мой близък, често пътува по работа до Сърбия и Хърватска. Спомена ми , че много хора там си имат неприкосновен запас от консерви брашно и др. Доста са гладували покрай войните...

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #18 -: 27 Август 2013, 20:50:47 pm »
Макар,че се измества дискусията  от съдържанието към нуждата щом толкова се налагат обеснения ще кажа нещо и аз.Ако посред нощ чуеш писъци и разбереш ,че блока ти гори или са се запалили някакви стари цехове дето незнайно кой прави незнайно какво и то по най-примитивния начин и предизвика взрив ,пожар,обгазяване нима ще си стоиш в къщи и ще си баеш да те отмине ?Нима в паниката няма да пострадат хора дори само защото са изтърчали на вън в студеното време необлечени и се простудят .Представи си ,че скочиш от сън ,всички крещят ,бягат и се блъскат и трябва буквално за няколко минути ,често и в тъмнината, да вземеш най-важното което да ти помогне да бъдеш независим не само ти а и семейството ти поне няколко дни докато властите овладеят кризата.Нима непрекъснато не се обаждат земетресения ,нима не може да се скъса язовирна стена?Не значи ,че трябва да чакаме падане на метеорит или нападение на извънземни за да сме подготвени.Ами цистерните дето крастосват навсякъде ,минали граници като призраци и натоварени с всякакви отрови дори и криминално пренасяни ?Една катастрофа на заспал шофьор,протекла   цистерна и цял район може да се наложи да бъде евакуиран.Спомням си какво разказваха едни хора преди няколко години от едно сакарско село когато пожара буквално връхлетял селото им и едва се спасили с дрехите на гърба си.Ако някъде в шкафа до вратата ,те чака готова твоята раница както и тези на всеки член от семейството и сте се упръжнявали от време на време как да действате и за колко време -шансовете ви не само нарастват а и ще си спестите поне няколкодневни страдания и няма да чакате правителството да ви отпусне няколко метра найлон за да си направите нещо като колиба защото сте останали без дома а палатките ще пристигнат другата седмица.В такива условия плъзват болести от мръсна вода и лоша хигиена,нараства престъпноста.Не става въпрос да замръзим определени пари във вещи които не ползваме а ходейки си по планините и сред природата ,разбира се най-добре  семейно ,да си набавим постепенно необходимите неща .Трябва да можем да ги носим на гръб защото това може да е единствения възможен начин за предвижване .Разбира се нищо не пречи да имаме доста неща и в колата както например когато инцидентно отидем за риба за няколко часа не се налага да се подготвяме специално а необходимото си стои в колата.Понеже стана въпрос за Сирия и за война и пренебрежитеното отношение към гореобсъжданата раница-при тези условия тя ти гарантира ,че няма заради глад или жажда да се измъкнеш преждевременно от развалините където си се скрил ,ще може да си окажеш първа помощ в рамките на възможното на себе си и на други с теб а и да се евакуираш сред природата или вън от страната.Колкото за онези малки комплектчета в джоба -те са нещо като това което практичните жени носят в дамските си чанти.Тези неща са полезни и в града а сред природата могат да се окажат жизнеспасяващи.

gale

• Jr. Member
  • **
« Отговор #19 -: 27 Август 2013, 21:20:07 pm »
Започваме да се разбираме все по-добре,за което ви благодаря! ;D
Не трябва да разчитаме според мен много на това,че живеем на някакъв "остров на стабилност"от към природни бедствия,и със сигурност трябва да благодарим на Господ.Но установките Харп си съществуват и не се знае,кога ще сменят координатите т.е. кога ще се скараме с американците.
Това със спирането на тока е много уместен въпрос.Всички ли имат газови печки.Тези с камините със сигурност не са много.Аз моята газова я закарах на село,защото гълта кислорода при горене и не е подходяща за отопление.
И какво правим като стане -20 и няма ток?Обяснението,че ние знаем,че няма да спре не ми се вижда сериозно.Затова съм дал една кесия пари за въпросния чувал и тази зима го пробвах на -10,понеже не можа да стане по-студено.В къщи отворих широко всички прозорци и балконска врата да стане хубаво течение и лека нощ...Ами ,наслада,спах като къпан, само лек конденз около устата от дишането.Полезни вещи са това не се шегувайте.

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #20 -: 28 Август 2013, 09:51:39 am »
Леле, какви апокалиптични сценарии...
Всъщност това е болест на съвременното общество. Страх. Майкъл Крайтън има едно много хубава книга - "Състояние на страх"
10 часово спиране на тока изобщо не е причина за паника.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #21 -: 28 Август 2013, 10:23:11 am »
Всички сте прави. На колегата  gale един приятелски съвет /само годинките ми позволяват/ - да прецени внимателно сумите които затваря в такава раница. Аз нямам такава, но нали съм излизал бос и по дребни гащи в нощта, зад вратата вкъщи стои един кози крак и винаги внимавам да има по няколко връхни дрехи на закачалката. Нямам съвременен спален чувал, но не съм изхвърлил и старите юргани, а и нямам парно и по принцип си спя в неотоплявана стая. Едва ли имам нож който да струва повече от 15 лв, но това по никакъв начин не ме натъжава. По същия начин и фактът /сам по себе си/, че на 30 км от мястото където живея имам второ място за живеене с храна и топливо за повече от една година не ме прави по-спокоен или по-щастлив.

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 115
« Отговор #22 -: 28 Август 2013, 12:07:37 pm »
Нима в паниката няма да пострадат хора дори само защото са изтърчали на вън в студеното време необлечени и се простудят .Представи си ,че скочиш от сън ,всички крещят ,бягат и се блъскат и трябва буквално за няколко минути ,често и в тъмнината, да вземеш най-важното което да ти помогне да бъдеш независим не само ти а и семейството ти поне няколко дни докато властите овладеят кризата.Нима непрекъснато не се обаждат земетресения ,нима не може да се скъса язовирна стена?
Не мога да не се съглася. Чесно да си призная, всеки път когато друсне земята /особено у нас - наблизо някъде/, се заричам за подобно нещо но после някакси от мързел ли що ли но така и не си подготвям такава раница. Да не дава господ да си хапеме г.зовете някой ден... :-X

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #23 -: 28 Август 2013, 12:24:07 pm »
Струва ми се макар ,че говорим на един и същи език като ,че ли същественото ни се изплъзва.Описах само малка част от вероятните сценарии които може да ни сервира бьдещето и те са напълно реални повече или по-малко .Не е задължително да ставаме и лягаме с подобни мисли и да си превръщаме живота в измислен ад сякаш си нямаме и всевъзможни нетърпящи отлагане реални проблеми..Може би заради снимките които е сложил колегата и цената на нещата които е събрал се поражда у някои мнението ,че това са излишни и твърде големи разходи хвърлени само заради някаква параноя.За това ще ви спомена за моето ,,нещо такова".За съжаление не мога да ви кача снимки но и без тях ще разберете за какво става въпрос.Раницата ми е една доста голяма бризентова соц .производство и когато я ,,пенсионирах" я позакърпих с плат от стари дънки.В нея постоянно съхранявам доста неща (като онези празни мехчета от вино които вместо да изхвърлям складирам там)няколко различни консерви които сменям периодично ,стари но годни дрехи и консервирани обувки които са натрупали история и са се доказали но имат още живот.Там се намира и ,,филиала"на домашната аптечка.Готовноста достига до около 90%защото няколко комплектчета използвам постоянно и са в другата ми раница.Другите неща което са за природа ,къмпинг и тн са също в този шкаф и дори съм си поставил стенна лампа с батерии от 1-я лев  хем за да се вижда по-добре вътре хем ако е спрял тока.До тях пък е шкафа с припасите.Намериш по -евтина захар и вземеш 5 килограма ,олио ,боб ориз ,брашно ,спагети.Спестява ти ако решиш да готвиш нещо да мъкнеш на веднъж всичко което ти трябва.Тоест това са оборатни запаси а и помагат когато цените временно се вдигнат.За водата също съм помислил ако се върна по никое време и се окаже, че няма нито за пиене нито за миене.Ако пък се наложи спешно да се изнасяме всичко е под ръка и всеки си знае своето (поне уж е така ,когато имаш работа с жени и не отслужили).

gale

• Jr. Member
  • **
« Отговор #24 -: 28 Август 2013, 12:56:44 pm »
Благодаря за съветите,Йорданов.Съгласен съм с всяка дума.Просто уточних в началото,че имам особено отношение към вещите /с което не се гордея/ и по този начин-купувайки си скъпи и качествени неща се релаксирам от напрегнатото ежедневие.Те въпросните 2500 лв./колкото  приблизително струва всичко/ не ти оправят живота,но могат да ти го спасят.И тази сума е постоянна,няма нужда да расте повече, а може и да е на половина.
Не ме е страх от смъртта,защото съм вярващ християнин и тук вече попадам в собствения си капан в отношението си към вещите.Но,всички сме грешни и в процес на еволюция,важното е да регистрираш проблема и да имаш решимост да го решиш,също и да знаеш, от къде да търсиш помощ.

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #25 -: 28 Август 2013, 13:03:16 pm »
То със същата вероятност бъдещето в някой момент може да ни сервира тухла по главата от някой строеж, докато вървим по улицата. Предлагам да си носим и строителни каски.
Може би съм малко рязък, но наистина не виждам смисъл от всякакви комплекти за оцеляване. И ако в такава раница, все пак има известна логика, то разните комплектчета с въдици, примки и игли са шиене са ми смешни, признавам си. Може би това е и причината да се изказвам остро и в тази тема. Но винаги като чуя или прочета за комплект за оцеляване и ме избива на смях. Представям си как някой е изпаднал в положение да оцелява и вади конец и игла да си шие гащите. Е, аз, ако съм го закъсал до толкова, ама хич няма да ми пука дали гащите ми са скъсани или не.

jose

• Sr. Member
  • Публикации: 331
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #26 -: 28 Август 2013, 15:14:14 pm »

10 часово спиране на тока изобщо не е причина за паника.

Разбира се, че не е.
Обаче първото, което се случва след час са двете комшийки с бебетата, които почват да пищят, че няма как да приготвят млякото...
Тоест елементарно затопляне на канче с вода. Представям си ако наистина няма 10 часа, какава патаклама ще настане.
Нашата сграда няма ТЕЦ, разчитаме единствено на тока, 90% се отопляват на климатици.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #27 -: 28 Август 2013, 19:01:10 pm »
А една седмица без ВОДА и ТОК....

А 1 месец...

А 6 месеца...

А 1 година...

Отделни общини(близки роднини до 1-во и 2-ро коляно) в селата може би ще оцелеят, а ние(градските цървули) какво ще правим?! - най-вероятно ще търсим запаси от онези, които са се запасили - демек ....(и пак се връщаме на въпроса за калашника)

Оцеляването в 21-и век е сложна работа, и не бива да се отнасяме твърде критично към тези, които правят запаси..... (виж Босна, линкове всеки може да намери) 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 115
« Отговор #28 -: 28 Август 2013, 20:07:17 pm »
Има една книга от Джон Уиндъм - "Денят на трифидите". Фантастика е но от тези дето са доста реалистични. Препоръчвам я. Добре се вписва в темата.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #29 -: 28 Август 2013, 20:36:10 pm »
Даже и филма сме гледали.... всъщност, нещата са много по-прозаични... И слава богу(не мога да повярвам, че аз, заклет атеист, произнасям тези думи, прости меня, господи, аллах и буда!)

Явно станахме много на тая земя и ТЯ(земята, чрез нейните "богоизбрани") се мъчи да се отърве от людското нашествие. А покрай сухото ще гори и мокрото. Уви...

P.S.
"Бюджетът трябва да се балансира, а държавната хазна да се напълни. Общественият дълг трябва да се намали. Арогантността на управляващите трябва да се укроти и контролира. Помощите за чужди земи трябва да се съкратят, за да предпазим Рим от банкрут. Хората отново трябва да се научат да работят, вместо да живеят на социални помощи”(Цицерон 55 пр. н.е). 
“The budget should be balanced, the Treasury should be refilled. Public debt should be reduced. The arrogance of officialdom should be tempered and controlled. The assistance to foreign lands should be curtailed lest Rome become bankrupt. People must again learn to work, instead of living on public assistance.”(Marcus Tullius Cicero)

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.