КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Racho пускай рецептата докато има наличен материал на пазара.
Туршийка за ракийка 4 кг. Зелени домати350 гр. Захар1 чаша за кафе сол2 глави чесън2 връзки копър500 гр. Олио300 гр. Оцетмалко магданозДоматите се нарязват на филийки и се поръсват със захарта и солта . Така престояват 2 часа. Изцеждат се от водата , добавят се счукания чесън ,копъра магданоза олиото и оцета. Пълнят се бурканчета и се варят 5 минути.После се сипва от хубавата ракийка и ме каниш на гости ))))
Браво на вас! Тук нещата са зле. Години наред сме правили зелето по една и съща рецепта. Ставаше за чудо и приказ. Даже е стояло до Април все така стегнато и хубаво. Обаче нещо стана и последните две години зелето не втасва. Някъде края на Януари, началото на Февруари придобива вкус на кисело зеле, но с все още болнав привкус. Отначало помислих, че проблема е в мен. Я нещо сорта съм купил неподходящ, я солта йодирана. Обаче направих разследване и масово хората се оплакват от същия проблем. Това автоматично изключва сорта и солта. Засега се съмнявам във водата. Предполагам, че башибозука концесионер е сменил обеззаразяващите вещества с които се третира водата преди да я пуснат в тръбопровода и тези нови вещества пречат за развитието на бактериите нужни за процеса като убиват и тях. Така дългата ръка на империализма и корпорациите посегна и на киселото зеле. Това го казвам уж на шега, но защо ли го чувам от все повече хора изказано съвсем сериозно. За всеки случай следващата година ще се постарая да намеря вода нетретирана от тези препарати и ще докладвам резултата. Не знам вода от минералните софийски извори дали е подходяща, ако някой знае нека каже. Примерно горнобанска. Ако не става и тя ще донеса ако трябва на гръб с понягата от герана на село в отговор на империалистическия найлонен удар. С киселото зеле без бой няма да се разделим!