Автор Тема: Кисело зеле  (Прочетена 76825 пъти)

kraychev

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
Re: Кисело зеле
« Отговор #90 -: 22 Януари 2017, 11:32:45 am »
 ;D Явно съм оставил погрешното впечатление, че зимнината се е погубила. Не беше така - прибрах ги в стаята, за една нощ се размразиха и нищо им нямаше, на вкус и на твърдост си бяха както трябва. Това малко ме изненада, мислех, че ще са станали на каша. Вероятно не са стигнали "дълбоко" замразяване, за разлика от морето в Бургас  ;D

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #91 -: 25 Януари 2017, 17:16:12 pm »
Маврудич, покрай крупните ти успехи в консервопроизводството се усещат лееки наченки на главозамайване, като че ли...  8)
При нас Дунавът не можа да замръзне и таз година, ама имаше хора с бидони по терасите им замръзна зелцето... Не знам дали ви казвах, миналата ли, по-миналата година, една колежка пак така й замръзна, че по спешност й носих една кофа от мойто, направо като 112 бях, хаха. Ти си с каца и както сме го коментирали, дървото не реагира като пластмасата в някои случаи , че даже и при сложни метеоусловия.
Иначе при мене всичко ток и по график - първи бидон изяден, втори и той наближава половината, края на месеца ще видим дали ще остане някоя зелка за бурканиране. Твърдо работя по мързеливата технология - плътно нареждане, заливка със саламура, закапачване и никво духане, направо консумация като му дойде времето. Само по една пръчка хрян съм сложил, на втори бидон по предложение на вуйчо пуснах и глава червено цвекло - верно че армеята става розе, ама па нямаме навик да я консумираме. Иначе салата от кълцано и през вечер отива по една голяма чиния.

П.п. Като казах каца - един от корифеите в офроуд форума лично ме открехна, че за зелето кацата трябвало да е букова! Там неутралитети разни и т.н., има си научно обяснение. Таа, Мавруд, като ти гледам твойта, при таз тежка експлоатация и ускорена амортизация, стягай нещо ново буково, че да те изкара поне до средата на века  ;D

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #92 -: 26 Януари 2017, 09:57:03 am »
Jordanov, ... прав си, много, много си прав,  оглавозамайзал съм се!
.... А не за зелето идеше реч....
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #93 -: 02 Декември 2017, 09:29:34 am »
Форумът нещо замрял ми се струва... Надявам се, обаче че не е замряло залагането на кисело зеле.
При мен тази година :

Кьосе. Купено на 0,80лв/кг. Заложено на 8-11-2017. Засега върви добре, но температурата днес от 18оС ме притеснява...

П.С.
Цитат
Jordanov П.п. Като казах каца - един от корифеите в офроуд форума лично ме открехна, че за зелето кацата трябвало да е букова! Там неутралитети разни и т.н., има си научно обяснение. Таа, Мавруд, като ти гледам твойта, при таз тежка експлоатация и ускорена амортизация, стягай нещо ново буково, че да те изкара поне до средата на века
Jordanov, кацата за момента държи..., но определено мисля за инвестиция в нова.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #94 -: 05 Декември 2017, 14:11:22 pm »
Не можах да се въздържа.
Според мен това е ода!
Прочетох я във facebook в профила на Георги Николов  публикация от 1 декември 2017.
Не го познавам, но му правя евала:

"Тази изключителна зелка,
расла в най-рохкавите лехи на югозападното Софийско поле,
е съчетала богатия аромат на шопските култури
с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове.
Ферментационният процес е изведен докрай,
протекъл при условията на софийската зима,
благоприятно смекчена от локалните влияния
на късноесенната подуянска мъгла.
Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина,
започваща с деликатни бодежи от върха на езика,
 преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.
Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежал камембер,
с неочакван свеж нюанс на бамя.
Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ.
Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина,
който издава изненадваща ментова прохлада.
Листата са бели, с благороден восъчен оттенък.
Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сарми.
При дегустация листната периферия издава
допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон.
Секрет на производителя е използването на
дъбови качета от осолена сланина.
Придружено с един отлежал "Бержерак",
това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди."

-----
... и допълнението от сайта ohrid1.com:
Што сè лекуваат киселата зелка и расолницата

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #95 -: 13 Декември 2017, 11:40:08 am »
Хаха, Човек, твоята снимка отгоре е направо като за Коледна картичка бе! Да знаеш че мога да ти я открадна при нужда ;)
Текстът отдолу иначе е покъртителен, ама тоя бидон разваля някакси усещането... Виж, ако беше онагледено с нещо като твойто кадро, щеше да е връхтъ направо. Между другото, като я гледам тая снимка и се сещам, че тая кампания бая се замислих дали да не пробвам на малкия бидон да ги слагам с кочаните? Никога не съм го правил, ама много бързах сега и затова си го мислех, догодина може и да пробвам.
Иначе при мен нищо ново, чак ме е срам да се обаждам. Сякаш времето е спряло... В началото на ноември един столитров, следващата седмица един шейселитров. Половината мое, другото - комшийско. Пръчка хрян и по един мамул, а да - и по няколко листа от дюля. Без духане, веднъж седмично го поглеждам отгоре и май вече е станало.
По-здрави 8)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #96 -: 13 Декември 2017, 18:03:10 pm »
Хорааа, хелп на него. Зелевата чорба се точи като олио. Сефте ми се случва. Какво да правя? Има ли спасение или не?
Вътре съм слагал лук, дюля, хрян.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #97 -: 13 Декември 2017, 18:56:56 pm »
gavra74, вероятно е от топлото време. Питай първо дъртите хора около теб.
Подобен проблем и възможни решения е описан тук в napravisam.bg.
Дано да се оправиш в ситуацията.

Така, като чета май нова саламура трябва или студ.

gavra74

• Full Member
« Отговор #98 -: 13 Декември 2017, 20:54:52 pm »
И аз мисля че топлото време е проблема. Ама се сетих друго. Тая година сефте ползвам камък за затискане. По-точно не камък, а нещо като гранит - зелено паве. Да не е то проблема?!
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #99 -: 14 Декември 2017, 08:28:49 am »
Лошо, лошо... и при нас е топло. Снощи като претаках гледам и моето зеле нещо меко стои и чорбата мътна. Очаквах да се застуди по това време и чорбата да се избистри и стане резлива. Чудя се, ако слагам всяка сутрин по 2 замръзнали бутилки 1,5 вода в кацата за охлаждане дали ще има някакъв смислен ефект, ако не застуди времето. Май и бензоат трябва да слагам.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #100 -: 14 Декември 2017, 11:56:49 am »
Абе топло му е. Той и бачо Емо от битивито от кога ни е заплашил... При мен на село у мазата, темп. е постоянна, ама пак ми се струва че е топло и по-миналата седмица гледам малкия бидон понаправил сага отгоре, на големия си  седи бистра чорбата. Сега в събота ще почвам да ги опитвам. По принцип това с влаченето на армеята може и да се дължи на малко/кофти сол. Мисля че преди години и ние сме имали подобни сътресения, но ако зелките вътре са наред няма проблем - измиват се и се сменя саламурата и после пресичане или направо у буркани и т.н. както сме го коментирали напред.
По повод камъка на Гавра ;) Тия дни една колежка ми разказва за една издънка на свекъра си, дългогодишен специалист в консервната промишленост, рационализатор 8) Та миналата година бързал нещо, омотал се, и с какво да го затисне отгоре - взел една тротоарна плочка, измита де и го захлупил :D Е хубаво, ама от саламура и ферментация сичко станало на баластра и айде на боклука. Не е виц.

gavra74

• Full Member
« Отговор #101 -: 14 Декември 2017, 13:46:27 pm »
Тия дни го дават да застудява. Приготвил съм два маркуча - от чешмЯта към бидонЯ и от канелката към канала. Отгоре промивам, отдолу изливам. И после наново вода, сол, орална любоффф... Па ако не стане вместо свинско със зеле ще ядем само свинско. Таман ще ми пасне на новата ми диета - всяка вечер на гладно по три свински пържолки.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #102 -: 14 Декември 2017, 15:12:29 pm »
Матриалът ми е на слънчева тераса (в мазето не става, щото от тръбите на парното е топло).
Мерих температури преди малко. На въздуха 22оС на чорбата в кацата 16оС.
За да намаля топлообмена, реших докато чакам да застудее да завия "бебето" с един стар килим на 2 ката:

Вечер ще го отвивам, сутрин ще завивам....
Мисля сутрин и да го мокря, щото доколкото помня изпарението е ендотермичен процес и протича с отнемане на топлина.
Ако се наложи може да "санирам" кацата. Остана ми малко каменна вата и фибран от санирането....
--
Въпросът ми се струва национален. Би трябвало правителството да се обърне към БАН за бързо решение... Иде EURO председателството и не би било много удачно за страна ни да посрещнем гостите с миризмата на вкиснало зеле...

П.С. Сложил съм тензух под решетката и камъка по инструкцията на jordanov.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #103 -: 14 Декември 2017, 16:53:25 pm »
Наши хора ми казаха, че всеки момент Президента свиква Консултативния съвет по въпроса, така че стискайте още малко :P
Абе тоя Харп ни разказа играта... Мани, ами и виното ще удари >:(
Мавруд, ако мокриш отгоре завивката и ако осигуриш обдухване да не земеш па да го простудиш нещо!?

П.п. Гавра, притеснявам се нещо... Ако вкараш маркуча направо у канала, да не те набарат от РИОСВ?

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
« Отговор #104 -: 14 Декември 2017, 19:26:36 pm »
нашия балкон е източен, тамън си е във вкуса. жена ми се е вманиачила да го стабилизираме без бензоат, ако стане ще споделя тайната.