Автор Тема: Кисело зеле  (Прочетена 76825 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
Re: Кисело зеле
« Отговор #75 -: 11 Ноември 2015, 19:23:29 pm »
Как се очертава при  вас сезон 2015?
Заложихте ли вече субстрата при тези топли дни? Аз днес поставих началото.
Има ли нови модни тенденции? ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #76 -: 11 Ноември 2015, 19:29:27 pm »
Откога те чакаааам!!!! Още не съм го сложил, ще го сложим по късно. Затова за Нова година ще ядем от твоето, а за Трифон зарезан - от моето. ;D
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #77 -: 16 Ноември 2015, 12:40:37 pm »
Охоо, откога съм я почнал кампанията... Никакви отклонения от правата линия, направо сон шон жмо, като нивото на Дунава :P Първия бидон преди две седмици, втория преди една. Първи - с духане, втори - без.

П.п. Опсс, щях да излъжа. За първи път откак се помня, суровината не е от нашия двор, ами изцяло от пазара. Надявам се догодина да не се повтори. В тая връзка, как са цените при вас? Аз първата партида я купих на 50 ст., втората на 60, сега гледам, на 80-85 се пробват...

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #78 -: 16 Ноември 2015, 14:39:36 pm »
Вчера се класирах на 80 стотинки.
Това е положението - уж дефлация, а пък всичко расте.
Явно в потребителската кошница луксозните яхти са поевтинели доста, за сметка на продуктите от първа необходимост, цената на които расте, обаче ние у Софето ядем доматите с колците, и затова си трайкаме.  :D
Царевица, хрян и т.н., а с това топло време май ще стане за Коледа.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #79 -: 26 Октомври 2016, 08:04:44 am »
Как се очертава при  вас сезон 2016? Цени, нови рецепти? При нас цена засега 0,70лв/кг, за нови рецепти - добавяне на повече гулии в гаца над зелето [непробвано].
___
от  http://www.bgnow.eu :
Знаете ли за тези седем факта за ползите на киселото зеле?

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #80 -: 26 Октомври 2016, 09:43:20 am »
Не е ли още рано, да го ева?  :D

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #81 -: 26 Октомври 2016, 13:40:23 pm »
Според народа, зеле требе да се турга около Димитровден.
Не знам кога е въведен грегорианския календар у нас (май края на 60те на ХХ век), ама за народни работи аз имам повече вяра на стария календар. Така че до около 8 ноември, Димитровден по стар стил, който има намерение - май трябва да подготвя зелките.

jose

• Sr. Member
  • Публикации: 331
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #82 -: 22 Ноември 2016, 11:28:34 am »

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #83 -: 22 Ноември 2016, 17:54:52 pm »
Вярно, да го ева, довечера ще му духам на зелето с маркуча.   :D

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #84 -: 16 Декември 2016, 17:27:07 pm »
Пичове, как е зелето, стана ли вече?
Мойто стана, тъкмо навреме, щото рязаното зеле с моркови вече го изплюскахме.   :D

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #85 -: 18 Декември 2016, 10:15:43 am »
И таз година магията се случи - зелето стана!
Зелето се заложи между Димитровден по новому и по старому. За късмет материала беше закупен директно от градината на производителя, та се наложи да стои 2 дни да позавехне.
Кацата, която е вече над 30 годишна, още не е протекла.
Накълцаното зеле също вече е изядено. От кацата засега само за салата се извади за тест. От задържалото се студено време, чорбата е бистра и резлива.
_
Забележка: Аз ползвам само едра черноморска сол. Тази година ми се стори, че солта в новата опаковка е по-пречистена, НО и май по-малко соли. Зелето ми се струва по-безсолно, макар че пак си сложих солта точно по рецепта. Солих и една риба и там без малко да я загубя. Така че, ако солите риба или  меса имайте едно наум.

gavra74

• Full Member
« Отговор #86 -: 18 Януари 2017, 21:28:47 pm »
Аз не обърнах внимание около Димитровден ли го сложих, ама вече съм на средата на 120л бидон. Даже сега си рупам зеленце с греяна ракия.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
 ЗА ЗАМРЪЗНАЛОТО МОРЕ И КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ...
Значи от новините на водещи телевизии през този месец можеше да чуете и видите следното. Цитати: "Морето замръзна""Явление което се случва за първи път през този век".

А то кво:
Телевизия 1: Дават част от морска гара Бургас (закътано място в пристанище Бургас) - 2-3 метра от брега хванала ледена кора не повече от 5см дебела и дълга около 100м.
Телевизия 2: Друга телевизия показва рибарско пристанище Сарафово (затворена площ колкото едно футболно игрище, връзка с морето - около 10м широка)  - същата работа...

А от моя дедо и от тато знам, че морето през двайстия век яко замръзвало май 1928 и 1954. Пързаляли се в морето. Дедо е роден 1904 и като бил млад (около 1928) ходил от Бургас до Созопол с кънки самоделки. Казваше, че каруците с дърва и въглища между двата града се движели по леда, защото било по-кратко.
Ако некой не му верва на дедо, да каже, ще му дам адреса да си говорят - парцел, ред.. и т.н. в хотел "Вечна почивка". Денонощно е там.

Предпоследно: Ако ще е замръзнало морето, то от кацата с моето зеле на терасата ми, трябва с чук и секач да вадя зелка...
Последно: Когато чуете друг път по новини от медиите, че морето е замръзнало - обадете се на познат по морето и попитайте вади ли зеле от бидона..... Демек четете между редовете и не вервайте от раз на всичко какво ви набиват от екрана... И апостол Тома не е повервал на възкръсналия Исус от раз, казал "дай да видя раните на ръцете ти" ...
Да живее киселото зеле -  мярката за истината!

Снимка от замръзналото море:

Да, ама не! Това е снимка от моята каща със зеле. Това отгоре не е лед, а 2 пръстa скреж:

__
П.С. Не бих се учудил, ако след това "замръзване" на морето, дали правителството вече не е поръчало и доставило по един ледоразбивач (атомен) за Варна и Бургас.

kraychev

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #88 -: 20 Януари 2017, 09:37:42 am »
"Замръзването" на морето иде да покаже колко е жестока природата и колко е нормално като паднат 5 см сняг, държавата да затвори, въпреки исполинските усилия на Партията и правителството и лично на другаря Бойко Борисов. Бедствие библейско. Най-големия сняг, откакто има сняг.

п.п. На мен ми замръзнаха един 3л. буркан туршия и същия такъв с кисели краставички на терасата ;)

gavra74

• Full Member
« Отговор #89 -: 21 Януари 2017, 21:08:43 pm »
Ееех kraychev, kraychev.... Да ги беше дал тия буркани при мен у мазата на топло.... Тю да му се не види....