Бушкрафт > Бушкрафт, туризъм, къмпинг

Опасни диви животни в България

(1/11) > >>

Kent:
Най-опасното жувотно в България е Черния паяк. Латинското му име по спомени от студентските години беше май - лактродектус тредецимгутатос. Черен е, с тринайсе червени дъмги по коремчето. Опасна беше май-само женската. Отровата му в пъти беше по отровна от тая на гърмящата змия. Често ухапването завършва със смърт. Разпорстранен е по на юг в България - Странджа, Сакар и сие. Аз съм го виждал и в Суворово, в къщата ни вътре. За съжаление от мерак да го снимам, го убих без да искам с една торба цемент. Сега със затопленето бавничко се придвижва и по на север. В Русия са го виждали в Подмосковието и покрай Крим май. Който се интересува повече, да търси в руското уики - Каракурт.
п.п. Паяка е сериозен - разни пепелянки, мепелянки, усойници, медянки, стоножки и морски дракони просто бледнеят пред токсина му /отровата/. От моментална смърт спасява само мизерното количество от отровата която впръсква. Ама ако не вземат мерки, отиваш да гледаш репичките отдолу. Мерките са като при ухапване от пепелянка /има ръководства в нета достатъчно/ и максимално бърз транспорт до болнично заведение. Ако може в голям университетски град 8)
п.п. Приятно ходене със сандали лятото :)

LIC:
Как така без да искаш си го циментирал?!  ;D ;D ;D

gavra74:
Ако няма възможнжст за незабавна медицинска помощ, специалистите препоръчват мястото може да се обгори с наженен нож. Колкото и абсурдно да звучи това е най-ефикасния метод за преодоляване на проблема:
http://www.razkritia.com/

LIC:
Отровите по принцип са най-податливи на термична обработка. Т.е. змииската и подобни другиотрови при нагряване се разпадат белтъчните вериги и оживяваш. Та от там нагряването. После трябва да се третира и изгарянето, но от изгаряне се умира по-трудно.

ko54:
Kent ме вкара в дълбок размисъл.??? Това глобално затопляне явно разширява зоната за обитаване на „Черната вдовица”. Разрових се из нета, така и подозирах, че женските паяци са по-опасни. И освен, че женската  излапва мъжкия след това, ами и по време на копулацията му впръсква малко и дозирано отрова, която се оказва мощен афродизиак, за да го стимулира, така да се каже. Затова някои зоолози смятат, че всъщност мъжкият паяк умира от изтощение. Славна смърт. И какво излиза накрая - май единственото утешение при ухапване от такъв паяк е, че можем да си умрем, но затова пък еректирани ... , и то няколко денонощия!  Т.е. близките ще имат проблеми със затварянето на капака. http://www.factor-news.net/index_.php?cm=10&id=5111  Шегата настрана, ама щом от такова ухапване умират коне и камили, значи нещата са сериозни. Казват, че възпламенена клечка кибрит върху ухапаното място помагало, но само в първите 2 минути след ухапването. И само младите паяци имали червени точки/петна/, а възрастните имали изцяло черна окраска.  Сега вече, освен за змии и кърлежи, ще се ослушвам и за паяци. Kent - не си прав. :'(

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия