Автор Тема: брезов сок  (Прочетена 12684 пъти)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
брезов сок
« -: 20 Януари 2011, 17:14:37 pm »
Аве момци, някой от вас занимавал ли се е да събира брезов сок ? Аз не съм, ама вече стягам инвентара, че сезона наближава ;) Ако някой има практика да дава акъл :)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
Re:брезов сок
« Отговор #1 -: 20 Януари 2011, 17:26:04 pm »
Аз като малък съм изпил бая литри, щото нали съм родом от Брянск, пък те там има едни гори тилилейски. Не помня всичко до подробности , но като че ли не се изискваше кой знае какъв инвентар, дядо надрязваше брезата и доле чучур от кора и да капе в шишето. Какво точто те интересува, руснаците са миниаци и мога да намеря нещо и да преведа, ако трябва.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #2 -: 21 Януари 2011, 12:23:10 pm »
Да тоя начин съм го виждал по телевизията, ама гледах и един филм за събиране на кленов сироп някъде в Америка с изградени инсталации и т.н. та си мисля само да правя дупка с маткапа едно маркуче в шишето и после зачепвам дупката. Демек след мен никакви следи 8)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 21 Януари 2011, 12:25:57 pm »
Това е дренажен принцип за събиране на кленов сок, приложим е и за брезовия сок.
Пробиват се няколко дупки в ствола и маркучетата се събират в едно шише общо взето това е технологията.
За направата на 1 литър брезов сироп отиват от 80 до 100 литра брезов сок  ::)

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #4 -: 30 Март 2011, 00:31:45 am »
Някой да ме светне що е туй брезов сок и за какво се ползва, а аз през това време ще гугалясъм по въпроса!

ruumen

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #5 -: 30 Март 2011, 20:09:54 pm »
Ето горе-долу изчерпателен отговор:
http://zasovetom.org/raznoe/kak-sobirat-berezovyy-sok/

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #6 -: 10 Май 2011, 08:01:07 am »
И най-важното! - Да не забравяме после да запушим добре отвора/дупката/ - най-добре с чеп, издялан от дърво. В противен случай брезата няма да се развива добре след такава нескопосана интервенция. :'(  С шилото на Викторинокса може да се направи малък кръгъл отвор и да се сложи около 50-60 см прозрачно маркуче, като от тези за медицинските системи за преливане на течности или от системата за въздух за аквариумите. И не-повече от 1 л от едно дърво, дебело не по-малко от 20 см. Не трябва да се правят опити за събиране на сок, след като дървото вече активно е започнало да се разлиства. Мераклиите да чакат следващото начало на пролетта. :)
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #7 -: 10 Май 2011, 12:26:58 pm »
Тази година ми беше за първи път и за това закъснях с няколко дена, но иначе съм доволен. Ръчна дрелка с 8 мм бургия, шишета 1,5 л от минерална вода и 1 м маркуч от железарията на парчета по 15-20 см. А да, и нож и раничка на гърба  8) Надвечер слагах шише до някое хубаво дърво и на сутринта - пълно. Веднага набивам едно клонче в дупката и като мина на другия ден, около него вече е сухо. Отчупвам го и сега даже и аз не мога да позная къде съм дупчил :D. Събрах към 15-20 л, вкъщи всички пиха, някои го харесаха, някои не толкова. В хладилника издържа по две седмици. Догодина живот и здраве- повече ;)

jordanov

• Sr. Member
Re: брезов сок
« Отговор #8 -: 09 Март 2016, 11:26:11 am »
Колко години вече станаха откак съм събирач на брезов сок?
 Средата и втората половина на април, или около Великден някъде, но тая година всичко върви напред и от една седмица сока потече здраво... Имам си едни брези в крайградската джунгла 8) които са ми суровинната база. Снощи пак заложих а сутринта /точно след 12 часа/ ги прибрах.

Фантата беше два пръста до капачката, бирената беше преляла малко. Там си беше точно за трилитрова бутилка, но нямах свободна към момента... Зачепвам и казвам довиждане до догодина. Исках да снимам отворите от миналата година, но явно съм дупчил между корите и макар че обикновено нарочно оставям чепчето 1-2 сантима да стърчи сега не можах да открия никакви следи.
Това е инвентара,

ножа леко модифициран щото с него набивам чепа, шишета ползвам от 2 до 3 литрови. Развито дърво пълни такова шише за една нощ. Може и повече да даде и понякога съм вземал по две шишета през интервал, но не обичам лакомията по принцип. За тия години не съм забелязал и абсолютно никакви последствия по брезите.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #9 -: 11 Март 2016, 15:56:42 pm »
Досега бях пил само брезов сок в кутия, купен от магазин с щанд за руски стоки. Сега благодарение на колегата Jordanov вече съм пил и от дървото.
Препрочетох инструкциите по-горе в темата и направих предварително проучване в района. Резултатът - плачевен. Тук таме някоя бреза, обаче поизсъхнали или с малък диаметър на стеблото. Накрая намерих две читави, но пък на доста открито място. Работата беше на отказване, но на  велоразходката ми днес реших да взема маркуч от система, сизал и 2 малки шишета. За пробиване - шилото на швейцарското ножче. Бях приготвил и дървен свредел но се отказах.
Дупките са на не повече от 1,5 - 2см. Шилото влезе и сока текна: 

За около час се събра около 150 - 200мл, достатъчно за тест. Вкусът е приятен, почти неутрален, може би съвсем малко сладък. Донякъде ми напомни на медицинска глюкоза. Купешкия сок е по-сладък. Мисля че му се добавя нарочно захар като консервант.
До колкото съм чел брезовия сок май действа и леко слабително. Сега чакам да видя какво ще стане или да усетя повик..... Колега Jordanov, добави коментар тика моля.

След края на теста последва затапване на източниците. Утре ще намина пак да огледам и ако трябва ще сменям тапите.

Докато "доях" брезите и дебнех някой да не ми припикае бутилките се натъкнах на този птеродактил:

Прилича ми на гривяк или не?
Видях 3. Два бяха май вече чифт и като младо семейство вече се караха. Женската май заформяше гнездо на едно дърво. На снимките трябва да е мъжкия... Дано да оцелеят.
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #10 -: 11 Март 2016, 16:01:39 pm »
А някой да е събирал сок от кленово дърво в България?
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #11 -: 12 Март 2016, 12:44:55 pm »
Хах, при тебе гривяци, при мен фазани пърпореха и грачеха мъжкарски, забравих да спомена. 8)
Разстройване на системата не съм забелязал досега да се получава. Верно е и че това фамилията не прекаляваме с консумацията, водна чаша или две - дневно, така около две до три седмици... Сладостта в купешкия я докарват, предполагам с дехидратация някаква или добавяне на подсладител-овкусител, не знам. Поне натуралния го видяхме какво представлява. Между другото тая година всички вкъщи намерихме разлика - в единия район брезите дадоха по-неутрален вкус, в другия - по-сладък. Ае  Божа работа.
Маркучетата от система и джобното шило също е много добро решение, да. Аз навремето като аджамия подкарах с тия шлаухи и ръчната дрелка и така си свикнах...
За кленовия нямам никакъв опит... Изобщо има много видове ясенови дървета и габъри най-различни, няма начин в определен сезон да не пускат. Човек трябва да си знае района обаче перфектно и какво къде и как...   

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #12 -: 18 Март 2018, 18:07:28 pm »
Аз открих сезона, събираческия 8). По-миналата вечер заложих и на сутринта прибрах. За 12 часа, две брези по 40 санта диаметър дадоха по около 4 литра. Сега времето се развали, но като се оправи - продължавам. Руснаците препоръчват да се точи от височина около метър и половина и тая година това ми е промяната в технологията.