Автор Тема: Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?  (Прочетена 62787 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Преди време в един форум със сървайвъл насоченост бях написал:
Цитат
За мен бушкрафт означава - обратно към Природата. Ние сме част от нея но се отдалечихме от корените си и ежедневно и нанасяме тежки рани. Чрез бушкрафта се връщам обратно към дедите си, които наистина са живяли в хармония с Природата. Някак си не ми е удобно да седна до огъня в дивата Природа облечен в найлон, който както е известно не е от любимите продукти на Природата. И докато си пазя скъпия найлон от огнените искри да се самовъзхищавам колко велико природно творение е човека! Ех, кога ли ще измислят френдли за найлона синтетичен огън...  Без да съм маняк харесвам девиза: "Живей в хармония с Природата". Опитвам се да го спазвам доколкото мога, въпреки че това е много трудно в наши дни. Защото малко неща зависят от обикновения човек.

Последва голяма дискусия в няколко теми що е то бушкрафт, как се превежда на български, бушкрафтери ли са найлонковците и т.н. Голямо флудене падна. Малко утешение беше, че един се преориентира от сървайвър на бушкрафтер. Което, обаче, все още не е ясно дали е положително или не.

Тук сме се събрали хора с широки интереси. Отварям темата не да спорим кой е по по най, а всеки да сподели какво го интересува и каква е връзката му с Природата. Какво обича да облича, дрехи от естествени материи или модерни синтетики и защо точно това е неговият избор. Как разбира тази чужда за нас дума бушкрафт. Ей такива човешки нещица да си разкажем и да се опознаем още повече.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #1 -: 25 Октомври 2010, 11:56:23 am »
Бушкрафта не го разбирам. За мен 2-3 -7 дневни екскурзии сред природата са просто туризъм.
Що се отнася до дрехите лично аз ползвам микс от естествени и изкуствени материи, но преобладават изкуствените.
Накратко бельо естествени материи или смес естествено+изкуствено
Втори слой основно изкуствени дрехи - полари 50 -10 гр
Външен слой същи изкуствени материи
Панталони пак изкуствени материи
Обувки също на практика са микс от естествени и изкуствени материали.
Всъщност няма никакво значение как човек се облича или колко маркова е личната му екипировка, важното е да се чувства удобно и комфортно.

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #2 -: 27 Октомври 2010, 10:09:29 am »
Бушкрафт за мене е като лого, на електронните ни обмени на инфо, впечатления, ревюта и подобни... Аз скиторя.  Правя го от малък и понеже вече е като навик, не си представям вразумитерно солидна част от извънработните си занимания по друг начин да протичат. Нито къде другаде да канализирам скромните си спестявания. Сървайвълските умения ;D, отново, са ми полезни заради великата скитническа идея. Да става по-лесно. Не заради самото "оцеляване" ;D в задния двор на село. Понеже и аз като Ваньо съм стар и мързелив човек и обичам лесния за употреба, ефтин и миниатюрен свръхсупермултитул ;D ;D ;D /бре, тая сложна дума аз ли ая написах/ :)

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 468
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #3 -: 27 Октомври 2010, 23:16:09 pm »
 :D Интересна тема . За мен лично бушкрафт означава  живот сред природата ,а това което го правим ние са си разходки сред природата или туризъм кой както иска да го нарече. За всеки е различно някой обичат да катерят върхове други да влизат в пещери трети просто да се разходят из гората но при всички има едно общо удоволствието да прекараш известно време сред природата .

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #4 -: 01 Януари 2011, 12:32:05 pm »
Честита Нова Година! Докато си пиех сутрешното кафе прегледах ножарския форум KNIVSBG.com и попаднах на ето това изказване на WolfHeart:
Цитат
Бушкрафтът на практика е начин на живот, който нашите прадеди са водили. Познанията и уменията им са превръщали дивото в дом.
Според мен това е най-краткото и точно обяснение на бушкрафт, което съм видял до сега.

Замислих се и ето какви мисли ми дойдоха: Зовът на прадедите! Това обяснява всичко. Желанието ни да излизаме сред планини, гори, полета и въобще сред Природата. Да се разхождаме, да скиторим, да ловим риба, да ловуваме  или дори само да мечтаем. Не е необходимо да живеем в дивото, за да сме бушкрафтери. Миналото зове и всеки, който чува този зов и го усеща със сърцето си с право може да се нарече бушкрафтер. Какво ще кажете вие?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mili

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 4
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #5 -: 08 Март 2011, 20:29:15 pm »
Не знам дали предците ни ни зоват да обикаляме планините, но знам че най-любимото ми място на света е билото на Стара планина. Там на високото на където и да погледнеш не виждаш делото на човека, и което е по-приятното не го чуваш. Без коли, без музики от всякъде, а понякога даже и без обхват на телефона, накар и да е малко опасно последното. Обичам също хижите, в които чаят се пие вместо вода, винаги има и винаги е истински.
Здравейте на всички от мен Mili! Не съм много по форумите, но в този се надявам да се позадържа.
Относто Бушкрафтът. Това не го бях чувала до днес. Мога само да кажа, че има разлика между това да обичаш да се разхождаш сред природата и това да обичаш самата природа. Трябва да я приемаш лично. Има толкова много хора, който обичат разходките в природата, но не се притесняват да си изхвърлят найлончето на пътеката.
За дрехите, нямам големи предпочитания. Не мога да скрия, че гледам да не съм извън модата, ама чак пък да я следвам, по скоро гледам тя да върви на мен. Това обаче си е за в града. Обичам качествените стоки, които обикновено се оказват от естествени материали. А когато го има като избор, предпочитам БЪЛГАРСКО производство!

scrooge

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 176
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #6 -: 08 Март 2011, 21:15:28 pm »
Като отговор на въпроса на темата ще дам примери с най-големите бушкрафтъри.Това са аборигените в Австралия,саами на Скандинавския полуостров,бушмените в Африка,както и още много примери могат да се дадат.Това са хора които си живеят сред природата без да са им нужни модерни приспособления,макар че ползват такива за по голямо удобство.Основното което имат е огромното познание за природата,и местноста която обитават.
don't waist your time for searching all those waisted years

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #7 -: 09 Март 2011, 09:17:51 am »
Mili, хубаво си го казала. За себе си аз знам, че съм част от Природата. Затова и я пиша с главна буква, макар според  правилата на правописа да не е така. Старая се да живея в хармония с всичко, което както мен е част от нея. Може би затова не харесвам лозунга "Пазете природата". По-скоро истината е да спрем да ядосваме Природата, защото не ние нея, а тя нас ще унищожи само за броени минути ако и писне от човеците!

Хех, най-сетне някой да каже, че носи найлон по принуда. :) Аз също нося найлон по принуда, но се старая да го избягвам винаги когато мога да си го позволя. Свръх производството на найлон от нефтените отпадъци е античовешко.

За съжаление и ние плащаме дан на модата. Името на форума е доказателство за това. Така се случи. Някога ще опиша историята как и защо форума беше кръстен Бушкрафт. Иначе за всички тук е ясно, че думата е изкуствено наложена в съвсем близкото минало като търговска марка  за която очаквам скоро да има война между различните фирми печелещи от бушкрафт индустрията, понеже се нароиха напоследък.

Както и да е. С бушкрафт или без него ние си обичаме планините, горите, полето, пещерите, реките и морето и това е което ни събира тук в нашата малка форумна общност. Добре дошла при нас!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #8 -: 09 Март 2011, 10:53:59 am »
...
Както и да е. С бушкрафт или без него ние си обичаме планините, горите, полето, пещерите, реките и морето и това е което ни събира тук в нашата малка форумна общност. Добре дошла при нас!
Е те това е, бате! Точно, ясно и кратко!
Mili, добре дошла във форума!

unior

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 163
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #9 -: 09 Март 2011, 11:08:58 am »
Досега не се включих в темата защото не знаех как да го формулирам, но Хобо прочете мислите ми и го каза Вместо мен  ;D
( а си мислех че аз съм екстрасенса във форума  ;D ;D ;D)

Добре дощла и от мен Mili  :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

SkyRunner

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 18
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #10 -: 09 Март 2011, 17:19:15 pm »
Ми да се обада и аз лекичко без дори никои да ме пита. ЗДРАВЕЙТЕ и от мен на ВСИЧКИ казвам се Стефан.Не знам що е то Бушкрафт и има ли то почва в нас? Но пак безкраино обичам БЕЗЦЕЛНОТО шлаене по горички,байрчета,от скоро и пещерички.Аз туй го разбирам като ежедневната си разходка с кучетата  еи големи Бушкравтари са тея само ме тормозят всеки божи ден да изминавам някакви разстояня от порядака на 15 до 20км. А и искат даже по двапати да ги минаваме  на ден. Не че не го правим де или пак на мен не ми е много голям кефа.От всички видове разхотки най обичам нощните.Заради звездното небо и колко по голяма е надморската височина толко по  дообре.
За природата? Ми с нея шега не бива а кат гледкам сички си се шегувкат. (това ще е до време)
Когато гледам планините
и слушам да шумят реките,
в шума на Рила и Пирина
аз чувам моята Родина!

Mili

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 4
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #11 -: 09 Март 2011, 17:46:08 pm »
Цитат
...Бушкрафт...за всички тук е ясно, че думата е изкуствено наложена...

А аз бих искала да изкоментирам , друга изкуствено наложена фраза, която наскоро беше гръмнала по новините. А именно "био-храни" и/или "био-продукти". Чак го срешнах в някакъв тест за здравословното хранене и витамините, беше нещо такова:... Вие колко пъти в седмицата консумирате био-храни?...
Е, прощавайте, аз знаех, че храните, които купуваме от магазина са подобрявани, от гледна точка на човека, ама трябваше ли ни толкова префърцунен термин за градинските домати на баба? Излиза, че храните, които ядем нямат нищо общо с флората и фауната на земята, а тези "био-храни" са някакво ново откритие на човечеството.
Възможно ли е наистина ние като човешки вид, който спада към царство животни, чак толкова да сме забравили от къде сме тръгнали, че да ни трябват термини като "био-храни", "био-продукти" и "био-култури"? (въпросът е по-скоро риторичен, за съжаление)
Ходи в планината 2 пъти седмично, когато е сезонът на плодовете, и ето ти дозата био-храни. Кеф ти ягоди, кеф ти малини и къпини, кеф ти боровинки. А на репортажа по телевизията, чак показаха разсада в био-фермата. И моята баба е сложила разсад домати, да бяха дошли у нас да снимат. Вярно, че една харана, за да е био- не трябва да се обработва с никакви химикали и да се отглежда далеч от града, но все пак... Това си е просто добре позабравеното старо!

П.П.
Добре заварила на всички! :)

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #12 -: 09 Март 2011, 20:55:02 pm »
Под думата Бушкрафт за мен се асоциират двата форума и чата, понеже до миналата година ако и я бях чувал тази дума, въобще не си давах сметка как заради осем букви, в небългароезично съчетание може да се разгарят спорове.
Ходили сме преди ерата на бушкрафта, ходим и ще ходим докато има някакви опции за придвижване. И не само на Планина или море и по паланки, ливади и дерета, а и под тях и някой ден може и над тях - вярвам. И изкуството да се спазариш за по ефтина квартира не е по-маловажно от това да можеш да запалиш огън прод проливен дъжд във влажната гора.
п.п. "Конфликта" бушкрафт-туризъм е изкуствен и бие на псевдонаучните спорове у братството на христа /май така викаха на йезуитите/ през т.нар. тъмно средновековие.

bubachco

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 20
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #13 -: 10 Март 2011, 12:58:48 pm »
предполагам, че ако не всички, то голяма част от нас четат и форума на стоян, и този форум на хобо. лично на мен ми е необяснима тази неприязън, която се усеща между двата форума. ето, дори и тази тема, я усещам като камък, хвърлен в градината на другия форум. какво толкова не можем да разделим. по баирите, реките, пещерите - под небето, все още има място за всички. ще бъда безкрайно щастлив, ако един ден се съберат членовете и на двата форума, затова молбата ми е: нека се постараем да изграждаме мостове, а не бариери помежду си!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #14 -: 10 Март 2011, 13:58:55 pm »
Възможно ли е наистина ние като човешки вид, който спада към царство животни, чак толкова да сме забравили от къде сме тръгнали, че да ни трябват термини като "био-храни", "био-продукти" и "био-култури"? (въпросът е по-скоро риторичен, за съжаление)

Риторичен е за който иска да си извади главата от пясъка и да нарече нещата с истинските им имена. Всички тея нови термини като био-храни, био-продукти, био-култури, ще добавя и бушкрафт, са единствено нужни на търговците. Човеците сме живяли и преди тях, но сега здраво ни ошушкват чрез тях.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!