Автор Тема: Последствията от ухапване на усойница в България  (Прочетена 15076 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Когато говорим за излети, туризъм, бушкрафт и тн. задължително се стига до темата за отровните змии и последствията при едно ухапване.  През 2010 двама учени от Националния Природонаучен Музей при БАН са провели реални експерименти за последствията от ухапване на усойница в няколко района на България. Част от резултатите можете да видите ТУК.  Въпреки, че това не е пълната информация за проведените изследвания, най-важната част "Какво да правим ако бъдем ухапани от змия в България?" е предоставена за българската аудитория. Само може да благодарим на двамата учени за проведените експерименти и безвъзмездно предоставената информация.

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 115
Re:Последствията от ухапване на усойница в Б&
« Отговор #1 -: 25 Февруари 2011, 12:38:39 pm »
В аптечката на колата /по-точно във втора допълнителна аптечка/ имам три ампули урбазон достатъчни за възрастен човек. Алергичен шок може да се предизвика и от пчели, стършели и други такива та дори от подхлъзване и отърколване в коприва. Слава богу никога не се е налагало да прибягвам до спешни мерки но съм по-спокоен като съм оборудван.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Последствията от ухапване на усойница в Б&
« Отговор #2 -: 25 Февруари 2011, 12:56:42 pm »
В аптечката на колата /по-точно във втора допълнителна аптечка/ имам три ампули урбазон достатъчни за възрастен човек. Алергичен шок може да се предизвика и от пчели, стършели и други такива та дори от подхлъзване и отърколване в коприва. Слава богу никога не се е налагало да прибягвам до спешни мерки но съм по-спокоен като съм оборудван.
@hr.zlatarev По-добре да си носиш SOLU-MEDROL на компанията Pfizer. След дълги разговори с лекари на темата за алергичните реакции този продукт се наложи като фаворит по-време на нашите експедиции.  Въпреки всичко смятам за задължителна консултацията с вашия личен лекар или специалист по алергии. Самоволния прием на кортикостероиди може да е не по-малко опасен от една алергична реакция.  И най-важното никога не забравяйте да проверявате срока на годност на медикаментите във вашата аптечка. 

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 115
Re:Последствията от ухапване на усойница в България
« Отговор #3 -: 25 Февруари 2011, 13:58:30 pm »
Мой приятел и член на компанията ни за разходки из пущинаците е невролог. Та идеята за урбазона, както и дозирането /до три ампули за възрастен/ са негови. Ама понеже е мързелив аптечката е при мене  :). За 30 години скитане, че и повече не се е налагала спешна помощ, както казах и слава Богу. Но човек знае ли... Ще погледна този препарат на Пфайзер, който препоръчваш /надявам се да се намира по аптеките и да не е безбожно скъп/ и като дойде време да сменя урбазона ще го сложа него в аптечката. Пък дано на никой не се налага да импровизира спасителна акция.
Приканвам и други да споделят опит. Иначе страхът от змиите е така дълбоко вкоренен в подсъзнанието на хората, че много изпадат в паника от някое безобидно водно змийче или като луди хвърлят камъни по някой слепок или каквото и да е пълзящо животинче. Жалко е защото всъщност повечето от тези твари са съвсем безобидни.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
Re:Последствията от ухапване на усойница в България
« Отговор #4 -: 07 Декември 2012, 17:01:36 pm »
АКО ВИ УХАПЕ ЗМИЯ…
Информация е от сайта на Столична регионална здравна инспекция тук в pdf.

и в снимки:
стр. 1   |   стр. 2   |   стр. 3   |   стр. 4   |

Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

• Hero Member
Екстрактори на отрова

Повече тук на руски в статията Ядовитые змеи: инструкция по выживанию на доктор Алексей Водовозов в http://letidor.ru

---

И още подробно по темата в "Някои аспекти при ухапванията от пепелянка /Vipera ammodytes/ и усойница /Vipera berus/" от д–р Красимир Христов, Марко Иванов, Георги Русев от сп. "Българска Наука". (PDF)   Има мнение за изсмукването на отровата с уста за или против.

Екстрактори на отрова се продават и в наши магазини за туристическа екипировка.

donzezi

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 39
Къде се продават екстрактори за отрова ?
До сега не съм срещал нигде .

Mavrud

• Hero Member
Donzezi,
Виж тук1, тук2 и тук3.

oso_bs

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
Няма змия в България, която да е страшна за здрав човек. Опасната гадина е стършела.