Бушкрафт > Бушкрафт, туризъм, къмпинг

Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?

(1/21) > >>

Hobo:
Преди време в един форум със сървайвъл насоченост бях написал:

--- Цитат ---За мен бушкрафт означава - обратно към Природата. Ние сме част от нея но се отдалечихме от корените си и ежедневно и нанасяме тежки рани. Чрез бушкрафта се връщам обратно към дедите си, които наистина са живяли в хармония с Природата. Някак си не ми е удобно да седна до огъня в дивата Природа облечен в найлон, който както е известно не е от любимите продукти на Природата. И докато си пазя скъпия найлон от огнените искри да се самовъзхищавам колко велико природно творение е човека! Ех, кога ли ще измислят френдли за найлона синтетичен огън...  Без да съм маняк харесвам девиза: "Живей в хармония с Природата". Опитвам се да го спазвам доколкото мога, въпреки че това е много трудно в наши дни. Защото малко неща зависят от обикновения човек.
--- Край на цитат ---

Последва голяма дискусия в няколко теми що е то бушкрафт, как се превежда на български, бушкрафтери ли са найлонковците и т.н. Голямо флудене падна. Малко утешение беше, че един се преориентира от сървайвър на бушкрафтер. Което, обаче, все още не е ясно дали е положително или не.

Тук сме се събрали хора с широки интереси. Отварям темата не да спорим кой е по по най, а всеки да сподели какво го интересува и каква е връзката му с Природата. Какво обича да облича, дрехи от естествени материи или модерни синтетики и защо точно това е неговият избор. Как разбира тази чужда за нас дума бушкрафт. Ей такива човешки нещица да си разкажем и да се опознаем още повече.

vanjo:
Бушкрафта не го разбирам. За мен 2-3 -7 дневни екскурзии сред природата са просто туризъм.
Що се отнася до дрехите лично аз ползвам микс от естествени и изкуствени материи, но преобладават изкуствените.
Накратко бельо естествени материи или смес естествено+изкуствено
Втори слой основно изкуствени дрехи - полари 50 -10 гр
Външен слой същи изкуствени материи
Панталони пак изкуствени материи
Обувки също на практика са микс от естествени и изкуствени материали.
Всъщност няма никакво значение как човек се облича или колко маркова е личната му екипировка, важното е да се чувства удобно и комфортно.

Kent:
Бушкрафт за мене е като лого, на електронните ни обмени на инфо, впечатления, ревюта и подобни... Аз скиторя.  Правя го от малък и понеже вече е като навик, не си представям вразумитерно солидна част от извънработните си занимания по друг начин да протичат. Нито къде другаде да канализирам скромните си спестявания. Сървайвълските умения ;D, отново, са ми полезни заради великата скитническа идея. Да става по-лесно. Не заради самото "оцеляване" ;D в задния двор на село. Понеже и аз като Ваньо съм стар и мързелив човек и обичам лесния за употреба, ефтин и миниатюрен свръхсупермултитул ;D ;D ;D /бре, тая сложна дума аз ли ая написах/ :)

cat:
 :D Интересна тема . За мен лично бушкрафт означава  живот сред природата ,а това което го правим ние са си разходки сред природата или туризъм кой както иска да го нарече. За всеки е различно някой обичат да катерят върхове други да влизат в пещери трети просто да се разходят из гората но при всички има едно общо удоволствието да прекараш известно време сред природата .

Hobo:
Честита Нова Година! Докато си пиех сутрешното кафе прегледах ножарския форум KNIVSBG.com и попаднах на ето това изказване на WolfHeart:

--- Цитат ---Бушкрафтът на практика е начин на живот, който нашите прадеди са водили. Познанията и уменията им са превръщали дивото в дом.
--- Край на цитат ---
Според мен това е най-краткото и точно обяснение на бушкрафт, което съм видял до сега.

Замислих се и ето какви мисли ми дойдоха: Зовът на прадедите! Това обяснява всичко. Желанието ни да излизаме сред планини, гори, полета и въобще сред Природата. Да се разхождаме, да скиторим, да ловим риба, да ловуваме  или дори само да мечтаем. Не е необходимо да живеем в дивото, за да сме бушкрафтери. Миналото зове и всеки, който чува този зов и го усеща със сърцето си с право може да се нарече бушкрафтер. Какво ще кажете вие?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия